Sale_XT 1021 Napisano Januar 14, 2009 Zainteresovan, 448 postova Lokacija: SIRMIVM Motocikl: Yamaha XT 660 R Yamaha XT 660 X Prijavi odgovor kao problematičan Da li palite motor po ovako hladnom vremenu i koliko cesto?Ja sam do ove godine skidao akumulator i dopunjavao ga vrlo kratko pre nego sto ga vratim...palio sam otprilike 2 - 3 puta mesecno.Ove godine ga nisam vadio vec ga upalim svaka 2 - 3 dana.Hornet mi rece neki dan dok smo igrali CS nemoj ga paliti ako ga neces voziti... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dr.Bane 208 Napisano Januar 14, 2009 Drug član, 1126 postova Lokacija: Ljubljana, Slovenija Motocikl: ex MV Agusta 800 Brutale Prijavi odgovor kao problematičan Ima bezbroj tema sa ovakvim i sličnim pitanjima i u svima je konačan zaključak da se motor pali samo kada hoćeš da se voziš, a to paljenje čisto da bi ga upalio najviše šteti motoru tako da ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Peki 1215 Napisano Januar 14, 2009 Braćala..., 2179 postova Lokacija: Beograd, Lion Motocikl: Honda CB750F 1981 Prijavi odgovor kao problematičan Ima bezbroj tema sa ovakvim i sličnim pitanjima i u svima je konačan zaključak da se motor pali samo kada hoćeš da se voziš, a to paljenje čisto da bi ga upalio najviše šteti motoru tako da ... ...ne diraj ništa već sačekaj "+" pa sevaj onda Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 92 Napisano Januar 14, 2009 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da tema u kojoj su D@ne, m900 i josh par njih prichali i prichali i prichali i prichali i prichali i prichali i prichali i prichali o tome treba da se stavi kao lepljiva jer se svake zime javi bar 50 njih sa istim pitanjem. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zmajcek 1 Napisano Januar 14, 2009 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Sremski Karlovci Prijavi odgovor kao problematičan Da, i ocigledno je da je svako od njih imao sasvim drugacije misljenje. Svako radi drugacije. Nisam bas siguran za to habanje motora od samog paljenja, ali iskusniji ce reci. Do sad sam uvek barem jednom nedeljno palio motor a tako cu i nastaviti zbog naseg izusetno kvalitetnog goriva u kojem samo sto nema g...a. Ne zelim da moram cim svane lepse vreme motor da teram kod majstora da mi opet cisti karburatore. Ni leti nekad od paljenja do paljenja ne predjem 20km u cugu tako da i na tu teoriju prosto mogu da zaboravim. Mnogo se pisalo o ovoj temi, ali su bila naravno toliko oprecna misljenja da se na kraju nista nije moglo zakljuciti. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Peki 1215 Napisano Januar 14, 2009 Braćala..., 2179 postova Lokacija: Beograd, Lion Motocikl: Honda CB750F 1981 Prijavi odgovor kao problematičan .....Mnogo se pisalo o ovoj temi, ali su bila naravno toliko oprecna misljenja da se na kraju nista nije moglo zakljuciti. Mislim da bi ipak trebalo da pročitaš malo bolje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zmajcek 1 Napisano Januar 14, 2009 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Sremski Karlovci Prijavi odgovor kao problematičan Pa, procitao sam celu temu jer me je takodje interesovalo. Osim ako ih je bilo vise onda se izvinjavam, ali tu temu koju Boki pominje sam procitao. S'tim sto mi sad naravno ne pada na pamet da palim motor kad mi je zima i da se prosetam, a i trenutno je akumulator skinut. Mada cim predje nultni podeok odma ima da se pali i verovatno vozi. Ne kazem ni za sta da li je dobro ili lose. Rekao sam samo kako sam ja do sad radio(vec 10tak godina) na svim motorima i verovatno cu i dalje nastaviti. Samo ce se pokazati da li gresim. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Boki-KG 92 Napisano Januar 14, 2009 Banned, 993 postova Lokacija: kg Motocikl: zx7r Prijavi odgovor kao problematičan Menjachki sklop na motoru ne mozhe lepo da se zagreje bez bar 15-ak kilometara vozhnje i agregat ne mozhe lepo da postigne radnu temperaturu. Jedan cilindar se neshto brzhe greje od 4. Ja vozim do 3-3.500 obrtaja (crveno pochinje na 13.500) dok motor ne postigne radnu temperaturu shto mu dodje nekih 70km/h i josh bar 10-15km ne vozim ni do pola gasa. Uostalom, motor treba da radi u mestu samo dok ne postigne dovoljnu temperaturu da mozhe da radi bez sauha (minut, dva) tj. da mozhe da se vozi. Nema svrhe da radi u mestu jer tad nema ni dobro sagorevanje (pogotovu pod sauhom) a i menjach ostaje nezagrejan. Agregat nema ni dovoljno dobro podmazivanje tj. pritisak ulja kada radi u mestu na neshto preko 1000 obrtaja. Bolje podmazivanje i zagrevanje agregata se vrshi u vozhnji na niskim obrtajima. Hladan start bilo kog motora sa unutrashnjim sagorevanjem je deo, da kazhem vozhnje, koji mu najvishe shteti jer je ulje hladno, svi pokretni delovi su nezagrejani i dolazi do velikog trenja. Shto vishe hladnih startova, shto vishe rada u mestu = manji vek trajanja agregata. Ako neko ko se bavi prouchavanjem i konstruisanjem agregata ovako kazhe - ja mu verujem, a i logichno mi je 100%. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sasasa 0 Napisano Januar 16, 2009 U prolazu, 64 postova Lokacija: sabac Prijavi odgovor kao problematičan Poslusaj i ne diraj motor ja sam tako palio motor,drzao ga da radi u leru i na kraju mi crko akumulator.Svaka skola se placa. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srbac 2458 Napisano Januar 17, 2009 Andragog, 5027 postova Lokacija: On off road Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS Prijavi odgovor kao problematičan Ako upalis bar se provozaj makar malo ako je moguce,zbog kondezata u auspuhu.Akumulator u sobi,motor u garazi,pa traje!!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivši forumaš 14980 Napisano Januar 18, 2009 Dođu tako vremena, kada pamet zašuti, budala progovori..., 3301 postova Prijavi odgovor kao problematičan Da li palite motor po ovako hladnom vremenu i koliko cesto?Ja sam do ove godine skidao akumulator i dopunjavao ga vrlo kratko pre nego sto ga vratim...palio sam otprilike 2 - 3 puta mesecno.Ove godine ga nisam vadio vec ga upalim svaka 2 - 3 dana.Hornet mi rece neki dan dok smo igrali CS nemoj ga paliti ako ga neces voziti... NE jer ti je gradacija ulja u motoru sigurno SAE15-50 od -5C > +?, a gradacija SAE10-40 od - 10C > +?. Znaci sa tom gustinom ulja nije preporucljivo paliti motor na -15C. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cope 215 Napisano Januar 18, 2009 Drug član, 2247 postova Lokacija: Beograd/Šumadija Motocikl: Triumph Tiger 800xc Prijavi odgovor kao problematičan Stavi karton ili kesu preko hladnjaka ko ovi što su povadili termostate na Jugićima i starimi Opelima, pa vozi ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zmajcek 1 Napisano Januar 18, 2009 Svrati ponekad, 231 postova Lokacija: Sremski Karlovci Prijavi odgovor kao problematičan Sta ako je vazdusara!? Ja nisam mislio na paljenje na -15, ali se nisam dobro izrazio i zato se izvonjavam. Dok je bilo ispod nule mrzelo me je i da izlazim napolje a ne da palim motor. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...