Jump to content

Moto Zajednica

Keeway Matrix 125

Recommended Posts

  • U prolazu, 2 postova

Pozdrav svima, imam skuter kineza Keeway Matrix 125 kubika i poceo je da mi trosi ulje prvo je malo trosio ali je poceo sve vise i vise dok nije dosao do 1,6l na 1000km sto je previse i odlucio sam da mu zamenim karike i gumice ventila( one su bile glavni uzrok problema) ostalo nista nisam dirao. Kada sam sve sastavio (karike sam postavio prema uputstvima proizvodjaca) sve lepo uzubio i upalio je odmah na pola kljuca. Ostavio sam ga da radi u mestu zbog razrade, i nakon nekih 25min rada je poceo nenormalno da dimi (dimio je na pocetku kad sam ga upalio zato sto sam cilindar namazao uljem ali je bilo stalo) i odmah sam ga ugasio i ostavio da se ohladi. Sutradan sam ga opet upalio i isao provozati i nakon 10min voznje (5km tacnije) bio je potrosio svo ulje iz motora (700ml) sto mi je odmah bilo cudno i odmah sam opet skinuo glavu i cilindar i video sam da su se karike pomerile ( spoj na karikama se zadesio na obe na istom mestu) pomislio sam da je to uzrok ali kada sam ga opet sastavio i usuo ulje isto se desilo nakon 10min. Moja pretpostavka je da se cilindar poderao (da je postao jajast/elipsa). Sad mi treba vasa pomoc sta da radim posto ne mogu nigde da nadjem cilindar koji za njega odgovara (nasao sam u kini ali kosta sa carinom i dostavom oko 140e sto mi je previse) a za razbusivanje cilindra ali ne mogu da nadjem klip i karike nigde koje bi odgovarale a rekli su mi da kad prave karike ti majstori da ih lose naprave i da nece dugo trajati. Molim vas ako neko ima savet neki nek napise ili ako ima /zna nekog ko moze da mi proda cilindar, moze i od 150kubika neki majstori su mi rekli da i on odgovara na ovaj od 125kubika.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6325 postova
  • Lokacija: Vrmdža, Sokobanja
  • Motocikl: konzerviran

Da bi uspešno rešio problem, treba ti nov cilindar i klip. Moj kum, sa modelom ARN (isti agregat) ima identičan problem. Jurili smo neke klipove i cilindre i uvek bude neki detalj zbog kojeg to nije to. To je realnost posedovanja kineskih skutera. Ja kad ovde napišem ljudima, malo u šali..ali i ne baš, da nešto bace...vidim ostanu zbunjeni.

Znači, ako uspeš da nađeš cilindar i klip kao sklop, da odgovaraju za tvoj agregat, tako ćeš rešiti problem (mogao je jedno vreme da se nađe 150ccm). U protivnom se pomiri sa činjenicom da od njega nema ništa. Nećeš biti ni prvi ni poslednji koji MORA DA BACI stvar koja nije ni predviđena za drugo.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja