Jump to content

Moto Zajednica

MZ prikoličar

Recommended Posts

• Drug član, 1306 postova
  • Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom)

Ne znam da li je bilo reci u ovoj temi, ali postoje modeli prikolica sa sopstvenim pogonom. Ako kojim slucajem ostanete bez benzina u motoru ili dodje do nekog kvara, jednostavno se ostkaci prikolica i njome se dovezete do servisa ili benzinske pumpe. Zaborivo sam kopji je motor u pitanju, ali skroz luda ideja.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Muči, muči, Crnac je ionako kod Bokilica pa je sad vreme za ideje.

Doduše nema tu mnogo zamene delova ali ima mnogo rasturanja i "teške bravarije", namučiće se pošteno jer sve ležajeve menjam za najbolje koje nađem pa Crnac mora da se raskupusa ceo.

Pored točka sa kočnicom treba odvojiti prikolicu od motora a manuali kažu različite mere.  Ja neznam za kojom da posegnem, on čeka da mu dam meru da bi znao šta da radi, ja nemogu da se odlučim ko je u pravu, MZ koji ima drugačiju prikolicu ili Velorex koji ima lošiju prikolicu pa mi mere po njegovom manualu ne ulivaju poverenje. :-\

Šta god da uradimo biće neuporedivo bolje nego što je bilo jer je problem loše stabilnosti jasno definisan. Ipak, sad se ovo radi, ne bih svake godine rasturao motor kompletno, voleo bih da sam miran...

Ali eto, nisam pametan a nemogu tek tako, iz glave, dopalo mi se nešto pa bih ja to...

• I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028

E šta ti je to čežnja. ;) Molim pojedine persone brez suicidnih namera!! :D :D :D

ES 175/1 + sidecar, pa još ima i ciradu, hhehe ;)!! Bugarska

post-2555-12879096071026_thumb.jpg

post-2555-12879096072511_thumb.jpg

• Svrati ponekad, 210 postova
  • Motocikl: Kawasaki Vulcan 500

Muči, muči, Crnac je ionako kod Bokilica pa je sad vreme za ideje.

Doduše nema tu mnogo zamene delova ali ima mnogo rasturanja i "teške bravarije", namučiće se pošteno jer sve ležajeve menjam za najbolje koje nađem pa Crnac mora da se raskupusa ceo.

Pored točka sa kočnicom treba odvojiti prikolicu od motora a manuali kažu različite mere.  Ja neznam za kojom da posegnem, on čeka da mu dam meru da bi znao šta da radi, ja nemogu da se odlučim ko je u pravu, MZ koji ima drugačiju prikolicu ili Velorex koji ima lošiju prikolicu pa mi mere po njegovom manualu ne ulivaju poverenje. :-\

Šta god da uradimo biće neuporedivo bolje nego što je bilo jer je problem loše stabilnosti jasno definisan. Ipak, sad se ovo radi, ne bih svake godine rasturao motor kompletno, voleo bih da sam miran...

Ali eto, nisam pametan a nemogu tek tako, iz glave, dopalo mi se nešto pa bih ja to...

Malo sam googlao pošto i mene zanima izrada i montaža bočne prikolice, pa tako ugao naginjanja motocikla mora biti od prikolice, nikako prema prikolici ili pod 90 step. http://www.cyclesidecar.com/Guides/alignment.html pozdrav

• Svrati ponekad, 217 postova
  • Motocikl: GPZ 500S
  • Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Ukoliko je prikolica fabricki predvidjena za taj tip motorcikla i ako je prikacena fabrickim prikljuccima - onda je to posao od 15 minuta i nije problem nikakav. Ako su prikljucci pravljeni - onda to vec moze biti problematicno. Ustvari nije problem otkaciti je, al kad posle treba da se zakaci - ako su prikljucci fabricki ide lako, a ako su budzeni, pa da treba opet da se steluje ( razmak, nagib i sl. . . ) onda je vec problem.

• West Balkan Rider's, 303 postova
  • Motocikl: V-Strom 650

Hvala na odgovoru, moralo bi se nesto budziti, jer planiram da je kacim na veliki skuter atlantic ili burgman, a vidim da kod nas mogu da se nabave neke starije prikolice od jawe ili mz....

Proizvođači motocikala pravili su prikolice za svoje motore izuzev Velorex-a koji je napravio višenamensku prikolicu a koja se najčešće stavljala na Jawu. To što je Velorex višenamenski predstavlja prednost ali je u pogledu tehničkih rešenja svaka fabrička prikolica bolja od ove univerzalnosti jer za jednog vlasnika, jedan motor, jako malo znači to što ona može da se nakači i na 10 drugih kada je po upotrebnim svojstvima iza modela za koji već postoji prikolica.

Ja sam Velorex stavio ne zato što je najbolja nego zato što nisam imao onu koja treba da ide na MZ u nadi da ću vremenom fabričke nedorađenosti otkloniti. Radovi i dalje traju i mislim da je ovo treća godina kada u vansezonskom periodu postavljam sebi zadatak "e ajd sad od početka" .

Svaka je prikolica namenjena isključivo motoru sa cevastim ramom, ona je dodatak za "gvozdeni motor".

Nadogradnju na skuter nerazumem. Bio veći ili manji, skuter je skuter, potpuno je svejedno koji agregat ima.

Za prikolicu snaga agregata je najmanje važna jer prikoličari i nisu planirani za velike brzine, ležanje i kočenje su na prvom mestu.

Ne razumem, mislis da skuter ne lezi i ne koci dobro, ili skuter nije motor, ili ?

Zadržao bih se na činjenicama, ne bih iznosio lični stav.

Skuter nije namenjen za prikolicu, konstrukcijski je predviđen da radi samostalno. Kod motora koji jesu prikoličari vidljiva je razlika da li se koriste sa njom ili bez jer ako je nakačena prikolica SVE neuporedivo brže crkava. Prikolica traži kompletno nove ležajeve na motoru, mnogo tvrđe ogibljenje, savršene kočnice, zamenu guma po dva ili tri puta u sezoni, preveliko je opterećenje za menjački sklop, neophodna je zamena prenosnog odnosa...

Ova ljubav je uzajamna, prilagođava se prikolica motoru ali i motor prikolici, drugačije nemože.

Na novom BJB Forumu koji će biti postavljen za par dana skuteri će imati svoj podforum. U podforumu o skuterima okupljaće se ljudi naklonjeni njima pa verujem da će tvoja ideja naići na odobravanje kod pojedinih članova.

E pa svaka ti čast, Zverinjak i ja smo tražili ovu temu samo bez uspeha. :zbunjen:

Crnac je još kod Bokilica, u završnoj je fazi. Kada bude gotov doći ću po njega i ostaviti Hondu.

Vreme je pokazalo da je Velorex potpuno đubre od prikolice. Iznenađenje je bilo kada smo ustanovili da su mere po kojima je prikolica bila okačena ispoštovane i odgovarajuće sa merama iz manuala.

Ko je projektovao ovu prikolicu ili se zajebavao ili nije normalan!

Sada je sve novo i po MOJIM merama. Motor je za mene i meni ima da odgovara a ne onome koji je crtao. Taj da je znao napravio bi prikolicu koja valja a ne ovako da mora da se radi sve što postoji.

Na motoru su zamenjeni svi ležajevi, vraćen zadnji točak 16 sa odgovarajućim lančanikom 21, zamenjen i lanac usput, platine, tekuće sitnice... Skinuta glava, izvađen cilindar radi kontrole, sve savršeno, zamenjene karike i predihtovan.

Prikolica se odaljila od motora, ostaje još kočnica na njoj. Crnca nisam video ali mi Bivolje kaže da su ga on i Nemanja jahali i da nosi, da je OK.

Sad kad pogledam šta sam pisao i kada uzmem u obzir šta je Bokilic sve radio oko nje siguran sam da bi napravio bolje da nije prekrajao Velorex nego da je radio "od ničega". Mnogo smo vremena i energije izgubili tražeći smisao a smisla nema, đubre je sve dok je u merama koje su dali a mi smo kao budale gledali u te mere kao u Sveto Pismo.

Možda su je oni radili za pozere, kao fora je da imaš prikolicu i eto je na motoru a koliko sa njom voziš to se nezna.

Od tog "divnog" Velorex-a ostala je samo kabina. Sve gledaš da popraviš stvar pa menjaš jedno po jedno dok na kraju ne izmenjaš sve. I onda Bivolje kaže kako je sve sjajno samo bi bilo dobro da se kabina otvara da bi putnik lakše ulazio i izlazio. I potpuno je u pravu, taj jedan jedini Velorex deo nebrojeno puta je gori od MZ-ovog. Sve je super samo sve od Velorex-a ne valja i sve bi trebalo da je rešeno kao na MZ-u.

I još je sve vreme otvoreno pitanje šta je to Bokilic radio kada mi je smrt za vratom svaki put kad sednem za motor. On još čovek kaže da nezna, da se trudio koliko je mogao i da ne isključuje da se možda i negde zajebo ali da ćemo stvar dovesti u normalu.

A nije se zajebo, bilo je sve u meri. I evo sad kada je sve dovedeno u tu normalu nema više Velorex delova, zato je u normali.

U jedno sam potpuno siguran: ovo odavno nije Velorex prikolica nego Bokilic Custom Superstar. Kakva god da je, nezamislivo je bolja od Velorex-a od koje je nastala.

I još ih bre nije sramota da kažu kako je za motore od 250 do 1100ccm. >:(>:(>:(

Deca su mi bolesna, čim se ratosiljam temperature i inekcija dolazim.

• Drug član, 2681 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, NSU SuperMax 250, Kawa GPZ500S i 1100

Da ima Deda Mraza, sta vi jos verujete u njega. Pa, da ga ima , on bi Vuji sigurno poklonio ovakav prikolicar (slika 01). Model za svaku priliku i voznju u svim godisnjim dobima.

A da je pomenuti lik jos i laf on bi nasem drugaru poklonio prikolicara (slika 02)

post-3484-076851400 1293989305_thumb.jpg

post-3484-053441200 1293989425_thumb.jpg

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja