Jump to content

Moto Zajednica

POMOĆ U ODABIRU HJC FG14 vs HJC FG15

Recommended Posts

• Zainteresovan, 707 postova
  • Motocikl: uvijek prljava Honda xr650r

Sigurno nije pametno ,ali se ja i ne smatram za pametnog. Drug mi je u BGDu i zamolio sam ga da mi kupi kacigu. Obim glave mi je 57 sto je m veličina, ali ođe ima dosta glavatih pa ću je dat nekome da  mi je razgazi zlu ne trebalo ako bude mala ;D.  Sad pitanje za nagradu HJC FG 14 ili 15 ,razlika je u 50 e što je manje bitno u odnosu na kvalitet . Svaki savijet dobrodošao i plaćam pivom kad se sretnemo . POZ

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Dobro, dobro, ajde može i klopa ili sokovi. Ljudi sad ozbiljno, ja sutra dobijam kacigu a koju zavisi dosta i od vas. Očekujem barem tri odgovora , savjeta. poz

• Svrati ponekad, 209 postova

Obrati se Shonsi-ju na pp. on radi u guevari i može ti dati detalje o teh. karakteristikama  i prave cene sada na popustu ,a sam odabir je po meni na tebi i mislim da bez probe to nije to cini mi se da sum im br. manji od npr. nolana, agv-a,ja sam suprugi kupio 14-icu i morala je da uzme br vecu od bivse nolanke.

• Drug član, 1221 postova
  • Motocikl: BMW sekta

Imas u jednoj temi na forumu sve o FG 15,a ja sam zvao i cena jednobojnih je bila sad na popustu 14200 a sarenih 15700(ali nisu imali svih velicina).Izvini ali ne znam link da ti postavim prema toj temi pa potarzi u pretragama.

• Zainteresovan, 984 postova
  • Motocikl: BMW R1250GSA

Ja imam fg15, uzeo je u gevari pre neka 2 meseca...Extra je kaciga, barem meni  :);)

Kod nje je + sto ima onaj deo za nos sto se skida i ponovo stavlja(za 5 sekundi)....U ovim hladnim danima odlicno funkcionise, i vizir nema sanse da ti zamagli...

Kaciga je dolećela i BGDa prije sat vremena. Odluka je pala na FG 14, uglavnom zbog veličine jer sam se prepao da mi M ipak nije premalo a fg 15 su imali samo u M veličini. dakle žuta fg14 phoenih L veličina, da sam uzeo manju zeznuo bih se .    Prvi utisak je sasvim ok , mada je držim na glavi dok kucam ovo i čini mi se da magli i to gle čuda sa desne strane.  Viđećemo. Poz svima

Trči po sobi, pa nece magliti.hahahahahah

Čuš da trčim pa da se umorim pa da mi oduzmu državljanstvo. Kod nas ti je zakon strog , ako te vide da radiš ili da si se oznojio ne daj Bože odma ti uzmu CG državljanstvo. ;D

Hvala na željama i poz

• Motorradfahrer, 1733 postova
  • Motocikl: Race Bike in a Tuxedo

Ja sam takodje kupio svoj prvi HJC.  I to model IS 16.

Po mome mishljenju, prilichno losha investicija, a platio sam je 200 e. Nije mi zzao novca, jer mi je prelepa..... ali razlog javljanja u ovoj temi je: Da, nazzalost magli!  :-[

Ovo je moja kaciga:

post-141-12879009776464_thumb.jpg

• Zainteresovan, 984 postova
  • Motocikl: BMW R1250GSA

Trči po sobi, pa nece magliti.hahahahahah

Uzdravlje da je nosiš,odličan izbor.

pooozzzzzzz

Trci po frizideru da vidis kako funkcionise po hladnoci  ;D ;D ccc  :D

Salim se naravno(nemoj to da radis  ;D) , da te lepo i sa srecom sluzi  ;) !

Sve sam probao i dnevnu sa trčanjem i frižider i spavao noćas sa kacigom na glavi. i šta reći ,zadovoljan. poz

• Svrati ponekad, 209 postova

Zadnji put kada sam spavao sa kacigom probudišeme neke čike i oće da mi obuku neku košulju al čudni mi nešto rukavi neko novo kopčanje na ledjima, jedva se izvukoh ,zato pazi zaključaj se kad ležeš sa kacigom.

Zadnji put kada sam spavao sa kacigom probudišeme neke čike i oće da mi obuku neku košulju al čudni mi nešto rukavi neko novo kopčanje na ledjima, jedva se izvukoh ,zato pazi zaključaj se kad ležeš sa kacigom.

Eee što sam se nanoso ja te košulje, ne brini zaključam se i spavam go sa kacigom ;) poz

• Zainteresovan, 558 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Nevada 750 '97, Honda CB750C '82

Po mome mishljenju, prilichno losha investicija, a platio sam je 200 e. Nije mi zzao novca, jer mi je prelepa..... ali razlog javljanja u ovoj temi je: Da, nazzalost magli!  :-[

Ovo je moja kaciga:

Ne bi smela da ti magli,mada je ipak klasu ispod FG14 ali opet ima "2 Stage Compression Anti-fog Shield Closure System" moguce da si je ostetio ,probaj da skines vizir i opereš sa sapunicom i nemoj da brišeš ni sa kakvom krpom ,samo pusti da se osuši

• Drug član, 1898 postova
  • Motocikl: BMW F650

Ovo je moja kaciga:

Ne bi smela da ti magli,mada je ipak klasu ispod FG14 ali opet ima "2 Stage Compression Anti-fog Shield Closure System" moguce da si je ostetio ,probaj da skines vizir i opereš sa sapunicom i nemoj da brišeš ni sa kakvom krpom ,samo pusti da se osuši

i bice fleka kolko volis  :D

• U prolazu, 70 postova
  • Motocikl: Honda VT500C

Kupio ja u prosli petak kod Dzolaje HJC FG-14. U subotu presao100-tinjak km u svrhu testiranja. Pre sam imao jet sa vizirom isto HJC, zato sam malo ne objektivan jer je to nebo i zemlja. Da sam bio pametan, mnogo pre bih nabavio full face kacigu. Ovako sjebah uvo.

Utisci: Kaciga je vrlo udobna. U gradskoj voznji ko da sam u autu, nema buke i promaje. Vazduh piri u predelu usta i nosa, nista oci i usi. Na 100km/h kaciga je malo bucnija i ima veci priliv vazduha kroz otvor i kad ga regulator protoka zatvori. Od magljenja nema nista, a bas sam se trudio na semaforima da to postignem.(spolj temp 7C)

Za nesto preko13000din sasvim dobra kupovina.

• Drug član, 2288 postova
  • Motocikl: egzotični GSXR750 K88

Evo ovako ..... Danas sam se imao prilike provozati nekih 130ak kilometara mješovite vožnje.. i brže i sporije i svakako ... pa kao što su neki pitali, a ja rekao da ću napisati moje viđenje kacige koju sam kupio... HJC FG-15

Dio puta koji sam obišao sam imao na glavi svoju staru kacigu HJC CL-ST, a ostatak sa novom FG-15 pa ću pokušati napraviti usporedbu te dvije kacige.

Kako sam već prije napomenuo, FG-15 ima nešto kvalitetniju unutrašnjost, odnosno ugodniju za lice, mekšu. Unutrašnjost se kompletno vadi i moguće ju je prati u veš mašinu, tako sam bar ja radio sa starom i sve je bilo OK. Na FG-15 se za razliku od CL-ST vrlo dobro osjeti razlika kad su usisnici za zrak otvoreni, a kad zatvoreni. Strujanje zraka unutar kacige je osjetno kad su usisnici otvoreni, a svjež zrak prosto ispuni prostor unutar kacige. I gornji donji usisnici imaju tri položaja, zatvoreno, srednje i full otvoreno i za svaki položaj se osjeti razlika što me vrlo ugodno iznenadilo u odnosu na CL-ST gdje gotovo da i nema razlike kad su usisnici otvoreni ili zatvoreni. No kako je vano još uvijek poprilično svježe, držao sam usisnike zatvorene.

Breathguard vrši svoju finkciju sasvim zadovoljavajuće, ali se mora dobro prilagoditi prema nosu jer inače dolazi do pomalo neugodnog strujanja zraka u oči, ali ako se breathguart dobro namjesti, sve je OK. Inače, breathguard je identičan onom na modelu CL-ST koji ina toj kacigi vrlo dobro vrši svoj zadatak. Zaštita ispod brade je puno bolje riješena nego na CL-ST modelu jer je iz komada i nema čičke sa strane koji izgube svoju funkciju već nakon mjesec dva. Zaštita ispod brade je od elastičnog i mekanog materijala, pa ne smeta pri stavljanju i skidanju kacige. U vožnji se osjeti upravo to što zaštita stoji na svom mjestu i ne mrda nikuda, što je kod CL-ST modela znalo ponekad biti iritantno ako ju niste dobro pričvrstili, pa u vožnji na većim brzinama počne klepetati po kacigi.

Što se tiče zvuka... hm... ovako.... I ovdje se FG-15 pokazala znatno bolje nego CL-ST, ali samo do brzine od 130-140, nakon te brzine šumovi vjetra oko kacige su vrlo slični onima na CL-ST modelu, jedino što se pojavljuju na 10-20 km/h kasnije, odnosno na nešto većoj brzini. Ali moram napomenuti da se i pored tih šumova jasno raspoznaju i svi ostali zvukovi, mašina, auspuh, sirena auta i slično, dok je to na CL-ST modelu bilo nešto lošije, odnosno šumovi su jednostavno potiskivali sve ostale zvukove. Tako da mogu konstatirati da je FG-15 i po ovom pitanju za ocjenu bolji.

Kopča je klasična, odnosno brza, ali to je za ovu vrstu kacige normalna pojava, vrlo dobro radi, jako se lako i stavlja i skida, pa čak i u rukavicama. Danas sam ju imao nekoliko puta priliku skidati i vraćati na glavu a da nisam skidao rukavice i niti u jednom trenu mi to nije zadavalo ni najmanji problem.

Vizir koji imam je obični bijeli. Vizir ima, isto kao i na CL-ST modelu, sigurnosnu kopču da nebi došlo do otvaranja ili nečega sličnog, iako ja to gotovo nikad nisam koristio, a vizir mi se nikad nije niti pokušao otvoriti ili nešto slično. Antifog premaz na viziru radi savršeno, niti u jednom trenutku nije pokazao niti naznaku magljenja, a temperatura današnje vožnje je bila gotovo savršena za testiranje antifoga, te je ovaj test prošla sa 10. No moram napomenuti da je i na modelu CL-ST antifog radio savršeno sve do trenutka kad sam morao oprati vizir iznutra. Nakon toga je počeo magliti, ali još uvijek podnošljivo i bez ometanja u vožnji.

Na ponašanje kacige u vožnji na većim brzinama imam malu zamjerku. Iako ovaj dio moram pisati sa malom rezervom jer je bilo dosta bočnog vjetra na većem dijelu puta, ali mi se jednostavno čini da mi je model CL-ST na brzinama preko 170 bio za nijansu mirniji i stabilniji, odnosno nije mi se dešavalo da mi baca glavu lijevo-desno. Moram napomenuti i to da je CL-ST veličine XS, a FG-15 je veličine S, pa je možda i to igralo ulogu. Da me se ne shvati pogrešno, to "bacanje" glave je neznatno u odnosu na jednu moju staru Shoei kacigu koju si jedva držao na ramenima pri tim brzimana. Znači osjeti se lagano guranje kacige, ali ne toliko da bi smetalo u vožnji ili da bi postalo iritantno, jednostavno se osjeti. Ali ovdje bih ipak dao ocjenu niže nego na modeli CL-ST.

Ako nekoga još nešto zanima, neka slobodno pita ...

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 102 postova
  • Motocikl: fazer 600

Да ли неко зна да ли постоји начин да се набуџи CL-ST кацигу па да се мало смање шумови.Можда ако је неко користио "whisper strip" , чуо сам да помаже али немам поуздане информације...

• Drug član, 2288 postova
  • Motocikl: egzotični GSXR750 K88

na CL-ST skineš vizir i skineš mehanizam koji drži vizir i rastaviš ga i malo rastegneš one 2 + 2 opruge ( federe ) i sastaviš sve nazad... i pri montiranju mehanizma gledaš da ih postaviš i maximalno zadnji položaj .... a doste će ti smanjiti šumove i ako jednostavno skineš unu zaštitu ispod brade... doste je loše riješena... 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja