Jump to content

Moto Zajednica

Buono, il brutto, il cattivo - OFFroad

Recommended Posts

• Drug član, 2314 postova
  • Motocikl: Yamaha XT600

iliti u prevodu na engleski

The Good, the Bad and the Ugly - OFFroad

što se kod nas prevodi kao Dobar, loš, zao - VANput

Vraćajući se sa današnje OFFroad vožnje razmišljao sam o naslovu mini-putopisa i prva zamisao mi je bio: "Razlike izmedju lošeg i dobrog OFFa"... samo što je svaki OFF dobar OFF te mi ono loš OFF nekako i ne pije vodu... ne znam kakvu bih OFFrod vožnju okarakterisao kao lošu. Onda mi je pao na pamet naslov "Razlika između dobrog i BAŠdobrog OFFa" al mi sve to zvučalo nezgrapno... Po izlasku na asfalt i vožnje poslednjih 4km do kuće, onako prašnjav kakav sam izašao setih se kauboja koje znam ponajviše iz "šageti" vesterna, zlatno doba kinematografije sa Seđio Leonetom na čelu i Klintom Istvudom kao glavim protagonistom u njegovim filmovima. Naravno, prva asocijacija na špageti vestern je Dobar, loš i zao...

Kada saberem sva svoja OFFroad iskustva - sva su dobra, nema loših, čak ni one vožnje gde sam osim gumom i zubima orao livade... No kako neko kaže, OFFroad padovi se ne računaju, ustanes, ispljuneš zemlju i travu iz ustiju, vratiš se ne motor i ženi kući doneseš zelene pantalone na pranje umesto poljskog cveća! S'vremena na vreme se slože kockice, ispune neki uslovi i zadesi se bašbaš dobra OFFroad voznja koju je teško opisati običnom komparacijom bolja i najbolja, nije superlativ dovoljan već je potreban ÜberSuperlativ ili ZLI-OFFroad!

No, ja počeh o današnjem OFFroadu:

Već duže vreme, zadnjih pola godine pa i više primećujem dosta kamiona koji stalno voze neku zemlju, po ceo dan... razmišljah danas kada mi je jedan od njih oduzeo prvenstvo prolaza i kada sam morao doooobro da kočim kako bih pretekao da napišem ove redova, šta će im ta zemlja i odakle tolika zemlja... Kako je to doooobro kočenje bili inicijator da konačno kupim DOT4 ulje da zamenim u kočionom sistemu i prilika da isprljam ruke, zašto da ne zamenim i zadnju gumu? Umesto dosadašnje ćelestonke sam stavio onu za zimsko oranje... Dok sam sa drugarom majstorisao oko Yamahe pitah ga za te kamione, gde mi on otkri globalnu zaveru o kopanju hektara zemlje do dubine od 15ak i više metara za potrebe ciglane.

Razmišljah u glavi kako li izgleda rupa u zemlji površine jednog hektara i dubine 15 i više metara... Tog trenutka sam rešio gde ću da isprobam novu gumu i novo ulje u kočnicama! Od drugara sam dobio GPS instrukcije u sokaku kod Mileta Mike Perinog, kod žute kuće skreneš levo i ideš do Kinezovog vrbaka pa skreneš desno preko suvog potoka i pored Sonđelinog vinograda ne možeš da omašiš! Glavarmin primio intrukcije i uz stavljnu kacigu na Glavarmin, jer kaciga Glavarmin čuva, punim gasom na jednom točku krenuh do kote 43! Na jednom točku jer ova nova OFFroad guma MNOGO bolje drži asfalt od stare, motor sada skače na malo oštrije zavrtanje gasa što ranije nije bio slučaj... no to je druga tema...

Ispoštovao sam sve instrukcije sa malim izletima po sveže i njivama koje tek treba da se pooru, čisto da ispitam malo mogućnosti nove gume... Nije mi bio dovoljan utaban zemljani put već sam morao malo da isprovam i travu i mekanu, rovitu zemlju... Iako nigde ne piše da je vrbak Kinezov, jes da čoveka i ne poznajem, prepoznah vrbak... i vinograd sam prepoznao a za tog Sonđelu tek nikad nisam ni čuo a kamoli upoznao! Na selu se ljudi više znaju po nadimcima nego po imenima... i nepogrešivo stižem do iskopine..

rgkj944kyjmkijlr0bxc.jpg

Večernji su skoro časovi, izgleda da su završili sa kopanjem za danas te iskoristih to što nikog nema da se spustim do dole... a dole OFFroad raj! Skoro pa prava mala staza za OFFroad! Tu se prepliću utabani putevi kuda kamioni prolaze sa manje utabanim putevima, gomilicama zemlje koje su dušu dale za skokove, samo da se malo bolje utabaju... Otkako sam sišao dole nisam seo na sedište, sve mora da se vozi stojeći jer teren toliko neravan da nema vremena da se sedne, samo ovlaš kada se dođe do kraja, do zida iskopine pa onda isturena unutrašna noga i okret! Ovo je bolje od Diznilenda (iako tamo nikada nisam bio), ovakve vožnje nemaju ni na beogradskom novogodišnjem sajmu a kamoli po seoskim vašarima. Nema guzve, nema čekanja po pola sata za najbolje voznje, sve je tu, na dohvat ruke! Ako želiš još koji krug na ringlišpilu ne moraš da hvataš "patku" ili kupuješ još jednu kartu te ubaciš ekstra žeton, samo zavrneš gas i okreneš se za još jedan pa još jedan krug i tako dok ti ne dosadi ili dok se na zavrti u glavi!

1dutex0pqqa12isv0q5.jpg

u1riunwqatm42i990ein.jpg

Prvo sam se dobro upoznao sa terenom, vozeći nekoliko "krugova" po "stazi", pokušavajući da uhvatim sve interesantne delove. Negde su se izgleda malo više zaneli kopajući pa stigli do podzemnih voda. To je ujedno i najniza tačka do koje su kopali zemlju na ovom mestu i po svema sudeći neće ići dublje jer bager na sasvim drugom kraju a ovde je trava baš fino porasla što ukazuje da su davno ovde kopali.

zwqqnip128y24inmpvac.jpg

A Yamaha samo zadovoljno brunda, druga, ovlaš iznad polovine gasa i samo jede zemlju ispod sebe! Ne bira! Tvrdo, mekano, nigde ne staje! Preskače ili prolazi kroz bedeme zemlje, ka na ovoj slici gde se u donjem desnom uglu vidi srušen bedem. Doduše ne baš najbolje jer mi je lepa slika u tom trenutku i nije bio prioritet!

5y2zsj0cqdaynenitg8.jpg

U takvim trenucima udari čoveku adrenalin u glavu, naročito kada je prvi put - kao meni! Prva preprekao ti se čini teško savladivom, pa kada sa lakoćom preskoči, pregazi, pojede istu, druga i treća i četvrta idu u nizu. Posle nekog vremena sam se penjao na gomile zemlje koje nisam ni primećivao isprva u smislu kao terena moj motor i moje mogućnosti! Naročito sveže gomile zemlje u kojima i noga utanja, gde bi se četvoronoške puzao... Motor u prvu, po gasu liberalno i uz zanošenje i bacanje zadneg točka na vr' brdašca! Na vr'u se ne može puno zadržati, kao u mitu o Sizifu, neće kamen da se zadrži na vr' brda pa ga kotrljaj ceo zivot i pokušavaj a on neće, skotrlja se dole. Tako i ja, koliko sam se popeo, motor preleće i kreće nadole, spust još strašniji nego uspon, zadnja kočnica pritisnuda ali motor kliza napred... Vozim se na prednjem točku, kao da guram zidarska kolica... Onda puštam zadnju kočnicu i dno "brda" dajem gas, motor preskače brazde i opet je na sigurnom. Strah koji je domalopre bio tu se pretvara u ČIST adrenalin!

5c6la3gbf70quplixqf9.jpg

Zbog svoje bezbednosti i teskobe jer mi ovaj hektar rupe mali, izlazim napolje iz rupe i trećom sa dooobrim gasom vozim u krug oko rupe putem koji su kamionu utabali... Vozim pola kruga i vidim sa druge strane, kuda sam prošao oblak prašine koji motor ostavlja... još jedna injekcija adrenalina i "pržanije" (reč koja mi je iz detistva ostala, prženje, pržanija a nije vezana za hranu) i još "malo" po gasu! Ne gledam na skalu kilometar sata u tom trenutku jer nisam na motoru, nisam u svojoj koži, nisam u svom telu - nema mesta za mene, adrenalin i još veća glad za istim me je celog obuzeo!

Vraćam se u rupu da dovršim započet posao! Nema još puno mesta gde nisam bio! Iskreno, neka brda zemlje će ostati i neosvojena jer je u Glarvminu, ispod kacige ipak ostalo malo zdravog razuma, valjda dolazi sa novom, updejtovanom verzijom softvera... Intrigiraju me "ćoškovi" rupe koji nisu baš ćoškasti već nekako ovalni... Vozim krugovo oko njih i u svakom krugu sve se više i više penjem uz zid... Nisu to voliki koraci, čisto ono pomalo, vidim tragove prethodnog prolaza i to mi je orijentir za naredni krug... Nije baš zid smrti ali izaziva zadovoljstvo ovom latentnom adrenalin džankiju! Stajem posle 5-6 krugova i vidim da to nisu neki spektakularni usponi kao što mi je u vožnji izlegalo....

Srce iz grudi, čini mi se da će da iskoči! Imam osećaj kao da mi je grudni koš potpuno prazan, kao kavez i da srce pomahnitalo skakuće unutra, kao onaj Dizni logo u reklami za crtane filmove vikendom (da, još uvek gledam crtane filmove), udara na sve strane... Kaciga mi je čini mi se sasvim mokra ispod vizira... Vitir je odavno podignut jer ne mogu pluća dovoljno vazduha da uvuku... Kao da imam gas masku na sebi al bezbednost na prvom mestu! Tad shvatam smisao konstrukcije enduro kacige! Biće moja uskoro! Nadam se...

Mislim da je konačno vreme da se oprostim od playgrounda, nema više smisla da je nazivam rupom, kada se za neko mesto kaže da je rupa, prva asocijacija je nešto negativno! Odlazim do druge, strmije strane da snimim ponor!

mlv7iq4rn3uktwxhy1l.jpg

Na istom mestu sam uslikao i ovu sliku, gde se vidi glavni krivac današnje vožnje:

m6un4q97x8oc880jsh.jpg

Još joj brkčići stoje....

Odmah uz playground se nalazi OGROMNA njiva, par i više pari hektara, sveže poorano i tanjirano te džombe nisu velike! Sa starom ćelestonkom sam ulazio u njive i fino se ponašala... jes da je motor skakutao i bacao na sve strane al je moglo da se prodje... Kako li će se ova guma ponašati? Neću mno da detaljišem oko te vožnje, to je nešto što MORA da se proba! Stigao sam do trećeg stepena prenosa pa sam onda stao jer je opet počeo da skače da adrenalin i opet je počelo ono vantelesno iskustvo kao malopre..

Stao sam u pravi trenutak, nekako potavio motor na ćopavu, dopola zabodenu u zemlju i uhvatio zalazak sunca, dok se u pozadini razilazi oblak prašine koji je ostao zamnom:

mulynz8abjwiuwzep5k.jpg

Yamaha u svom prirodnom ambijentu:

re8z1hnz51lhyobu0kfx.jpg

Pa jedna grupna fotografija. Lice jeste izmoreno ali se osmeh itekako vidi... čak i sjaj u očima! Kažu to je adrenalin :)

9k4z7yfzveww6aa21xs.jpg

Uopšte, problem sa mojim offroad vožnjama je što ostaju samo mentalne slike na vrhuncima zadovoljstva, tj. u vožnji! Dok ja ugasim motor, obezbedim ga da stoji na ćopavoj izvadim aprat, skinem kacigu, ne mogu da nadjem taj kadar koji mi stoji u glavi... Zato se i trudim da najbolje slike koje nemam na računaru već samo u Glavarminu pretočim u tekst! Jer jedina mogućnost downloada iz glavarmina je u *.txt fajl! Možda će u novim modelima ugraditi mogućnost skidanja u *.jpg ili *.avi formatu... za sada samo pisana reč jer moje crtačke sposobnosti su na nivou deteta iz osnovne škole koje ima trojku iz likovnog!

Izlazim na drugom kraju njive koji je izgledao dosta daleko dok nisam seo na motor! Mora da se Ajnštajn vozio na motoru kada je pisao teoriju relativiteta! Iz njive izlazim na doobro utabani zemljano-šljunkovit put! U prvoj i drugoj brzini može da se vozi sedeći, čim se ubaci u treću mora da se ustane i vozi u enduro maniru! Pade mi na pamet Ajnštajn ponovo i reših da proverim njegovu teoriju relativiteta u praksi sa posebnim osvrtom na relativne razdaljine i brzine! Eksperiment je uspeo i pre vrhunca zadovoljstva i kraja "puta" brzinomer je pokazao jednu trocifrenu brojku sa dosta rezerve u trocifrenosti :) Kako nije bilo znaga za ograničenje brzine, istu sam prilagodio stanju i uslovima na putu!

dcwjvm09fjx62x7jhec0.jpg

Brinu me samo ovi oblaci prašine koje motor ostavlja... Možda mi filter za vazuh ne valja pa uvlači prašinu i izbaca kroz auspuh?

Tu se i završava avantura i voznja što se mene tiče! Posle toga se izlazi na asfalt, gde se vozi po nekim pravilima, ograničenjima koje drugi nameće i tu se nema šta opisivati! Kada sam u prirodi ja APSOLUTNO imam prventsvo prolaza, osim ako ne naiđe medved ili neka krupna divljač a da nije plašljiva srna... al verujem da bi i mrki medved ustupio prvenstvo stampedu od 45 konja :) Nema ograničenja na putu jer nema puteva! Jedino ograničenje je ono moje, mentalno, jer motor očigledna može više nego ja... a to ograničenje ne bih kršio, bar ne za mnogo! A i na putu uvek tolerišu onih dva-tri procenta prekoračenja...

Da se nadovežem na špageti vestern sa početka priče... koliko su ti kauboji bili srećni? Njima je svaka vožnja bila offroad vožnja jer nije bilo puteva... Čak i vožnja do centra grada je bilo offroad iskustvo! Svoje su konje potkivali isključivo offroad potkovicama jer drugačije i nisu postojale... Potkovice za asfalt su novija tekovina a i one se retko kada stavljaju na konja! Mogu tek da zamislim kako bi oni bili srećni danas pa da mogu da zajašu ovog mog gvozdenog konja i osete kako je jahati 45 konja odjednom!

One izrode od motora što imaju po 200 konja već i to u civilnoj upotrebi neću ni pominjati... Ne znam da li su oni u to vreme imali trke konja a i da jesu, ti su konji vozeni verovatno samo po stazi sa specijalnim potkovicama i samo na treninzima i trkama... za civilnu upotrebu su imali mirnije konje... Al to je sasvim druga priča i nema puno veze sa ovom temom al čovek kada vozi motor u prirodi, mozak radi na sasvim drugačiji način... Ko je vozio znao o čemu pričam... ja ne napišem više od pola misli koje mi dođu i koje elaboriram u toku vožnje...

Ne vozim ja motor zbog voznje motora ili što me neko možda plaća za to (ne plaća me niko) vozim zbog nirvane koju doživljavam na dva točka i gotovo UVEK, kao po ravilu usključivo VAN asfalta...

Tu bih se opet vratio na početak priče, razlike između OFFa, dobrog OFFa i bašbaš dobrog OFFa, valjda je razlika kakav se vratiš kući! Ako se vratiš ovakav, to se valjda računa kao Über-OFFroad:

67941sqi0bovxv43x0il.jpg    31dmhuv6xpxiypmv988c.jpg

Jedino bolje od toga što mogu da zamislim je da se dodje blatnjav od glave do pete... al za sada, nažalost nemam takvu opremu, tj odelo koje bi to izdržalo, koje ne bi moralo da se baci posle takve voznje...

Al i kada bi se skinulo to odelo i kaciga, verujem da bi ispod toga baš ovako čovek izgledao posje jedne bašbaš dobre OFFroad voženje!

cyf4kwnp4auh4plb49xs.jpg

Čik pogodite ko će noćas spavati kao beba...

Do sledećeg OFFa budite mi Buono a nikako brutto il cattivo :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

ma bre sstrujo,,,to se tebi oci cakle od one dunjovace,,ili kasijevace a ne od adrenalina  ;D ;D ;D ;D ;D

vidim ja da se ti lepo provodis  :D :D :D :D :D :D :D

svaka ti cast  ;) ;) ;)

• Svrati ponekad, 238 postova

Brate sstrujo  xt je enduro motor a ne cross ;D ;D

Da si kojim slucajem uzeo cross ti bi se i po drvecu penjao sa njim ;D ;D

Svaka cast za voznju, prosto ti zavidim

• Ne silazi, 5563 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Nabavka cross opreme je u toku, pa se nadam da cu i sam ponuditi neko slicno iskustvo! U svakom slucaju priroda+motori, to je off ili sinonim za zadovoljstvo! :)

• Drug član, 1779 postova

Bas si se oznojio a Sstrujo? Prava stvar enduro + teren sta ce s bolje samo nastavi tako majstore ,inace i ja sam u potrazi za jednom takvom XT zverkom kao sto je tvoja jer ipak su te voznje u prirodi mnogo upecatljivije nego po asfaltu.

• Svakom po zasluzi, 12443 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Eh, srce 'oće, al' telo klokoće ;D bar kod mene slučaj.

Nije ovo za matore čike kao što sam ja...ali bih probao i ja da se kerebečim po džombama pa nek' se zarati ;D

• Zainteresovan, 560 postova

Ja ne volim mnogo da pisem,pa cu da iskoristim tvoju temu da se pohvalim sa novom igrackom... ;D ;)

4qRZg_xr41oq5.jpg

By ivanx at 2008-10-19 RmI3i_xr43ke1.jpg

By ivanx at 2008-10-19 iBcuw_xr49by4.jpg

By ivanx at 2008-10-19 EHTIT_img3368sl2.jpg

By ivanx, shot with Canon PowerShot A590 IS at 2008-10-19 s2CW9_img3363ii2.jpg

By ivanx, shot with Canon PowerShot A590 IS at 2008-10-19 EDPIX_img3360ca8.jpg

By ivanx, shot with Canon PowerShot A590 IS at 2008-10-19

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja