Jump to content

Moto Zajednica

pitanje u vezi gume

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 105 postova
  • Motocikl: xtx660

treba da promenim prednju gumu na cbr-u,nasao sam pirelli supercorsa sp 120/70-17,e posto na moj motor fabricki ide 120/60-17,zanima me koja bi razlika bila kad bi stavio tu supercorsu sa tim dimenzijama?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 712 postova
  • Motocikl: cbr900rr

Mislim da ce ti ocitavanje brzine i predjene kilometraze biti pogresno.

Veca visina kume - veci obim - pokazivace ti manju brzinu kojom se kreces i manju predjenu kilometrazu.

Ako gresim, neka me neko ispravi.

Bice ti vislji profil gume

to znam naravno nego me zanima kako ce se motor ponasati i da li cu opste osetiti neku razliku u voznji..

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Motor ce biti malo "tuplji" prilikom skretanja, tj. sirice putanju krivine, i trebace malo vise snage da ga srusis u krivinu. U principu, u normalnoj voznji neces osetiti znacajnu razliku, jedino kad ga malo poteras, a i to se da srediti podesavanjem ogibljenja (prednaprezanja) ili eventualno izvlacenjem stapova ili podloskom na hvatistu zadnjeg amortizera.

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Ovo važi samo ako postoji kilometar sajla, a ako se brzina meri elektronski (iz menjača), onda nema ovog problema.

@crw

Vodi računa o prednjem blatobranu. Ako ostane malo lufta, pri velikim brzinama usled širenja gume može se desiti da se istopi deo blatobrana ukoliko guma krene da ga kači. Naravno, to će oštetiti i gumu. Ovaj problem postoji, recimo, na Yamahama R6 zaključno sa 2004-tom godinom.

Što reče Maki, ako se odlučiš za veći profil, pored podizanja prednjeg blatobrana moraćeš ili da podigneš i zadnji kraj dodavanjem podloški na centralni amortizer ili da prepodesiš prednju viljušku. Moj savet ti je da uzmeš originalnu dimenziju i ne petljaš se sa ovim.

• Motocikl: Suzuki GSX-R 1000 L1 SBK; MV Agusta F4 1000 S; Ducati 996 S; Aprilia RSV4 RF; Suzuki GSX-S 1000 M0; Suzuki GSF 1200 N

Ovo važi samo ako postoji kilometar sajla, a ako se brzina meri elektronski (iz menjača), onda nema ovog problema.

Sad sam gledao F2, ima pinjon na prednjom tocku.  ;)

Moj savet ti je, ako kao sto Acim kaze imas mesta, uzmes tu gumu.

Izvlacenje stapova iznad trougla za nekih 5mm bi trebalo da kompenzuje promene u geometriji.

Sad sam gledao F2, ima pinjon na prednjom tocku.  ;)

Uh, utoliko gore, lagaće kilometraža.

Moj savet ti je, ako kao sto Acim kaze imas mesta, uzmes tu gumu.

120/70-17 je defacto postala standard za prednju gumu na drumskim motociklima. Najbolje se vozi i najlakše se nalazi. 120/60-17 može biti problem da pronađeš. Recimo, kada sam pokušavao početkom godine kod nas da pronađem BT-016 u ovoj dimenziji, nisam uspeo. Zato je verovatno bolje da ubudžiš 120/70-17 ako si spreman da se petljaš sa branikom i viljuškom. Ja nisam bio spreman, pa sam pokušavao da pronađem originalnu dimenziju, ali sam u međuvremenu prodao čitav motor, pa muke dalje nije bilo :) Novi Fazer nosi standardne dimenzije i napred i pozadi.

Izvlacenje stapova iznad trougla za nekih 5mm bi trebalo da kompenzuje promene u geometriji.

Možda malo više od 5. 70-ica je visoka 84mm, a 60-ica 72mm, znači postoji razlika od 12mm, što nije malo. Koliko sam ja tada čitao o Yamahi R6 na stranim forumima, predlagali su izvlačenje štapova za 8mm ili podizanje repa ne sećam se koliko. Zašto ne svih 12mm, nemam pojma  ;D

• , 1322 postova

@crw

Vodi računa o prednjem blatobranu. Ako ostane malo lufta, pri velikim brzinama usled širenja gume može se desiti da se istopi deo blatobrana ukoliko guma krene da ga kači. Naravno, to će oštetiti i gumu. Ovaj problem postoji, recimo, na Yamahama R6 zaključno sa 2004-tom godinom.

Što reče Maki, ako se odlučiš za veći profil, pored podizanja prednjeg blatobrana moraćeš ili da podigneš i zadnji kraj dodavanjem podloški na centralni amortizer ili da prepodesiš prednju viljušku. Moj savet ti je da uzmeš originalnu dimenziju i ne petljaš se sa ovim.

Super Corsa je odlicna guma ,nekad sam je i ja vozio dok sam imao R6,i kao sto Acim kaze,vodi racunana prednju gumu i blatobran.

Ja sam bio rijesio taj problem tako sto sam rupe od blatobrana malo prosirio i podigao sam blatobran.

Kad jednom probas tu gumu,vise neces htjeti ni jednu drugu  ;)

E,da,predlazem ti da uzmes smjesu SC1 i SC2

Zašto ne svih 12mm, nemam pojma  ;D

Zato sto je mala promena u polozaju viljuske dovoljna da se kompenzuje povecanje predtraga. Znas, ono ugao, pa mali pomeraj blizu temena rezultuje vecem na kraju kraga, itd, itd... (secas se srednje skole!  ;D)

Na kraju krajeva, ako mu ne smeta ponasanje motocikla, nece nista ni dirati.  ;D

Bas cu naci neki test 600ccm 2001-2, kad su sve obuli u istu "obucu" pa su vrsili precizna merenja geometrije, ima za koliko su spustili "nos" tadasnjoj R6-ici..

hvala drugari na odgovorima,ipak sam se odlucio za fabricke dimenzije..verovatno ce pasti dunlop qualifier,posto mi trenutno vise odgovara po ceni..

Znas, ono ugao, pa mali pomeraj blizu temena rezultuje vecem na kraju kraga, itd, itd... (secas se srednje skole!  ;D)

Aaa, trigonometrija  :D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja