Bivan 0 Napisano Jun 13, 2006 Svrati ponekad, 110 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Honda CB900 F2 Prijavi odgovor kao problematičan Ok, mislim da si se i ti zeznuo, racunao sam radnu zapreminu, hod klipa mi je 72mm ok idemo ovako, Znam da 7,5 : 1 nije bar znam da on 7,5 sabija u jedan. Zapremina se racuna sa malo drugacijom formulom "D na kvadrat pi kroz 4" to je povrsina pa sve to puta H odnosno hod klipa. Tvoja formula za zapreminu nije dobra. I kad ja sve to izracunam dobijem da mi je zapremina 302 cm kubnih kao sto pise i u saobracajnoj. ( tj. 2 komada 600ccm) i to je A kao i sto si ti napisao. Zar ne? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drag 6 Napisano Jun 13, 2006 Svrati ponekad, 446 postova Lokacija: ADA Prijavi odgovor kao problematičan Evo nekoliko motor da koliko imaju kompresijski omjer: Street bike_________________Trkacki VTR 1000 SP2____10,8: 1___12,8:1 (Edwards) GSXR 750 R______11,8: 1___13:1 (Chilli) Aprilia RSV Mille___11,4:1___12:1 (Corser) Kawasaki ZX7R___11,5:1____15:1 (Yanagawa) CBR 600_________12:1 _____13,7:1 (Ten Kate tuning) GSX-R 1100___10:1______14:1 (Drag Tuning 1340ccm ovo sam ja ) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivan 0 Napisano Jun 13, 2006 Svrati ponekad, 110 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Honda CB900 F2 Prijavi odgovor kao problematičan Moj motor ima kompresijski omjer 12' date='2 : 1, a kompresija kod mjerenja manometrom trebala bi iznostiti negdje iznad 14 bara, ako se još dobro sjeæam. Imaju toèni podaci u Service manualu, ali nažalost sad nemam kod sebe tu knjigu.... 7,5:1 èini mi se nekako premalo, a možda i nisam u pravu....[/quote'] Samo ti se cini da je premalo, ali to je motor iz 1956 godine Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivan 0 Napisano Jun 13, 2006 Svrati ponekad, 110 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Honda CB900 F2 Prijavi odgovor kao problematičan Sva sam lepo nacrtao i skontao sam gde sam zajebao. Drag, bio si upravu oko onog 46ccm sto si dobio, sad sam i ja skontao kako. Hvala. Da li je ta cifra u barima 7,5002 ? Evo sad i ostali mogu da racunaju Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
palomas 10 Napisano Jun 13, 2006 U prolazu, 74 postova Lokacija: Hrvatska Prijavi odgovor kao problematičan Kao prvo, motori s manjom kompresijom manje su optereèeni, pa bi time trebali i duže trajati... Stvarna kompresija (tlak smjese zraka i benzina u GMT) je nešto SASVIM drugo od omjera kompresije (omjer volumena izmeðu DMT I GMT). Pri tome treba uzeti u obzir dinamiku kretanja fluida koji se tlaèi (i posljedièni porast temperature), zatim nižu temp. smjese koja u vrlo kratkom vremenu dobiva daleko višu temperaturu (grije se u unutrašnjosti klipa, dakle uz ISTI volumen tlak bi joj porastao). Dakle mašina sa 7,5:1 morala bi imati barem nekih 8,5 - 9 bara kompresije, govorim odokativno :roll: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivan 0 Napisano Jun 13, 2006 Svrati ponekad, 110 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Honda CB900 F2 Prijavi odgovor kao problematičan Kao prvo' date=' motori s manjom kompresijom manje su optereèeni, pa bi time trebali i duže trajati... Stvarna kompresija (tlak smjese zraka i benzina u GMT) je nešto SASVIM drugo od omjera kompresije (omjer volumena izmeðu DMT I GMT). Pri tome treba uzeti u obzir dinamiku kretanja fluida koji se tlaèi (i posljedièni porast temperature), zatim nižu temp. smjese koja u vrlo kratkom vremenu dobiva daleko višu temperaturu (grije se u unutrašnjosti klipa, dakle uz ISTI volumen tlak bi joj porastao). Dakle mašina sa 7,5:1 morala bi imati barem nekih 8,5 - 9 bara kompresije, govorim odokativno :roll: [/quote'] Pa taki razultat sam dobio prvom racunicom, okruglo 8,5 a ja imam 12,5 raspasce mi se motor Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
palomas 10 Napisano Jun 13, 2006 U prolazu, 74 postova Lokacija: Hrvatska Prijavi odgovor kao problematičan Tebi se može dogoditi pucanje klipnjaèe, drobljenje prstenova, brzo trošenje leteèih i glavnih ležajeva radilice! Posebno ako je klip ispupèen a ne ravan, kako ti navodiš! Mislim da samo originalni dijelovi mogu riješiti taj problem! Drugo rješenje bi bilo poveèanje kompresionog prostora u postojeèoj glavi cilindra, ali ne znam neèeš li time oslabiti konstrukciju glave!? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivan 0 Napisano Jun 13, 2006 Svrati ponekad, 110 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Honda CB900 F2 Prijavi odgovor kao problematičan Tebi se može dogoditi pucanje klipnjaèe' date=' drobljenje prstenova, brzo trošenje leteèih i glavnih ležajeva radilice! Posebno ako je klip ispupèen a ne ravan, kako ti navodiš! Mislim da samo originalni dijelovi mogu riješiti taj problem! Drugo rješenje bi bilo poveèanje kompresionog prostora u postojeèoj glavi cilindra, ali ne znam neèeš li time oslabiti konstrukciju glave!?[/quote']Narucio sam da mi naprave armirani dihtung debljine 2 mm, a trenutno imam od 0.5 mm Kad se izracuna kompresioni prostor ce mi se povecati za 6ccm sa tim dihtungom. (nije nesto ali ce poboljsati situaciju) Pa kad budem montirao, izmericu ponovo da vidim kolika je. Pa cu dalje smisliti nesto drugo.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
palomas 10 Napisano Jun 13, 2006 U prolazu, 74 postova Lokacija: Hrvatska Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da bi se to moralo osjetiti, tj. kompresija znaèajno pasti! U svakome sluèaju, želim ti puno sreæe Volje za šarafljenje, vremena i strpljenja ti ne nedostaje, barem koliko vidim ovako.. :wink: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drag 6 Napisano Jun 13, 2006 Svrati ponekad, 446 postova Lokacija: ADA Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da bilo bi bolje ako debljine dihtung stavis ispod cilindra. Poslacu ti jedan program, koji ja sam pravio u excel. Ukucas broj cilindra, duzina hod, sirina cilindra i kompresijski omjer. U drugi mesto ukucas debljine dihtug, koji hoces da stavis i odmah izracuna koliko ce biti sa novom dihtungom kompresijski omjer. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivan 0 Napisano Jun 13, 2006 Svrati ponekad, 110 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Honda CB900 F2 Prijavi odgovor kao problematičan Drag, stavio sam dihtung od 1mm ispod cilindra, brezoni su mi kratki, i kad bi stavio jos deblji vec bi krenulo da hvata na pola matice, pa nesmem, jedino da pravim nove brezone. ivantrifunac@yahoo.com evo i mail pa mi posalji. Pozdrav. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cale 9 Napisano Jun 13, 2006 In memoriam, 783 postova Lokacija: Ottawa, Canada Prijavi odgovor kao problematičan Ok' date=' mislim da si se i ti zeznuo, racunao sam radnu zapreminuZapremina se racuna sa malo drugacijom formulom "D na kvadrat pi kroz 4" to je povrsina pa sve to puta H odnosno hod klipa. Tvoja formula za zapreminu nije dobra. [/quote'] [(D²π)/4]h= r²πh je jedno te isto, samo sto je desna formula jenostavnija (nema delenja sa 4). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivan 0 Napisano Jun 14, 2006 Svrati ponekad, 110 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Honda CB900 F2 Prijavi odgovor kao problematičan :oops: Gle stvarno Pardon. Ej, namontirao sam dihtunge, juce su mi stigli. Smanjila se kompresija sa 12,5 na oko 10,5 . Nisam mogao tacno da izmerim jer sam crko od verglanja. Ej, da neverujes koliko motor mirnije radi, prezadovoljan sam, a i ono sto sam ranije naveo da mi lupaju ventili kad je vruc i pri opterecenju vise nelupa. Juce sam se provozao kroz grad i oko grada, da ga ugrejem da vidim kolika ce mu biti temperatura. Na poklopcima glava je imao 80 i 81 stepeni a cilindar 120 i 122 stepena. I razlika izmedju temperature na cilindarima je 1 - 2 stepena. Vise nemam pitanja. Uspelo je Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drag 6 Napisano Jun 14, 2006 Svrati ponekad, 446 postova Lokacija: ADA Prijavi odgovor kao problematičan :oops: Gle stvarno Pardon. Ej' date=' namontirao sam dihtunge, juce su mi stigli. Smanjila se kompresija sa 12,5 na oko 10,5 . Nisam mogao tacno da izmerim jer sam crko od verglanja. Ej, da neverujes koliko motor mirnije radi, prezadovoljan sam, a i ono sto sam ranije naveo da mi lupaju ventili kad je vruc i pri opterecenju vise nelupa. Juce sam se provozao kroz grad i oko grada, da ga ugrejem da vidim kolika ce mu biti temperatura. Na poklopcima glava je imao 80 i 81 stepeni a cilindar 120 i 122 stepena. I razlika izmedju temperature na cilindarima je 1 - 2 stepena. Vise nemam pitanja. Uspelo je [/quote'] Onda puno srece za motor i za voznja :wink: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
palomas 10 Napisano Jun 14, 2006 U prolazu, 74 postova Lokacija: Hrvatska Prijavi odgovor kao problematičan Nek ti mašina napravi milijun sretnih i sigurnih kilometara Iako još uvijek mislim da je kompresija malo previsoka, s obzirom na kompresijski omjer 7,5 : 1.. Ali dobro, u tome i jeste bit friziranja, kad ljudi brušenjem glave i sliènim naèinima poveèavaju kompresiju i snagu motora.. Ti si oèigledno sada osloboðen friziranja za malo duže vrijeme.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivan 0 Napisano Jun 14, 2006 Svrati ponekad, 110 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Honda CB900 F2 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala. Nesmem vise da udaljavam glavu jer su mi sipke kod podizaca knap duzine, tj. srafovi za podesavanje zazora su na kraju. Pozdrav. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
palomas 10 Napisano Jun 14, 2006 U prolazu, 74 postova Lokacija: Hrvatska Prijavi odgovor kao problematičan Vijci za podešavanje su od vrlo tvrdog materijala, teško je nabavit isto takve, samo nešto duže.. Šipke- podizaèe ventila- isto tako, teško ih je produžavati... Jedino da negdje na otpadu pronaðeš duže, pa ih onda skratiš. Odrežeš na sredini pa spojiš pomoæu nekave pikse.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bivan 0 Napisano Jun 14, 2006 Svrati ponekad, 110 postova Lokacija: Temerin Motocikl: Honda CB900 F2 Prijavi odgovor kao problematičan Ti srafovi sto su u mom motoru su napravljeni, milimetarski navoj, dobar materijal, i okaljeni. :wink: Koliko se vozam jos mi nista nije zakazalo. Velik je posao napraviti to. Jedno vreme cu ga voziti ovako, pa cemo videti, da li cu kompresiju jos spustati. Pozdrav. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
palomas 10 Napisano Jun 14, 2006 U prolazu, 74 postova Lokacija: Hrvatska Prijavi odgovor kao problematičan Što æeš, teško je ljude zadovoljit u životu Ako je premala kompresija - ne valja.. Ti imaš preveliku kompresiju, pa opet ne valja... :? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 9994 Napisano Jun 17, 2006 Drug član, 4482 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan evo vam formula koju mogu svi da razumu kako se izracunava volumen jednog cilindra; precnik cilindra X precnik cilindra X 3.14159 / 4= dobijen iznos se pomnozi sa hodom klipa Npr. precnik cilindra je 76.8mm hod klipa 82mm 7.68x7.86x3.14159/4=46.324627 46.324627x8.2=379.86194 Eto toliki je volumen na jednom cilindru mog trkacog motora 37.98cc i u zavisnosti koliko cilindara imas pomnozi toliko o dobices pravu kubikazu motora a sljedece sljedi formula za kompresioni odnos.Znaci korak po korak :wink: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dexterr 1969 Napisano Jun 17, 2006 Aktivirao se na času, 3277 postova Lokacija: Suburbia, blok 45 Motocikl: 1 Litar Honde Prijavi odgovor kao problematičan Cuo sam da je kompresija jako vazna stvar na motoru. Gde ima da se kupi? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Najzli 158 Napisano Jun 17, 2006 Drug član, 1192 postova Lokacija: Bg Motocikl: Africa CRF1000L Prijavi odgovor kao problematičan Cuo sam da je kompresija jako vazna stvar na motoru. Gde ima da se kupi? Kupuje se na istoku. Sama reè Kompresija je jedan od izraza za istok, Kom pre sija, odnosno gde svanjava pre nego nama. Istok je prava adresa. Dobra stvar je to što je istok ustvari zapad daljim putem, tako da je pravo mesto ustvari svuda oko nas. Drugi naèin je da naðeš Francuza, i Španca i Nemca koji razumeju francuski ali ne znaju da ga govore, pa onda kada Francuz kaže Kompre? Oni odgovore: Španac: Si, Nemac: Ja, ubrzano to zvuèi veoma poznato Kompre? Si. Ja. Ništa treæe mi ne pada na pamet. najzli Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drag 6 Napisano Jun 17, 2006 Svrati ponekad, 446 postova Lokacija: ADA Prijavi odgovor kao problematičan Cuo sam da je kompresija jako vazna stvar na motoru. Gde ima da se kupi? Kupuje se na istoku. Sama reè Kompresija je jedan od izraza za istok' date=' Kom pre sija, odnosno gde svanjava pre nego nama. Istok je prava adresa. Dobra stvar je to što je istok ustvari zapad daljim putem, tako da je pravo mesto ustvari svuda oko nas. Drugi naèin je da naðeš Francuza, i Španca i Nemca koji razumeju francuski ali ne znaju da ga govore, pa onda kada Francuz kaže Kompre? Oni odgovore: Španac: Si, Nemac: Ja, ubrzano to zvuèi veoma poznato Kompre? Si. Ja. Ništa treæe mi ne pada na pamet. najzli[/quote'] Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Peca 1 Napisano Jun 17, 2006 Zainteresovan, 585 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Cuo sam da je kompresija jako vazna stvar na motoru. Gde ima da se kupi? Kupuje se na istoku. Sama reè Kompresija je jedan od izraza za istok' date=' Kom pre sija, odnosno gde svanjava pre nego nama. Istok je prava adresa. Dobra stvar je to što je istok ustvari zapad daljim putem, tako da je pravo mesto ustvari svuda oko nas. Drugi naèin je da naðeš Francuza, i Španca i Nemca koji razumeju francuski ali ne znaju da ga govore, pa onda kada Francuz kaže Kompre? Oni odgovore: Španac: Si, Nemac: Ja, ubrzano to zvuèi veoma poznato Kompre? Si. Ja. Ništa treæe mi ne pada na pamet. najzli[/quote'] Ha ha dovoljna su i ova dva objasnjenja :wink: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Cale 9 Napisano Jun 18, 2006 In memoriam, 783 postova Lokacija: Ottawa, Canada Prijavi odgovor kao problematičan Hahaha! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...