Jump to content

Moto Zajednica

Budzenje pomocu lancanika? pomoc..

Recommended Posts

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Treba mi pomoc od nekog mehanicara motora ili pak iskusnog ili iskusnijeg:) bajkera.

Vozim skoro kupljeni Kawa EN 500 `97 god. ja mislim da su lanac i lancanici pri kraju( nije zasigurno provericu kod Kureta) ali kad ih budem menjao hteo bih da "nabudzim" motor sa manjim lancanikom. Kako se to radi, dali moze na EN 500 i naravno sta dobijam i sta gubim time?

Nije mi cilj Povecanje maksimalne brzine posto EN ide 160km/h a ja nikad nisam presao 130 i to na autoputu samo za preticanje. Cilj mi je da kada kruziram oko 100km/h da motor radi na manjim obrtajima? Samim tim ako je lancanik manji i motor ce se "vrteti" manje? uglavnom cuo sam u prolazu da to moze pa ko je to radio ili ima iskustva sa tim neka se oglasi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1359 postova

Ako smanjis lancanik na motoru smanjujes i brzinu motora , ako mali lancanik okrene dva puta da bi veliki jednom  kad stavis jos manji onda ce ovaj morati da okrene tri puta da bi veliki jednom . ako hoces da probas probaj da veliki stavis manji.

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Ako smanjis lancanik na motoru smanjujes i brzinu motora

Ovo nije tačno. Ako smanjiš zadnji lančanik, povećavaš brzinu, a smanjuješ obrtni momenat i obratno, ako staviš veći, imaćeš bolje ubrzanje, ali manju maksimalnu brzinu. Za prednji lančanik važi suprotno, tj. kao što si napisao gore, ali čovek je verovatno mislio na zadnji lančanik.

Elem, to lepo zvuči da kruziraš pri manjem broju obrtaja, ali isto tako to će ti pogoršati ubrzanje, a šta ako moraš negde da ga kokneš po gasu da bi pretekao ili izbegao neku opasnost? Moje mišljenje je da ništa ne diraš, tj. da kupiš originalni lanac i lančanike. Te budževine više služe za trke, nego za drum, tako da je najbolje da ostaviš onako kako su inženjeri predvideli, a to što će se motor vrteti malo brže, biti malo bučniji i trošiti malo više benzina nije ništa u poređenju za poremećenim performansama. Da, to će ti poremetiti i brzinomer, prikazivaće pogrešnu brzinu, osim ako nemaš sajlu na prednjem točku. Ali na tvom motoru verovatno postoji sajla.

• Zainteresovan, 557 postova
  • Motocikl: yamaha r1

Ako hoces bolje da pretices i da imas bolje ubrzanje povecaj nazad za tri zuba ili skini napred jedan,malo ces izgubiti na krajnoj brzini ali ces imati bolje ubrzanje

• Svrati ponekad, 276 postova
  • Motocikl: XT660R

Ako povecas prednji ili smanjis zadnji motor ce ti ici brze,znaci pri 100km/h ce ici na manje obrtaja ali ce ti obrtni biti manji i motor ce ti vuci slabije,time mozes biti zadovoljan jedino ako si stalno na autoputu,u gradu ce ti smetati.

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Aha to je to. Najbolje je da nishta ne diram ovako ide super sto bih dzidzio neshto kad mi nije moranje, najbolja je zlatna sredina...

• Drug član, 2265 postova

Mislim da uopste nije losa ideja. Za preticanje spustis u brzinu nize ako ima potrebe da "povuce", a sestu brzinu koristis uglavnom za odrzavanje postignute brzine. Jedino sto prva onda bude malo duza, ne znam da li bi to pretstavljalo problem, a na zadnji lancanik zub-dva manje ne bi trebalo da bude nista drasticno.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja