Scarface 0 Napisano Maj 31, 2008 Zainteresovan, 564 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Na povratku sa posla sam doziveo, za mene, dramaticno iskustvo, i da nije makina od 50 ccm, ne znam kako bi se zavrsilo... Pri povratku palim motor, dajem gas...cvaja po prirodi krece naglo i brzo, za 5 sekundi se stvaram na raskrsnici i zbog odlicnog ulicnog osvetljenja u Zvecanskoj ulici > i moje nepaznje : naglo kocim... Sve bi bilo OK, da mi odjednom zadnji kraj nije poceo da igra ko lud, levo , desno, levo , desno, drz ne daj, ja nekako obuzdam zverinu...daljom analizom, ustanovio sam da sam zakocio taman kad mi je zadnji tocak bio u nekom blatu, koje se nalazilo na sred puta...posto mi se ovo nikad ranije nije desilo, onako isciman, stao sam na sred ulice, sreca nije prometna, i iskulirao minut...u pocetku sam pomislio da mi nesto nije otpalo, ili mozda guma izduvana, ali ipakl je blato bilo krivo,,i ja naravno. Ne znam da li ste vi imali iskustva sa ovim, ali mogu priznati da me je pri maloj brzini, ovo posteno protreslo, od sada 4 ociju otvorenih, paznja 120 %...bez opustanja...ne smem ni da zamislim sta bi bilo da je ulica prometnija... :( :-\ :-\ :-\ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DL4E 126 Napisano Jun 2, 2008 Svrati ponekad, 351 postova Lokacija: San Francisco Motocikl: BMW R1250GS Adventure, Yamaha MT-10, Honda CB750 K3 Prijavi odgovor kao problematičan Najbolje je da 'izigravas' ABS (osim ako motor vec ima isti - pravi). Ako ti bilo koji put blokira tocak, obevezno pusti kocnicu bar malo cisto da nastavi da se okrece i da uspostavi kontakt sa asfaltom... Ovo je nesto sto nije bas prirodno za kriticnu situaciju kad vecina instinktivno koci sto jace. Mora da se vezba i da se uvek drzi u podsvesti. Jos je opasnije ako ti se blokada desi sa prednim tockom, sto u slucaju sportskih motora moze da znaci salto, ili klizanje kod kruzera, ali je daleko opasnije jer ces mnogo lakse izgubiti kontrolu kad volan krene da sheta levo desno. P.S: pogledaj moju temu na ovom linku http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=19783.0 .. naci ces 4-5 clanaka posvecenih tehnici kocenja, izmedju ostalih i ovaj: http://www.motorcyclecruiser.com/streetsurvival/advanced_braking/index.html Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Scarface 0 Napisano Jun 2, 2008 Zainteresovan, 564 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Citiraj Najbolje je da 'izigravas' ABS (osim ako motor vec ima isti - pravi). Ako ti bilo koji put blokira tocak, obevezno pusti kocnicu bar malo cisto da nastavi da se okrece i da uspostavi kontakt sa asfaltom... Ovo je nesto sto nije bas prirodno za kriticnu situaciju kad vecina instinktivno koci sto jace. Mora da se vezba i da se uvek drzi u podsvesti. Jos je opasnije ako ti se blokada desi sa prednim tockom, sto u slucaju sportskih motora moze da znaci salto, ili klizanje kod kruzera, ali je daleko opasnije jer ces mnogo lakse izgubiti kontrolu kad volan krene da sheta levo desno. Heh :-\ sta bi dao da ima ABS, ali Aerox je to, Yamahica... hvala mnogo na savetu...danas idem istim putem pa cu namerno malo da vezbam...javljam utiske ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4964 Napisano Jun 2, 2008 Ne silazi, 5588 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Desila mi se slicna stvar pre par godina u Podgorici na semaforu, samo sa prednjim tockom. Crveno na semaforu, ja prilazim i pocinjem da kocim, u tom motor pocinje da kliza prednjim krajem i ja pocinjem da se borim. Vidim po sredini trake sve ulje, valjda nekom iscurelo iz kartera. Ni sam ne znam kako sam se ispravio i ukocio tik do auta ispred. Valjda je vec bila dovoljno mala brzina. Od tada, uslo mi u podsvest, kad stajem na semafor stalno gledam ispred sebe na asfalt, a narocito na sredinu kolovozne trake. :o Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DL4E 126 Napisano Jun 2, 2008 Svrati ponekad, 351 postova Lokacija: San Francisco Motocikl: BMW R1250GS Adventure, Yamaha MT-10, Honda CB750 K3 Prijavi odgovor kao problematičan Desava se to cesto. Zato treba biti svestan mogucnosti i granica svojih kocnica, i znati od prilike u kom momentu moze nastupiti blokada. Naravno i to varira u zavisnosti od kvaliteta asfalta, da li je glatki ili abrazivni. Sto ce reci, i to je nesto sto se mora vezbati. Kad si sam na putu, nije zgoreg isprobavati reakciju motora na razlicite nacine i sile kocenja, pa i namerno izazvati proklizavanje. To je nesto sto stvara ni malo prijatan osecaj, i bolje se na to navici u sigurnoj i kontrolisanoj situaciji, na praznom putu, nego cekati da se desi u nekoj korticnoj situaciji i gustom saobracaju. Meni se bas juce desilo kad sam isao za Sarajevo. Izlazim iz krivine i odjednom ugledam dva vozila kako idu prema meni. Neki pajser je odlucio da pretice po punoj liniji pred krivinu. I na oko 80 km/h mi proklize na momenat prednji tocak. Na svu srecu mi nije bilo prvi put pa mi je glavna emotivna reakcija bila da mu pominjem familiju Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
crni16 1 Napisano Jun 2, 2008 Svrati ponekad, 367 postova Lokacija: Šabac - Novi Sad Motocikl: Yamaha YZF 600 r Thundercat Prijavi odgovor kao problematičan Paznja je cudo, ali uveko postoji ali. Mene je pre neki dan u sred grada zaobisao neki dzip, vozio brzinom 40km/h, i kad me je zaobisao nekih 20 tak metara naglo zakocio, ja na kocince, i prokliza mi zadnji tocak, posto uvek jace stiskam zadnju kocnicu, ziv sam se presekao, ali mi je bila celava zadnja guma a asfalt nov i jako klizav. Mogu vam samo reci da sam posle 2 dana promenio gume!!!! Znaci pamet u glavu i nema za.ebavanja! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Scarface 0 Napisano Jun 3, 2008 Zainteresovan, 564 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Evo utisaka...isto mesto...slicno vreme...ali ono nije bilo blato vec PESAK. Zalecem se kocim, nista...promasio pesak. Vracam se, zalecem se kocim, sada na pravom mestu, brzina je bila veca nego prosli put. Na savet DL4E-a pustam kocnicu, i motor se ispravlja i nastavlja pravo, gde polako kocim. Ovo sam pokusao jos par puta, cisto da budem siguran...Hvala DL4E-u na savetu! ;) :) :D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...