boza_kg 6154 Napisano Sreda u 15:55 Ne silazi, 4570 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Negde sam pročitao, glavni razlog zašto proizvođači u poslednje vreme preporučuju ređa ulja su - pogađate - Euro 5(+) norme. Ređa ulja stvaraju manji otpor pumpi, proizvode manje unutrašnjeg trenja itd. Uštede 1-2% goriva na testu čine da homologacija prođe ili ne. A skuteri su danas preciznije i napravljeni, sa manjim zazorima, a često se voze i kratke relacije, 5-10 km, ne stignu ni da se zagreju poštenski, pa im ređa ulja neće škoditi, nego možda čak suprotno. Sve u svemu, teško je dati ispravan odgovor šta je sad tu bolje ili ne. Ja lično bih birao neki klasičan Jaso MB Fullsynt kao što je Ipon 4T Katana Scoot 5W40, ili slično ulje. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 12079 Napisano Sreda u 17:50 Ne silazi, 2846 postova Lokacija: pvo Motocikl: Connect gy6 125 Prijavi odgovor kao problematičan 2 hours ago, Nigy said: Pozdrav, Pre neki dan otisao da uradim redovan servis Aprilije SR GT 200 skutera, u okviru garancije. Ostao sam sokiran kada sam video da po zameni filtera, sipaju 0W30. Posto sam izneo svoje iznenadjenje, rekli su mi da je tako fabrika propisala. Kad se vrnuh kuci, pogledam uputstvo koje gledah prosle godine, i lepo pise da je 0W40 za temperature od -15-40 stepeni, a da za +5-40 ide 10W40. Kako nece ostati 0W40 po isteku garancije, da li preci na 5W40 ili 10W40? Za 5W40 pitam posto videh da ima Castrol koji je u ovoj gradaciji preporucen za Piaggio skutere. Koje ulje koristite na Piaggio skuterima od 150ccm, posto je ovo verovatno slican motor, samo prosiren na174ccm? Kako mi je cilj da skuter traje sto duze, plan je da se ulje sa filterom menja na 5k, i ako fabrika kaze na 10k, strucan savet bi dobro dosao. Posedovao sam dva Piaggio Liberty 125ccm,2006 i 2010 godiste.Propisano je full sintetika 5-40.Mislim da je pisalo na dekli sa lleve strane. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nigy 14 Napisano Sreda u 19:24 (promenjeno) U prolazu, 7 postova Lokacija: BGD Motocikl: Aprilia Prijavi odgovor kao problematičan Da, viskoznost ulja se smanjuje primarno da bi se smanjio otpor unutar motora, time povecala efikasnost i smanjila potrosnja, mada sam cuo i da se smanjuje emisija izduvnih gasova, posto navodno bolje sagorevaju. Savremena ulja sa raznim aditivima treba da obezbede dovoljno podmazivanja i sa redjim uljem (pod uslovom da se uspe nabaviti originalno ulje). Ono sto meni ovde bode oci je objasnjenje iz uputstva da 0W30 ide od -15 do + 20 stepeni, to je primarno ulje u uputstvu, dok je objasnjenje u fusnoti. Kao vrhunac, 0W30 se koristi u nasoj zemlji - pa to su temperature za Finsku! A onda fabrika skace za dve gradacije niske temp (sa 0 na 10W) i jednu za visoku, za ulje u rangu od +5 do +40 stepeni... Nikako mi to sve ne ide u glavu... Inace, skoro nikada mi skuter ne prelazi ispod 20km po startovanju, tako da se vozi na radnoj temp, a na otvorenom putu ide i pun gas pa je bitan viskozitet i na max temp. Promenio Sreda u 19:25 član Nigy Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 6154 Napisano Sreda u 19:41 (promenjeno) Ne silazi, 4570 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Ne bih znao zašto su tako napisali u tom uputstvu, ali tako ne kaže literatura. 0W-30 je za raspon od -35 do nekih 35 stepeni, mada je pre svega ta preporuka zbog izduvnih gasova, pretpostavljam. Promenio Sreda u 19:59 član boza_kg 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nigy 14 Napisano Sreda u 20:04 U prolazu, 7 postova Lokacija: BGD Motocikl: Aprilia Prijavi odgovor kao problematičan Evo video i linkovan video na kraju gde se moze videti zasto ganaju sto redja ulja - I po toj skali je 30 malo, posto je 35 stepeni na asfaltu kod nas premaseno veci deo leta. Gornji ide 40 sigurno, ne znam sta da radim sa donjim - 5 ili 10W... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 6154 Napisano Sreda u 20:08 (promenjeno) Ne silazi, 4570 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Kvalitetna sintetička ulja za skutere (MB,MA za suva kvačila) su uglavnom 5W-40, a to je i Piaggio vazda preporučivao za svoje agregate. Ja bih se držao toga. Motul Scooter Power ili pomenuti Ipone i sl. Promenio Sreda u 20:15 član boza_kg 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 12079 Napisano Četvrtak u 14:44 Ne silazi, 2846 postova Lokacija: pvo Motocikl: Connect gy6 125 Prijavi odgovor kao problematičan MB i MA koja je razlika?Mislim za skuter ide MB? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zhex 261 Napisano Četvrtak u 18:33 (promenjeno) Svrati ponekad, 275 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Vespa GS 160, Vespa GTS 300 HPE Prijavi odgovor kao problematičan Za skuter može i MA, ali je bolje MB, a za motore sa kvačilom u ulju ne sme MB. MB sadrži aditive koji ne prijaju lamelama. Promenio Četvrtak u 18:34 član zhex 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 12079 Napisano Četvrtak u 18:35 Ne silazi, 2846 postova Lokacija: pvo Motocikl: Connect gy6 125 Prijavi odgovor kao problematičan Znaci ima nesto klizavo u MB? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zhex 261 Napisano Četvrtak u 18:37 Svrati ponekad, 275 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Vespa GS 160, Vespa GTS 300 HPE Prijavi odgovor kao problematičan Upravo tako. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 6154 Napisano Četvrtak u 19:08 Ne silazi, 4570 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Literatura kaže da skuterima sa suvim kvačilom najviše odgovaraju MB ulja, jer minimizuju trenje i obezbeđuju optimalnu potrošnju goriva. MA/MA2 ulja su za motocikle sa mokrim kvačilom, što reće koleza, i za takve ne ide MB ulje. Za skutere može MA/MA2, mada nema efekta od dodatih aditiva, a takva ulja su obično skuplja, što je za skutere bespotrebno E sad, ti ima i dosta marketinga. Motul top ulja za skutere su MA tipa, zašto - pa pretpostavimo da ima i skutera sa mokrim kvačilom, pa da bude univerzalno za sve. Za mokra će odgovarati svakako, za suva neće da škodi. Ja sam na skuteru probao svašta - i MB full sintetiku 5W-40, i MB polusintetiku 10w-40, i MA2 synt 10W-40... i pravo da rečem, nisam primetio nikakvu razliku Bitno je da ga ima. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zhex 261 Napisano Četvrtak u 19:11 Svrati ponekad, 275 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Vespa GS 160, Vespa GTS 300 HPE Prijavi odgovor kao problematičan Neko voli Heineken, neko Biru Moretti, a neko Nikšićko, tamno . E tako ti je i sa uljima, sve je marketing... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nigy 14 Napisano Četvrtak u 21:21 U prolazu, 7 postova Lokacija: BGD Motocikl: Aprilia Prijavi odgovor kao problematičan On 24. 9. 2025. at 22:08, boza_kg je napisao: Kvalitetna sintetička ulja za skutere (MB,MA za suva kvačila) su uglavnom 5W-40, a to je i Piaggio vazda preporučivao za svoje agregate. Ja bih se držao toga. Motul Scooter Power ili pomenuti Ipone i sl. Hvala, onda je reseno - 5W40. Bitno samo da nije ona secerna vodica 0W30. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 3186 Napisano Četvrtak u 22:15 Ne silazi, 5257 postova Prijavi odgovor kao problematičan Hvala, onda je reseno - 5W40. Bitno samo da nije ona secerna vodica 0W30.Шта фали 0 - 30?Sent from my SM-G998B using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 3186 Napisano Četvrtak u 22:21 Ne silazi, 5257 postova Prijavi odgovor kao problematičan Да, нове Априлије терају 0 доле, ја би само играо са горњом границом. Рецимо 0 - 40/0 - 50 лети и то добра ауто бисинтетика са естером рецимо. Ако је лонг лајф, промена на 10 000 или годину дана, ако не, 5000 је доста као за скутер. На ауту би промена ишла 30 000 са 10 000.Sent from my SM-G998B using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nigy 14 Napisano Petak u 19:32 U prolazu, 7 postova Lokacija: BGD Motocikl: Aprilia Prijavi odgovor kao problematičan Pre 21 sati, Krokodilo je napisao: Шта фали 0 - 30? Sent from my SM-G998B using Tapatalk Fali mu poverenje sa moje strane. Fali mu to sto u korisnickom a i u servisnom uputstvu za temperaturni opseg u kome se koristi, ide druga gradacija, i to donja za dva stepena iznad. Fali mu to sto su prijavljeni slucajevi ostecenja samog motora, za sta barem delimicno uzrok moze da bude i retko ulje. Za mene je ovo dovoljno "fali" da ga vise ne vidim u svom agregatu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 3186 Napisano pre 11 sati Ne silazi, 5257 postova Prijavi odgovor kao problematičan Као што се полако 10 - 40 мења са 10 - 30, тако и 5 - 40 са 0 - 30.Sent from my SM-G998B using Tapatalk 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...