Jump to content

Moto Zajednica

Porodična tradicija...

Recommended Posts

• Drug član, 1192 postova
  • Motocikl: Dominator

Nedavno sam se vratio u kraj gde sam odrastao. Vratio sam se u dedinu kuću i ponovo počeo da se upoznajem sa komšijama koji su ostali poznati, ali je vreme neumitno ostavilo ožiljke na njihovim licima. Postao sam najnoviji stari stanovnik u naselju. Pre neki dan, komšija me pozove kod njega, onako, kako se inače komšije zovu, apsolutno bez razloga i baš zbog toga. Pričamo mi tako o vremenima koja su se promenila, a tu je bila i njegova majka, koja je bila učiteljica i poznaje celo naselje jer je svima predavala. Dotaknemo temu motora jer me je video da parkiram Glistin motor u garažu. Pričam mu o tome kako Nataša stvarno voli motore i vožnju, a on mi kaže kako je dok je bio mlad, stalno zavideo mom ćaletu jer je ovaj vozio motor.. Meni onako, milina, ugreje se benzin u venama valjda, ne znam.. Pričamo tako o ćaletovim motorima, o vremenu kada sam ja rođen i uključuje se učiteljica Jelena sa pričom kako je moj deda Čama, tako su ga zvali, u najboljim godinama vozio neki crveni motor (Jawa 350) i kako su sve žene bile ljubomorne na moju babu. Tu već pričamo o nekim kasnim šezdesetim godinama. Deda je umro, ima neke četiri godine, ne odem mu na groblje, ne stignem.. ne stižem ništa, valjd ami je to opravdanje, no nikada ga ne zaboravljam. Nekako, on je od početka bio za motore i nije dozvoljavao da se o njima priča loše. Bio prek čovek, levoruk i gazda. Tek je moja keva napravila neku porodičnu pauzu u motorima jer se plašila da će neko da pogine. Tako smo Glista i ja nastavili porodičnu tradiciju vožnje motora, po tome nas znaju i komšije... Sa druge strane, verovatno baš toj porodičnoj tradiciji dugujem svoj stil vožnje jer mi motor nije nešto posebno, nešto čime bi se hvalio ili pomerao granice, on je jednostavno oduvek tu i neizostavni je deo porodice. Sa Glistom sam nešto pričao o tome i kažem mu kako je to zaista lepo kada porasteš pored ljudi koji su padali sa motora i ljubili se na motoru, pa razumeju tvoju želju i neguju je u pravom smeru. Srećan sam što smo i nas dvojica nekako evolutivno napredovali u kategorijama i kubikažama, što nikada ne sedamo bez kacige, što se u ćaletovim očima pojavi onaj ponosni pogled kada god nas vidi na dva točka i što sam srećan da vožnju motora nisma samo naučio nego i nasledio. Svou decu, ako Bog da zdravlja, planiram od početka da učim na moros benzina, i ako već moraju da se prljaju, neka to bude od motornog ulja. Tako sam i ja počeo. Tako je moj deda završio. Čamo, hvala ti, ti si počeo, ćale, to je to, smem da kažem da sam motorista, onakav kakvim si me oduvek učio da budem. Svi ostali, neka vam motori pre svega budu u srcima, neka njihovi taktovi pumpaju ljubav vašim telom, ne radimo li to baš zbog toga.

Namerno u podforumu Motori, jer je upravo ljubav suština motociklizma.

najzli

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 633 postova
  • Motocikl: Honda Africa crf 1000

Duboko sam se zaneo u ovo tvoje pisanje,i mogu ti recu svaka cast,tvoj deda bi bio ponosan na tebe,ne samo sto vozis motor,vec zato sto si pravi motorista,odnosno pomazes svojoj braci bajkerima u nevolji,isto kao sto si pomogao i meni,i za poslate diskove i za pomoc oko reglera

Pozdrav,i da nas je samo vise kao sto si ti

• Zainteresovan, 748 postova
  • Motocikl: BMW R nine T Rural GS

Mislim da je jedino bespotrebno objasnjenje zasto je text u podforumu MOTORI.

Ko razume shvatice.  BRAVO !!!

Deda Rade i NSU pretis.

• Drug član, 2143 postova

bravo Najzli

a sad ja vragolan i moj deda od koga sam se i spricao za motore letos nije bilo sanse da odem na Kopaonik a da njega ne povezem :), iako ima punih 85 :)

KjFvv_hpim2509tg6.th.jpg

Svaka cast za dedu bajkera

;)

• Ne silazi, 5554 postova
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Moj cale je vozio BMW R25/2 dok je bio mladji i prodao ga je pocetkom 60-ih. Od malih nogu, sve sto se ticalo motora se podrazumevalo. Bravo Najzli!

• Zainteresovan, 953 postova

Bravo najzli!

Moj pradeda (otac babe po majci) je pre, za vreme i posle drugog svetskog rata vozio motore i imao cak dva komada istovremeno  :o.Isao je vozom da ih kupi cak u Austriju pre drugog svetskog rata  :). Njegova cerka moja baba po majci je sa svojim muzem, mojim pokojnim dedom obisla sve balkanske zemlje i neke zemlje zapadne evrope na NSU pretis-u. Moji majka i otac nisu vozili dvotockase ali zato moji ujaci jesu a i ja se trudim da nadoknadim to sto su oni propustili.

Guest Cubric

Eh, dok nisam procitao ovaj tvoj tekst, nisam uopste razmisljao o tome, ali sad nesto vracam film... Deda po majci, sada vec pokojni, je vozio u svoje vreme APN4 i mislim T14 (nisam siguran), moracu da odem kod babe da pregledam albume, mora da ima neka slika. On je inace bio postar pa mu je motor ujedno sluzio za posao. A sa druge strane, deda po ocu je i zasluzan sto sam poceo da vozim motore. Doduse on je krenuo malo kasnije, sa nekih 60-ak god. je kupio APN6, na kom sam i ja napravio "prve korake" u svetu motocikala. Uvek se rado setim tih dana dok sam "cepao" APN-ca prvom i drugom, pun gas. :) Sjajan tekst Najzli.

• U prolazu, 40 postova

...Sa druge strane, verovatno baš toj porodičnoj tradiciji dugujem svoj stil vožnje jer mi motor nije nešto posebno, nešto čime bi se hvalio ili pomerao granice, on je jednostavno oduvek tu i neizostavni je deo porodice....

Ovo sjajna recenica. Imam slicnu situaciju u svojoj porodici i stvarno mislim da, na zalost, neke stvari mozes potpuno razumeti na pravi nacin samo ako odrastes uz njih... Naravno, postoje retki izuzeci na obe strane koji potvrdjuju pravilo, ali generalno mislim...

• Svrati ponekad, 372 postova
  • Motocikl: MTS 1200s DVT

Bravo za tekst!

...Pričam mu o tome kako Nataša stvarno voli motore i vožnju...

Nego, imao si ti jos neke sto vole da se voze sa tobom :)

post-484-12878997698567_thumb.jpg

• Drug član, 1192 postova
  • Motocikl: Dominator

Bravo za tekst!

Nemoj  ja da postavim slike šta si ti radio mojoj saputnici :)

najzli

• Svrati ponekad, 372 postova
  • Motocikl: MTS 1200s DVT

Bravo za tekst!

Nemoj  ja da postavim slike šta si ti radio mojoj saputnici :)

najzli

Au, nisam znao da imas... Evo cutim :)

• U prolazu, 72 postova

Iz moje obiteljske kolekcije:

IgtgJ_dedanatrkamaukarlovcu19560qt.jpg

Deda (desno) na trkama u Karlovcu 1956. g.

Mk4hA_defektuselcu19544di.jpg

Defekt u Selcu 1954. g. (deda skida getribu, kraj motora stoje moj stari i baka).

RL5RN_djedsprijateljem19535vu.jpg

Djed 1953. g.

m8rUs_jarcepolje19637sc.jpg

Otac 1963. g.

AWVJN_josmalosplesivice19544od.jpg

Plešivica 1954. g.

5AKVO_kadsamimao8mjeseci2fa.jpg

Ja sa 7 mjeseci.  ;D

PzdGW_naplesivici19546xf.jpg

Još malo Plešivice 1954. g.

WGtFc_ocjenskavoznjakadrvar19538hk.jpg

Moj otac, 1953. g., slikano na ocjenskoj vožnji Karlovac - Drvar.

i1kYK_ovakosepocinje19779rp.jpg

Ja 1977. g.  ;D

cNBbf_trigeneracije1dp.jpg

Tri generacije.

ibt2Z_ovakizgledasada20km.jpg

Moj stari BMW danas.

• Drug član, 1261 postova

Moj ćale mi nije dao ni da pridjem motoru, ali sam ga pazario sa 11 godinica i 2000 dindži od rodjendana od komšije Zeke (automatik kaišar), ali mi je zato deda bio kolar, pa računam da je to razlog što se patim sa ovim dvotočkašima.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja