Jump to content

Moto Zajednica

NIVO ULJA

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 170 postova

E ovako zamenio ja danas ulje i filter i kada uspravim motor pokazuje da ima malo ispod maximuma, mislim ako se tako gleda, a kada je na nozici, ne vidi se nivo ulja.Znaci sa 2500ml po mome je to to, ali u upustvu pise ovako:

-change:2300ml

-filter change: 2700ml

-overhaul: 3100ml

Sta je ispravno da li da dolivam ili da teram???

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

to znaci da kada menjas samo ulje staje 2300ml

kada menjas i filter staje 2700ml

i kada se ispusti kompletno ulje znaci kada se sve ocedi ukljucujuci i hladnjak staje 3100ml

bar je tako kod mene,kada raskacim i hladnjak i ocedim i njega staje najvise inace kada menjam filter i ulje staje nesto manje znaci ona srednja vrednost.

kada ti motor stoji na ravnom ulje treba da bude na max,jer kada se masina upali i kada se popune kanali za ulje nivo ce spasti,tako da ce u radu biti otprilike na polovini

bar je tako za moj motor mada mislim da se ne razlikuje i za ostale,na svim masinama kada su hladne ja drzim ulje na max i tada ga i proveravam,pre prvog jutarnjeg paljenja

• Zainteresovan, 528 postova

Pogledaj user manual za svoj mnotor i tamo ti pise kako se i kada gleda ulje. Ulje se uvek gleda kada je motor uspravljen, znaci ne na nozici, kod vecine motora se motor provoza 5-6km i ostavi 10-15min ugasen na nozici pa se uspravi i proverava nivo, trebalo bi da se nalazi izmedju min i max.

To je ono sto mi je ne jasno po upustvu bi trebao da mu sipam 2700, menjao sam i filter, a meni je sa 2550ml do maximuma, a dok radi motor ne vidi se nivo ulja, to je valjda i normalno.Nisam ga vozao, vec samo palio.

Da li da dospem jos 150ml i da mi bude preko maximuma ili sta???

• Banned, 993 postova
  • Motocikl: zx7r

Nemoj vishe da dolivash. Kada menjash ulje sipash do maximuma, nikako preko, a shta pishe na dekliju to ti je chisto otprilike da znash koliko ulja da kupish.

Ovo ti pricham iz iskustva jer jedan isti dekli stavljaju na vishe modela i retko kad bude bash kao shto pishe.

• Svrati ponekad, 318 postova
  • Motocikl: Honda vfr 750

Ajde da i ja nesto pitam...

Imam Hondu vfr750 "92. Moj merac se zavija kao kod vecine,valjda,dok ga ja zavijem i odvijem svo se uje razlije po meracu a nista se ne vidi,a kad ga ne zavijem jedva merac dodiruje uje.Kako se meri sa zavijanjem ili bez?

• Bivši vlasnik Super Tenere, Afrike i Varadera, 398 postova
  • Motocikl: ADV 350

Merenje se vrsi prema uputstvu proizvodjaca, bez dalje polemike. Na primer, manual za XTZ i TDM kaze da se motor upali, i ostavi da radi na ravnom, ne na copavoj ako stoji u mestu, ili da se napravi djir od 5 minuta. Ugasi se motor, na cepu rezervoara ulja je i merna sipka koju treba odviti, ocistiti krpom, i vratiti bez zavijanja u otvor rezervoara. Naravno u uspravnom polozaju, najbiolje na centralnom stenderu.

Kod motora koji imaju prozorcic se nivo ulja proverava takodje u uspravnom polozaju, najbolje na hladnu masinu, zato sto se ulje tada slije u karter gde se i nalazi prozorcic.

U svakom slucaju, svaki vozac motorcikla kome je stalo do svog ljubimca mora imati manual, do kojih se u danasnje vreme uglavnom lako dolazi.

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Ajde da i ja nesto pitam...

Imam Hondu vfr750 "92. Moj merac se zavija kao kod vecine,valjda,dok ga ja zavijem i odvijem svo se uje razlije po meracu a nista se ne vidi,a kad ga ne zavijem jedva merac dodiruje uje.Kako se meri sa zavijanjem ili bez?

Na Africi se nivo ulja meri tako sto se motor postavlja u horizontalan polozaj a cep se ne zavrce!! Znaci, stavis cep na mesto bez zavrtanja, izvadis i to je nivo. Obzirom da tvoj motor takodje proizvodi Honda, verujem da je postupak isti, ali ne smem da tvrdim 100%. Javice se ovde sigurno neko ko pouzdano zna. :)

• Drug član, 3046 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

To je poyzdano tako, jer cim krenes da zavrces/odvrces cep, ulje krene da prska ili se razliva. Zato je pravilo, odvrnes cep, obrises i samo ga "umocis" tako da lepo nalegne, znaci celom povrsinom srafa, zbog ugla pod kojim stoji. Podrazumeva se da motor stoji na ravnom, bilo na stenderu, bilo na tockovima, ispravljen!

• Zainteresovan, 788 postova

Pise ti lepo u user manualu (pise za stari model, a posto su masine identicne (ako zanemarimo elektronsko ubrizgavanje kod tebe i hladnjak za ulje) ne bi trebalo da bude razlike) da pri zameni ulja sa filterom sipas 2,7l. E sad, koliko ces ulja zaista nasuti zavisi i od toga koliko si ulja iscedio iz motora, nadam se da si masinu ostavio da radi par minuta pre nego sto si ispustio ulje kako bi sto vise ulja isteklo (predpostavljam da ovo znas i da si ovo uradio), meni je letos sa zamenom filtera stalo okruglo 2,7, a nivo ulja mi je na sredini. + u manualu ti pise da se nivo ulja gleda (nakon sipanja) tako sto ostavis bajk da radi 2,3 min na leru, ugasis ga i onda pogledas nivo (motor mora stojati uspravno), ako ti tada bude na sredini, ili malko blize maximumu, nista ne pipaj.

Hvala Nucleus, bice da ga nisam dobro ocedio, no nema veze, zadice on i  ovako dobro.To je to tema se moze zakljucati.

Hvala svima

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja