3OPAH 1303 Napisano Januar 16, 2017 Drug član, 1175 postova Lokacija: Beograd, Čubura Motocikl: BMW F800GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Nocne snimke si predpostavljam napravio sa stativa, dugom ekspozicijom, min 100 - 300 sekundi? jesam li u pravu? ako nije profi tajna! ;o) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3165 Napisano Januar 16, 2017 Drug član, 1065 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Nocne snimke si predpostavljam napravio sa stativa, dugom ekspozicijom, min 100 - 300 sekundi? jesam li u pravu? ako nije profi tajna! ;o) Zorane, nije tajna: Kao što sam napisao, poneo sam stativ smo zbog takvih situacija. Ekspozicija 10-15 minuta, ISO 100-300, f-stop iznad 8, manual fokus, kamera Canon D7, kit objektiv 17-85 mm. Uradio sam nekoliko slika, na onima sa dužom ekspozicijom vidi se trag zvezda. Pozdrav! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
fikacu 40 Napisano Januar 16, 2017 Svrati ponekad, 161 postova Prijavi odgovor kao problematičan Bravo Nemo. Living the dream! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
3OPAH 1303 Napisano Januar 16, 2017 Drug član, 1175 postova Lokacija: Beograd, Čubura Motocikl: BMW F800GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Nocne snimke si predpostavljam napravio sa stativa, dugom ekspozicijom, min 100 - 300 sekundi? jesam li u pravu? ako nije profi tajna! ;o) Zorane, nije tajna: Kao što sam napisao, poneo sam stativ smo zbog takvih situacija. Ekspozicija 10-15 minuta, ISO 100-300, f-stop iznad 8, manual fokus, kamera Canon D7, kit objektiv 17-85 mm. Uradio sam nekoliko slika, na onima sa dužom ekspozicijom vidi se trag zvezda. Pozdrav! hvala! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3165 Napisano Januar 16, 2017 Drug član, 1065 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Noć je bila mirna, vedra. Svako tolko, otvorio sam oći upola i divio se vedrom nebu i tišini. Samo se povremeno čuo hrzaj kamila. Bilo je par zvezda padalica, želje još ćekam da se ostvare… Buđenje je bilo pre izlazak sunca. Hasan je uz našu malu pomoć pospremio krevete, ćebad… i otišao do kamila da jih pripremi za povratak. Mi smo za to vreme spremili kamere da snimimo izlazak sunca. Mirjam se čak popela na brdo da bi doživljaj bio još lepši. Nismo se dosta dužili, brzo uzjahali i pravac hotel. Jože se zabrinuo za Mirjam, hoće li da se vrati... Hasan je poćupao malo trave, da smo mogli da se branimo od invazije muva. Pojavile su se odjednom i posle nekih 45 minuta nestale. 1 10 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
roksy 42 Napisano Januar 17, 2017 U prolazu, 11 postova Lokacija: nova gorica Motocikl: bmw r 1200 gs Prijavi odgovor kao problematičan Jadni Marjane uvek mu kamila išla nekim svojim putem. Celi put se brinuo, da s njom nešto nije u redu, ali ipak sretno stigao na cilj. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Toreador 738 Napisano Januar 17, 2017 Drug član, 1132 postova Lokacija: BG Motocikl: BMW Xr Prijavi odgovor kao problematičan Uh,fotke odlicne.Jako zanimljiv putopis. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
gago12 15 Napisano Januar 19, 2017 U prolazu, 70 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Aprilia Atlantic 500 Sprint Prijavi odgovor kao problematičan Sa nestrpljenjem cekamo nastavak Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3165 Napisano Januar 20, 2017 Drug član, 1065 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Biće nastavak, samo da se reši problem u vezi postavljanja slika... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ćale 3094 Napisano Januar 21, 2017 Samo nek je neki cirkus, 792 postova Lokacija: Ljubljana, Slovenija Motocikl: BMW R1250RS Triple Black Prijavi odgovor kao problematičan Pročitao u dahu. Fenomenalne fotografije, ali baš. Pogrejalo me sve ovo u to hladno januarsko jutro. Svaka ti čast komšo. Čekamo nastavak Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
piki 12856 Napisano Januar 21, 2017 Drug član, 1338 postova Lokacija: Sr.Mitrovica Motocikl: Honda Africa CRF 1000 L Prijavi odgovor kao problematičan Jadni Marjane uvek mu kamila išla nekim svojim putem. Celi put se brinuo, da s njom nešto nije u redu, ali ipak sretno stigao na cilj. Hahaha nije kamila balansirana,prelepo,cekamo nastavak. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3165 Napisano Januar 21, 2017 Drug član, 1065 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Ovo je samo test, nešto me zeza postavljanje slika: 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Toreador 738 Napisano Januar 21, 2017 Drug član, 1132 postova Lokacija: BG Motocikl: BMW Xr Prijavi odgovor kao problematičan Vide se palma i more.To je valjda to? 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BusMan 2025 Napisano Januar 21, 2017 Drug član, 2888 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kliks Prijavi odgovor kao problematičan I oznojeno pivo u hladovini pod palmom se vidi. To je sigurno to! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Savan 8691 Napisano Januar 21, 2017 Drug član, 4503 postova Lokacija: Rotterdam, the Netherlands Motocikl: Triumph Daytona 955i SE Prijavi odgovor kao problematičan I neke 3 u kupacim topless. Sve je pod kontrolom Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3165 Napisano Januar 21, 2017 Drug član, 1065 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Posle dolazka u hotel trebalo je što pre spakovati i krenuti. Cilj je bilo selo Agoudal, u Visokom Atlasu. Prvi deo puta vozili smo po ravnici na visini oko 1000 metara, prema Tineghiru. Počeo je da duva dosta jak vetar sa boka, na put je nosio pesak. Vozili smo dosta brzo što je smanjivalo bočne udare ali je povećavalo opasnost od nanosa peska. No, sve se završilo dobro. Čim smo poćeli da se penjemo na Vsoki Atlas, vetar je prestao i mi smo opet bezbrižno uživali. Vetar ne popušta... Veoma brzo posle Thinghira ušli smo u kanjon Todra i tu smo se zaustavili. Kanjon nije dugaćak, ali je viiiisok. U kanjonu osim kanjona nema ništa interesantno. Prodavaći nude marame i slićne souvenir stvari, deca traže bakšiš i mole za exchange. Ono što dobiju od stranaca »u stranoj valuti«, hoće da promene u dirhame, domaću valutu. Deca nisu dosadna, pristojna su. Nakon izlaska iz kanjona put se proširi kao i pokrajina. Poćinje lagano, neosetno penjanje. Da nisam imao GPS, ne bi znao na kojoj visini smo vozili. Odjednom smo se našli na visini 2650 metara. Put se nakon toga strmo spustio na 1400 metara a nakon toga opet penjao do krajnijeg cilja, Agoudala na visini od 2400 metara. Serija javljanja... Suvišno je naglašavanje, kako je put savršen. Ali ipak na određenim mestima ima kamenje na putu ili čak fali deo puta. Sve to je posledica nabujalih reka posle kiše. Posle kiše ove planinske reke presuše. Stižemo u Agoudal Konsultacija sa španjolskim bajkerom U Agoudalu smestili smo se kod Ibrahima. Jednostavan hotelčić, malo primitivno opremljeno kupatilo i WC, ali čisto. Motore smo smestili u dvorištu hotelčića Kasnije smo se okupili na većeri. Zna se što je bio meni: tadžin (opet)… šta se može, u Maroku smo. Tu su bili još dva para turista iz Njemačke, putovali su u kombijima, prerađenim za putovanje. Vani je temperatura pala ispod 10 stepeni, gazda je upalio peć. Ispod debele ćebadi bilo mi je toplo. Taj dan prešli smo 289 kilometara, vozili na visini između 700 i 2650 metara. 9 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3165 Napisano Januar 21, 2017 Drug član, 1065 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Evo i karta pređenog puta od Merzouge do Agoudala 1 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mikica djuric 319 Napisano Januar 21, 2017 Svrati ponekad, 346 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: Yamaha Diversion 900, Kawasaki Vulkan en 500 Prijavi odgovor kao problematičan Baš vam je lepo. Uživate. Prava avantura. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3165 Napisano Januar 22, 2017 Drug član, 1065 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Probudili smo se u divno jutro. I noć je bila dobra, hladna, ali ispod više slojeva ćebadi ipak topla. Taj dan u Agoudalu bio je neki praznik. Glavnom ulicom išlo je nekoliko momaka. Bacali su datule a mala deca (ne samo oni) se borila međusobno ko će više da ih ulovi. Bila je to ozbiljna borba to smo videli, pošto smo se prikljućili onim momcima samo što smo mi bacali bonbone. Mirjam jedva da je preživela invaziju… Posle dorućka pakovanje, slikanje sa gazdom Ibrahimom i pokret. Ispred nas bio je prvi ozbiljniji »Maroko van asfalta«, čekao nas je uspon preko Velikog Atlasa. Na zidu u restoranu bila je, pored one obavezne sa kraljevskom familijom, i poznata fotografija devojčice iz Afganistana. Baš smo dan pre čitali u vestima, kako je bila uhapštena u Pakistanu pošto se krila sa lažnim dokumentima. Jadna, mući se ceo život. Pokret uz malo nervoze. Vozićemo se ispod vrhova od preko 3000 metara. Put je lep, makadamski, pokrajina je u glavnom pusta a ujedno veličanstvena. Svako tolko naišli smo na ćobane sa ovcama i kozama, jednom na tri devojke. Na magarcima tovarile su žbunje. Najviša tačka bila je na 2911 metara, jas sam uslikao GPS i na visini Triglava. Na putu smo sreli tri bajkere iz Španije i jedan marokanski auto. To je bilo sve. Rečica u kanjonu navodnjava... zelena boja u kontrastu sa pešćanom pokrajinom Spust sa Atlasa završio se u kanjonu Dades. Nakon kanjona vozili smo po poznatim serpentinama. One na fotografiji izgledaju baš fenomenalno, u stvarnosti mnogo manje. Ili pak smo mi tada već navikli na lepote Maroka. Vetar je ćupao kosu... Preostatak ture prema Zagori vozili smo asfaltnim putem. Popeli se na prevoj Tizi n Tinififft. Sunce se polako spustilo ka horizontu, a u nas se spustio umor... Čelićna Mirjam morala je da ispravi leđa. Na otprilike 50 kilometara ispred Zagore put je bio u rekonstrukciji, čas asfalt, čas makadam, čas neutabani šljunak. Spustio se mrak, prašina velika, saobraćaj gust. Pogotovo na onim delovima od šljunka vladao je haos. Automobili vozili su slalom tražeči »idealnu liniju«. Tako se odjednom iz prašine pojavio auto na našoj polovini puta. Zamalo, da nije bio sudar. Odlučili smo, da napravimo kraj tom hazardu i potražili noćenje malo ispred Zagore. Nije bilo baš nešto ali sklonili smo se od noći i opasnog saobraćaja. Tura bila je dugaćka 344 km. 11 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3165 Napisano Januar 22, 2017 Drug član, 1065 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Sobe gde smo noćili, ubedljivo su bile najlošije od svih u Maroku. Uzeli smo ih iz nužde da se sklonimo sa opasnog puta noću. Jedina dobra stavr je bila što su motori bilu u dvorištu izza dvoje zaključanih vrata. Namučili smo se dok smo ih izvadili na ulicu. Ne znam kako smo ih uvukli unutra sinoć? Jedva smo ćekali da napustimo to odvratno mesto. Otkazali smo dorućak. Prošli smo Zagoru i pićili dalje. Na nekoj benzinskoj stanici sreli smo vatrene Francuze u prerađenim melenim Peugeotima. Krenuli su u ozbiljan reli uzduž i popreko po Maroku. Vozili su prema putnoj knjizi, preradili su aute u stilu Rally Dakar, čak su mogli da menjaju pritisak u točkovima tokom vožnje i na taj naćin prilagođavati treking u pesku ili na asfaltu. Sreli smo ih još jednom, na ukrcavanju na trajekt. Jedan od Peugeota, umoran od relija, crko je na rampi pa su ga morali neslavno gurati u trajekt. Bez dorućka ogladneli smo brzo. Stali smo u gradiću uz put i seli u »kafanu« sa roštiljem u nadi da nešto pojedemo. Bila je posebna kafana, nudila je sve i bila bez zaliha. Zero stock, moderna ekonomija. Mi smo hteli meso na žaru pa nas je gazda odveo preko puta u mesnicu. Za to vreme njegov pomoćnik otišao je u trgovinu da kupi koka-kolu i ćumur. Za masline ne znam odakle su došle. Mi u nadi da ćemo rućati jagnjetinu sa roštilja, dobili smo neke ćevape na štapiću. Ispalo je, da gazda u nadi, da nas što pre posluži, ispeko meso samo izvana, unutra ostalo je živo. Vratili smo jadne ćevape da ih doradi a naše raspoloženje padalo je… Ćevape nismo dokrajćili mi nego je to uradilo milion muha, one su taj dan obezbedile svoju egzistenciju najmanje za mesec dana. A mi sebi obezbedili trovanje za sledeća dva dana. A to u tom momentu nismo znali… Couvert bio je obećavajući... Krenuli smo gladni i ljuti na sebe što smo dozvolili da tako promašimo u izboru kafane. Put dalje ništa posebno osim pokrajina sa brdima kao od keksa ili eurokrema. Kiša na horizontu, dok smo stigli tamo, prestala je. Taj dan stigli smo do Tafrouta i smestili se u pristojnu privatnu kuću. Pošto smo se postili ceo dan, gazda nas je uputio u restoran u lizini. Uz tadžin (jedino jelo na jelovniku) porućili smo pivo i vino. Raritet u tom delu Maroka. Mirjam je ostala u sobi. Prva se razbolela. Taj dan prešli smo 531 kilometara, vozili skoro 7 sati, odmarali 3. Visina između 481 i 1831 metar 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
crveni 2 Napisano Januar 23, 2017 U prolazu, 12 postova Lokacija: slovan Motocikl: aprilija Prijavi odgovor kao problematičan lijepe slike Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3165 Napisano Januar 23, 2017 Drug član, 1065 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Ujutru probudio sam se izgnjećen kao spužva. »Ćevapi« uradili su svoje. Marjan je bio OK, Jožeta je poćeo da boli zub. Samo Marjan je bio fit. Taj dan napravio sam samo nekoliko slika pa će putopis biti kratak. Motori su noćili u gazdinoj garaži, njegov auto ustupio nam je mesto. Krenuli smo da vozimo krug oko Tafrouta i da vidimo poznate okrugle litice. Neke od njih ofarbane su plavo, pink… bojom. Meni je to delovalo malo glupo. Bio je tmuran dan. Vozili smo prema Agadiru. Na 10 kilometara do Agadira poćelo je predgrađe velegrada. Sve prljavo, ludnica od skuteraša i onih teretnih na tri točka, đubre na ulici… negde u blizini bio je ograđen teren, tamo su palili đubre, dim se je vukao naokolo i sa sobom nosio žestok neprijatan miris – smrad. Pomislio sam, sreća, da je Agadir jedini od velikih gradova na našem putu. Onako lošeg razpoloženja, stali smo u nekom parku uz plažu, Atlantik je stvarao valove i iznad vode bila je sumaglica. Napravili nekoliko slika i otišli za Marrakech. Ja sam predložio da idemo autoputem, svi su se složili. Meni je ta vožnja bila velika muka, vozio sam nekako u polu snu i jedina mi je bila želja da što pre legnem u krevet. Odlućili smo, da idemo u Ibis, da ne eksperimentišemo i da sam što pre u krevetu. Prešli smo 436 km, vozili 6 i po sati, odmarali dva. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nemo 3165 Napisano Januar 23, 2017 Drug član, 1065 postova Lokacija: Ljubljana Motocikl: BMW GS 1200 LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Topao krevet, rakija i spavanjac izlećili su me preko noći. Preskoćio sam dorućak za svaki slućaj, Marjan je uzeo duplu porciju. Neka. Mirjam je isto bila bolja, samo Jože je trpeo muke žive. Napravio je veliku grešku: u Žurbi pakovanja pre odlazak za Maroko, »zaboravio je na zub i krenuo na put sa otvorenim zubom. To smo saznali tek u Marrakechu. Planirali smo, da idemo u razgledanje Marrakech tek posle podne i da vidimo kako izgleda noću. Usput smo pogledali na booking za neki jeftiniji smeštaj. Pronašli smo izuzetno prijatan guest house u novom delu Marrakecha, 3 kilometara od centra. Spakovali smo i napustili skupi Ibis i premestili se u Soir de Marrakech. Preporućujem! https://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g293734-d8039188-Reviews-Guest_House_Soir_De_Marrakech-Marrakech_Marrakech_Tensift_El_Haouz_Region.html Posle podne uzeli smo taksi i uputili se u centar drevnog grada. Uzeli smo taxi collectif, jeftina varijanta. To su nešto veću automobili sa 6 do 8 sedišta i voze kao autobuska linija. Marrakech: sve što smo videli u Fesu tu je sve višestruko veće. Glavni trg je ogroman, 200 metara dalje je Koutoubia Mosque (https://en.wikipedia.org/wiki/Koutoubia_Mosque). Na glavnom trgu ima svega, od prodavaća voćnih sokova od friškog voća, preprodavaća cigareta, satova… do krotilaca zmija, majmuna… Pokriveni deo medine pun je zanatlija, trgovaca… Marjan ne voli zmije... šećer, šećer, samo šećer... Mi smo se zaustavili kod momka, imao je čajeve, sapune različitih mirisa, začine, ulja za ovo, ulja protiv… Vešto nas je ubedio da svako nešto kupi. Od zanatlija privukao je našu pažnju strugar. Od komadića drveta pravio je figure i ornamente. Desnom rukom terao je luk i time okretao komadić drveta. Desnom nogom držao je nož, koji je upravljao levom rukom. Levom nogom zatezao je model. Za minut – dva napravio je figuru za šah ili neki slićan predmet. Glavni trg je postao sve bučniji. Poćeo je da pada mrak a trg je bio sve više živ. Počelo je loženje roštilja, širio se miris pećenog mesa. Pojavile su se žene koje rade tradicionalnu ukrasnu tetovažu od različitih prirodnih boja, najčešće od hene. http://www.travel-exploration.com/tour.cfm/The_Tradition_of_Henna . Bilo je raznih performansa sa zmijama, majmunima… uz glasne bubnjeve i berberske flaute. »Umetnici« su bili nametljivi, bez bakšiša ne dozvole slikanje. Baka sa čudesnim lekom Ista baka sa čudesnim dodirom... Penzionisani bokser, prodaje rukavice Kriza u Siriji dotakla je Maroko Umorni od lutanja po medini polako smo krenuli prema Soir de Marrakech. Usput smo preko puta hotela svratili u Carrefour, većerali tamo i išli u nabavku piva i vina. Samo da nije tadžin... meso, meso, ispećeno Vratili smo se kasno, gazdarica nas je čekala i ponudila da sklonimo motore u recepciju. Motori su bili na bezbednom mestu, mi smo još dugo u noć pričali. Oko pola noći došla je gazdarica, mi se uplašili da smo suviše glasni. Ne, donela nam je supu, tek kuvanu. Lep gest. 15 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
travelman 14038 Napisano Januar 23, 2017 Ne silazi, 1335 postova Lokacija: Karton siti ... gornje sokace. Motocikl: Y Prijavi odgovor kao problematičan Bravo za putopis ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ćale 3094 Napisano Januar 23, 2017 Samo nek je neki cirkus, 792 postova Lokacija: Ljubljana, Slovenija Motocikl: BMW R1250RS Triple Black Prijavi odgovor kao problematičan To ja zovem putopisom. Za primer svima nama. Kad te drma da ujutru kreneš na isti put. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...