Jump to content

Moto Zajednica

JAWA 350 Najsira zadnja guma i chopper-like ram

Recommended Posts

• U prolazu, 57 postova
  • Motocikl: Kawasaki GPZ500s

Pozdrav!

Evo ja se bacam polako na rad  pa pocinjem sa sakupljanjem informacija:

-ima li neko sliku modifikovanog chopperifikovannog rama za jawu,cisto da znam gde i kako moj da seckam a da me kasnije ne prestigne u voznji.

-poenta je da se stavi sto sira guma pozadi,znaci bilo koja modifikacija dolazi u ubzir (zadnjeg dela) ali motor ostaje na svom mestu i to jawa-in.Ako neko ima neki skroz drugaciji predlog (drugi agregat koji pase nekako)dobrodosao je.Malo da pojasnim:brine me osa zadnjeg lancanika sa motorom ako bi se stavila sira guma.Sada valjda kapirate sta me muci.

Ma koliko god sam ceprkao pa net-u ne nadjoh vrednu informaciju o ovom, mozda je stvar u meni, mozda ne, u svakom slucaju pomagajte!

Toliko od mene za sada,

pozdrav

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028

Vidi ovo

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=13702.160

probaj sa nekom tubeles, normalno moras imati i unutrasnju, zavisi koji tocak imas pozadi, mozes da stavis 120-ticu , sira moze da struze po lancu!!

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

uvek mozes da pomeris lancanik za 1  do  2  cm ka napoklje,malo strugarske vestine i kad izbacis prednji  lancanik mozes da prosiris i zadnju viljusku,,samim tim da prosiris i zadnju felnu,,i naravno da stavis siru gumu,,ako te bude zanimalo javimi se na pp pa cu ti sve objasniti.

• U prolazu, 57 postova

Vidi ovo

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=13702.160

probaj sa nekom tubeles, normalno moras imati i unutrasnju, zavisi koji tocak imas pozadi, mozes da stavis 120-ticu , sira moze da struze po lancu!!

Dooobro, samo da preciziram, 120-ka ide bez bilo kakvih prepravki samo da se nadje odgovrajuca felna?Stitnik lanca odlazi u svakom slucaju.Bice napravljen drugi jedan koji ce se uklopti u finalno stanje, tj. kad se resi zadnja guma, vesanje i sve ostalo.Nisam jos resio koja dimenzija bi me zadovoljila, ali raspitujem se da znam koje opcije imam, i kakve prepravke iziskuju.

Jos jedna sitnica:neka ideja od kog modela bi pasovala felna i guma?Ako zna neko?

• U prolazu, 57 postova

uvek mozes da pomeris lancanik za 1  do  2  cm ka napoklje,malo strugarske vestine i kad izbacis prednji  lancanik mozes da prosiris i zadnju viljusku,,samim tim da prosiris i zadnju felnu,,i naravno da stavis siru gumu,,ako te bude zanimalo javimi se na pp pa cu ti sve objasniti.

Padalo mi je to na pamet, ali strug mi nije jaca strana pa sam to cuvao za rezervu.E sad, prvo da iskoristim priliku, da se zahvalim na slikama.Sve sto sam zamislio nasao sam tu.Ali bas sve.E sad, ako neko moze, da oceni koja je dimenzija na zadnje 4 slike.Vizuelno mi se cini da bih se time zadovoljio, a u isto vreme i resio muka oko prosirivanja.

Ne bih da te cimam sad da se mucis oko uputstva.Ako bude moralo javicu.Hvala na ponudi.Nadam se da neko moze da oceni ove dimenzije, ili mozda zna vlasnike, pa onda samo pojurim felnu i gumu, montiram i finito.

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Na fotografijama su gume balonke, više visoke nego široke.

Mislim da 120 guma može i na Jawa točak i u viljušku ali pre bilo kakvih kupovina savetujem probu. Nađi nekog u radnji ko je spreman da ti zameni gumu ako si preterao sa širinom/visinom, to je najsigurnije.

• I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028

Pa ako na mog MZu pase na obicnu  felnu tubeles 110/18,  ne vidim razlog da ne pase na Jawu, 120/18 pase 100%, ko zna Frica iz Smedereva on je na njegovoj choper Jawi California stavio 140, ali je malo lanac ostrugao i  nista, vozi , mada razmisljam da nije bila i sira?? moracu da ga pitam kada se cujemo.

• U prolazu, 57 postova

MZ

Pitaj druze, pa javi.

Uzgred, ima li ko voljan da radi novu instalaciju na Jawa-i? Stara je, pa kad vec sve rasturam zamenicu i nju.Sve zice cu provuci kako najbolje znam, pokaciti buksne, jedino finalno spajanje bi trebalo neko od struke da uradi.Imam i semu al` pitam za slucaj da zaskripiPosteno placam, pivo i rostilj samo da se lepo uradi.

I jos jedna stvar: jawa je u fabrickom stanju, originalna (cak i gume).Hocu da kazem da su delovi ispravni. Sve sto ostane od delova poklanjam kome sta treba.bolje neko da koristi nego misevi da se kote po njima.Uskoro ce spisak pa javite ako nekom treba nesto.

Vuja

To to to ;) ;) ;) I  sira i malo visa, punija.Jednom recju oblija, to je posao.

Inace ,projekat se pokrenuo, odmah posto sam izvukao jawu iz drvljanika, a Smrda(labrador) onjusio obelezio  >:( >:( i dao zeleno svetlo.Doduse, pogledao me je upitno u fazonu "Neces valjda ovo da vozis?",ali je odobrio.Do sutra se nadam da ce biti skroz rascupana.

Jos jednom hvala svima koji su brzopotezno reagovali i resavaju mi vrlo bitne nedoumice.

Pozdrav

Postavi nam slike ovde ili u temu JawaMania, iščačkaćemo još nešto... ::)

Struju nemoj sam da radiš jer za tim nema potrebe, Joska je naš čovek od elektrike a i sam vozi Jawu pa mu nikakva objašnjenja nisu potrebna, samo dogovor kada ćete se videti.

Ovde na forumu imaš kontakte a najbolje je da mu pustiš PP, nećeš ga zvati u pogrešno vreme nego onda kada je usredsređen na forum pa će ti tako najbolje pomoći.

• U prolazu, 57 postova

Znam za Josku, njega sam i imao u planu.I za elektriku i za varijantu platina-free palenja.Pricalo se pre na forumu  tome.Slika se uredno, nego cekam da malo poodmakne posao pa da imam materijala da odaberem.Da ne bude opsirno, a ipak da pokrijem svaki korak.

Pozdrav

• U prolazu, 33 postova

Kod mene na jawki je zadnja 120 i nema nikakvih problema mislim da moze i sira da se stavi. Ja planiram da kod mene

prepakujem obruc 16'' od nekog etz-a.

Zavisi sta hoces da radis ali moj ti je savet da ako ne moras da seces nemoj!

2 MZ

Kod Frileta je zadnji 16'' od vashoda.

Joska radi svasta ali nije majstor, on je nas prijatelj. :)

Pricaj sa njim i naci ces rešenje.

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Znam za Josku, njega sam i imao u planu.I za elektriku i za varijantu platina-free palenja.Pricalo se pre na forumu  tome.Slika se uredno, nego cekam da malo poodmakne posao pa da imam materijala da odaberem.Da ne bude opsirno, a ipak da pokrijem svaki korak.

Pozdrav

Samo napred druze...

• U prolazu, 57 postova

Eto mene ponovo.Radilo se malo, i evo prvog ivestaja.Jawa je nulovana.Jos ovo da napisem pa cemo da izbacimo motor onda od sutra secenje i varenje.E sad jedno glupo pitanje:kakav je ovo drzac izduva cevi.Ja ovo nisam video nigde.Cenim da neko jeste (mozda i vecina :-\ :-\ :-\), pa ako moze neko objasnjenje.Jos da dodam da na vrhu izduvne cevi ima mali levkic, koji leze na jedan prsten koji se stavi u unutrasnjost izduvnog kanala, i onda se to sve ucvrsti prisrafljivanjem prstena sa novojem.Svo ovo smaranje ima za cilj da saznam jel ovaj sistem originalan ili je neka budza.Voleo bih sistem sa klsicnim brezonima, ali sad sta je tu je.

-zadnji amortizeri-osim ciscenja (spolja), cenim da bi bio potreban neki remont.Savet?

-prednji amortizeri ista prica.Ispod zastitne gume su opruge.Vidjam na nekim slikama, da ih nema (opruga), pa sad jel to menjana viljuska, ili samo skinute opruge.Mane,prednosti,iskustva? Gume ne mislim da vracam.Mnogo bre ruzno cuce.

-Na hromiranim delovima (viljuska, auspuh, oprge amortizera), ako je hrom a ne nikl, ili stagod, pojavila su se zrnca korozije.Osim njih sve se sija.Ima ih dosta i jako lose izgleda.Sta mi je ciniti sa tim? Smirglanje i farbanje u neku boju? Hromiranje (cena?)?

post-3214-12878995428389_thumb.jpg

post-3214-12878995428839_thumb.jpg

post-3214-12878995429292_thumb.jpg

• U prolazu, 57 postova

Ja ga ne vide ni na jednoj jawi, ali me raduje da je tako.Ali, moze li kakav savet za pakovanje istog, jer kako je bio spakovan, nije bas dobro bio pritegnut pa je malo ali dovoljno ulja curkalo po izduvnoj cevi.dimilo, gorelo, smrdelo.....

-prednji amortizeri ista prica.Ispod zastitne gume su opruge.Vidjam na nekim slikama, da ih nema (opruga), pa sad jel to menjana viljuska, ili samo skinute opruge.Mane,prednosti,iskustva? Gume ne mislim da vracam.Mnogo bre ruzno cuce

Viljuška ima drugačije ogibljenje od zadnjeg vešanja motora, slično mada ne isto. Pogledaj DOBRO da li je ulje curilo na semerinzima, to je jedan od znakova da su otišli ili su otišli odavno, pre nego što si kupio motor. Ako nisu, ne treba ih dirati, dok stoje valjaju.

Sem federa, čvrstinu viljuške reguliše i ulje određenog viskoziteta... Može ono da bude i gušće ali ima nekih radnji koje moraju da se urade da bi se viljuška ojačala, ne ide tek tako...

2 Peter Pan

Eto nas sada u problemu, šta god da se čačka poželjno je imati manual pa su od njegove osnove sva unapređenja moguća ali ipak prvo treba savladati osnovu.

Imamo tvoj topic, ovo je drugi na kome ćemo videti Jawu iz snova ali manual je nužda za bilo šta dalje.

Kontakte za delove imamo, majstora za savet ili rad takođe, sve je rešivo ali ako imaš mogućnost stavi nešto od manuala ovde, ništa ne smeta ako stije na više mesta...

Ja bih baš voleo da od ovog ''materijala'' na kraju napravimo motorčinu!  :)

• U prolazu, 57 postova

Pozdrav ljudi,

malo me nije bilo, moralo se malo i variti da se uzme koji dinar.Dok yuga sastavljamo, jawu rasturamo.

mao sam neki cudan luft na prednjoj viljusci.Naime kad guvernal stoji ravno tocak je smotan malkice ulevo, a kad poravnam tocak, guvernal ode malo desno.Probao sam da stegnem prednji tocak kolenima, i uspeo sam da malo mrdam guvernal.TDa budem precizniji nema lufta, nego kao da  bih teorijski mogao da uvijem vilu u spiralu.Valjda me kapirate,ne znam kako bolje da objasnim.Zatim sam pokusavajuci da odgonetnem u cemu je fazon,primetio da leva vila nije usrafljena do kraja (onaj njen najdonji deo,hromirani).Moze li ovo biti uzrok gore navedenoj situaciji.Napominjem da nisam mogao da dotegenm,jer je navoj koji je preostao blago korodirao,pa sam racunao da kad vec moram da rasturam sve orvo da ocistim sve ofarbam pa cu onda pri montazi naviti do kraja,uz nadu da cu resiti problem.Razmontirao sam sve.Izaslo je jedno 4 deci ulja.Koliko ulja treba da ima?Koje ulje ide u vilu,savet?Nisam znao kako da razmotiram dno viljuske u kome se kaci klipic amortizera.Kao da su dva dela spojeni necim kao muf,i vidim jedan zeger,ali rekoh da ne prckam pitacu.

Sad cete se smejati,meni zelenom,ali rasuli su mi se lezajevi na vratu.Znao sam za foru ali su mi se cinili veci pa se provukose neki kroz prste i pobegose >:( >:( >:(Prihvatam sve sale na moj racun)  ;D ;D ;D Kuglice.Kojiko ih ima na jednoj strani?19?Moze li se to kupiti?

Najcudnija stvar je da da sam primeti da celik od koga je "unutrasnjost" vile nije celom duzinom iste debljine.Jedan limeni prsten na svom mestu ima malo lufta, a kad krenem da ga svucem ide malo gubi luft i zaglavi.U cemu je fora?Jer se to malo stanjio materijal,ili to mozda tako treba?

Nakupio sam neke manuale i exploded view kataloge, ali su lose kopije.Nejasno je.Daj ako neko ima neki link postujte, molim vas, sve sam zivo pretrazio.

Izvinjavam se na duzem postu, ali racunam da je bolje ovako pitati kad se malo nakupi,nego stalno nesto zapitkivati.

Pomagajte ljudi!

Pozdravljam sve dobronamerne ljude na forumu

• ,, 1032 postova

Evo ni mene nije bilo neko vreme, pa nisam citao tvoje poruke. Za pocetak evo nekoliko linkova za skidanje manuala:

Ovo je za Jawu 634.4, ali mislim da je mnogo slican tvome:

http://www.jawamania.info/technika/detail.aspx?techid=160

Evo i nekih tehnickih popdataka: http://www.bikez.com/motorcycles/jawa_350_type_6346_1983.php

El. sema: http://www.szocimotoros.hu/download/jawa350-634e.jpg

• ,, 1032 postova

Zadnje amortizere nemoj rastavljati ako bas nemoras. Dosta su zajebani. Prilikom remonta  menjaju se semerinzi i ulje u prednjim kao i u zadnjim amortizerima. U prednje sipas 2 dl ulja za automatske menjace iliti ATF a u zadnje 1 dl (za ovo nisam siguran, mozda 0,5 dl). Kod nekih Jawa postoji problem sto je potrosen ili je zardjao stap prednje vile na mestu gde klizi semering. U takvim slucajevima ne pomaze zamena semeringa, jer ce brzo nastradati nov semering. Problem curenja ulja iz predjih amortizera na Jawi 175  sam resio tako sto sam sipao gusce ulje u stapove. Time sam postigao da mi stapovi ostanu suvi, a poboljsao sam i rad prednje viljuske. Naime opruge su bile stare i meke, a sa guscim uljem su postali tvrdji (sporiji rad). Taman kako treba.  ;)

Opruge na prednjim amortizerima su oko stapova na starijim Jawama, pa tako i kod tebe. Kod tipa 638 ( proizveden posle 1984) su opruge tanje i nalaze se u stapovima. A gume... pa oni zasticuju oprugu i stap od vlage i kise.

Hromirane delove mozes ocistiti jednom starom tehnikom.  Namazes delove sa svinjskom mascu (tanko), ostavis tako i operes posle par dana. Naime mast sadrzi neke kiseline koje rastvaraju rdju a ne ostecuju niklovanje ili hromiranje.  Ako rdja nije duboko ugrizla delove, onda ces ovom tehnikom postici da ti hromirani delovi budu kao novi. Provereno  ;)

Sraf kod auspuha zategni dobro (muski, kao sto kaze Bokilic). Dvotaktna je to masina pa ce garez da zaptiva. Ukoliko se ipak odlucis za dihtung nabavi neki od metala. Drugi dihtunzi mogu da zazare i da ti upale mesavinu u cilindru pre nego sto svecica baci varnicu. Tako ce ti motor raditi bez veze, a neces znati zasto.  ;D

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja