Jump to content

Moto Zajednica

Kopija Yoshimure i Akrapovica

Recommended Posts

• Drug član, 1187 postova
  • Motocikl: Yamaha FAZER 8 - Race Blue 2014

Po meni se novi (markirani) topovi stavljaju samo kad kupim potpuno nov motor, pa ga onda ponovim i sa izduvom. A sada da dajem 500-600e da bi mi se samo promenuo zvuk i da bi dobio 5 konja vise, mi je malo glupo. Pa kome ja to posle da prodam? Evo meni proste racunice: Platio sam motor 9500e + Registracija 300e + topovi 600e, znaci izasao bi me motor koji je 2006 god. oko 10500e. Da sam dodao jos malo pa bih kupio NOV. I sledece godine ne znam jel mogu da dobijem oko 8-8500e sa sve komlet firmiranim topovima. Znaci treba da izgubim oko 2500e za godinu dana. Pa, drugari moji meni to bas i ne godi.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 528 postova

Po meni se novi (markirani) topovi stavljaju samo kad kupim potpuno nov motor, pa ga onda ponovim i sa izduvom. A sada da dajem 500-600e da bi mi se samo promenuo zvuk i da bi dobio 5 konja vise, mi je malo glupo. Pa kome ja to posle da prodam? Evo meni proste racunice: Platio sam motor 9500e + Registracija 300e + topovi 600e, znaci izasao bi me motor koji je 2006 god. oko 10500e. Da sam dodao jos malo pa bih kupio NOV. I sledece godine ne znam jel mogu da dobijem oko 8-8500e sa sve komlet firmiranim topovima. Znaci treba da izgubim oko 2500e za godinu dana. Pa, drugari moji meni to bas i ne godi.

A znaci zabog toga smo danas isli u Motobox :D da vidis neki manje poznat izduv za manje para, eh sad samo neznam kako ce speed triple da kazni radnika il samog sebe (ne znam ko mu radi) sto na vratima pise otvoreno, radnja zakljucana, postoji jedno zvono na izlogu koje sam blago receno silovao par minuta :D . Eh vidis da smo imali neki glasan izduv sigurno bi neko otvorio  ;D

A znaci zabog toga smo danas isli u Motobox :D da vidis neki manje poznat izduv za manje para, eh sad samo neznam kako ce speed triple da kazni radnika il samog sebe (ne znam ko mu radi) sto na vratima pise otvoreno, radnja zakljucana, postoji jedno zvono na izlogu koje sam blago receno silovao par minuta :D . Eh vidis da smo imali neki glasan izduv sigurno bi neko otvorio  ;D

Znam da si mi ih pominjao, pa ja reko, ajde da vidim sta imaju. Na vratima pise "otvoreno", ali je zakljucano. Road Gunner legao ;) na zvono, ali nije ni to pomoglo.

• Drug član, 1261 postova

E sad bi ja prosirio diskusiju. Dali pobornici original ili smrt, znaju da auspuh ima rok trajanja, Da ja znam bar dvadesetak motorcikala sa akrepima, mivovima i joshimurama i kineske provincije. Igrom slucaja imam uvid u fabricke cene Akrapovica, te znam da nepostoji lonac ispod 350 evrica, sa karbonom ili bez. Sada mogli bi diskutovati koliki pritisak iznosi u loncu tog proizvodjaca i u samoj izduvnoj grani, i niihovu razliku, zatim ima li uopste nekog dobitka, osim emotivnog, u  tom potezu. Nekada je vrh zvuka bio auspuh marke MARWING, koji se zapravo svodio na cetri u nista, a sad pojedinci misle ako nasrafe top sa sportskim zvukom, da motorcikl ide bolje. Fabrika Akrapovic ne preporucuje ugradnju bilo kog svog proiozvoda bez dodatbnog podesavanja karburatora i kontrole izlazne snage na DYNOJETU. Momci iz Kumodraza prave korektne kopije za male pare, i ako je zbog zvuka i zbog izgleda, super je . Jos kad zalepe nalepnicu sa buvljaka. Tu performansi nema , ali nema ni kod vecine Akrapovica koji se voze kod nas.

Izvinjenje svima koji imaju na svom motorciklu ful kut, znaci dizne u karbonima ili powercomander, ustelovan pomocu Dynojeta. Znaci izvinjenje za nekolicinu.

• Zainteresovan, 599 postova

Hajde da i ja nesto kazem pa da idem da spavam. Ispitivanja od strane  Nemacke moto kuce (mogu da se potrudim da dodjem do imena) koja je nezavisna (vrlo bitna rec) pokazala su da ni jedan izduv ne daje ni trunku vise snage i obrtnog momenta od fabrickog izduva. Naravno,uslov je da se pridrzavaju EURO standarda. Te price da Akrapi,Josimure,Vinci i ostali daju 3-5-10 KS pale su u vodu na nezavisnim testovima. Kakao se meri? Pa na dino masinama,gde postoji snaga na radilici,na zadnjem tocku,na prenosu od radilice do tocka,itd.  Tu negde se dobiju KS na racun ovih izduva,a izgube se na racun serijskih.  Velika lova je u pitanju te ne cudi ako zaluta koja KS vise na racun Akrapa i ostale brace. Treba naglasiti da zvuk jeste neuporedivo bolji od serijskog,i to je to. I SAMO TO!  Naravno,treba naglasiti i da se fabrike motorcikala ne protive i ne dizu galamu sto ovi dizu svoje proizvode u nebesa na racun njihovih,serijskih. A i zasto bi? Nisu im direktni konkurenti,motor mora da izadje iz fabrike sa izduvom,zar ne !!

Ako potraje diskusija potrudicu se da nadjem  doticno,nezavisno testiranje.

To je tacno za power commander. Ja na mom imam to ugradjeno i podigla se snaga za citavih 8 KS a placeno je oko 500e. Imam i sertifikat sa dijagramom. Jos da mu "olaksam" izduvavanje, ali treba otkaciti EXUP i mislim da ce lakse i disati :)

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

ali treba otkaciti EXUP i mislim da ce lakse i disati :)

Ne razumem se mnogo u ovu problematiku pa da pitam i ako je off: Exup ventil sluzi za podizanje obrtnog momenta i snage u nizem i srednjem broju obrtaja. Sa prepravkama koje radis podicices samo maksimalnu snagu koju retko, retko kad koristis, dok ces ceo donji i srednji deo izgubiti, a to je ono sto ti svakodnevno treba. Gresim li negde?

• Zainteresovan, 953 postova

Kolega Lalajko potpuno si tacno napisao i negresis nigde. Kad se podvuce crta i vidi suma sumaru, mnogo je veci gubitan nego dobitak skidanjem EXUP ventila osim ako se vozilo ne koristi za trke na stazi, i iskljucivo na stazi gde nece kao u saobracaju morati da koristi nize i srednje obrtaje.

A da nebi bio totalni off, sto se tice Yoshimure i Akrapovica i kopija, ako se pazljivo i precizno iskopira znaci ispostuju sve dimenzije i oblici kopija ce raditi posao skoro kao original.

• Svrati ponekad, 446 postova

Nisam hteo, da upisem tu, ali moram.

Na Adanski motosusret, najverovatno, opet bice meranje snaga motora. Pricacu sa Istvanom, da trazi motor koji ima original top. Pa mericemo sa original topom, pa posle stavi njegov top i opet mericemo. Pa videcemo sta ce biti.

• Zainteresovan, 599 postova
  • Motocikl: nema

...ako se pazljivo i precizno iskopira znaci ispostuju sve dimenzije i oblici kopija ce raditi posao skoro kao original.

Upravo tako, i to ne skoro, nego isto.

Na Adanski motosusret, najverovatno, opet bice meranje snaga motora. Pricacu sa Istvanom, da trazi motor koji ima original top. Pa mericemo sa original topom, pa posle stavi njegov top i opet mericemo. Pa videcemo sta ce biti.

To bi bilo sjajno. I Robert Miciz bi mozda bio zainteresovan, treba i njega pitati  ;)

BTW, kad je susret u Adi?

• Zainteresovan, 528 postova

17. 18. 19. 20. MC COBRA – Ada (Srbija)

Inace evo i link kalendrara skupova za 2008-u

To bi bilo super samo sto mislim da bi bilo dobro radi razbijanja mita nabaviti za taj isti motor i neki markirani aftermarket izduv tipa Akrapovic i slicno kako bi se dobila realna slika odnosa fabrckih i markiranih/nemarkiranih izduva.

• Drug član, 1779 postova

...ako se pazljivo i precizno iskopira znaci ispostuju sve dimenzije i oblici kopija ce raditi posao skoro kao original.

Upravo tako, i to ne skoro, nego isto.

Ok. kazeteako se pazljivo iskopira sve do u detalje nece imati razlike.Ovo je verovatno tacno ali da li ste sigurni da se sve kopira do u detalje mislim pre svega na unutrasnjost auspuha ,pa nije valjda to samo suplja cevka ima nesto unutra kolko mi se cini, atek materijali titanijumi ,karboni kevlari nije to mala stvar.

To bi bilo sjajno. I Robert Miciz bi mozda bio zainteresovan, treba i njega pitati  ;)

• Zainteresovan, 584 postova
  • Motocikl: ZX 12 R

Nekome je bitan izgled, nekome performanse,nekome buka,nekome da uštedi koju paricu...uglavnom ima za svakoga po nešto.

Ali bitno je i ovo...gubite garanciju ako na vaš motocikl montirate bilo šta osim serijskog izduva  ;D ;D ;D

• U prolazu, 22 postova

Lalajko je skroz u pravu ka da je u pitanju Exup ventil. To je ionako izum

koji datira iz vremena dvotaktnih motora srednje generacije. Tada je imao

zadatak da zadrzi snagu u nizim i srednjim obrtajima. Koristio se iskljucivo

na agregatima pravljenim za trke.

A kad smo vec kod auspuha dajte neki kontakt ili objasnjenje gde su momci

iz Kumodraza pa da vidimo njihove radove.

pozdrav svima

• Svrati ponekad, 148 postova
  • Motocikl: V star 650 clasic 2006

ja pokusavam da nesto napravi za sebe pa koga bude zanimalo mozemo se cuti

jer svoje kad upalim masinu i necujem..al sve po P.S se pravi..

• Drug član, 1261 postova

Aj sad o teoriji. Idealna stvar za motor bi bio cev bez prigusivaca (kao na formuli jedan) ali bi to dovelo do pada obrtnog momenta ( sto njima na 10 cil ne smeta), ali odredjeni propisi, a bogami i granica bola u usima, kao i zelja za bar malo obrtnog momente, prisiljva proizvodjace da naprave nesto sto se zove top, a zapravo je prigusivac. Postoje dve linije, fabrikacija sa triple flow sistemom prigusenja, i aftermarket sa obicno protocnim auspuhom. Uglavnom se u evropskoj uniji prodaju aftermarketi sa dodatnim street-legal Db killerom. Sve to lepo izgleda i lepo kosta, ali sustinski nista ne menja. Ionako su sumnjive konjske snage koje neki motori isporucuju u 11000 obrtaja ili vise. Na Dyno-jetu se sve vidi, a za idenje motora su odgovorniji obrtni momenti nego KS, osim ako neko zeli da demantuje DUCATIjev uspeh u trkama.

Podesetio bih mladje da se svojevremeno na GP trkama vozila MVAgusta od 500 ccm i 4 cil , pa su je zbog buke zabranili, i tada su svi presli na 2 t motore.

• Svrati ponekad, 469 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX Blackbird SUZUKI DR 800 BIG, Yamaha DT125MX, Yamaha TZR 125

Ja bi majstore iz Kumodraza rado preporucio i objavio njihov telefon ukoliko se admini sloze.

Dotle, sve informacije mogu na pp.

• Svrati ponekad, 469 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX Blackbird SUZUKI DR 800 BIG, Yamaha DT125MX, Yamaha TZR 125

Kontakt majstora iz Kumodraza je objavljen u delu "Servisi"(uz ljubaznu dozvolu admina).

• Pobjednik motogp kladionice 4X, 5466 postova
  • Motocikl: s.f. fzr1000 crf450r cbr600rr shadow

Da i ja ubacim neki komentar da ne bude da samo pisem kad meni nesto treba :)

Zvuk na motoru nekome je vazan nekome ne.Meni licno je veoma vazan ,jer je zvuk motora nesto sto sam zavolio prije samih motora i voznje istih.

Evo ukratko ono sto ja znam.Auspuh na 4t motorima i na 2t motorima nemaju veze osim sto su u oba slucaja prigusivaci buke.

Kod 2t motora kada bi stavili sportski auspuh sa 4t masine ne bi dobili nisto osim buke i gubitka snage zato sto 2t motori nemaju ventile i auspuh im zadrzava jedan procenat smjese tj. bolje iskoristenje smjese, dok kod 4t motora je stvar drugacija.Kao sto kolega "revolution" rece idealno za 4t motore je gola cijev ali se javlja problem buke i mali gubitak obrtnog momenta tj. snage na nizim obrtajima sto na f1 ili gp masinama nije bitno jer u tom niskom rezimu rade samo dok im mjenjaju gume :)Sportski auspuh se sastoji od obloge koju vidimo ,termo izolacije i supljikavog lima.Zvuk koji izlazi iz motora odbija se od zidove cijevi  prilokom prolaska kroz lonac cijev je suplijkava i jedan dio koji prodje kroz te rupice na limu zadrzava se u izolaciji (tzv. staklena vuna) i na izlazu dobijamo utisaniji zvuk.Zavisno od velicine rupica na limu i duzine auspuha mjenja se glasnoca(sto su rupice vece i lonac duzi zvuk je tisi)Exup ventil ima jednu veoma vaznu ulogu na motoru osim obrtnog momenta a to je kocenje motorm(ako neko zna sta je frena na kamionu)

Pozdrav svima i VOLIM DA VAS CUJEM U BILO KOM GRADU ILI MJESTU!

• Svrati ponekad, 206 postova

Naj bolje u celoj temi je ova ideja da se na Adi vidi sta je sta.Naslusao sam se prica o cuvenom dizanju snage pogotovo kod R-ova od NAJMAMJE 10 KONJA samom ugradnjom nekog Lea pa ako je ono merenje snage izvodljivo mislim da bi mnogi to zeleli da vide,nekima sigurno ne bi prijalo :-\

• Zainteresovan, 557 postova
  • Motocikl: yamaha r1

evo nekoliko slika kopije Yoshimure iz Ade,sve je ok osim veoma tankog lima koji puca cim se pokusa ispraviti neko udubljenje, jos i  da ima vuna unutra bio bi ok.

post-954-12878996358969_thumb.jpg

post-954-12878996359934_thumb.jpg

post-954-1287899636112_thumb.jpg

post-954-12878996362274_thumb.jpg

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja