ghostrider323 60 Napisano Jul 7, 2016 Svrati ponekad, 228 postova Lokacija: Zemun Motocikl: Suzuki GSX 600 F , Honda Transalp 600 V Prijavi odgovor kao problematičan Efikasna voznja je voznja kad je motor parkiran u garazi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zloboleon 26 Napisano Februar 8, 2017 U prolazu, 97 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha TDM 850 3VD Prijavi odgovor kao problematičan ... oko 3000 km kasnije ... Fantastično je kako, kad popraviš motor, a on troši baš tako kako bi i očekivao. Naime, posle svega i svačega zategnutog, podešenog i zamenjenog, mogao bih sa sigurnošću reći da se (moj) motor ponaša ama baš po istim "zakonima" potrošnje kao i auto. Uspeo sam konzistentno da ga vozim tako da mu van grada potrošnja bude 4.5-5l (u zavisnosti koliko ga čepam), a 5-5.5l u gradu. I to sam baš revnosno beležio kilometre, litre i uvek točio do vrha, kako bih što više smanjio grešku merenja. Kako vozim? Najčešće kao što bi vozio moj deda (da, baš tako kao što zvuči). I u gradu i van grada i na autoputu, uglavnom po propisima i dobijem donji deo gore navedene potrošnje, ciljajući pritom niže obrtaje u svim brzinama. Ako mi dođe malo da ga čepam (čist put, lepo vreme i to sve), onda se popne ka gornjim brojevima. Suma sumarum - nikakva nauka. Što ga "mirnije" vozim manje troši i obrnuto. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6040 Napisano Februar 8, 2017 Drug član, 2784 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000 Prijavi odgovor kao problematičan Nisam procitao ovaj put nista od napisanog (sorry), ali kao student masinstva na odseku za motore i vozila sam naucio da je najekonomicnije kada SUS agregat radi u opsegu gde daje najvise energije(KJ) po jedinici radne zapremine. Po pravilu je to na krivi izmedju najviseg obrtnog momenta i snage. Laicki: Ne davi-da ne ispustas zivu energiju kroz auspuh kao produkt nepotpunog sagorevanja (zivo gorivo), i nemoj prziti da ti energija ne odlazi na nepotrebno zagrevanje. P.S. kao sto sam poceo da pisem, a nisam zavrsio, mada se nadam da hocu, u temi Ponesto o motorima SUS, isti nisu niti prakticni niti ekonomski isplativi za eksploataciju. Ali jesu najpristupacniji i najrosprastranjenji. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...