ghostrider323 61 Napisano Jul 7, 2016 Svrati ponekad, 228 postova Lokacija: Zemun Motocikl: Suzuki GSX 600 F , Honda Transalp 600 V Prijavi odgovor kao problematičan Efikasna voznja je voznja kad je motor parkiran u garazi Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zloboleon 26 Napisano Februar 8, 2017 U prolazu, 97 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Yamaha TDM 850 3VD Prijavi odgovor kao problematičan ... oko 3000 km kasnije ... Fantastično je kako, kad popraviš motor, a on troši baš tako kako bi i očekivao. Naime, posle svega i svačega zategnutog, podešenog i zamenjenog, mogao bih sa sigurnošću reći da se (moj) motor ponaša ama baš po istim "zakonima" potrošnje kao i auto. Uspeo sam konzistentno da ga vozim tako da mu van grada potrošnja bude 4.5-5l (u zavisnosti koliko ga čepam), a 5-5.5l u gradu. I to sam baš revnosno beležio kilometre, litre i uvek točio do vrha, kako bih što više smanjio grešku merenja. Kako vozim? Najčešće kao što bi vozio moj deda (da, baš tako kao što zvuči). I u gradu i van grada i na autoputu, uglavnom po propisima i dobijem donji deo gore navedene potrošnje, ciljajući pritom niže obrtaje u svim brzinama. Ako mi dođe malo da ga čepam (čist put, lepo vreme i to sve), onda se popne ka gornjim brojevima. Suma sumarum - nikakva nauka. Što ga "mirnije" vozim manje troši i obrnuto. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 6589 Napisano Februar 8, 2017 Drug član, 2832 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S 1999, SV650S 2000, Simson SR50, Cagiva Mito 125, Simson S51, Tomos Automatic A3SL, A3... Prijavi odgovor kao problematičan Nisam procitao ovaj put nista od napisanog (sorry), ali kao student masinstva na odseku za motore i vozila sam naucio da je najekonomicnije kada SUS agregat radi u opsegu gde daje najvise energije(KJ) po jedinici radne zapremine. Po pravilu je to na krivi izmedju najviseg obrtnog momenta i snage. Laicki: Ne davi-da ne ispustas zivu energiju kroz auspuh kao produkt nepotpunog sagorevanja (zivo gorivo), i nemoj prziti da ti energija ne odlazi na nepotrebno zagrevanje. P.S. kao sto sam poceo da pisem, a nisam zavrsio, mada se nadam da hocu, u temi Ponesto o motorima SUS, isti nisu niti prakticni niti ekonomski isplativi za eksploataciju. Ali jesu najpristupacniji i najrosprastranjenji. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...