Jump to content

Moto Zajednica

R1100GS: Pritisak u gumama

Recommended Posts

• Zainteresovan, 987 postova
  • Motocikl: R 1250 GS Adventure

Pritisak iskljucivo je propisan od proizvodjaca guma, nikako od proizvodjaca motora !

Primer:

Motor R1200GS zicane felne, 2011 god.

Guma Conti Trial Attac napred 2.6 / pozadi 2.9

Guma Conti Trial Attac 2 napred 2.3 / pozadi 2.5

Ovo cak i u ovlascenom BMW-Servisu u Nemackoj ne vode racuna, a razlika je stravicna.

Uvek porcitajte sta proizvodjac guma kaze !

• Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6544 postova
  • Motocikl: đački pešački

http://www.drivegreen.com/Motorcycle_Tire_Pressure_bmw.htm

Bolje link nego da komentarisem 0.9bar

po ovom linku je cca  2,4 i 2,7 bara. to je nekako adekvatno vozaču sa prtljagom.

Po servis manualu 1100

Tyre pressure

depending on load and speed

front: 2.2 – 2.5

rear: 2.5 – 2.9

Pritisak iskljucivo je propisan od proizvodjaca guma, nikako od proizvodjaca motora !

Primer:

Ovo cak i u ovlascenom BMW-Servisu u Nemackoj ne vode racuna, a razlika je stravicna.

Tako je, gumar je tu gazda a proizvođački podatak se odnosi ili na prvo ugrađen pneumatik, ili na neki od navedenih opciono. Ovo što si naveo je očigledan primer.

• Astro Puki krsi sva pravila!, 928 postova
  • Motocikl: BMW R1200 RS , Kymco Agility 50

Meni su nove gume na motoru i stigao mi je iz Nemacke sa njima. ja pre par nedelja da proverim kad zadnja napumpana na 4.3 bara! jos ja vidim motor nesto odskace preko lezeceg ko loptica skocica :) stavio sam prednju 2.2 zadnju 2.4 to onako sto oduvek radim,ali provericu negde na netu koliko stvarno treba da bude...

• Drug član, 1225 postova
  • Motocikl: BMW R1100R

Meni su nove gume na motoru i stigao mi je iz Nemacke sa njima. ja pre par nedelja da proverim kad zadnja napumpana na 4.3 bara! jos ja vidim motor nesto odskace preko lezeceg ko loptica skocica :) stavio sam prednju 2.2 zadnju 2.4 to onako sto oduvek radim,ali provericu negde na netu koliko stvarno treba da bude...

Za RT je malo to sto ti duvas.  prednja 2,5 -2,6 a zadnja  2,8 - 3,0

• U prolazu, 19 postova
  • Motocikl: R1200GSA

Zato sto si ih u Nemackoj pumpao na nizoj temperaturi. Kad otopli, uvek treba proveriti pritisak i ispustiti visak.

• nocni cuvar, 2583 postova
  • Motocikl: Yamaha nouvo elegance

Primer:

Da vode racuna tesko da bi ikad stavili Continental gumu na GS. 

• Podržavam 3

Zato sto si ih u Nemackoj pumpao na nizoj temperaturi. Kad otopli, uvek treba proveriti pritisak i ispustiti visak.

Ne, pneumatik se duva na hladno i kontroliše, kad se zagreje se ne dira, tj. ne ispušta izmereni višak pritiska, to mu je radni režim.

Primer:

Da vode racuna tesko da bi ikad stavili Continental gumu na GS.

80 % GS vozača u Nemackoj voze CTA ili CTA 2. Ta guma mi je u krvi, cak i prednju u Dolomitima vozim do ivice. Mozda bi je samo menjao za novu TKC 70, čisto radi probe

Inače CTA vozim od 2006 godine, posto je za asfalt zapadne Evrope, na suvom fantasticna guma. Na mokrom i na offroad dajem ti 100 % pravo. Inace na Balkanu ne bi je ni ja stavio.

• U prolazu, 33 postova

Haha...

Je li moguće da neko može voziti motor od 1200cc a da pojma nema o vožnji i održavanju motora? Pa, prosto nevjerovatno. Da se pitam ja bih....betoniro travu.... ....svi bi počeli da voze 50cc, pa redom,125cc, 200cc, 300cc, 400cc, 600cc, 750cc.....pa ihaa koliko ima da se stigne do 1200cc..

Ne znaš da ti je guma izdušena i ne osjećaš da nešto nije u redu sa upravljanjem?

Mada, istina je da BMW upravo daje takve povratne informacije. Naime isti je osjećaj sa izdusenom kao sa napumpanom gumom. Kao da vozite jet-ski na moru.....

• Podržavam 1

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Haha...

Je li moguće da neko može voziti motor od 1200cc a da pojma nema o vožnji i održavanju motora? Pa, prosto nevjerovatno. Da se pitam ja bih....betoniro travu.... ....svi bi počeli da voze 50cc, pa redom,125cc, 200cc, 300cc, 400cc, 600cc, 750cc.....pa ihaa koliko ima da se stigne do 1200cc..

Ne znaš da ti je guma izdušena i ne osjećaš da nešto nije u redu sa upravljanjem?

Mada, istina je da BMW upravo daje takve povratne informacije. Naime isti je osjećaj sa izdusenom kao sa napumpanom gumom. Kao da vozite jet-ski na moru.....

Haidenau k76 je guma sa izuzetno cvrstim bokovima, kad je na 1bar nema ni stomak a ni na dodir se ne oseca bas nikakva razlika u odnosu na 2.4 bara.

• nocni cuvar, 2583 postova
  • Motocikl: Yamaha nouvo elegance

Inače CTA vozim od 2006 godine, posto je za asfalt zapadne Evrope, na suvom fantasticna guma. Na mokrom i na offroad dajem ti 100 % pravo. Inace na Balkanu ne bi je ni ja stavio.

Jel si probao neku drugu pa uporedjivao ili si zadovoljan pa ne menjas ? Ja sam imao zaista losa iskustva. Prvi slucaj dosao novi motor sa tim gumama i posle 1000 km prednja otisla u aut, dobar DOT i na pogled dobra guma. Korman se tresao ko siptar na biciklu. Reklamacija u servisu, odgovor gume ne spadaju pod garanciju pa kupuj nove.

Drugi slucaj, moram na put a gume lose, jedini par dostupan u Srbiji bas taj. Rekoh nece valjda opet peh sa njima i stavim ih na motor. Posto sam na turi imao dosta kise psovao sam sebe kad god sam seo da vozim motor. Otklizavanja, proklizavanja, doklizavanja itd... Da ne pominjem da po vlaznoj travi motor ne moze da krene, znaci blagi uzas. Jbg, zivim na Balkanu a volim malo i van asfalta tako da se sa Continentalom vise necu druziti.

Lalajko, moraces da vezbas taj osecaj. Djunta oseca manjak 0,1 bar na jednoj od cetiri gume na kolima a ti ne primecujes 2 bara na motoru, stvarno si amater.

• Podržavam 4

Ne, nego nije vibro betonjerka.

Lalajko, moraces da vezbas taj osecaj. Djunta oseca manjak 0,1 bar na jednoj od cetiri gume na kolima a ti ne primecujes 2 bara na motoru, stvarno si amater.

Naravno, još uvek imam dobar  osećaj kad je neki točak razrok, juče sam prvi put ove godine istero motor, čim sam okrenuo korman i krenuo u rikverc, odma sam osetio ispumpanost.  I što ste vi ljudi čudni, nismo svi istog senzibiliteta, pogledajte koliko ljudi vozi kola noću bez farova po gradu, kolko sam puta ljude zaustavljao da im kažem da voze na bandašu, koliko vas ne primeti da mu radi migavac na motoru posle skretanja itd. Nema to veze sa poznavanjem mehanike ili iskustva, već sam govorio, F1 bivši šampion Kimi Rajkonen ne oseća razliku svesno u gumama a vidi po štoperici i ima(o) naj brže vreme reagovanja od svih GP vozača.

• Podržavam 1

• U prolazu, 33 postova

Naravno, još uvek imam dobar osećaj kad je neki točak razrok, juče sam prvi put ove godine istero motor, čim sam okrenuo korman i krenuo u rikverc, odma sam osetio ispumpanost. I što ste vi ljudi čudni, nismo svi istog senzibiliteta, pogledajte koliko ljudi vozi kola noću bez farova po gradu, kolko sam puta ljude zaustavljao da im kažem da voze na bandašu, koliko vas ne primeti da mu radi migavac na motoru posle skretanja itd. Nema to veze sa poznavanjem mehanike ili iskustva, već sam govorio, F1 bivši šampion Kimi Rajkonen ne oseća razliku svesno u gumama a vidi po štoperici i ima(o) naj brže vreme reagovanja od svih GP vozača.
Haha....2-3 bara gore-dole,svejedno za vrhunske vozače....Kimi Raikonen...haha...pa gde baš nadje Kimija da se sa njim upoređujete....leleee....
  • Podržavam 1

Naravno, još uvek imam dobar osećaj kad je neki točak razrok, juče sam prvi put ove godine istero motor, čim sam okrenuo korman i krenuo u rikverc, odma sam osetio ispumpanost. I što ste vi ljudi čudni, nismo svi istog senzibiliteta, pogledajte koliko ljudi vozi kola noću bez farova po gradu, kolko sam puta ljude zaustavljao da im kažem da voze na bandašu, koliko vas ne primeti da mu radi migavac na motoru posle skretanja itd. Nema to veze sa poznavanjem mehanike ili iskustva, već sam govorio, F1 bivši šampion Kimi Rajkonen ne oseća razliku svesno u gumama a vidi po štoperici i ima(o) naj brže vreme reagovanja od svih GP vozača.
Haha....2-3 bara gore-dole,svejedno za vrhunske vozače....Kimi Raikonen...haha...pa gde baš nadje Kimija da se sa njim upoređujete....leleee....

Sve jedno po izboru guma, dok su bili samo slikovi, intermidiim i kišne, valjda se treba porediti sa boljim.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja