Niko 1396 Napisano Mart 7, 2015 Zainteresovan, 491 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: A Prijavi odgovor kao problematičan I tako dodje i 2015ta godina,za mene pocela 1 marta zvanicno jer zelja da se provoza motor i prelep dan je kombinacija koja obecava lepu avanturu koja ostaje zauvek u secanju. Januar i Februar,proletese veoma brzo sto u privatnim obavezama sto u planiranju putovanja i planu realizacije istih,tako da motor dobi novu tablicu i red bi bio da se napravi jedna kratka voznja kroz lepote nase zemlje i u razgovoru sa pasenogom Dulom,covekom koji je ogromnog avanturistickog duha i veliki ljubitelj motora,dogovor pade da se obidje nekoliko srpskih svetinja u jednoj od najlepsih predela Srbije,Ovcarsko-Kablarska klisura,poznatija kod nas kao i Srpska Sveta Gora,prirodne lepote ispunjene sa desetak manastira sagradjenih na planinama Ovcar i Kablar i sve to zacinjeno sa meandrima reke zapadne Morave. 1 mart, leta Gospodnjeg (bas je bio vreo) ,je osvanuo suncan,opremismo se i krenusmo polako put Divcibara.Put je bio u delovima vlazan ali cist,snega je bilo pomalo u trgovima pored puta,voznja prevojima je bila pun pogodak pre nego sto baba marta pokaze svoju ćud.Pored skretanja ka Divcibarama,mesto Kaona,poznato raskršće putnika koji naprave kratak predah u prelepoj cetinarskoj sumi na vrhovima Divčibara,na putu ka drugim delovima zemlje i inostranstva,stadosmo i mi da obradujemo nasa pluca svezim planinskim vazduhom. 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Niko 1396 Napisano Mart 7, 2015 Zainteresovan, 491 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: A Prijavi odgovor kao problematičan Nakon kratkoh predaha krenusmo ka mestu Razana pa na Pozegu i Cacak,sa tog dela puta nismo pravili fotografije jer smo zeleli da sto veci deo dana provedemo u obilasku manastira i da kao slag na kraju dodjemo na vrh Kablara. Nakon nepunih sat vremena vec smo bili na ulasku u Ovcar banju koja vec polako hvata zalet za docek turista i hodocasnika kojih je iz godine u godinu sve vise.U banju smo stigli oko 11 casova planirajuci usput da nezurimo jer je bila nedelja i liturgije su odrzavane u pre podnevnim casovima,tako da neometamo i da nakon zavrsetka u molitvi i miru obidjemo onoliko manastira koliko nam vreme dozvoljava. Prvi manastir u planu naseg obilaska je Blagoveštanje,nalazi se u centru Ovcar banje,na uzvisenju koje gleda sa jedne strane na banju a sa druge na planinu Ovcar.Ovaj manastir je podignut u 13tom veku a poznat je po tome sto se u njemu zamonasio Patrijarh Pavle 1948 godine,iz svetovnog imena Gojko. Nakon obilaska ove svetnje nastavljamo dalje.. 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Niko 1396 Napisano Mart 7, 2015 Zainteresovan, 491 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: A Prijavi odgovor kao problematičan Od centra banje sa desne strane puta se nalazi prelep kamp amss kroz koji protice potok i koji u hladovini drveca,sa jedne strane bungalovima a sa druge strane potoka auto prikolicama daje potpuni mir i uzivanje u prirodnim lepotama ove klisure. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Niko 1396 Napisano Mart 7, 2015 Zainteresovan, 491 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: A Prijavi odgovor kao problematičan Od centra Ovcar banje krenuli smo uzanim krivudavim putem koji vodi kroz nekoliko tunela kojima je ispresecan Kablar, a uz samu reku Moravu do drugog manastira na nasem putu zvanog Nikolje.U putu ka manastiru morali smo zastati na nekoliko mesta da se divimo onim stvarima koje cine jednu od svrhe putovanja motorom a to je hrana za dusu,lepote ovih predela su carobne u svako godisnje doba i tu sam doneo odluku da cu naredni put prilikom posete ovom prirodnom i svetovnom lečilištu krenuti u obilazak od minimum 3 dana jer to je neki minimum minimuma za posetu svakoj svetinji,spomeniku kulture i osvajanju dva velicanstvena vrha Ovcar i Kablar koja pricaju price svako za sebe a što se rado moze cuti od veoma gostoprimljivih mestana sa ovih prostora..idemo dalje 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Niko 1396 Napisano Mart 7, 2015 Zainteresovan, 491 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: A Prijavi odgovor kao problematičan Jedan od najstarijih manastira,Nikolje,nalazi se uz samu obalu zapadne Morave a po predanju izgradjen je od strane monaha koji su prebegli sa Svete Gore pod najezdom Katalona.Manastir je poznat i po jednoj od najstarijih rukopisnih knjiga Nikoljsko jevandjelje. Do manastira smo dosli uskom stazom od stotinak metara koja se pruza do same obale reke a u manastiru sem žubora vode koja protice pored njega je nestvarna tisina,u zagrljaju ovakve svetinje i lepote prirode covek bukvalno pocinje da meditira jer sve izgleda tako nestvarno usled mrtve tisine koja obavija manastir u nedeljnim podnevnim casovima i zvuka prirode koji ne remeti takvu tisinu i osecaja blagostanja koji covek stekne kada se nadje na ovakvom mestu. U krugu manastira se nalazi i konak Milosa Obrenovica u koji je on sklonio se sa porodicom nakon prvog srpskog ustanka... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sashac 8204 Napisano Mart 7, 2015 Cool tip, 2146 postova Lokacija: Beograd Motocikl: MT 09 Tracer Prijavi odgovor kao problematičan Prelepo za voznju... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Niko 1396 Napisano Mart 7, 2015 Zainteresovan, 491 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: A Prijavi odgovor kao problematičan Negde na pola naseg jednodnevnog izleta od manastira Nikolje vratismo se sa put i krenusmo desno prema sledecoj svetinji koja nas je ostavila bez reci,manastir Uspenje.Put za manastir se odvaja desno i ide uzbrdo sve do donje kapije manastira.Na putu ka donjoj kapiji na svakih nekoliko metara postavljene su table sa duhovnim porukama svetaca i mudraca koje su i vise od poruka,to su putokazi kako ka manastiru tako ka smislu zivota i duhovnom prosvetljenju.Ovaj deo puta bi trebalo preci peske jer se penjete polako ka vrhu manastira,upijate poruke ispisane na tablama,nalazite se na poluostrvu gde je reka Morava prosekla meandre i svakim korakom ka vrhu puca pogled sve lepsi i lepsi,ali opet ponovih sebi to za 3 dana natanane i popesmo se motorom sve do donje kapije manastira Uspenje na Jovanskom brdu. Manastir Uspenje je najmladji od deset manastira u ovcarsko kablarskoj klisuri i poznat je po zvonari,kuli ispred manastira ciji delovi postoje i dan danas,ispod koje se nalazila pisarnica,manastir je obnovljen od strane Nikolaja Velimirovica pred drugi svetski rat i u njemu sluzbu sluze monahinje. Kada smo stigli do donjih kapija manastira pred nama se ukazala tzv.nebeska kapija koja je uz put ka prosvecenju i prociscenju nosila svoje poruke ispisane na tablama usput pored stepenica.Dosavsi na vrata gornje kapije ostali smo zateceni koliko je pogled na manastir i njegovu okolinu,vidikovac,nestvarno lep.Na ulazu u dvoriste manastira docekala nas je monahinja koja je i bila nas vodic na obilasku ovog prelepog kompleksa.Zanimljivo je da se manastir sastoji iz dva dela sa zajednickom pripratom namenjenoj Uspenju presvete Bogorodice i sedmorici efeskih mucenika.Nakon obilaska manastira i priprate gde smo se poklonili delovima mostiju presvete Bogorodice i jos nekoliko svetaca usli smo u jednu brvnaru koja je sa svih strana u staklu odakle je prelep pogled na klisuru i planine.Nakon posluzenja raznih kolaca i peciva napravljenih od strane monahinja i bogojavljenske vodice zahvalili smo se na gostoprimstvu i uz skromni poklon i dozvolu za slikanje kruga napustili smo ovu srpsku svetinju u dubokom razmisljanju o svemu sto smo prosli.. 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Niko 1396 Napisano Mart 7, 2015 Zainteresovan, 491 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: A Prijavi odgovor kao problematičan I na kraju naseg putovanja ispisanog detaljno kao da je cini mi se trajalo vise dana,krivudavim putem od manastira posle desetak kilometara odvojismo se za stazu koja vodi ka vrhu Kablara.Tamo na vrhu reci gube svaku smisao jel nemogu da opisu pogled na neprolaznu lepotu Ovcarsko-Kablarske klisure,jednog od najzivopisnijih delova nase zemlje,kao istorijska zila kukavica, cuvar brojnih manastira isposnica i svetinja u zagrljaju stoletnih suma i planinskih masiva,kao i brojnih izvora ciste vode,u nasem narodu nazvana Srpska Sveta Gora. Kinez kada se popeo na vrh Kablara izjavio je da je ovde nastao svet,meandri koje pravi zapadna Morava izgledaju kao jin i jang simboli kineske filozofije...Uglavnom slika govori hiljadu reci. 1 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
piki 11863 Napisano Mart 8, 2015 Drug član, 1296 postova Lokacija: Sr.Mitrovica Motocikl: Honda Africa CRF 1000 L Prijavi odgovor kao problematičan Prelepi predeli i manastiri 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BigRider 1659 Napisano Mart 8, 2015 МК Братство, 1943 postova Lokacija: НОВИ САД СРБИЈА Motocikl: BMW R 1200 RT Prijavi odgovor kao problematičan Иако сам прошао туда више пута мотором дао си ми домаћи задатак што са манастирима што са тим пењањем на Каблар... браво за идеју а пре свега за вожњу по овој хладноћи... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Niko 1396 Napisano Mart 8, 2015 Zainteresovan, 491 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: A Prijavi odgovor kao problematičan Da,sve ovo treba doziveti,pokusao sam recima opisati ali ostade nekako nedoreceno,previse teksta a premalo slika,pratim vase organizacije voznji i ako se poklope kockice eto me da ponovo se provozamo zajedno a i da,ako bude se islo u posetu Ovcarsko Kablarskoj klisuri,detaljnije dozivi ovaj predeo nase zemlje koji je melem za oci i dusu ☺ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
maresh 160 Napisano Mart 8, 2015 Svrati ponekad, 179 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Harley Davidson - FXDWG Prijavi odgovor kao problematičan Lepa vožnja. Odlična ideja za posetu manastirima. Pitam li se kako vam je bilo na motoru po ovakvom vremenu? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
streetbiker 481 Napisano Mart 8, 2015 Svrati ponekad, 443 postova Lokacija: Novi Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Da,sve ovo treba doziveti,pokusao sam recima opisati ali ostade nekako nedoreceno,previse teksta a premalo slika,pratim vase organizacije voznji i ako se poklope kockice eto me da ponovo se provozamo zajedno a i da,ako bude se islo u posetu Ovcarsko Kablarskoj klisuri,detaljnije dozivi ovaj predeo nase zemlje koji je melem za oci i dusu ☺ Oooodlična ideja - i sam sam imao nešto slično na pameti, odlične fotografije i tekst. Ako budete pravili ponovljenu turu, računajte i na mene, jedino primedba je da bi je valjalo planirati kad bar malo otopli i dođe pravo proleće ipak je ovo još baba Marta. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Niko 1396 Napisano Mart 9, 2015 Zainteresovan, 491 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: A Prijavi odgovor kao problematičan Baba Marti smo doskocili iza ledja,dan je bio topao i suncan celo vreme negde oko 13 c,a i vozim zimski motor,greje debela Berta savrseno,da je leti vozim u šorcu pala bi dooobra depilacija ☺,slazem se da bi jos lepse bilo da je prolecno vreme kad lepo ozeleni i naravno duzi dan pored tri prelepa manastira smo samo prosli zbog kratke dnevnice da bi stigli do vrha Kablara,al nadam se da sam nekom dobrom organizatoru dao makar ideju o planiranju putovanja tamo,na koje bi se rado prikljucio,sa tim da licno poznajem i gazdu kampa pa bi se ideja mogla realizovati i na par dana,jer smatram da je jedan dan malo za sve obici i uzivati u svakom trenutku bez jurnjave za ispunjavanje cilja.Pre dve godine sam bio na istom mestu sa jednim nocenjem u kampu i nista od ovoga gore napisanog nisam obisao tad,to govori da za svaki avanturisticki duh ima zanimljivosti,tada sam uzivao u kampu pored reke,obilazio splavove na moravu jelte i pio ladno u basti ispred zadruge u centru banje,tako da sam ovoga puta resio da odem na kratko tamo i da okajem grehe,malo šale,nego da obidjem i poklonim se nasim srpskim svetinjama i da napunim baterije za dalje pute. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Niko 1396 Napisano Mart 9, 2015 Zainteresovan, 491 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: A Prijavi odgovor kao problematičan Иако сам прошао туда више пута мотором дао си ми домаћи задатак што са манастирима што са тим пењањем на Каблар... браво за идеју а пре свега за вожњу по овој хладноћи... BigiR,penjanje na Kablar i nebih nazvao bas penjanjem,motorima su blage i dugacke uzbrdice, i dolazi se na nekih 100 m do vrha i vecim delom je asfalt,slicno molitvi na Uvcu samo sto je ovde šumovito. pred samim vrhom staza A da,puno je lepse kad ozeleni Manastir Uspenje u daljini Zbeg pecina isposnica Sv Save Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Niko 1396 Napisano Mart 9, 2015 Zainteresovan, 491 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: A Prijavi odgovor kao problematičan A ko voli ima i ovakvih zanimljivosti,zatvoreni bazen sa termalnom vodom i naravno ćevapi koji mogu da stanu na crtu sa sarajevskim..☺ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ZEMZEM 2610 Napisano Mart 9, 2015 ODUSTO OD DIJETE, 2654 postova Lokacija: ZEMUN Motocikl: GSX650F & NMAX155 Prijavi odgovor kao problematičan Kako se zove taj motel-hotel koji ima zatvoren bazen sa termalnom vodom ili ako imaš neki kontakt, imam neku ideju da iznenadim ženče za neki beg od ludila Beograda. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Niko 1396 Napisano Mart 9, 2015 Zainteresovan, 491 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: A Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da je welnes centar restoran kablar pored samog centra banje,prodje se kamp pa on ostaje sa desne strane,imas pm. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ZEMZEM 2610 Napisano Mart 9, 2015 ODUSTO OD DIJETE, 2654 postova Lokacija: ZEMUN Motocikl: GSX650F & NMAX155 Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da je welnes centar restoran kablar pored samog centra banje,prodje se kamp pa on ostaje sa desne strane,imas pm. OK, hvala na kontaktu - poslao sam im e-mail. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca bre 350 Napisano Mart 10, 2015 Svrati ponekad, 247 postova Lokacija: Pancevo Motocikl: Sprint princ pa Yamaha virago 500 Prijavi odgovor kao problematičan Prelepo nisam ni znao da ima toliko manastira tu a kad si napisao srpska sveta gora ja pomislio na frusku goru zbog broja manastira :-! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Niko 1396 Napisano Mart 10, 2015 Zainteresovan, 491 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: A Prijavi odgovor kao problematičan Da moze se reci u srcu Srbije,dve planine,deset manastira,nekoliko pecina i isposnica kao i izvora ciste vode a opet neistrazeno dovoljno,kad god se ode sa ovog mesta u glavu se javlja nestigosmo tamo i nestigosmo ovamo a videsmo ono al drugi put cemo ovo i tako u krug,tri posete ovom mestu sam do sada imao i tek na pola sam obilaska. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1375 Napisano Mart 10, 2015 Ne silazi, 6300 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Ja obilazim Srbiju već nekoliko godina i tek sam načeo 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
mikica djuric 319 Napisano Mart 10, 2015 Svrati ponekad, 346 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: Yamaha Diversion 900, Kawasaki Vulkan en 500 Prijavi odgovor kao problematičan Браво за фотке и лепу причу о нашим светињама. Ово сам обишао пре десетак година, колима, али мотором нисам. Сигурно је бољи и јачи утисак кад доживљај делими са нашим љубимцима. Имаш позив за најбољи еспресо у граду. Кад будеш решио зови ме на 063 502 798 Микица. Поздрав и пуно безбедних моторашких километара на Бембари Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Niko 1396 Napisano Mart 11, 2015 Zainteresovan, 491 postova Lokacija: Valjevo Motocikl: A Prijavi odgovor kao problematičan Hvala komso,cim ova marta odradi svoje vidimo se na kafi sa nasim ljubimcima Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...