Evil_Zo 8 Napisano Februar 16, 2008 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Do sada sam za obradu koristio ACDC-ov editor koji je imao te neke osnovne stvari, do skoro sasvim dorasle mojim potrebama (Resize, Crop, Red Eye, a kasnije i Unsharp Mask i Remove Noise). E sada, vidim da PS ima naprednije alate i sad vec pocinjem da cackam po njemu. Imam par pitanja za znalce pa dajte koju strucnu rijec Zanima me na koji nacin radite ostrenje. Najjasnija mi je opcija Filter>Sharpen>Sharpen Edges. Koliko sam ja shvatio, kao sto samo ime kaze, samo mi izostri konture i to je to (ispravite me ako grijesim). Volio bi da mi neko objasni sta znace tri parametra kod opcije Filter>Sharpen>Unsharp Mask (neko je pomenuo da je ovo najbolji alat za ostrenje): Amount [%] Radius [pixel] Threshold [levels] Dakle, zanima me sta rade ovi parametri (kako uticu), da li postoje mozda neke preporucene vrijednosti za odredjene fotografije tipa portret, pejzaz, automobil u pokretu itd. Tj. generalno me zanima koju alatku koristiti za ovo i na koji nacin. Druga stvar koja mi trenutno treba je nesto oko redukcije suma. Vidim da tamo ima nesto: Filter>Noise>Reduce Noise Kako ovo radi i da li uopste koristite bas taj alat za sum? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
muljaz 2024 Napisano Februar 16, 2008 Skuteras, 3696 postova Lokacija: Ivanjica Motocikl: T-Max 500 Prijavi odgovor kao problematičan koliko sam ja ukapirao ovo prvo radi na izostravanju,drugo na grafici slike,a trece pegla izostrenost Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
outlawbg 0 Napisano Februar 16, 2008 U prolazu, 23 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Sharpen filter izostruje deo slike koji je selektovan zavisno od kolicine i radijusa samo polako moze da bude izvestaceno , a blur konkretno radi zamagljivanje znaci ako hoces da se ne vidi neki objekat ili da bud ezamagljen iskoristi blur. Takodje blur se koristi i kada zelis da stavis akcenat na jednu figuru npr izostris motor a okolinu malo zamutis tako ce motor docu u prvi plan, selekcije su ti najvazniji deo price. Uci pa laganica. Evo ti i torrent link pa ako te interesuje da se malo igras http://www.mininova.org/tor/491122 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vladas 192 Napisano Februar 16, 2008 Svrati ponekad, 373 postova Lokacija: Buenos Aires, Argentina Motocikl: BMW F650GS Prijavi odgovor kao problematičan E-book "Real World Image Sharpening With Adobe Photoshop CS2 (2006).chm" http://download.yousendit.com/3BD0BCF5388FEB0C Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
crnamrlja 22 Napisano Februar 20, 2008 Zainteresovan, 755 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Multistrada 950S Prijavi odgovor kao problematičan ja retko kad uklanjam sum sa fotki, [ne zato sto koristim dSLR, cesto fotkam na visokim osetljivostima pa i tu slike bivaju ocajne ako se gledaju na 100% uvecanju] ako je bas neophodno, najbolje koristiti neki program predvidjen bas za to kao sto su Noise Ninja ili Neat Image sto se tice unsharp mask, nije bas jednostavna problematika mada se moze skratiti u par recenica za prvu pomoc za ekran tj, gledanje na ekranu, ukoliko je slika sama po sebi ostra, odnosno nije stresena, zamuljana motion blurom ili sl - ostrenje se vrsi samo zato sto je doslo do gubitka ostrine usled smanjivanja rezolucije. tada koristite 500 0.2 0 [sa varijacijama ove prve vrednosti] ili za fotku koja i nije bas idealno ostra druga dva parametra neka budu 0.3 i 0 a prvi po zelji tj. u zavisnosti koliko se zeli nesto izostriti a da ne oreol oko kontrastnih ivica ne bude prejak. i da, ACDSee ne volim ni da vidim a kamoli da ga instaliram na svom kompu za gledanje, tu je IrfanView, za obradu PS, za selektivnu kompresiju JPEG fotografija XAT.jpeg compressor Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...