Jump to content

Moto Zajednica

farbanje plastike-yamaha tdr 125

Recommended Posts

• U prolazu, 70 postova
  • Motocikl: Yamaha TDR 125

Citao sam dosta tema o farbanju plastike motora,ali bih opet pitao u vezi farbanja par pitanja....da napomenem da hocu ja sam da je ofarbam!!znaci ne kod majstora!!

1. kako bih ja skinuo prethodnu farbu sa plastika motora?

2. kad sam uradio to...sad sledi smirglanje,pa kako da popunim (predpostavljam gitom) ostecenja,ustvari to izgleda kao da je napukla plastika...?

3. zatim sledi plastic prajmer (koji preporucujete) pa onda farbanje... ?

4. eee,kod farbanja,ja bih ga ofarbao u crno ali da li je bolje da ofarbam sprejom ili da pozajmim pistolj za farbanje(ja ne znam koja je boja crna najbolja za u pistolj) i da,jel mora prvo mat ili moze odmah sjajna boja,ili cu je morati naknadno lakirati??

5. i na kraju koliko to sve treba da se osusi??

samo mi nemojte molim vas govoriti da je najbolje da odnesem kod farbara,jer ovo zelim sam da uradim,jwr imam vremena...na raspustu sam... hvala......

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 779 postova
  • Motocikl: Suzuki GSXR 1100 ,Suzuki GSX 600F

Boju mozes skinuti na vise nacina ali posto su u pitanju plastike motora onda smirglanjem ili skidom...Za skid je mozda najbolje da pitas u farbari mada nebi trebalo da osteti plastike i konzerva kosta oko 400-500 dinara..Ja sam skidom skidao boju samo sto su moji delovi metalni ali sam morao da nanosim vise puta jer je boja bila fabricka...Mozes i smirglom,krenes sa nekom grubljom pa ka finijoj ali to zna da potraje....

Mada koliko sam video ne skida se boja do plastike,ako je dobra,onda se dobro presmirgla pa izgituje jednom ili dva puta pa opet smiglanje ali po meni je najbolje sinuti boju do plastike i onda farbati...

Ako su plastike napukle moj savet ti je da kupis lemilicu za plastiku koja ne kosta puno a dobro odradjuje posao,imas po farbarama i kod kineza a ako su pukotine vece onda kupis poliester set i naravno se vlakna i smola nanose sa unutasnje strane ali to se koristi kada bocna plastike pukne skoro na pola.Jeste da je malo ruzno estetski ali je opet sa unutrasnje strane i dosta dobro drzi...

Kada si to zavrsio onda uzmes cementn git i njime popunis sve rupice i sva ostecenja i smirglas vodenom smirglom..Krenes sa 220 pa ako treba jos jednom izgitujes sve pa onda smirglanje sa 360 i posle sa nekom finijom 500-600...

Za farbanje obavezno koristi pistolj i bice daleko bolje nego sa bojom u spreju...Pistoljem naneses git i posle predjes nekom finijom smirglom,mozes sa 800. Sto se boje tice kupi akrilnu i nema da te boli glava...Potrudi se pripremis dobro sve plastike a bilo bi dobro da poznajes nekog ko je vec radio ovo pa da pogleda za svaki slucaj....

Ako nisi farbao pistoljem onda kupi konzervu neke boje (nitro ili uljana) i vezbaj malo...Nadjes parce kartona ili neke stare predmete i polako vezbas...

Ovo je nesto u najkracim crtama i ima jos mnogo sitnica na koje treba da obratis paznju i zato je najbolje da ti to neko uzivo objasni..1zdravo.gif

• U prolazu, 70 postova
  • Motocikl: Yamaha TDR 125

Hvala puno na odgovoru.. 1zdravo.gif

A jel znas kako posle ja to da prelakiram da se sija kao fabricki(ili bar priblizno)?

i koliko kostaju odprilike farbe za pistolj?koliko bi mi trebalo pakovanja boja,posto ovaj motor i nema bas puno plastike,jer je enduro?

a kako mislis to da sa pistoljem nanesem git?? 0stabre.gif to mi nije bas najjasnije..

i hteo bih nakon farbanja da uzmem sablon monster energie,sa obe strane motora da uradim zelenom bojom(ali nzm gde to ima da se kupi)..?

Kao sto postoji git u spreju tako imas i u konzervi i nanosi se pistoljem,kao kad farbas..

Ja sam uzeo akrilnu boju i prodavac mi je rekao da posle farbanja nema potrebe da lakiram,znaci moze ali nema potrebe,kaze da izgleda odlicno kada se dobro pripremi...Kada ja budem zavrsio sa farbanjem i ako budem hteo da to bolje izgleda onda cu ispolirati maske a to i tebi savetujem...I kada se dobro pripremi,ofarba i ispolira onda bi trebalo da izgleda kao da je izasao iz fabrike a mozda i bolje...

Ceo set kosta oko 4500-5000 zavisi gde kupujes a mozes naravno da kupis 100,200,500 grama,koliko ti treba i dobijes boju,razredjivac i katalizator.Prodavac ce ti objasniti kako se mesa tj. koliko cega ide...Postoje i mnogo skuplje boje ali je ova odlicna i nema potrebe da kupujes neku skuplju..

Sablon napravi sam od nekog kolaz papira ili neceg slicno tome pa kad sve ofarbas onda to zalepis na bocne plastike ili rezervoar a ostatak povrsine lepo zastitis i onda ofarbas isto sa akrilnom bojom i za to ti ne treba vise od 100-tinak grama a za maske motora nisam siguran ali sta ja znam,kupi 500 grama boje pa ako ti zafali onda mozes da dokupis ali cisto sumnjam da ce ti zafaliti..

Uzmes jedan deo i naneses spric git i tada ces videti dal treba negde da ispravis nesto,znaci kada naneses git sve sitne ogrebotine i sva mala ostecenja ce doci do izrazaja i onda prsnes tamo gde su ostecenja..

Ako treba sacekas da se osusi pa i ako se opet vidi neki ris uzmes i lepo prsnes i ako nema vise riseva sacekas da se osusi i onda to mesto gde si prskao vise puta presmirglas nekom finom vodenim smirglom 600 ili 800...

Mozes i celu povrsinu da predjes lagano vozednom smirglom jer se desava da se posle nanosenja gita na deo zalepi neka prasina ili neka truncica necega...Obicno se nanosi 2 puta spric git....

Nadam se da sam ti bar malo pomogao...1zdravo.gif

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja