Jump to content

Moto Zajednica

Alkohol i voznja

Recommended Posts

• Drug član, 2775 postova
  • Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000

Teške su za gledanje, ali su veoma poučne. I bilo bi jako dobro da se puštaju često na televiziji (doduše, ne baš ovako brutalne zbog dece, ali ono...)!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• motoras, 2460 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Treba biti svestan i samokritican. Ja sam upravo popio dve-tri rakije i nisam ni za bicikl.

• Drug član, 4503 postova
  • Motocikl: Triumph Daytona 955i SE

Možda ne možemo da promenimo situaciju na televiziji ali ovde može. :) svaki dan neka neko nesto okači da oživi, doda komentar i valjda ce nekad u nekome nesto prelomiti pa da promeni loše navike.

Iako su jako surove ipak su tačne i realne. Ubio ih iz puške ili zakucavanjem sa velikom brzinom.. iako će biti dosta pobornika koji će tvrditi da je bolje autom jer su šanse manje da će to da se desi. Ali se ne pitaju jel treba uopšte da se rizikuje. A svako od nas zna nekoga iz svoje okoline na koga može direktno da utiče bez obzira da li odmah urodilo plodom ili tek posle 5 godina.

Verstuurd vanaf mijn SM-N9005 met Tapatalk

• Ne silazi, 5815 postova
  • Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24

Hteo sam da kažem kada bi policija kontrolisala posetioce moto skupova, bar 70% bi ostalo bez dozvola :) Pritom u kampu prenoći manji broj, a većina se motorom vrati kući.

• Podržavam 1

• U prolazu, 27 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 850 4TX

Pre dvije sedmice prolazili smo kraj Biograda na moru. Upravo se završio skup Harley Davidson. U vazduhu bilo je jakog mirisa poznate biljke. U trenu sam počeo da se cerim :lol:. A što se tiče alkohola, kada me prvi put prevari, da popijem nešto alkoholnog i pomislim, da sjedem na motor, prodajem ga.

• Podržavam 3

Hteo sam da kažem kada bi policija kontrolisala posetioce moto skupova, bar 70% bi ostalo bez dozvola :) Pritom u kampu prenoći manji broj, a većina se motorom vrati kući.

Znam naravno sta si hteo reci ali sta da radimo sad. Da prihvatimo ovu cinjenicu i prekrstimo se pa sta bude.. Ili cemo da mislimo kako to mozemo da promenimo kako bi svima bilo prihvatljivo. Svestan sam da to nije proces za preko noci da se promeni situacija, ali mora se jednom poceti. I ono sto je najvaznije sa obe strane bi moralo doci do kompromisa.

• slàinte mhath, 1071 postova
  • Motocikl: FZS1000 Fazer

Alkohol i voznja? Kod mene ne. Eto bicu pickica medju mega sega bajkerima, ali ja bi opet da se vratim kuci zeni i djeci. Ako nista barem sam sanse za tu akciju povecao.

• Podržavam 4

A šta se podrazumeva pod alkoholom i vožnjom. Ovde u NL je dozvoljeno 2 piva plus minus. Jel si sa 2 piva OK?

rimtu svaka čast. Nisi pickica nego si primer kako treba.

• slàinte mhath, 1071 postova
  • Motocikl: FZS1000 Fazer

A šta se podrazumeva pod alkoholom i vožnjom.

Konzumiranje alkohola i voznje/saobracaj. Kod mene je to podjeljeno na 0% alc. i 100% motor.

Verstuurd van mijn GT-I9070 met Tapatalk

Tako treba, ako bi se nesto desilo a popio si 2 piva, uvek bi me proganjalo da li bi se to isto desilo i da nisam popio ta 2 piva. Iako su negd mozda zakonski dozvoljena.

• Svrati ponekad, 126 postova
  • Motocikl: yamaha FJ1200

još kad bi neko poštovao zakon počev od vozača(koji će da se sa crvenom provuku)preko organa kojima su kazne sredstvo za dodatnu zaradu i popunjavanje budžeta do onih koji pišu zakon,a nemaju pojma šta se napolju dešava >:(

Ovo je nesto licno. Pocinje od samih nas. Sami biramo hocemo li piti ili ne. Potom, ako popijemo hocemo li voziti ili ne. U ustini to pocinje jos ranije, pre nego krenes negde na zurku, proslavu, svadbu motoskup odlucis zelis li piti i kako ces resiti logistiku u tom slucaju. Hoces li povesti suprugu koja ne pije i koja ce voziti nazad, drugara, ili pak taksi za pravac kuci.

• Drug član, 3827 postova
  • Motocikl: Honda VFR750 RC36

Ovo je nesto licno. Pocinje od samih nas. Sami biramo hocemo li piti ili ne. Potom, ako popijemo hocemo li voziti ili ne. U ustini to pocinje jos ranije, pre nego krenes negde na zurku, proslavu, svadbu motoskup odlucis zelis li piti i kako ces resiti logistiku u tom slucaju. Hoces li povesti suprugu koja ne pije i koja ce voziti nazad, drugara, ili pak taksi za pravac kuci.

Bilo je u nekoj od tema već reči o tome da li je ok to što za motoriste važi 00% alkohola... U situaciji kada odeš na moto skup, rođendan, proslavu ili bilo koje slavlje gde popiješ alkohol, možeš i da jedeš i da spavaš i da se tuširaš, ali opet ćeš ujutru , ako te nhvataju da duvaš, naduvati xy količinu alkohola...neće biti 00%... Čitava priča oko moto susreta i ostalih proslava gde se toči alkohol i gde ljudi masovno dolaze svojim prevozom, u ovom slučaju imaju kontradiktornost od samog početka...

Ali, slažem se da je to sve do čoveka hoće li popiti i voziti ili ne...

Na organizatorima takvih skupova takodje leži velika odgovornost.

Ako znaš unapred da će neko doći kod tebe da se napije i da će potom otići da vozi a ti nisi nista preduzeo po tom pitanju... Ajde da ne bude standardna priča - napio se i poginuo, već napio se na skupu i potom ubio dvoje male dece. Kome ti roditelji da se obrate? Oni nisu učestovali ni u čemu niti su mogli uticati.

• Samo nek je neki cirkus, 791 postova
  • Motocikl: BMW R1250RS Triple Black

Uvek aktuelna tema koja je malo zamrla ...

Kad je reč o vožnji motora, bar ja alkohol eliminišem 100%. Viđam ovako i po kafićima, skupovima i po slikama sa foruma, ... kako se motoriste hrabro hvataju/hvatate alkohola i to ne samo recimo jedno malo pivce za žeđ (kod mene čak ni to ne dolazi u obzir al ajde) nego više njih.

Neću da lažem, da kad idemo negde kolima na neko slavlje, izlazak, .. da ne popijem i ja po pivo ili čašu vina, ali u vezi refleksa i funkcionisanja celog tela, koje na motoru radi mnogo mnogo više nego u autu, sto posto sam ubeđen, da refleksi konkretno padnu i da je mogućnost kakvog ozbiljnog sranja konkretno veća.

Samo primer, popiješ dva piva i autom nalećeš na rupu u drumu ... već može sve da ti postaje malo "ravno" i ti pičiš preko rupe i nikome ništa. Popiješ dva piva i motorom nalećeš na rupu u drumu ... već može sve da ti postaje malo "ravno" a ti ne možeš tek tako da pičiš preko rupe i nikome ništa nego mora u zadnjem momentu da je izbegavaš, a to ne mora više da bude nevin manevar nego je potrebno već više koncentracije, fizičkog angažmana a bogami i sreće, ... Naravno i tu iskustva igraju veliku ulogu ali ipak drage kolege ... nemojte zbog alkohola da budete u situaciji, da nikad više nećete moći u zdravlju stati na noge ili sebe pogledati u ogledalo, jer ste možda napravili neko sranje na drumu i neko zbog toga izgubi život.

Ako već mora da bude sranje, nek to bude zbog toga što vam žena uleće dok ste vi na švalerki. Makar i pijani ;)

Nek vam je sa srećom  :takoje:

Ćale

• Podržavam 4

• Svrati ponekad, 160 postova

Sad se postavlja i pitanje zasto je u mnogim zamljama koje su u svakom pogledu mnogo uredjenije od nase zemlje, dozvoljen odredjeni procenat alkohola prilikom voznje?

Tako je neko pomenuo da je u Holandiji ta granica na oko dva piva. I da li onda izvuci zakljucak da je nas zakonodavac pametan a npr. holandski zakonodavac lud?

• Podržavam 1

Nije samo zakon u pitanju nego i svest. Ovde se tezi ka nula procenta i to se i stimuliše, uglavnom se ljudi i pridrzavaju toga ili ako piju onda se dogovori unapred ko od drustva će da vozi i onda ta osoba neće piti. Unapred se i dogovori ako će svi da piju da ne idu onda autom već gradskim prevozom npr.

Ako se već zadesi da si nešto malo popio spontano i presao si granicu onda se ne vozi vise auto. Uglavnom te društvo osudjuje ako ipak sednes pripit za volan.

Tako da, ima tolerancija ali se skroz drugačije ophodi sa njom.

Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk

• Podržavam 4

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja