boris babic 744 Napisano April 17, 2014 Drug član, 1190 postova Lokacija: Beograd - Cherry Spa Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da je zanimljivo: Motorrad (ovde izvestaj) navodi da je u Nemackoj, verovatno sa najvise vozaca motora u Evropi, motocikala sve vise, a smrtno stradalih u udesima istih sve manje. Konkretno, 2013. poginulo je 568 vozaca motora, za 3,1 odsto manje nego prethodne godine. Brojka ukljucuje sve od mopeda do motocikala. Deset godina ranije, broj poginulih bio je 996, mada je od onda broj registrovanih motocikala u neprekidnom rastu. Od toga, skoro polovina je poginula sopstvenom krivicom: trecina, 34 odsto, zbog prebrze voznje, a jos 11,9 odsto zbog nedovoljnog odstojanja prema vozilu ispred. (tabela uz tekst ukljucuje i poginule bicikliste) Zasto je tako? Ne pise ovde. Verujem da je bar deo pripisiv razvoju i koriscenju opreme. Takodje vec decenijama jaca (korisna) propaganda bezbednost uz istovremeno jacanje kontrole (kamere, senzori, trte-mrte). 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
finish 12 Napisano April 17, 2014 U prolazu, 42 postova Prijavi odgovor kao problematičan E , Nemacka je to , majke im ga u svemu su br.1 . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djubre Toxictrace 959 Napisano April 17, 2014 MK "BLACK DRAGONS" ZMAJEVO, 510 postova Lokacija: Zmajevo Motocikl: Honda CBR 600 RR "Crna Mamba" Bajkerski RR Prijavi odgovor kao problematičan Zasto je tako?Verujem da je bar deo pripisiv razvoju i koriscenju opreme. Takodje vec decenijama jaca (korisna) propaganda bezbednost uz istovremeno jacanje kontrole (kamere, senzori, trte-mrte). Slazem se!Velike kazne nisi spomenuo! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boris babic 744 Napisano April 17, 2014 Drug član, 1190 postova Lokacija: Beograd - Cherry Spa Prijavi odgovor kao problematičan Rekla mi jednom jedna nasa poznata, sada pokojna advokatica: nisu slabe kazne problem, nego slaba primena zakona. Svojevremeno, ima tome 10-12 godina, preko noci su kod nas poceli da kaznjavaju za nevezan pojas. Kazna je bila 10ak evra, ako se ne varam - tada 600 dinara. Dakle, ne preterano. tu i tamo se poneko k*****o, dok mu nisu uzeli drugi, treci put tih 600 za dan. Oduzih, kao i obicno: ako ce da cesce da kazne za nesto sto se sada tolerise, to nesto ce da izbiju iz navike. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
balavurda 279 Napisano April 17, 2014 Svrati ponekad, 209 postova Lokacija: BG Motocikl: versys 650 Prijavi odgovor kao problematičan Die beste 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Божа 185 Napisano April 17, 2014 Rođen da peca, nateran da radi, 260 postova Motocikl: FZS 1000 (ostali samo dugmići) Prijavi odgovor kao problematičan Zasto je tako? Ne pise ovde. Verujem da je bar deo pripisiv razvoju i koriscenju opreme. Takodje vec decenijama jaca (korisna) propaganda bezbednost uz istovremeno jacanje kontrole (kamere, senzori, trte-mrte). Saobraćajna kultura. Kao i svaka druga (bezbednosna, itd..) ova se stiče usvajanjem stavova koje pojedincu pruža okolina (mas mediji, rodbina, prijatelji, škola, sportske ustanove...) od malih nogu. Ako dete usvoji stav da propise treba poštovati, opremu uvek nositi, pažljiv uvek biti, sa njim neće biti problema, a on će te stavove prenositi drugima, širiti, i na kraju dobijete gore navedenu statistiku. Nije toliko teško, ali svi segmenti zajednice moraju biti uključeni 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sale11351 131 Napisano April 19, 2014 Svrati ponekad, 240 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Crveni...opet!!! Prijavi odgovor kao problematičan Saobraćajna kultura. Kao i svaka druga (bezbednosna, itd..) ova se stiče usvajanjem stavova koje pojedincu pruža okolina (mas mediji, rodbina, prijatelji, škola, sportske ustanove...) od malih nogu. Ako dete usvoji stav da propise treba poštovati, opremu uvek nositi, pažljiv uvek biti, sa njim neće biti problema, a on će te stavove prenositi drugima, širiti, i na kraju dobijete gore navedenu statistiku. Nije toliko teško, ali svi segmenti zajednice moraju biti uključeni Drugar otišao kod familije u Nemačku. Dočekali ga kako treba i nakon večere izašli na terasu da kafenišu i da on popuši cigaretu. Nonšalantno je bacio pikavac preko ograde terase... Da bi smirio svog sinovca koji ima 9 godina, morao je da sidje sa trećeg sprata, pokupi pikavac sa travnjaka, donese ga u stan i baci u kantu za djubre... Taj isti sinovac nije Nemac ili Turčin ili neznamšta već Srbin koj ide u Nemačku školu i koga su naučili još u obdaništu da treba poštovati propise. Znači genetska predispozicija nema nikakve veze sa kulturom. To naravno ne znači da nema saobraćajnih prekršaja ili kriminala u Nemačkoj ali kaznena politika je takva da možeš nešto da zabrljaš, eventualno jednom ponoviš istu grešku a za treći put ima da se češeš gde te ne svrbi. Sličan je naš Zakon o bezbednosti saobraćaja sa kaznenim poenima, gubljenjem vozačke dozvole, ponovnim polaganjem i sl. samo što se kod nas javlja stari problem - sprovođenje zakona. Dok god bude bilo " Pomoć prijatelja" i " Pola - pola" nije važno kakav zakon treba da se sprovodi. Svi smo mi u saobraćaju videli razne situacije gde smo se pitali:"Gde je sada policija?" Možda neko na forumu zna koliko patrola dnevno pokriva Beograd i koliko patrola bi TREBALO dnevno da pokriva Beograd. I tu se vraćamo na pitanje novca, životnog standarda, dnevne politike... Koliko znam novi Zakon je regulisao upotrebu kamera za nadzor saobraćaja kao sredstva za dokazivanje učinjenog prekršaja. Znači stigne ti slika sa sve rešenjem sudije za prekršaje i uplatnicom. Znam da je to funkcionisalo u početku. Ali u početku je funkcionisalo i za pojaseve i za svetla i za mobilne telefone. Ne znam kada sam poslednji put video saobraćajce da su vezali pojaseve. Često vidim saobraćajce koji razgovaraju mobilnim i voze. Nikada nisam video saobraćajce koji vrše rutinsku kontrolu a da pada kiša. U stvari ne znam kada sam video saobraćajce a da pada kiša. Ne želim da me neko pogrešno shvati ali SPROVODJENJE ZAKONA je osnov za svaki vid " kulture". Nemci znaju da će za svaki vid nekulturnog ponašanja biti kažnjeni i da ne mogu da pozovu ni Svetog Petra kada dodje do toga da moraju da plate za ono šta su uradili. Ja volim Srbiju. Nema lepše zemlje na svetu. Zato mi smeta kada vidim djubre pored puta koji je "rupa preko zakrpe". Smeta mi kada vidim idiote u saobraćaju koji ne shvataju da nisu sami i jedini i nisu svesni rizika kojem izlažu ljude oko sebe. Smeta mi kada vidim saobraćajca koji zaustavlja auto koji ne ide po putu već nisko leti i ovaj ne stane. Smeta mi kada saobraćajac tada samo slegne ramenima. Smeta mi kada vidim naslove u novinama koji navode cifre koje su proneverene a nema para da se deca šalju u inostranstvo na neophodno lečenje. Ali šta da se radi? Svoju decu učim da poštuju druge kao sebe i da budu normalni i odgovorni ljudi. Nadam se da će oni živeti u uredjenoj državi u kojoj će se svi ponašati kako zakon kaže i Bog nalaže. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boris babic 744 Napisano April 19, 2014 Drug član, 1190 postova Lokacija: Beograd - Cherry Spa Prijavi odgovor kao problematičan Saobraćajna kultura. Kao i svaka druga (bezbednosna, itd..) ova se stiče usvajanjem stavova koje pojedincu pruža okolina (mas mediji, rodbina, prijatelji, škola, sportske ustanove...) od malih nogu. Ako dete usvoji stav da propise treba poštovati, opremu uvek nositi, pažljiv uvek biti, sa njim neće biti problema, a on će te stavove prenositi drugima, širiti, i na kraju dobijete gore navedenu statistiku. Nije toliko teško, ali svi segmenti zajednice moraju biti uključeni Drugar otišao kod familije u Nemačku. Dočekali ga kako treba i nakon večere izašli na terasu da kafenišu i da on popuši cigaretu. Nonšalantno je bacio pikavac preko ograde terase... Da bi smirio svog sinovca koji ima 9 godina, morao je da sidje sa trećeg sprata, pokupi pikavac sa travnjaka, donese ga u stan i baci u kantu za djubre... Taj isti sinovac nije Nemac ili Turčin ili neznamšta već Srbin koj ide u Nemačku školu i koga su naučili još u obdaništu da treba poštovati propise. Znači genetska predispozicija nema nikakve veze sa kulturom. To naravno ne znači da nema saobraćajnih prekršaja ili kriminala u Nemačkoj ali kaznena politika je takva da možeš nešto da zabrljaš, eventualno jednom ponoviš istu grešku a za treći put ima da se češeš gde te ne svrbi. Sličan je naš Zakon o bezbednosti saobraćaja sa kaznenim poenima, gubljenjem vozačke dozvole, ponovnim polaganjem i sl. samo što se kod nas javlja stari problem - sprovođenje zakona. Dok god bude bilo " Pomoć prijatelja" i " Pola - pola" nije važno kakav zakon treba da se sprovodi. Svi smo mi u saobraćaju videli razne situacije gde smo se pitali:"Gde je sada policija?" Možda neko na forumu zna koliko patrola dnevno pokriva Beograd i koliko patrola bi TREBALO dnevno da pokriva Beograd. I tu se vraćamo na pitanje novca, životnog standarda, dnevne politike... Koliko znam novi Zakon je regulisao upotrebu kamera za nadzor saobraćaja kao sredstva za dokazivanje učinjenog prekršaja. Znači stigne ti slika sa sve rešenjem sudije za prekršaje i uplatnicom. Znam da je to funkcionisalo u početku. Ali u početku je funkcionisalo i za pojaseve i za svetla i za mobilne telefone. Ne znam kada sam poslednji put video saobraćajce da su vezali pojaseve. Često vidim saobraćajce koji razgovaraju mobilnim i voze. Nikada nisam video saobraćajce koji vrše rutinsku kontrolu a da pada kiša. U stvari ne znam kada sam video saobraćajce a da pada kiša. Ne želim da me neko pogrešno shvati ali SPROVODJENJE ZAKONA je osnov za svaki vid " kulture". Nemci znaju da će za svaki vid nekulturnog ponašanja biti kažnjeni i da ne mogu da pozovu ni Svetog Petra kada dodje do toga da moraju da plate za ono šta su uradili. Ja volim Srbiju. Nema lepše zemlje na svetu. Zato mi smeta kada vidim djubre pored puta koji je "rupa preko zakrpe". Smeta mi kada vidim idiote u saobraćaju koji ne shvataju da nisu sami i jedini i nisu svesni rizika kojem izlažu ljude oko sebe. Smeta mi kada vidim saobraćajca koji zaustavlja auto koji ne ide po putu već nisko leti i ovaj ne stane. Smeta mi kada saobraćajac tada samo slegne ramenima. Smeta mi kada vidim naslove u novinama koji navode cifre koje su proneverene a nema para da se deca šalju u inostranstvo na neophodno lečenje. Ali šta da se radi? Svoju decu učim da poštuju druge kao sebe i da budu normalni i odgovorni ljudi. Nadam se da će oni živeti u uredjenoj državi u kojoj će se svi ponašati kako zakon kaže i Bog nalaže. Apsolutno. Nema genetske predispozicije za ovo ili ono, samo Pavlovljev refleks radi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Божа 185 Napisano April 19, 2014 Rođen da peca, nateran da radi, 260 postova Motocikl: FZS 1000 (ostali samo dugmići) Prijavi odgovor kao problematičan Svi smo mi bili deca. I svabe I turci I srbi. Mislim da si me tu pogresno razumeo, nisam pricao o nacionalnoj pripadnosti. A za sprovodjenje propisa se slazem. Oni I jesu tu zbog onih koji svojim ponasanjem ugrozavaju druge. Pogledajte samo koliko se regulativa siri u poslednje vreme, to je jedan od pokazatelja da je svet sve ludji. I prosli zoobs bi radio posao, samo da se postovao. Da smo imali zdrave stavove, ne bi nas sada lupali po dzepu sa ovim kaznama. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sale11351 131 Napisano April 19, 2014 Svrati ponekad, 240 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Crveni...opet!!! Prijavi odgovor kao problematičan Svi smo mi bili deca. I svabe I turci I srbi. Mislim da si me tu pogresno razumeo, nisam pricao o nacionalnoj pripadnosti. A za sprovodjenje propisa se slazem. Oni I jesu tu zbog onih koji svojim ponasanjem ugrozavaju druge. Pogledajte samo koliko se regulativa siri u poslednje vreme, to je jedan od pokazatelja da je svet sve ludji. I prosli zoobs bi radio posao, samo da se postovao. Da smo imali zdrave stavove, ne bi nas sada lupali po dzepu sa ovim kaznama. Ni ja nisam pričao o nacionalnoj pripadnosti. Hteo sam da kažem da svako može da se nauči ako ima ko da ga uči. Pa opet i tako "naučeni" kada dodju u Srbiju voze kao odvezani. Znači, kod nas nešto ne valja... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Божа 185 Napisano April 19, 2014 Rođen da peca, nateran da radi, 260 postova Motocikl: FZS 1000 (ostali samo dugmići) Prijavi odgovor kao problematičan Svi smo mi bili deca. I svabe I turci I srbi. Mislim da si me tu pogresno razumeo, nisam pricao o nacionalnoj pripadnosti. A za sprovodjenje propisa se slazem. Oni I jesu tu zbog onih koji svojim ponasanjem ugrozavaju druge. Pogledajte samo koliko se regulativa siri u poslednje vreme, to je jedan od pokazatelja da je svet sve ludji. I prosli zoobs bi radio posao, samo da se postovao. Da smo imali zdrave stavove, ne bi nas sada lupali po dzepu sa ovim kaznama. Ni ja nisam pričao o nacionalnoj pripadnosti. Hteo sam da kažem da svako može da se nauči ako ima ko da ga uči. Pa opet i tako "naučeni" kada dodju u Srbiju voze kao odvezani. Znači, kod nas nešto ne valja... Istina ziva. Kad predje granu srbin prvi vezuje pojas. Zato je jaka represija sa kaznama, po principu kad neces milom, onda ces silom. Mada ne znam koliko je delotvorno ici samo na misice. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sale11351 131 Napisano April 19, 2014 Svrati ponekad, 240 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Crveni...opet!!! Prijavi odgovor kao problematičan Вала слатко се ми испричасмо. Још када би имао неко да нас слуша... Доказали смо у више прилика да постоје људи који могу да се договоре и организују зарад општег добра. Тужно је што се такви договори не остварују на нивоу државе. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VPetar 147 Napisano April 20, 2014 Svrati ponekad, 291 postova Lokacija: Beograd, Srbija Motocikl: Honda PCX 125 Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da bi nazalost bilo vise onih koji ne bi to cenilo nego nas, pa zato ti i ne organizuju nista na nivou drzave..ako izuzmemo sredstva iz jednacine Sent from my GT-I9001 using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...