Jump to content

Moto Zajednica

Alpi krajem aprila. Potreban savet oko rute

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 396 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 650

Nema na čemu. Vidim, da ideš preko Ljubljane. Ako treba bilo šta u Ljubljani ili okolini na razpolagu sam. Evo i moj mail.

jaka.atv@gmail.com

Hvala. Tamo idem preko Maribora do Graza, a u povratku preko Ljubljane, s tim sto cu morati za jedan dan da predjem od Villacha do BG-a, to je preko 600 km, tako da necu imati vremena da se zadrzavam u Ljubljani. Sa mojim KLE-om trebace mi ceo dan da dodjem kuci. Ali hvala u svakom slucaju :-)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 221 postova
  • Motocikl: bio FJR

Cao, ja sam 6 godina ziveo u Innsbruck-u, kraj aprila je rano za visoke puteve. Bio sam prosle sedmice, padao je sneg u Innsbruck-u, na 550m. Kada dodje sunce (a doslo je odmah narednih dana) odmah se istopi u Inntal-u (pomenutih 550m), ali gde god pogledas gore sve je belo. Pa kada okopni i gore, prvih mesec dana su radovi na uklanjanju odvaljenih stabala, krpljenju rupa i sl. 1. maj se tamo smatra pocetkom bajkerske sezone, ali budi oprezna sa izborom puteva - prometnije magistrale su do tada vec bez iznenadjenja, a sporedni putevi mogu da budu bas bas...

Imas mnogo lepih stvari u tom kraju, kada malo preciziras koliko gde imas dana pisacu ti. Ja sam bar 10 puta isao motorom BG-Ibk u jednom danu, vrlo je izvodljivo mada ti verovatno nemas potrebe za zurbom. Do Slovenije autoput, a posle kako odlucis. Ja sam par puta isao Brezice-Krsko pa dalje dolinom Save do Ljubljane, lepo je. Od Ljubljane do Jesenica kako se snadjes, dalje nikako kroz Karawankentunnel (em se placa em je tezak smor) nego za Kranjsku Goru pa preko Korenskog Sedla (Wurzenpass). Posle toga B111 pa ili na sever preko B108 ili dalje na zapad preko Italije.

Vise detalja o lokalnim putevima u Tirolu kad budemo znali prognozu! :)

Evo za pocetak

Aqua Dome

Cao, ja sam 6 godina ziveo u Innsbruck-u, kraj aprila je rano za visoke puteve. Bio sam prosle sedmice, padao je sneg u Innsbruck-u, na 550m. Kada dodje sunce (a doslo je odmah narednih dana) odmah se istopi u Inntal-u (pomenutih 550m), ali gde god pogledas gore sve je belo. Pa kada okopni i gore, prvih mesec dana su radovi na uklanjanju odvaljenih stabala, krpljenju rupa i sl. 1. maj se tamo smatra pocetkom bajkerske sezone, ali budi oprezna sa izborom puteva - prometnije magistrale su do tada vec bez iznenadjenja, a sporedni putevi mogu da budu bas bas...

Imas mnogo lepih stvari u tom kraju, kada malo preciziras koliko gde imas dana pisacu ti. Ja sam bar 10 puta isao motorom BG-Ibk u jednom danu, vrlo je izvodljivo mada ti verovatno nemas potrebe za zurbom. Do Slovenije autoput, a posle kako odlucis. Ja sam par puta isao Brezice-Krsko pa dalje dolinom Save do Ljubljane, lepo je. Od Ljubljane do Jesenica kako se snadjes, dalje nikako kroz Karawankentunnel (em se placa em je tezak smor) nego za Kranjsku Goru pa preko Korenskog Sedla (Wurzenpass). Posle toga B111 pa ili na sever preko B108 ili dalje na zapad preko Italije.

Vise detalja o lokalnim putevima u Tirolu kad budemo znali prognozu! :)

Evo za pocetak

Aqua Dome

Ivkefjr, hvala na odgovoru, to mi bas puno znaci. Vidi, od Graza do Innsbruck-a imam 3 dna koja sam planirala da provedem u vožnji po Alpima. Prvi dan - od Graza do Salzburga. Tu sam mislila (po savetu Severiana) da idem Graz-Judenburg - Trieben - Liezen - Schladming - Radstadt - Bischhofschofen - Salzburg. Ali ne zanm da li su usput visoki prevoji ili ne, da li je rizicno ici tamo?

Drugi dan sam mislila da idem Salzburg - Zell am See (kojim putem?) i negde jos tamo da se vozim. Onda da prespavam noc tamo negde (ili da se vratim u salzburg?) i sutradan da idem u pravcu Innsbrucka (ne znam, koji put savetujes?). Posle noci u Innsbrucku isla bih u Nemacku u pravcu Fussena da vidim zamak NeuSchwenstein, pa onda za Immenstadt koji mi je cilj.

Sad sam bas zabrinuta za vreme, ne bih volela da vozim po ledu ili mokrim putevima ako ne moram. Hladnoca mi nije problem, imam dobru opremu, ali klizav asfalt jeste. Zato biću zahvalna za sve savete oko rute. Ne znam kako da odaberem lokalne puteve, a da se ne zeznem sa nadmorskom visinom...

Za povratak nemam puno vremena da se vozikam okolo, od Immenstadta do Bg-a treba da stignem za dan i po, zato sto brze to bolje.

Cao, za Graz-Salzburg nisam bas neki ekspert, mislim da ti je Severian dao dobru rutu (ja sam vozio samo jednom Graz-Innsbruck ali se ne secam vise kojim putem, znam samo da Salzburg nije). Od Salzburg-a za Zell am See ispada logicno preko Lofer-a (jer ces prethodnog dana preko Bischofshofen-a) ali pazi: B178 je jak tranzit, sva ta mesta su usmerena ili na Salzburg (Lofer) ili na Innsbruck (St Johan, Kitzbuhel), a takodje i svaka budala koja u navigaciji izabere najkraci put kao kriterijum biva preusmerena na taj put na relaciji Innsbruck-Salzburg (umesto mnogo brze preko Rosenheim-a) tako da su cesto neprekidne kolone. Prelep je pejzaz, uzivaces u pogledu, ali u voznji neces. B311 i B168 su takodje tranzitni, ali nesto rastereceniji pa moze brze da se vozi. Od Mittersill-a prema Kitzbuhel-u je prelepo, sirok put i predivan pogled, ne previse visoko, uzivaces. Preporucujem za Innsbruck ipak preko B165/B169, imas usput prvo vrlo lep vodopad u Krimml-u pa posle isto mnogo lepi Gerlospass. Ovde ima caka: ako pogledas na google maps videces L113 ofarban u zuto kao da je glavni put, zapravo je to staaari staaari put koji ces promasiti ako ne obratis paznju. Glavni, novi put ide kroz Krimml i placa se putarina posle prema Gerlos-u. Na L113 se ne placa, ali je los put i slabiji pogled. Sa ovog novog se pruza predivan pogled na vodopad kada stignes do serpentina iznad Krimml-a (ne moras ni da svracas do samog vodopada dole u Krimml-u, sve se vidi odozgo sa puta). Nije neka cena za putarinu, cini mi se 4 eur dnevna karta za motor. Kad prodjes mesto Gerlos (ne Gerlospass, pazi) vozi opreznije, to je neka poluklisura koja je uvek u senci i vlazna i u sred leta, a covek se opusti posle silaska sa Gerlospass-a. Dalje do Innsbruck-a put je samo jedan :) Mislim da ti je bolje da za jedan dan obidjes sve sto zelis oko Zell am See-a pa produzis za Innsbruck bez spavanja, mala je to kilometraza. Za Fussen preporucujem preko Garmisch-a, onaj B179 je prepun kamiona sa kilometarskim kolonama. Dakle, B23 pa kratko St2059 pa B17. Na tom sporednom 2059 ima skretanje za Wieskirche - pojma nemam po cemu je poznata ta crkva ali je uvek prepuno turista. Dolazeci iz tog pravca imaces pogled na Neusschwanstein jos iz daleka, mozes da stanes i slikas :)

Jedan savet za celu Austriju: u naseljenom mestu ne brze od 55 kmh! Nije sto ces platiti kaznu, nisu ni velike za skromna prekoracenja, nego sto svi voze ne uzimajuci u obzir da neko moze voziti brze od 55 u naselju. To znaci da ce sa parkinga izaci na put ako si udaljena 30m jer sa 50 nemas problema da malo usporis. Nece ti niko procenjivati brzinu pa sacekati da prodjes pre nego sto se ukljuce na put :) Izvan naseljenog mesta mozes slobodnije, vrlo su male sanse i policija da stane tamo gde je dozvoljeno 80/90 da meri ides li mozda 120.

Eto toliko za sad od mene, ako odustanes od spavanja oko Zell am See-a i tako napravis jos jedan dan za Innsbruck, pisacu ti kako da ga iskoristis :)

ivkefjr, hvala hvala hvala na vrednim savetima i trudu! bas si detaljno sve napisao, sve cu da uzmem u obzir i da idem tim putevima. Odustajem onda od spavanje na Zell-am-see i idem taj dan za Innsbruck. taman mogu onda deo dana da provedem u nekim toplim bazenima, a? gledala sam Aquadome, fenomenalno izgleda!

Pitanje: da li su ovi putevi sto si naveo ok za voznju krajem aprila? kakvo je tamo vreme inace tada? jel cesto padaju kise?

Da li da planiram Gerlospass ili ipak ne?

ivkefjr, hvala hvala hvala na vrednim savetima i trudu! bas si detaljno sve napisao, sve cu da uzmem u obzir i da idem tim putevima. Odustajem onda od spavanje na Zell-am-see i idem taj dan za Innsbruck. taman mogu onda deo dana da provedem u nekim toplim bazenima, a? gledala sam Aquadome, fenomenalno izgleda!

Pitanje: da li su ovi putevi sto si naveo ok za voznju krajem aprila? kakvo je tamo vreme inace tada? jel cesto padaju kise?

Da li da planiram Gerlospass ili ipak ne?

Aquadome ti preporucujem iz vise razloga - Oetztall je cuven i zbog tih termalnih izvora, i zbog najviseg vodopada u Tirolu (Stuibenfall), i zbog Oetzi sela (rekonstrukcija praistorijskog sela), usotalom evo link.

Ako taj dan bude lepo vreme, idi preko Kuhtai-a, inace okolo.

U Umhausen-u ima parking za turiste koji posecuju vodopad, ne treba ti to. Produzis lokalnim L238 (mnogo je lep za voznju) dok se ne popenjes na vrh, tamo prvo svratis na parking sa vidikovcem da napravis par fotografija i divis se (zaista impresivno), a onda nastavis jos 200m do gostionice sa leve strane. Pise samo za goste gostionice, pa naruci jedan sok :) Odatle se prosetas do samog vodopada i jedne od platformi, zastaje dah. Odozdo treba 3 sata pesacenja, nema smisla za bajkere.

Aquadom radi cele godine, ne brini za vreme. I zimi funkcionise skoro isto kao leti - udjes unutra, dobijes kabinu i ormaric, presvuces se, onda u zatvoreni bazen, odatle kanalom napolje, pa sve toplom vodom do jednog od spoljniih bazena. Jos je i lepse kad je lose vreme, ona topla voda se pusi na sve strane :)

Na samom kraju te doline krece uspon na Timmelsjoch (asfalt na 2500m) ali ga tek u to vreme otprilike otvaraju (pocetkom maja) pa ga bolje ne planiraj.

Eventulano mozes da se provozas posle termi do Soelden-a, to je "fensi" ski centar a izvan sezone moze da se jede dobra lokalna hrana.

Eh da... ako budes isla preko Kuhtai-a, uspon iz Innsbrucka je relativno prost, spust na drugu stranu nije. Moja (tadasnja simpatija a sadasnja) zena je tu slupala svoj motor (totalna steta po austrijskim standardima), pa oprezno!

Gerlos nije visok kao drugi prevoji, ne bi trebalo da bude problema. U Tirolu ne pada puno kise ali se nikada ne zna. Vreme se brzo menja, nosi svu opremu sa sobom.

Lep provod!

Ivkefjr, :care: :care: :care: nemas pojma, koliko si mi pomogao! :takoje: Bice mi super, samo da vreme posluzi. Jedva cekam da krenem na put, a taj Aquadome izgleda nestvarno! Ako ti je zena izlupala motor na Kuhtai-u, bolje da ne rizikujem i da ne idem tim putem, nisam neki majstor za krivine :stabre: Nadam se da se ona nije povredila...

Jos jednom hvala puno na svim savetima, puno mi znace. Ako se setim jos necega, pitacu te u PP.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja