Jump to content

Moto Zajednica

pronto

Članovi
  • Broj tema i poruka

    6337
  • Pridružio se

  • Posetio poslednji put

Odgovori koje je postavio član: pronto

  1. Bullitt je (naravno) kineski proizvod, iako mu je "mama" u Evropi. Ima ovih, ovakvih sličnih, čak jako lepih motocikala i sa drugim etiketama..npr. Mondial, AJS...itd.

    Svi su mahom u retro fazonu. Imaju kineski Suzuki klon motor, vazduhom hlađeni 125ccm od modela GN. To su bili sjajni agregati, jako dugovečni i vrlo pouzdani. Koliko su kinezi uspeli da iskopiraju taj (važan) segment, to mi nije poznato.

  2. Neko se sa time igrao...i to sad više nije jednostavna početna pozicija. Da bi sve funkcionisalo kako treba, uz KN i te dizne ide i drugi izduv. Svako zasebno čačkanje bilo kojeg segmenta celog ovog sistema, prouzrokuje probleme, pre ili kasnije. Znači, nikako ljudi da shvate da je sve to usko povezano. Najviše volim one koji turaju "protočni lonac"...k'o da je bojler sačuvajbože....da ima bolji zvuk!?

    Time treba da se pozabavi neko ko zna šta radi. 

    Redom. Ventili...u najboljem slučaju samo štelovanje (sa više vazduha u motoru, ventili "gore"), zatim uparivanje protoka vazduha kroz motor.

    Najbolje, najdugovečnije, je fabrički. Originalni izduv, kutija i filter vazuha i standardne dizne. Tom analogijom, svaka druga promena u bilo kojoj stavci, treba da se isprati i u drugim delovima...i onda sve radi. Naravno da može i KN i lonac i sve drugo...ali sa znanjem...pa merite koliko se čuje i potrošnju u gram.

    • Podržavam 1
  3. Ima jedno 5, 6 godina sigurno..

    Gledao sam neki italijanski klip na Moto.it...postoji muzej Bimotin, u kojem rade ozbiljni entuzijasti, koji uzgred polako osvajaju proizvodnju rezervnih delova za "stare" model. Izuzetno su aktivni u trkanju "Classic" mašinama

    • Sviđa mi se 1
  4. Nije Ducati bio užasan na toj trci, već je generalno tada počela da se stvara fama da to nije motocikl koji može svako da vozi (uspešno)... kao na primer Hondu. Kapirosi je neko ko je imao jako puno vere u taj projekat, bio tu od pocetka...gurao najjače što je mogao i vodio konstantan rat da inženjeri napuste tvrdoglavo zacrtanu filosofiju, da Ducati mora da ima "Treliss" ram. Moglo bi da se kaže da je u velikoj meri, sprava krojena po njegovim informacijama, pa samim tim njemu i prilično bliska. Sete se nije baš nagledao podijuma. Da se zatim nije pojavio Stoner, mislim da bi priča imala drugačiji razvoj. Uz njega su mogli i dalje da nastave dobrim delom po svome...ali i skapirali da to tako neće ići dugo. Kad je on otišao ponovo mrak i dubioza.

  5. Nisam iščitao sve...ali pretpostavljam da je sve počelo pričom o Turetu. Hoće li doći do GPa..i hoće li sve to pozlatiti? Ja se iskreno nadam, zbog njega, kao očiglednog zaljubljenika u dva točka...da će imati priliku da se oproba u nečemu naj, naj za taj svet. Jer tehnička razlika ipak postoji...i samo probrani, očigledno, uspeju da ovladaju tom divljom zverkom zvanom, GP prototip.

    Kao interesantnu epizodu, pomenuo bih pobedu Troya Baylissa na (užasnom) Ducatiju...u Valensiji 2006. To je jedan epski poduhvat i ostaće za sva vremena upamćen kao takav. Jeste jedan, ali kakav.

    ŠbbKbb..možemo da razglabamo...ali je to možda (meni barem), kao neka misao vodilja da je moguće biti vrhunski SBKista...pa zablistati u GP (ne samo jedared)...i ako bi neko mogao, to bi mogao možda Ture.

  6. Ovo je 250...ali nije bitno, jasno je šta kažeš.

    To je svakako bila "labudova pesma" dvotaktne ere. Naročito te fabrički nabrijane 125ice..koje su kasnije prvo uštrojene, pa potpuno zabranjene (neke su imale i 35KS)..bile su prvi oooozbiljan korak u svetu na dva točka, za mlade naraštaje.

  7. Ovo je legendarna mašina!

    Dotičnog baš i ne mirišem preterano, pa o njemu ne bih....a sprava je bila sigurno jedno 10ak puta prvak(inja) sveta...ispod d'izvinete, raznih guzica. Nosila je razne oznake, zbog određenih modifikacija, čak su je preimenovali u Gilera jedared. Tada je sa sa njom Sic58 bio prvak sveta. Aprilia je definitivno kuća ozbiljnih majstora trkanja. Ovo što se danas događa rezultat je ozbiljnog znanja i posvećenosti...naročito kada je moto sport u pitanju.

    Čovek za kojeg sam nekada radio u Italiji, a bio je proizvođač motornih testera, dobio je u par navrata "tip" jednog Aprilijinog inženjera, kako da reši neke stvari u svom motoru. Zbog tih informacija, počeli su da ugrađuju u veliku pesnicu klipnjače, igličaste ležajeve sa posrebrenom košuljicom (zbog odvođenja toplote), a jedna od karika, ona bliža čelu klipa, imala je konusni profil svoje unutrašnjosti kako se ne bi, isto tako zbog velike temperature, "lepila" u kanalu (ne na svim modelima). To rešenje može da se sretne i na klipovima nekih skutera. Za izradu klipova i karika obratili su se čuvenoj kući, Asso Werke i više nikada nisu imali problema.

    Znanje i mogućnost da se ideja sprovede u delo, odlike su uspešnih proizvođača..pa i trkača. Aprilia to svakako jeste.

    • Sviđa mi se 1
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja