đunta

Članovi
 • Broj tema i poruka

  5046
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

 • Days Won

  5

đunta last won the day on Oktobar 31 2016

đunta had the most liked content!

Reputacija u zajednici

2253 Excelent

2 Pratilaca

O članu đunta

 • Rank
  Ne silazi
 • Rođendan Maj 5

Profile Information

 • Pol
  Muškarac
 • Lokacija
  Singidunum
 • Interests
  Audio, ekologija, motorciklizam
 • Motocikl
  BMW R 1100 GS

Poslednji posetioci profila

7625 profile views
 1. Nema lošeg vremena, kad je rad u pitanju, il sam se prevario rmbajući. Nego, BMW je do tamo nekih godina imao neku mažu pod svojom etiketom ali se pokazalo da ima previše kvarova i povukli su je iz upotrebe, mislim da je ovo pakovanje u pitanju: i izabrali su to što se sad koristi pod istom šifrom. Nije to bez razloga, ja je zovem "pogana", ne mogu operem prste a pucvol odma bacam, tolko se hvata i "kontaminira" sve što dovati.
 2. Imam Fuchs-ovu internu Fuksofediju na CD romu, masti i pasti ima, ne zna im se broj, i sad kad listam neku određenu kategoriju, svaka od njih može da se primeni na više zahteva a neki su svakako tercijerni, tako da sam se obraćao tehnologu shvativši da ne nije moguće olako tačno nanišaniti. Preporučio sam ti fabričkoj šifri, koristim je od početka bavljenja BMW-om, imam jedno 8 maziva specifične namene i tako ih i primenjujem, dal šta može ili ne može, il šta ko meće i misli da meće, ne bi da ulazim i tumačim šta proizvođači navode u reklamne svrhe. Sve što sam smatrao da indikujem, izneo sam i ponudio se, neć se mešam više u zadovoljstvo.
 3. . Kad se pročita brošura, razumljiva je namena, a kod BMW kardana je potrebno dugoročno, da ne kažem trajno, podmazivanje a to po pravilu paste ne pokrivaju ili samo kvazi, za stalno pokretne delove služi mast, zato je fabrički specificirano mazivo potrebno jer ima višestruku činkovitost koju retko koje mazivo ima i zato je nabavljivost problematična. Meni ne pada na pamet ni jedan spoj koji je toliko ekstreman kao kardanski sklop na diferencijalu BMW-a.
 4. Radi se o specifičnom sklopu koji se samim tim svrstava u ekstremne pod koje se obično podrazumeva temperatura, pritisak i izlaganje nekoj tečnosti ili gasu. Ima naravno maziva, Fuchs ih ima 3 ali su u ne komercijalnim pakovanjima plus po kili prilčno skupi. I upitno je zašto insistirati po svaku cenu i to za nešto što nije ni fabrički propisano a ni iole osvedočeno, a ne potruditi se malo, pogotovu što postoji mogućnost da se naruči od fabričkog prodavca delova ili sa ebay-a zašto, uvek mora da se izmišlja topla voda.
 5. Sve je bolje nego ništa svakako. Međutim, zašto izmišljati rupu na saksiji kad je već izmišljena u vidu fabričke instrukcije, a nada sve je izuzetna i retko koje mazivo može da obezbedi specifičan spoj ko što je na BMW-u, nije to šraf ko sa Henkelove slike, a za matice ima boljih maziva pri sklapanju. Postoje još neke dve alternative koje su proistekle iz prakse ali su opet komplikovane za nabavku i čak se mešaju, ja koristim isključivo po fabričkoj šifri. Dalje, vek čvrstih maziva je tehnološki 5 godina, tako da je besmisleno uzimati veće količine ako se ne troše, primerice, servis vratila je uobičajen kad se menja lamela, preporučen je na 40K, kod modela 1.2 svaki put kad se menja ulje u diferncijalu, što je recimo na po 20K, pa nije teško zaključiti svrsishodnost, ali ko voli da ima, što da ne, jednako da li će i čime da podmazuje svoj motor, ja samo insistiram na fabričkom a ne na nekom ličnom kriterijumu. @Laband- kupi to po fabričkoj šifri, kako sam ti ustalom i predložio, ili naiđi da ti dam nekoliko grama, baš sam juče poslao sabratu.
 6. Optimola ima u više pod varijanti, znači nije isto i ne treba poistovećivati zato što je lakše da se nađe ili zato što je neko koristio ili koristi, prepun je net toga inače, fabrička šifra je imperativ.
 7. Nije ista, al može da prođe, treba se ipak pridržavati fabričkog broja ko što je Zool naveo. Inače se troši svega po par gramića.
 8. Nem na čem, ne znam šta je ali po ceni bih rekao da to nije ništa posebno, 10€ za kilo je uobičajeno za obične masti, možda malo kvalitetnije. Uzmi montaž pastu za kvačilo od automobila, to sam viđao u malim pakovanjima po radnjama, il traži da kupiš u BMW-u ali isključivo pod šifrom.
 9. Linkovao sam te ovde čisto da pročitaš kolko tolko na već otvorenu temu. Očigledno se vratila ne održavaju, kod 11xx postoje šrafovi za ispuštanje i punjenje diferencijala i nema rasklapanja pa nikom ne pada napamet, a kod 1200 se verovatno stavlja sve i svašta na zadnjem kraju, a prednji se maže tek kad se menja manžetna, ko da svlači celo kućište zarad podmazivanja. Pošto imam potrebno, ne znam šta bi bilo alternativa i kod nas, u svakom slučaju te obične i grafirne masti nisu nešto, al bolje išta nego ništa u krajnjoj liniji. Ima montaž pasti raznoraznih, ali ovde se radi o drugojačijem zahtevu nego što je uobičajeno, ko kod kuplunga recimo, možda bi ta neka bila barem bliža i svrsishodnija nego izvikane i preporučivane po sistemu, "JA mećem", a bude obična ili obogaćena tovatna mast u stvari. U svakom slučaju, specifične i visoko zahtevne masti i paste su skupe, retko kad ih ima u malim pakovanjima, obično trgovci sami prepakuju u konzerve, i još ređe u maloprodajama mogu da se nađu čak i po inostranstvu, kod nas da ne pričamo, a i pitaj Boga šta se trpa.
 10. Prekomerne vibracije koje i navode na izneti zaključak su znak da nešto nije dobro na motoru. Kad je sve kako treba, moj neki komparativni opis rada BMW boksera je slikovito kao da je šestak a ne agregat sa dva cilindra. Drugar mi vozi ST 1100, navodi daleko manju potrošnju čak i pri visokim putnim brzinama, sad, ako laže mene i drugare, laže i sebe.
 11. https://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/112219-honda-molly-60-u-srbiji/
 12. Visoko sam obrazovan na državnom univerzitetu, sa lepim poslovnim iskustvom, a mehanikom se bavim ceo život iz strasti i hobija za trkama, sada duše i iz nužde jer sam retardirano pošten pa ne umem da podignem dva prsta, no, ne žalim se. Protivnik sam banovanja i svih vrsta restrikcije pa sam apriori na tvoj strani iako ružna reč ima može imati i povratni epitet. Ne mislim da se ovo odnosilo na mene ipak pa ti neću zameriti ni uzvratiti, a nema ni potrebe da to drugi čine. Ne smatram da je znanje, znati da ga deliš, bar ne uvek i ne sve. Napisao sam ti jasno iako ne decidirano, fabrički manual je azbuka uz dužno poštovanje tvojim verujućim osobama. Naveo sam da usis sadrži niz faktora koji su uzajmno posledične i da se mora zato raditi u krug i sinhrono. Praktično, dva cilindra sa dva potpuno razdvojena usisa, nebitno dal je karburator i koji ili ajnšpric, rasture se oba i sve vrati na mesto bez da se uoči neka anomalija, osnovno je da se izvrši radioničko postavljanje kako je navedeno u manualu ali to ne znači da će automatski biti i dobro, može broj obrtaja da bude daleko viši od potrebnih na slobodnom radu, ili čak i kako treba a da jedan usis jedva da radi a drugi da puni previše, što se u gruboj projekciji vidi po nestabilnom radu iako je obrtomer na 1.000. Praktično kroz jedan protiče više vazduha nego što je njegova idealna polovina, a kroz drugi manje, logički je da podešavanje smeše ne može da bude urađeno dobro i kao prvo, pa da se onda jedan pritvara a drugi otvara radi usaglašavanja. Ako se prikači diferncijalni manometar pri drastičnoj nesinhronosti, ode tečnost u jedan cilindar trenutno, a svašta se sipa u creva. Zato i stoji u tom manualu da se prvo izvrši usaglašavanje usisa bez obzira na nivo, pa onda smeša i tako u krug do potrebnog rezultata po svim parametrima. Znači, ako si se pridržavao manuala, nisi ništa pogrešio, ali je pogrešno dovođenje u upitnost fabričkog navoda naspram forumskih likova gde ubrajam i sebe iako ja često radim van uputstva ali mu ne protivurečim. Ne znam o kom motoru se radi, zaključujem da nije u pitanju BMW, pa ćeš još i dobro da prođeš sa takvim ambivalencijama.
 13. Imaš fabriku u kojoj rade na hiljade inženjera, tehničara i majstora koji svaki dan jedu hleba od motora koji su izmislili, napravili i predvideli kako radi i održava se do naj manjeg šrafčića, a ti ne veruješ svojim očima, onome što piše u uputstvu, već veruješ verovanju, tu si pogrešio. Ne radi se posao verovanjem već znanjem, rupu u saksiji je već izmislila fabrika. Znaš onaj vic, šta Srbin prvo uradi kad kupi nov uređaj, pa prvo baci uputstvo, a drugi, kad Srbin čita uputsvo, pa tek kad pokvari televizor. Ja sam Srbin i pridružujem se Strašilu, nema to veze sa bilo čime, u pitanju je čista matematika, odnosno tehnika u koju je ona utkana.
 14. Kočnice služe zašta su namenjene, ne za ukras, nastoj da pohađaš neki od kurseva dodatne obuke, u ovim temama ima dosta napisanog: https://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/88788-trag-kočenja/ https://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/96394-saveti-sigurna-vožnja-motocikla-po-kiši/ https://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/112939-kočenje-prednjazadnja-kočnica/ https://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/115829-kocenje-u-kriznim-situacijama/
 15. , nema na čemu. Svaki BMW ima osobine takmičarskog menjača sa brzim zaključavanjem prenosnih sklopova, ima i malo veće zazore, zato mu prija blagi kratkotrajni pred pritisak na polugu i odlučno potiskivanje stopalom.