Jump to content

Moto Zajednica

đunta

Članovi
 • Broj tema i poruka

  5693
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Reputacija u zajednici

2822 Excelent

5 Pratilaca

O članu đunta

 • Rank
  Ne silazi
 • Rođendan Maj 5

Profile Information

 • Pol
  Muškarac
 • Lokacija
  Singidunum
 • Interests
  Audio, ekologija, motorciklizam
 • Motocikl
  BMW R 1200 GS

Poslednji posetioci profila

9439 profile views
 1. đunta

  Kawasaki Zephyr 550 Zadnji Amortizeri

  Amortrizeri za motore su nerazumno, (čitaj-bezobrazno), skupi, barem kad nisu u pitanju takmičarski, malo tržište i nije isplativo za poslovnu investiciju. Polovni je samo to, verovatnoća da nije ispravan ili u punoj performansi, sasvim izvesna. Fabrički navodi o održavanju predviđaju servis na 30k ako se vozi po asfaltu, 15k u off road vožnji, tako da smo po kritereijumu loših puteva negde između. Radio sam jedno pet šest godina sa dvogodišnjom garancijom, remontovao i one tipove koji nisu fabrički predviđeni za to, jedna reklamacija i to zato što mi je prodavac isporučio pogrešan semering, za manji pritisak nego što je potrebno. Postupak vrlo zahtevan tehnički i iziskivao je puno vremena pa praktično neisplativ. Odnos klijenata u neku ruku nipodaštavajući, sam si u nekoj temi pokazao poslično, tako da sam jesenas batalio i sve iz garaže utrpo Duletu koji se namenski specijalizovao za ovaj posao i fino i brzo ga obavljao, ali je i on iz sličnih razloga zimus otišo da radi u Sloveniju, šalju mu se amortizeri autobusom i on ih nakon remonta vraća na isti način. Sama cena je višlja nego što je bila ovde, plus troškovi slanja, pa ko se odluči, to je jedini izbor. Počeo je još neko u Beogradu, ali nemam povratne validne informacije još uvek. Hvala na preporuci, do daljeg je to na ledu ikao sam zadržao svu potrebnu opremu.
 2. đunta

  Svecice

  Naveo sam tehničke parametre na osnovu kojih se rukovodi, podkrepio bezbrojnim i tuđim i svojim iskustvima uz ilustracije. Ti jesi napomenuo da je lično iskustvo, kako se to čini formalno u ugovorima sa mobilnim operatarima recimo, ali je konotacija tvog izlaganja za onog ko površno i čita i ne poznaje tehničku suštinu, da se radi o uvaljivanju neispravog i lošeg. " Ulje je katstrofa, nikad više"..., jasno je upiranje prstom bez obzira na napomenu, umesto da se krivnja iznese činjenično, pogrešan način upotrebe ili pogrešan izbor za nužnu upotrebu, minusna temperatura, uvek je kriv neko drugi. Ulje za agregat recimo, Motul 5100, nikad nisam etiketirao kao ti, već kao neadekvatnim za visokotemperaturni motor, a više puta istakao, znači ne lošim iako bi se i tako moglo predstaviti što bi bilo krajnje nekorektno. Koristio si jedan jedini put i to u neregularnim uslovima, spomenuo sam padobranstvo kao komparaciju, moje izlaganje o tome bi bilo neprimereno jer bi bilo neutemeljeno, prvo i nedovoljnom saznanju, a komparativ kao takav, ne može biti neprimeren. Navođenje, da svećica ne može da uzrokuje enormnu potrošnju jer jednostavno nema šanse da dođe u priliku za to jer crkava, nije kao činjenica sama po sebi, prestavljanje neznalicom, "errare humanum est". Vidi, ne sumnjam ja u tebe ni malo, naprosto je naš način izlaganja i dobrim delom logike, nekako iskrivljen, nesvesno je to, nisam ni ja izuzetak, sve više smo izloženi teskobi da ne razaznajemo šta je dan a šta noć.
 3. đunta

  Svecice

  Prervideo si tehničku karkteristiku opet, svako mazivo ima svoj opseg radnog učinka a temperatura je tu od velikog učinka. cSt40°C kod Kastrola je 179, kod Fuch-sa 427, 2,5 puta gušće, što se i golim okom utvrdi pri sipanju, ko med je, jedno od najgušćih, na nula i minus 10°C, praktično van upotrebnog opsega dok se ne zagreje, a menjaču treba znatno duže vremena nego agregatu i pitanje je da li uopšte u takvim uslovima može da dođe do normale. Davati ocenu kvaliteta o proizvodu pri neadekvatnom režimu je pogrešno, jer mu je pogrešna upotreba, ti si izuzetak koji vozi motor po ciči zimi, osim tebe, ne znam nikog. Kvačilo kod BMW-a je jako, jako robusno i dugotrajno, pojavi kvara, bez obzira šta je zaključeno da je neposredni uzrok, predhodi kraći ili duži period uvoda u kvar koji se zanemaruje ili neprimećuje i pitanje je kada je počeo da tinja, tako da je opravdana sumnja u ispravnost spojke a bez dobrog odspajanja menjača i pogonskog agregata, nema dobrog prebacivanja brzina. Jednako ko za svećicu, ti si usamljena jedinka naspram XXXX zadovoljnih uključujući i mene lično. Verovatno veliki broj padobranca koristi isti padobran, pa kad se nekom ne otvori, ne kaže se da ne valja padobran kao taj tip ili proizvod, zna se zašto se to dešava. Meni služi da prehranjujem porodicu i mora da bude u što idealnijem stanju. Znam da si od poštenja, nije nepošteno izneti bilo kakvo mišljenje, po meni je čak i poštenije izneti nepovoljno nego dodvornički prećutati ili zaviti u oblandu, tu sam i ja vrlo nemilosrdan pri iznošenju konstatacije o stanju motora bez obzira što se to vlasnicima ne sviđa, ali usamljen slučaj nije razložan za generalizaciju. Nisam, kao ni svećice, ali sam jako detaljno prostudirao problematiku, mnogo kosultovao sa kompetentnim inženjerima, isprobao lično, na stranu iskustvo. Takmičarski agregat koji je nasviran do pucanja, da bi se izvukla puna performansa zahteva drugojačiju svećicu sa kojom uopšte ne može da se upali kad je hladan, znaš li kolko je potrebno da se nađe pravi izbor i to ne na subjektivan osećaj nego na štopericu i nađe pravilno podešavanje, kao što se delimično vidi po uparenosti izgleda leve i desne svećice na par slika, a svećica ima svoje lice i naličje zavisno od položaja u usisovodu. Auto Lite nisam probao jer sam zabo pandam i dobio željeni rezultat, tolko o brendomaniji, boli me uvo za bilo koji uključujući i BMW, kilo gvožđa. Bio sam jednom na demonstraciji skoka padobranom sa punim prikazom od prostiranja padobrana na sto, da pričam o tome bi bilo neumesno, a nije da ne bih mogao baš. Jednostavno, nekoliko dešavanja nisu referenca a ne retko se prvo i jedino predstavlja kao takvim i to mi smeta generalno, ne sad konkretno nego uopšte i to je globalni problem, jedna lasta ne čini proleće, što se može zaključiti pogledom kroz prozor ovog jutra.
 4. đunta

  Svecice

  @Žile- Iznošenje iskustava je sasvim u redu i dobrodošlo, ali uvek valja da se iznese i neki zaključak, a iz tvog pisanja jedina indikacija je da svećice koje sam ti poklonio kao simboličan Božićni dar dok se još nismo poznavali, nisu dobre, a to po tehničkim karteristikama svećica nije moguće jer one pred otkazivanje obično troši gorivo uvećano za petnaestak procenata ako je sve ostalo kako treba, crkavaju i nema dalje. Ima niz postova na adv-u sa isključivo pozitivnim iskustvima, naveo sam i svoja kroz praksu sa pandam svećicama što je svako neuporediv skup informacija u odnosu na tvoj usamljeni. Naveo sam nekoliko nasumičnih primera uključujući i sa svojim "novim" motorom, a na predhodnom, istom ko tvom, pri poslednjoj vožnji sa suprugom i 3 kofera u brdskoj vožnji, sa klasičnom svećicom anolgnoj Auto Litu, čep do čepa je tik ispod 5,2, drugar sa RT-om bez malo identično, vožnja jedan iza drugog, ista svećica ali druge marke. Jedan par gore postavljenih svećica, klijent probi glavu kako mu motor troši pa troši, a znam da je to do njegovog režima vožnje, pa kad sam mu na njegove oči izvuko obe svećice i pokazao besprekoran izgled i reko, "ako koza laže, rog ne laže, nećemo više da pričamo o potrošnji, olabavi malo ruku i prebaci ponekad u viši stepen prenosa", tako i bi i sad je uhvatio režim sa uobičajenim trošenjem goriva. Jednostavno neke stvari nemaju logiku ko što si i sam rekao, ali sasvim sigurno postoji nešto prikriveno kao objašnjenje, naveo sam lažnu svećicu na aneričkom Ebay-u od prodavca sa 100% pozitivnim ocenama kao jednu od mogućnosti, a nisam akcentovao drastično velike potrošnje o kojima si mi pričao, sipajući gorivo na pojedinim pumpama, a tu mogućnost nisi uzeo u obzir. Usput, drugar je skoro naveo potrošnju ispod 4,5l, našta sam ja rekao da je to nemoguće iako sam ja servisirao taj motor, doduše, jedan 1.1 ima verodostojnu evidenciju jednako ko ti, silazi mu na 4,6l, ne uvek, ali je pretežno bio ispod 5 litara. Ja imam vremena još manje, ali na neki način moram da se udubim u tematiku kad zaključim da je van okvira, delom i za sebe a delom i zbog auditorijuma, što je to suprotno, podkrepljujem argumentacijom kao što su fotke recimo. Slično je bilo kada si proglasio menjačko ulje uzetim od mene, lošim, a nisi uzeo u obzir propalo kvačilo koji si tek sad reparirao, previdreo si tehničku osobenost, sa erodiranim kvačilom nema dobrog šaltanja i sve drugo je privid, no, da ne ofujemo temu.
 5. đunta

  Svecice

  Lista koju sam našao, sadrži alternativu ali samo NGK i možda 2-3 Denso, a tu na kojoj ima više opcija nemogah jutros da nađem. 1.2, do 10K pređenih, nema podatka o potrošnji: Jedna od te 4, vidi se leva elektroda kako se otvorila i pomerila u vis: Klasična posle 10,2K, leva je gornja, desna donja, ona mora da bude čađavija jer prevshodno pali već sagorelu smešu, potrošnja 5,00-5,2 na drumu tečne vožnje: Donja jedna očišćena, zazor mek umesto tvrd: 1.2, nema podataka: Klasična posle ravno 10K, zazor pomern u meko, potrošnja 6 pod teretom 3 kofera u sa punim gasom na auto putu: 1.2, nisu podaci relavantni, vidi se pomeranje pipaka sa jedne strane na obe svećice, gornji par: donji: Stavljene nove i uz naravno pun servis, preliminarna potrošnja ispod 5,5 i osetno bolja performansa, što svakako nije isključivo do sveća: 11.50 RT, nema podataka: klasična posle 10K, brdovit teren, ispod 5,5: 1.1 S: oko 4K, uvećana potrošnja ali zbog drugog razloga: Posle 3K i urađenog servisa, potrošnja 6,4-7, mešano periferija Beograda i drum : Klasične, 5,5, doduše pretežno drum ali brzo, fabrički podatak za ovaj model je 6,2: 11.50GS, 4,5K mešovito grad put 8: Klasične posle 7K i urađenog servisa, drum 5,5 pod teretom, 90% ostale kilometraže sam centar Beograda, Dorćol-Vračar, 7, svećice su po skidanju i bez čišćenja, namerno malo posnija smeša podešena: Moj motor sa klasičnim svećicama, prosečnapotrošnja delom na poligonu, a veći deo oštre instruktoraže na Avala ringu i još malo naokolo: I ovo je vrlo dobra karta izgleda svećica:
 6. đunta

  Svecice

  Vidi bata Žile, ti si jedan jedini uzorak sa svega 2.000km, ne sporim to što si izeneo naravno, već sučeljavam stotine hiljada pređenih kilometara na ko zna koliko motora, doduše, ne sa Auto Litom već sam pomenutim pandamima koji su po tehničkim karakteristikama isti, da prenabregnem masu zadovoljnih po Americi gde su i 4 sveće kupljene, sad, postoji verovatnoća da su na ebay.com u bile lažne, ali i verovatnoća lošeg goriva, ili brojčanika. Ako se ne varam, u nekoj od tema si pomenuo povećanje za 2 litre, što je praktično oko 40-tak procenata na nekih oko 5 litara +/- kolko 1100 troši u nekom režimu iznad takozvanog švaler gasa. Tehnički to nije moguće zbog svećice, kad je ona potrošena a radi, rast ne može preći više od 20% jer dalje rast nije moguć jer svećica crkava i motor ne radi, tako da uzrok je verovatnije nešto drugo.
 7. đunta

  Svecice

  Mislim da nisi pažljivo pročitao, za poslednju seriju vazdušnjaka postoji jedna jedina svećica, M10, NGK iridijum, koja bi trebala bez problema da traje 40K. Spisak pokriva sve do modela 2010 kolko se sećam, kad ga nađem na kompu, postaviću. Inače je NGK nedavno objavio o plagijatu njihovih svećica, nije moguće vizuelno utvrditi razliku kolko mi je preneto, a pucaju u motoru. Gotovo cela Amerika vozi Auto Lite, većina običnu bakarnu, tek po neko neku boljšiju i nema ni jednog minusa već samo superlativi, tako da je Žika izuzetak koji potvrđuje pravilo. Imam još par, nisam probao da bi komentarisao, ali korostim pandam Šampion i u poslednje vreme Denso, svi motori imaju donju regularnu potrošnju zaključno sa modelom 1.2 do 2010 godine.
 8. đunta

  Svecice

  Dešava se da se razglavi centralna elektroda, masa da se odlomi teško, da dođe do topljenja elektroda, to može. Postoji BMW instrukcija sa spiskom "alternativnih" svećica za niz modela motora, a što se tiče NGK, napravili su jedan jedini mogući tip za poslednju seriju vazdušnjaka, M10, koštaju 4 komada 72€, a ne traju koliko bi trebalo, zazor na oko prevelik i razroka geometrija, već se vidi pojedenost, a prešle su 32.593 km, sa novim motor ko preporođen: Lično, koristim jeftine Denso standardne bakarne svećice, motori rade fino meko, naravno, preduslov je perfektna podešenost i simetričnost kroz ceo opseg obrtaja, tad Lambda sonda radi svoj posao, kod 1.2 modela sa dve, nema razilike sa i bez kontrolera između cilindara. Ne volim višestruke sveće jer im se ne može ništa kad se vidi da zazori nisu simetrični, a iridijum ima manju provodljivost ali deklarisanu dužu trajnost od bakra, ne smatram komfor prednošću u tehničkom smislu, al je u redu, pogotovo za donji par svećica. Što se tiče podešenosti, ni malo jednostavno nije usaglasiti cilindre i onda se projktuje kako je Sunger naveo, možda je najproblematičniji model S koji ide u rangu savremenog 12.50, ali ima deklarisano veću potrošnju pa kad nije dobar, troši nemilisordno, međutim, lepo skockan, troši ko i svaki BMW a ide ko što je i projektovan. Nekad davno, sa autombilskih takmičenja, ubedljivo najbolju performansu je imala Bosna svećica namenski izrađena, ali je bila kratkotrajna, nije mogla da izdrži kružnu trku već samo kvalifikacije i brdsku trku što je baš kratko. Tu osnovi leži problem, performansa ili trajnost, niz kompromisa gde spada i pomenuti Brisk i raznorazne kreakcije. Klasična svećica je deklarisana na 15K i tad je za zamenu, međutim, na po deset K Denso nema vidljivih deformacija a zaor bude nemerljivo pomeren, sa tvrdog na meko, bez problema traje 20K a košta smešno.
 9. đunta

  Balansiranje guma

  "One man band" , to je servis, neugledno krajnje al nema veze, mada bi svakako reprezantivno nešto bilo celishodnije. Bilo je u par navrata pokušaja sa šegrtima, al ne mogaše da isprate, ne zato što je nešto pa teško, nego zato što u glavi nisu hteli da prihvate beskompromisan pristup. U BMW navodu stoji da debalans točka do 5gr ne mora da se balansira, to nije dobro ali je nužno tolerantno pre svega, jer u Nemačkoj to košta prilčno. Znam da većina ne oseća vibracije ni sa dvadeset trideset grama, pa i više, ali to ne znači da ne treba da se ispoštuje kriterijum što neko ne može da vidi ili oseti, to je problem, ja vidim više od klijenta, pa je to još veći.
 10. đunta

  Koje ulje sipate u vas motor?

  Ne možeš ti meni da pobudiš sujetu, doduše, nije milion, nego oko 1.000€, nula manje više.
 11. đunta

  Koje ulje sipate u vas motor?

  Pre ce biti oko 90 000 din, ako je prosecna potrosnja 6l/100km. Sad je pa bitno da me podučiš matematici i BMW-u. BMW troši dalekooo ispod 6, ali ljudi koji žive i kreću se užim delom Beograda, troše i 7 i 8, pa čak i 9 litara. A ako ćemo još razložnije, za taj interval treba dodati potrošenost guma, pa potrošenost kočionog sistema, pa servisni interval, pa po neko crkavanje sijalice, pa po neki kvar, pa neki kinđur, pa registracija itd. a gde je sve ono našta se dodatno potroši za pređenu kolometražu između zamene ulja počevši od obične kafe. Po pređenom kilometru, vožnja motora je skup hobi i za pomenuti interval ode jedno malo bogatstvo koje daleko prelazi pomenuti milion, a onda se kao šatro domaćin, "domaćinski" racionalizuje uštedom na mazivu i koje čemu, time hvali i doživljava kao uspeh u životu. Da se razumemo, u svoja dva BMW-a sam sipao mineralni i polusintetski Silkolene, nisam ni iz znatiželje probao to što Alekre koristi, nisam zagovornik ako za to nema potrebe, ali sam protivnik imperativa jeftinog, a mahom se o tom cilju govori i sva inventivnost je usmerana u tom pravcu, ka dole. Retko će se pročitati da je neko sipao vršno ulje ala Alekre, ne radi se o Silkolenu već generalno i tema više liči na "Koje jeftino ulje sipate".
 12. đunta

  Koje ulje sipate u vas motor?

  Na zapadu, gde je i Hrvatska, vladaju neka pravila i korektnost u poslovanju, neće konkurenti međusobno jedni drugima da seku grane na kojima sede jer će propasti na kraju svi zajedno. U bogatoj sredini se ostavlja prostor da svi mogu pristojno da zarade, za razliku od isceđenih ekonomija ko što je naša, zato se prodavci odriču dela zarade i otud niža cena, što uz mali promet rezultuje prekidom. Dalje, Fuch Silkolene, ima oko 11.000 petrohemijskih proizvoda, izuzetan asortiman industrijskih i specijalnih maziva, po informacijama kroz godine, svi su nemački proizvođači bili barem u nekom periodu punjeni svim mazivima i tečnostima u prvoj ugradnji počevši od Mercedesa, Airbusovi agregati se se, ili još uvek, podmazuju, tako do moto linija nije od egzinstecionalnog značaja, već čisto stvar prestiža, mogu da naprave mazivo za bilo koji agregat iakad napravljen, koliko znam imaju i to u opcionoj ponudi. Imaju sopstvenu destilaciju baznog ulja, svoj razvojno tehnološki sektor, vrlo racionalno se ponašaju. Trošak propagande gotovo da ne postoji, svojevremeno sam imao mogućnost da brendiram trku u Kraljevu i tražio podršku, jednostavno smatraju da je to nepotrebno. Svako gledanje Markeza, Rosija, Hamiltona,...znajte da košta i plaće se kroz svaku kupljenu kartušu, a mazivo koje je unutra, nema veze sa onim što se kupuje. To kod Fuchs-a nema i zato mogu da za jednak ili bolji kvalitet, pruže nižu cenu. Fuch Silkolen je bio originalnog kvaliteta i nema razlike između tržišta što nije slučaj kod ostalih. " Ko će kome, nego svoj svome", to je pogubna poslovica pristekla iz našeg mentaliteta. Jeste vala, prokletinje smo. Od kad sam obustavio amortizere, ko po komandi upiti, al kasno. Mnogi odma pri kupovini već planiraju da prodaju, obično je rezon, vozaću godinu dve i neće crći kod mene a posle, baš me briga. Smešno, ili mizerno, je kad se stavlja akcenat na ceni, a prosta je matematika, na 10.000km koliko je interval zamene na BMW-u, samo za gorivo ode bez malo 1 milion Dinara i onda se teži "uspehu", uštedi na ulju od jedne crvene ili još i manje. Ne podcenjujem nikog, al ulja koja idu u kosilicu i avion su dve galaksije. Svojvremeno sam bio upozoren od strane moderacije da previše pišem o Fuch Silkolenu, zbog konkurencije neke, sad bi mogao slobodno verovatno, ali me naprosto zamara tema koja je postala ko pokvarena ploča, za mlađe populacije, gramofonska ploča kad se ošteti, stalno ponavlja par sekundi kao da je na repeat u digitalnom obliku. Dobijem preko aplikacije da sam pomenut, pa đavo neda mira.
 13. đunta

  Balansiranje guma

  Veruj mi da nisam. Točak koji ide u off road, bez gume mu je debalans 7,31gr, a sa njom: Pošto je drugar u pitanju, vodili smo "debatu", kako se točkovi na tim motorima ne balansiraju, ( ni ne održavaju), da se to vozi sporo, iako se do nekog odredišta motor vozi i 100kmh, da se to na jednocilindrašu ne oseća, da je sramotno metuti teg te da će mu smejati društvo i onda sam mu poslao skrinšot: Nije razumeo, ta poslednja brojka je 58 kila, toliko tvoj debalans inicira silu na 60kmh, zalepi tolko na točak od bicikla ili na jednu pedalu. Pošto je velemajstor video produkcije, pregledao je snimak postavljen na YT radi korekcije, iako smo celu priču prošli kroz njegove točkove, nije znao šta treba da gleda u klipu sa tehničke strane. Tako, da kome sam objasnio, objasnio, kom nisam, šta da radim, ne umem bolje.
 14. đunta

  Koje ulje sipate u vas motor?

  Tako je, sa prvim januarom ove godine. Cena je bila pristupačna, kvalitet originalan, isporuka danas za sutra na kućnu adresu sa besplatnom poštarinom, poružbine putem svih vidova komunikacije, SMS porukom, Viberom, pp, mailom ili telefonom, uvek upoređivana sa fabričkom preporukom ili po mojoj ličnoj proceni, rok plaćanja 30 dana, nekad i duže kad je bilo besparice, dobijali su ga i ljudi nit znani nit poznani i niko nije učinio prevaru. Tako je bilo uvek, naravno, dolazilo je i do retkih zastoja. To sve nije bilo dovoljno da se promet održi na ekomskoj opravdanosti. Nemojte se žaliti na ostale prodavce, većina jedva preživljava a mnogi samo deklerativno imaju u ponudu Silkolen ulja i ostale potrepštine, verovatno i sa jako malim rabatom. Ko što sam Žiku, tako i sve koji mi se obrate, upućujem na Auto Miku, cena identična, šalju brzom poštom uz plaćanje otkupninom, može se naručiti i preuzeti u radnji u Zemunu, imaju na stanju ili obezbeđuju za dan, a takođe u ponudi imaju širok asortiman artikala i delova u auto-moto grani. Za svoje potrebe takođe se snabdevam kod njih, brzom poštom ili ekspres isporukom u toku nekoliko časova. Sa Mikom sam se upoznao na sajmu pre jedno 6 godina, praktično se ne poznajemo, nikad nisam bio u radnji ili servisu, obavio sam razgovor ove godine i najavio da ću sve svoje klijente usmeravati na njih, kontak osoba je Bojan i odlično radi posao, moj zaključak. Ako bude prometa, poboljšaće se i kvalitet usluge. Nemam ništa od usmerenih kupaca iako se verovatno poneko pozove na mene, imam lični simbolični rabat kojim pokrijem poštarinu, da se ne misli da imam novčanu fajdicu od Vas. Ko što sam napomenuo, informaciju teško izvući od mene a kamoli preporuku, ne zato što neću već zato što je takvo vreme, ne može se sa sigurnošću osloniti malte ne ni na koga, izuzetno, mogu da preporučim Auto Miku.
 15. đunta

  BMW Oil-Heads: Servisne radnje

  Maintenance intervals for BMW R850GS, R1100GS, R1150GS & Adventure | Motorcycle Accessory Hornig WWW.MOTORCYCLEPARTS-HORNIG.COM Jedan od izvoda iz manuala, ima ih različitih: - Podešavanje ventila na 10.000km ( ne izdrže uvek a da budu u nekoj razumnoj toleranciji ) -Aksijalni zazor klackalica po potrebi -Sinhronizacija na 10.000 -Revizija ajnšprica i dizni po kupovini, preporučeno čišćenje i testiranje dizni na 30.000, remont ako ima pohabanosti, karakteristično zveckanje, mada vešti umeju to da sakriju -Kontrola pivot ležajeva diferencijala na 10.000, podešavanje po potrebi, poželjan servis na 40.000 -Zamena seta španera lanca novim modelom, ne zbog kvara -Zamena žica Hal senzora, ima slika na forumu po čemu se određuje da li je to potrebno, od 2003 uglavnom nije -Servis kardana na 100.000, ili ranije zbog proteklih godina -Kontrola debljine lamele na 100.000, preventivno po proceni zbog mogućnosti pojave zazora u spoju na osovini na znatno manjoj kilometraži -Preporučen servis radnog cilindra kvačila barem pri reviziji kardana -Sarvis glavnog cilindra kvačila po potrebi, usled zaprljanosti -Servis anlasera opciono, preporučeno odmah po kupovini pa kad se primiti anomalija -Srervis štapova po kupovini, zamena semeringa čim ispucaju, zamena ulja na 30.000 -Jednostruke svećice, zamena na 20.000, kontrola i podešavanje na 10.000 -Kontrola i eventualno čišćenje airboxa po kupovini -Kontrola i čišćenje Lambda sonde na 100.000+ -Zamena kočione tečnosti na 12 meseci, iz ABS-a na savaku drugu zamenu, kod modela sa servom, komplet na 12 meseci -Preporučen delimično pun servis kočionih klješta po kupovini ili po uočavanju, nejednak hod klipova, genralni servis po proceni -Kontrola i eventualno podešavanje zazora ABS čitača po kupovini -Čišćenje, podmazivanje i podešavanje komandi kočnica i šaltača, po kupovini zbog starosti -Čišćenje i podmazivanje ušica oba amortizera po kupovini i na dvadesetak hiljada -Kontrola manžetne kugle prednjeg vešanja intervalno, zamena čim se primeti naprslina Ukratko je to, lista je sa 60-tak stavki, mnogo zavisi od zatečenog stanja i odnosa prehodnika i tu nema nekog pravila osim iznenađenja koje je redovna pojava. Karike i cilindri, traju neograničeno, proverom pritiska se utvrdi tačno stanje i da li ima razlike između njih iz nekog razloga, obično ako je glava skidana što se ne može zaključiti okom ili po radu osim ako se nema baš dobrog iskustva. Predpostavljam da predhodi ulazak u BMW, ili je skorašnji, naglašavam da je motor izuzetno specifičan i samim tim traži adekvatan pristup, samo se čini da je jednostavan a to posledično čini niz nus pojava kroz vreme iako motor pali, radi, ide, koči,... gotovo uvek.
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja