Jump to content

Moto Zajednica

đunta

Članovi
 • Broj tema i poruka

  5920
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Reputacija u zajednici

3294 Excelent

O članu đunta

 • Rank
  Ne silazi
 • Rođendan Maj 5

Profile Information

 • Pol
  Muškarac
 • Lokacija
  Singidunum
 • Interests
  Audio, ekologija, motorciklizam
 • Motocikl
  BMW R 1200 GS

Poslednji posetioci profila

11039 profile views
 1. Hvala, pohvale nisu potrebne, sasvim normalan i uobičajen pristup. Ja sam generalno protiv aftermarket auspuha, prioritet je uvek zvuk a ne performansa i kad me tako neko pita, "daj da ti bušim rupe". BMW bokser je specifičan agregat i nije ni malo lako naći top sa boljom performansom celokupno, sticajem posla, isprobao sam nekolicinu i zaključak mi je da kad bi mogli da se njih nekoliko ukrste u jedan. Međutim, dođem do Akrapa i zamenim umesto Remusa, nakon postizanja radne temperature, nakon četiri išaltana prenosa, potpuno sam promenio mišljenje, top je upravo elimisao nedostatak u neka dva režimu obrtaja koji su mi smetali, neku zadršku na nešto iznad 4.000, pa potom strmije ubrzanje blizu graničnih, nakon ugradnje je prilično motor bio linearan, sa kasnijim "turpijanjem" je tek došao do izražaja. U pitanju je model sa BMW fabričkom šifrom, znači da je rađen kao OEM rezervni deo i nema problem sa tehničkim, a ist takav top, ali bez BMW oznake i na istom modelu GS-a, imao je falinku u strmini krive ubrzanja, oba motora su jednako podešena, ali postoji vremenska distanca u poređenju. Nema mapiranja, aktivni kontroleri drže motor i nema nus pojava, promene potrošnje ili više temperature. Zaboravih, imam jedan BMW R1100 sa tim nekim auspuhom iz Ade. Zvuk je preglasan, ili preagresivan, meni lično se ne dopada,( ali to je moj stav generalno, na civilnom autu, nikad nisam imao rejs izduv). Jeste malko previše otvoren, tako i radi ustalom, zanimljivo je da taj motor ima frapantno malu potrošnju, a taj izduv nema ni kod tog modela nus uticaj, mislim da je i sa njim zabeležena ta mala potrošnja, mada to u ovom slučaju malo verovatno da je zasluga izduva, obično je obrnuto, ali, dobar izduv može malo da je snizi, ako podigne performansu efikasnosti. Moj Akrap nema neki ni glasan ni dubok ton ni bez db prigušivača, masa drugih zvuči možda bolje, al uz nedostatke koje sam ja uočio.
 2. Grifovana žuca ili pletivo, ima i od aluminjuma.
 3. đunta

  Abs bmw r1100s

  Zadnja pp preko mreže mi je ukazala na dešavanja sa kojima se susrećem neprimetno sve više i sve češće, a čemu nisam pridavao neki naročit značaj, takođe primećujem jednako čitajući iako ne pratim forum detaljno kao možda ranije. Naime, pre destek dana me pita nepoznati, da li imam maticu za osiguranje trna za podšavanje zazora ventila, zapitah odmah, a šta je bilo sa njom, odgovorio mi je da ju je zatekao krivu i kad je on štelovao, oblaznula. Nije mi jasno, kako ta matica može da bude kriva uopšte, a još manje, zašto i kako je sagovornik odlučio da bilo šta radi ako je tako zateko. Sve više je ovakvih nekih faulova, redovno zatičem na motorima ponešto zašta ne umem da smislim način kojim se "napravi" ala navedeno. Imam jako prijatnog i dragog poznanika sa kojim komuniciram prijateljski, masu saveta je dobio od mene, nedavno rešio da remontuje hidrauliku pa da me pita za domaće gumice kočnica, da mu aminujem, koristim ih ja, nisu ko fabričke ali vrše funkciju bez problema, međutim, njemu je došlo do procurivanja odmah, pa nešto kombinovao stare i nove i pita posle par dana jel sigurno itd. Ne sme da dođe do curenja, al da ja nebi pametovao i gledao u šolju, odgovorih, sad sve novo fabrički a ne, "što je babi milo, to joj se snilo", a to mu je drugi grubi faul za redom u poslednjih mesec dva. Predpostavljam šta je po sredi, al nije za wi-fi, već za moj ili nečiji stručan radni sto. Nisam inače galantan u deljenju saveta, ali za u buduće, bojim se da će ih biti još manje. Kočnice su sistem broj 1 na bilo kom krećućem sredstvu, čitam tu i tamo da se sve to rasklapa, postavljaju pitanja, dele preporuke itd. mnogi se hvale da po prvi put pipaju, a po postavljenim pitanjima i načinu konverzacije, jasno je da se ne retko, nema predstava kako sklop funkcioniše uopšte a kamoli kako se rešava problem, tako je za bilo šta. Ja potpuno razumem volju i želju, neimanje novaca, al što je mnogo, mnogo je. Jedan sagovornik je, da kažem, upozoren na specifičnost ovog sklopa, uprkos tome diran pa kad je postao skroz problematičan opet konsultacija, ali dalje tera li tera iako sam bio baš grub pri predočavanju da može da nastane neporavljiva šteta i ne daj Bože, da dođe do otkazivanja kočnica što se na Servo ABS sistemu dešava bez najave i trenutno potpuno. Šta da kažem više, a što nisam ne znam ni ja koliko puta već napisao, razgovore i poruke da ne računam.
 4. Htedoh da povučem svoj post, al bio si brži. Kroz samo vizuelni efekat gledano, on se može postići sa par sprejeva, a gotovo za sve može da se nađe neko takvo rešenje, "spolja gladac, iznutra jadac", a suštinski kvalitet je ono što se ne vidi, priprema. Peskiranje je gotovo nestalo, barem u Beogradu, a o finim postupcima da ne govorim. Skoro sam jednu glavčinu morao da restauriram, više destina pređenih kilometara i odoše skoro dva radna dana, više najo. Problem peskiranje je upravo to što ti se desilo, iz komercijalne nužde, svi koriste veliku granulaciju da bi skratili vreme i snizili cenu, postoji recimo staklena perla i suvi led, al je cena po više € za minut. Aluminijum je nezgodan, zabode se zrnce i tu ostane nevidljivo, vremenom na tom mestu će sigurno doći do odvajanja. Soda bikarbona je dobar postupak, vodom se ukloni sve a sama finoća tretirane površine je taman dovoljna da se ne mora dodatano glačati ako ide neki vezivni sloj, ili tek vrlo blago, ako se ide na direktan nanos završnih slojeva. Ako se sodira izvan komore, čovek je belji od mlinara. Sve ovo što si prikazao, radi se isključivo iz ljubavi ili iz nekog inata, nema komercijalnu vrednost, "merak nema cenu". Ta stara Afrika je izuzetan motor i potpuno razumem i podržavam projekat.
 5. Moje godine i raznaliko iskustvo, a pre svega ono čime se bavim, veoma opsnom napravom zvanom motorcikl, nalažu mi da uočim i moguće i nemoguće, da predspostavim što više negativnih mogućih scenarija, bez vrednovanja statističke verovatnoće u pozitivnom smislu. Zbog iznošenja neuvijene direktnosti, na "zlom" sam glasu, ne voli se da se čuju fakte. Znači, moja obaveza je da iznesem sve moguće aspekte, koje provereno znam naravno i predložom najbolje rešenje, što svakako nije obavezjuće ni za koga, a još manje insistiranje ili prihvatanje da radim, pa sebi nisam hteo da prebacim boju točkova. Spomenuo si da si sam farbao i da to ne računaš, kao ni celukpan rad na motoru, to tako jedino i može, kad se to traži i očekuje od drugog, potpuno je deseto. Volim da vidim volju i poštujem je, a samom radu, uvek može da se nađe neki prigovor, manje ili veće značajnosti, što ustalom i jesam učino i u ovoj temi, ne da bi nipodaštio već da predupredim ili poboljšam nekom drugom koji će se povesti za ovako lepim primerom. Obećao sam nekom da ću postaviti temu o restauraciji točka, moram da se izvinim što nisam, da li ću, ne znam još uvek, ima malo ovde i još u nekim da se ponešto pročita. Nema na čemu. Da, kod pojedinih kočionih sistema, kad se potpuno isprazne, potrebno je dosta vremena da se posle napune i dobije kočnica kako treba, samo strpljenje bez silovanja, ako pak rezultat ne odaje punu efikasnost, možda je bolje potražiti asistenciju, kočioni sistem je primaran.
 6. Sa jedne strane je sprej, kao naj jednostavniji i naj jeftiniji način, obrnuto proporcionalno je otprilike to što sam napisao, prevashodno u pogledu trajnosti. Jako je teško zadovoljiti tehničko tehnološki kriterijum kad je složen sklop po pitanju kakvoće materijala i konstrukcije, kad neko izrazi želju da iz razloga ukusa promeni boju točka, uglavnom ga obeshrabrim svojim navodima koji su lično iskustveni i proistekli iz konsultacija sa nekoliko profesionalaca čiji su poslovi usko vezani za problematiku. Kao neracionalne, neradim ovakve restauracije uopšte, da ne ispadne da navijam cenu. Neka manje kvalitetna rešenja, koja sigurno mogu zadovoljiti nekog i imati upotrebnu vrednost, jednostavno ne prihvatam i samim tim ih izuzetno retko i iznosim kao alternativnim. Baš je lepo videti rezultate na fotkama, doći će sasvim sigurno i puno uživanje u plodovima truda.
 7. Ma pravim uvek šlajfnu razdela, sad nešto poludeo forum, korona u amplitudi, lažu da ide samo na pluća. Uspeo sam da pobrišem postove, samo još moderateri da ih poizbacuju kao prazne. Izvinjavam se na tome što se desilo, klik da se post postavi i ništa, pa ponovo i tako ih ispade multiplikovano, video sam tek kad sam kliknuo na osveženje stranice. A nisu hteli da se obrišu celim selektovanjem, samo tekst, moraju fotke svaka zasebno da se brišu, zato su se nanizale jedna ispod druge bez razdela. Sad je sve pedantno jasno.
 8. Pa da znaš da nisi daleko od istine, ko god i što god se napiše, mora da se prođe kroz vrućeg neznalice, jednako ko što je vruć zec u maredelju bio za političke osuđenike, naročito na Golom Otoku.
 9. Meni je stara majka preminula i ispraćena na počinak u ponedeljak, od 7 izjutra oblačenje i prepoznavanje u kapeli, potom opelo pa ceroemonija, posmrtna daća i samoća tuge sa dugogodišnjim uspomenama koje tada neumitno naviru. Dragi moj, vrlo je ružan tvoj komentar, "popizdeo", odakle ti pravo da budeš drzak ni ne pomišljajući da je možda neko bolestan, zauzet, kao i pomenuti događaj, postoji valjda poruka sms ili viber, javio bi ti se sigurno sutradan ili dan koji posle.
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja