Jump to content

Moto Zajednica

đunta

Članovi
 • Broj tema i poruka

  5628
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Reputacija u zajednici

2778 Excelent

5 Pratilaca

O članu đunta

 • Rank
  Ne silazi
 • Rođendan Maj 5

Profile Information

 • Pol
  Muškarac
 • Lokacija
  Singidunum
 • Interests
  Audio, ekologija, motorciklizam
 • Motocikl
  BMW R 1200 GS

Poslednji posetioci profila

9083 profile views
 1. đunta

  Elektronika: Ablendomat

  Imaš u temi link kako sam ja ugradio sva 4 dodatka, ima slika taster prekidača tik uz palac leve šake, a mislim da Mradomir nije ništa menjao, poklapa nam se ergonomija,(davno slikano pa fotografije nisu nekog kvaliteta):
 2. đunta

  Elektronika: Ablendomat

  Pošto sam 3 puta selio dodatke, uz malo veštine nikakva ugradnja nije problematična. Nađe se neko zgodno mesto za kontrolere, uzme napajanje negde, najbolje sa voda kontakt brave jer se time i isključuju, aktivirajući vodovi zakače na postojeću instalaciju na neki način, bilo dodavanjem uz pinove konektora, bilo za same provodnike guljenjem izolacije i lemljenjem, većš kako kome zgodno ili ne smeta mu na oko. Jedino moraju da se izvuku žice do prekidača koje ne moraju da budu uopšte debele jer su praktično samo inicirajuće i stanu u tanak termo skupljajući bužir koji ne smeta da ide uz postojeću instalaciju bilo duž kormana, bilo da se provlači kroz njega. Slučajno sam našao sliku taster prekidača koji se koristi za haube pri ugradnji alarma, vrlo mali hod, mekan i prilično vodootporan i nekorodivan, a taj četvrtasti je neki tropoložajni, za 4 migavca sa "hazard" modom. Navuke se termo bužiri i praktično jako dobro zadihtuju, a kad se pere motor, ne mora baš puškom u njih: Hvala Mradomiru na angažovanju iako on sve to ima, naravno i ostalima. Nisam kompetentan da se mešam u baznu elktroniku, samo potreba i želja kao projektni "zadatak", a elektroničari će to da iskonstruišu verovatno još kompleksnije jer je ovo prezentovano prilično arhaik, mislim 10 godina. Koliko će da košta nije previše bitno, nemojmo samo da raspredamo oko par stotina dinara +/- koji su nebitni za pojedinca kao kupca, treba da postoji neka zarada od koje se tvorci sigurno neće obogatiti, nije ni Fibra kao izvorni konstruktor, davno je preselio u inostranstvo trbuhom za kruhom.
 3. đunta

  Elektronika: Ablendomat

  Prekidač lep, ali skup, sem toga, traži pomeranje šake, to sam izbegao postavljanjem običnog taster prekidača od alarma, ima u linkovanoj temi., em ne košta ništa, em mi je bukvalno pored samog palca. Što se tiče ubacivanja migavaca istovremeno, tačno je da ne bi bilo uputno pre skretanja, kad se već skreće, skoro da nije bitno dal migavac radi ili ne, ali bi možda mogao da se ubaci kontroler koji bi onemogućio aktiviranje 2 ili sava 4, ako su oni predhodno uključeni za pokazivanje pravca. Uz sirenu i ablendovanje, možda istovremeno treptanje migavaca napred ne bi imalo neki efekat zbog jačine snopa fara, ali bi zadnji par privuko pozornost vozača iza koji bi treptaje protumačili da se napred dešava nešto što može biti i kritična situacija, što naravno nije uvek tako, al nek psuje posle što je barem otpustio gas bez razloga.
 4. đunta

  Elektronika: Ablendomat

  https://we.tl/t-NJY7W0lXiJ
 5. đunta

  Elektronika: Ablendomat

  Nemam sad više vremena, večeras ću naći dokumentaciju. (Fala, unutrašnji krug na mom logu označava centar masa.)
 6. đunta

  Elektronika: Ablendomat

  Imam Fibrine šeme, bile su slobodne na njegovom blogu il tako nešto, mogu da ih prezentujem. Ko što sam napisao u temi o sva 4 dodatka, možda bi mogli da se uzmu gotovi programibilni moduli na Aliexpresu, svaki se nezavisno i po želji isprogramira, vežu u paralelu i jednim tasterom istovremeno aktiviraju.
 7. đunta

  R1200GSA: Zivot sa njim

  Kardansko vratilo u ovom slučaju nije isto što i raznorazni slični spojevi sa nutovima. Pored radijalnog opterećenja pri dodavanju ili oduzimanju gasa, non stop ima aksijalna pomeranja kako osciluje točak gore dole tako da dolazi do istiskivanja maziva usled pritiska. Sem toga, radni zazor u uzubljenju je jako mali i čim se vratilo navuče na osovinu, praktično se izgura svo mazivo i ostane ga vrlo malo, zato kvantitet ne znači ništa već kvalitet, može cela rupa da se napuni mašću i biće svučena čim se vratilo navuče i taj višak samo skuplja prljavštinu. Molibden disulfat ima tendenciju da se vremenom isušuje i razdvaja od osnovnog veziva i obično se ne koristi za "brza" mesta kao što je ležaj recimo. Obe manžetne nisu srećno rešenje kao kod serije 11xx, sklone su propadanju na kvarno i to je dodatni uzrok ubrzanog stradanja kardana, a pri montaži se olako ne postave kako treba i dođe do propuštanja koje uglavnom ostane neprimećeno dok se sledći neki put ne otkrije po prljavštini unutar kućišta a same manžetne se deformiše. Tu bi trebalo da ide ide vodootporno mazivo koje praktično služi da dodatno zaptije, ali istovremeno i olakšava ispadanje manžertni iz ležišta, pogotovu ako su izgubile formu vremenom.
 8. đunta

  Elektronika by Fibra i Arakis

  Bilo bi sramotno da sam skidao tih 4 gadžeta pri prodaji motora jer je to nekako potpadalo pod projekat. Nisam uspeo na Aliju da nađem nešto slično, možda bi mogla dva nezavisna programibilna kontrolera kojih ima, pa da se vežu paralelno i da im se daje pobudni impuls zajedničkim tasterom. Mogu tako i 4 paralelno pa da se uključe i migavci i biper po nekom programiranju. A taj biper je najjači koji je postojao u Kelku, jedno 4 puta skuplji od ostalih pištalica i mislim da je bazer, ako to nije jedno te isto. Vidim da se slika ne otvara, nalazi se se desne strane zakačen vezicom za kočioni cevasti vod, mislim da se može i videti golim okom, ali nisam siguran da su kablovi dugački i da ne bi mogao da se povuče i preseku kablovi za prekidač, ali tu se lako diže rezervoar i sve je vrlo pristupačno. Osvežio sam i ovu i temu o ablendomatu sa nadom da će da se pojavi nešto gotovo, ali ako se to ne desi, ne gini te izrada, kako smo već pričali, šeme sam ti prosledio već.
 9. đunta

  Elektronika: Ablendomat

  Momci, imate u linkovanoj temi 4 elektronska dodatka, automat 4 migavca sa dodatnim emergency modom je drugi po redu ali ne radi forumski link. Ablendomat je zaseban uređajčić sadržan u ovoj temi i valjalo bi da je se držimo a ne da je pretačemo u različit, ako je volja, da se otvori nova tema o raznoraznim bleskalicama, flešerima i stroboskopima, kojih na aliju ima širok izbor uostalom, ali ovakvog unikatnog ja nisam uspeo da nađem. Da ponovim, ablendomat je kontroler koji jednim stiskom taster prekidača aktivira zvuk sirene jednako kao originalni taster, i uključi se istovremeno jedan ablend dugim svetlom koji još 2 puta nastavi da blicne bez zvuka sirene. Znači, istovremeno pisak sirene i jedan ablend, pa još samo dva ablenda za redom. Postupak se ne nastavlja držanjem tastera već se on mora otpustiti pa ponovo stisnuti za nov ciklus.
 10. đunta

  Elektronika: Ablendomat

  Ne da je korisno, nego, samo tako, ima napisano u mojoj temi, dvostruka funkcija upozerenja istovremeno, a postavkom komande uz palac leve šake je vreme uključivanja neuporedivo brže nego na dva tastera na kormanu, a i bezbednije jer nema pomeranja ruke. Nego, "problem" je što se ne vidi efekat, svi više vole u retrovozorima da vide odsjaj stop blicera na šajbni i karoseriji vozila izad, jednako je i za migavce u koferima, a sem toga, mnogi se ustežu da sviraju zarad upozorenja bahatih, tako da ovaj uređajčić od starta nije bio prihvaćen. Ja sam se naviko na njega i sad na "novom" motoru, dok ja stignem da svirnem il ablendujem, prođe uzrok.
 11. đunta

  Elektronika: Ablendomat

  ...................... I ,imali ko ideju za ablendomat , da osvežim i ovako temu ?
 12. đunta

  Elektronika by Fibra i Arakis

  Vidim da je blicer stop svetala uvek aktuelan, što je sasvim u redi, međutim, ostali dodaci su takođe korisni, po mom sudu, posebno ablendomat. Kako je Fibra odavno preselio, moje pitanje je ima li ko danas da pravi sličan uređajčić, takođe i ostale navedene dodatke, ili dal ima gotovih ala na aliexpresu, (sve gore ugrađeno je ostalo na motoru pri prodaji.)
 13. đunta

  R1200GSA: Zivot sa njim

  Ajd još jednom, alal vera. Da, ovo je primer dobre kupovine. Dragan je već imao želju za ovakvim motorom i češljao naokolo i kad su mu se stekli uslovi za kupovinu, poslao par nekih linkova što naravno bez da se vidi nije moguće proceniti. Imao je ideju da ode napolje, kako je i predhodni model kupio ali je tad imao dobru preporuku koliko se sećam, a sada bi izbor išao na neviđeno. U tom nekom periodu, pojavio se GS na prodaju da mu skinem par nekih dodataka. Znajući već neke okvire cena od Dragana i još od nekih prijatelja, inače se držim apsolutno van trange frange, učinilo mi se da je sasvim korektna i pitao sam vlasnika da li bi možda dao motor bez para na moju reč i dobio potvrdan odgovor i tako je kraju i bilo, ne znam za koga bi drugog zalego. Kupovina po viđenju ovde je uvek bolja jer jednostavno nema velikih troškova bez obzira na sve, pogotovu ako se zna vlasnik i neki istorijat ko što je u ovom slučaju. Motor je već neki period bio održavan kod mene i praktično sam mu znao gotovo svaki šraf. Imao je svojevremeno nedostatke što zbog zapuštenosti što zbog neukog održavanja, to je sve otklonjeno a inače se ne bi ni videlo, i to je ta kvalitativna razlika. Doduše, motor je od poslednjeg servisa prilično prešao, neopran,..., ali obišavši ga, nije bilo razloga da ga ne preporučim iako to gotovo nikad ne činim. Uz bilo koji rad, ide neka lista sa dovoljno jasnim pojedinostima ma kakve bile, ali je to isključivo na vlasniku da li će ih prikazati ili ne potencijalnom kupcu, uz kratko da je motor ok, Dragan je tek po koju intrigantnu sliku dobio od mene, tek kad je uzeo motor dobio je listing, ne znam jel mu vlasnik to uručio. Ovo je krucijalna razlika između modela, meni lično smeta to nužno forsiranje menjačem, u oštrim hranadlama u brdu i pod teretom mora se ponekad ubaciti u prvi prenos, dok 1.1 može i čak trećom, barem bivši moj. Moj zaključak je da je motor malo sputan bez obzira što se lepše ponaša na višim obrtajima, ima tehničko utemeljenje zašto je to tako i možda se može ispeglati jer su predispozicije osetno potentnije nego što se u praksi oseti, al otom potom. Lakiju je motor po meri, taj epitet mu i udelila patrola na semaforu, ja sam nešto manjih gabarita i osećam razliku i osetno mi je lakši standradni GS koji se zahvaljujući manjoj težini vozi i lakše i brže. Ko nije kurpulentan, jednostavno ne bi trebao da reflektira ADV-u a u suštini su jednaki motori. Pa, samo delimično je tako, nismo svi bogatuni. Motor je generalno pouzdaniji i manje zahtevnog održavanja sa jedne strane, sa druge je komplikovaniji, naročito kad dođe do nekog problema bilo da je u pitanju kvar ili diranje nečega što nije da se džara tek tako ili na neadekvatan način. Smatram da jednostavnim prikazivanjem nije moguće sve predstaviti a nepoznavacu se to može učiniti još jednostavnijim iako je suprotno, postoje stvari koje se povuku iz memorije rutine kad se ukaže potreba tek, tako da postoji određeni rizik primamljivosti. Imam niz foto svedočanstva uključujući i za tvoj primerak, možda ne tako lepo uslikanih ali sa još više detalja. Na tom motoru teško da ćeš naići na nešto kako ne treba a bilo ih je niz, upravo zbog navednog. Svakodnevno se srećem sa učinjenim propustima učinjenim na osnovu nečeg manje ili više pogrešnog a naizgled banalnog i uobičajenog pozivanjem na yt klipove i forume. Primerice, čekićanje po pojedinim sklopivima, no, ne ide da ti se mešam u temu, i ovo je odveć previše i neprimereno al nisam mogao da oćutim, pa se izvinjavam.
 14. đunta

  Yamaha XT600 - all in one

  Ne umam da ti odgovorim, ako ne postoje fabrički podaci, mora se raditi proračun potvrđen i empirijski, nisam radio konkretan amortizer da bi imao podatak, ali ni on ne bi bilo sigurno jer na oko dva ista amortizera i pod jednom kataloškom šifrom se mogu razlikovati.
 15. đunta

  Servis amortizera

  Da, pre bi reko da je napredan nego klasičan. Ne vidi se spolja uvek kakva mu je unutrašnja konstrukcija. Kod amortizera je osnovni parametar odnos ulja i gasa. Ako je klip bez graničnika hoda, neminovnim gubljenjem ulja on će da se pomera ekspanzijom gasa i dolazi do poremećaja odnosa medijuma i pada karakteristike, ispuštanjem gasa se on neće vratiti na potrebnu poziciju i pri remontu se to mora učiniti. Ako su dve komore spojene uskim kanalom i klip ima ograničen hod, pomeraće se dok ne udari u pregradu i tu će ostati kad se ispusti gas, pa opet mora da se vrati na polazište. Jednako važi i ako su razdvojene komore spojene crevom, gasni rezervar, isto je i kad je umesto klipa ubačen gumeni meh. Znači, zatečeno stanje nije tačno i mora se precizno sve definisati, sasvim sigurno je Dule to neprimetno učinio.
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja