Jump to content

Moto Zajednica

đunta

Članovi
 • Broj tema i poruka

  5435
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Reputacija u zajednici

2547 Excelent

5 Pratilaca

O članu đunta

 • Rank
  Ne silazi
 • Rođendan Maj 5

Profile Information

 • Pol
  Muškarac
 • Lokacija
  Singidunum
 • Interests
  Audio, ekologija, motorciklizam
 • Motocikl
  BMW R 1200 GS

Poslednji posetioci profila

8659 profile views
 1. đunta

  vulkanizirane gume

  Ma ne radi se o tome da Mika, Žika, Pera rade dobro, a Pera, Žika, Mika loše, već o verovatnoći koja isto važi i za čepovanje ili pertlovanje. Sa postupkom krpljenja hladnim postupkom lepljenjem sam se sreo po prvi put pre desetak godina, do tad ga nije bilo, bar je takvo moje saznanje. Odmah sam ukapirao da je to izvrsno rešenje za prvu pomoć jer kad se pneumatik proseče, znači nije tačkasti proboj, ne može se guma osposobiti čepom, al nije bilo nikog da podelim kanticu sa lepkom, namenskih flekica ima raznih veličina na komad. Inače, čepove uvek imam pri sebi, možda sam svega par puta interventno čepovao ali uvek naknadno udarim topli bajleg. Kad guma ima podužnu posekotinu, mora da se ojačava platnom, nekad i sa više slojeva predpostavljam. Bez da sumnjam u tehnolški napredak, ipak je topli postupak vulkanizacije zakrpe prirodniji način homogenizovanja, naročito kod takvih dugih posekotina. Sem toga na boku nije ni moguće čepovanje zbog pretanko debljine karkase, da izuzmem evropsku normativu gde se takvi pneumatici odbacuju, a pri nezgodi se vrlo pažljivo pregledaju i bez obzira na uzrok okrivljuju i gubi se, ili umanjuje, pravo na nadoknadu, jednako ko što se radi kad osoba nije bila vezana pojasom. Ivica je sad linkovao temu, to je to, tako da zadovoljavajuća iskustva sa čepovanjem samo su izuzeci koji potvrđuju pravilo, koja je staistička verovatnoća, 1 od 100, 1.000, 10.000... nebitno.
 2. đunta

  BMW R1250 GS/GSA

 3. đunta

  vulkanizirane gume

  Tako je, temperatura pri livenju pneumatika je daleko viša nego što je vulkanizerska pegla, takođe i postupak protektiranja, nabacivanja novog gazećeg sloja, je isto na višoj tempereaturi nego pri krpljenju i to je tehnološki način od vajkada tako da bilo kakvoj podzrivosti nema mesta. Da li je i koliko ukazuje evropsko civilizovano zakonodavstvo, znači da nije, dok topla vulkanizacija jeste. Čep je samo i isključivo za prvu pomoć do prve mogućnosti pravilnog krpljenja bez obzira što ima iskustava koja navode da je čep siguran, to je kap u moru. Zato što je jeftino, to je jedini razlog tražnje. Na ladno, znači da ide poseban lepak i mora isto tako posebna gumena flekica i sve to košta pa ga ajd, budi siguran da nije metuto obično parče gume sa super lepkom, a takođe i sam tehnološki proces zahteva malo pedantnosti. Topli postupak kao način ne deformiše gumu već krućenje koje nastaje podebljanjem zakrpljenog mesta dodatnom šlajfnom, umešni vulkanizeri vrlo lepo obrade karkasu i posle zakrpu tako da nema anomalije koja bi imala neki uticaj.
 4. đunta

  vulkanizirane gume

  Ja sam siguran u svoje iskustveno poverenje koje se i poklapa sa zakonskom regulativom neuporedivo razvijenijih zemalja kao što je Germanija, nasuprot srpskog "ma šta fali", ama baš ništa.
 5. đunta

  BMW R1250 GS/GSA

  Nas dvoje, na BMW-ima, smo se u petak vozali od 9.30 do 16.45, sreli smo 2 motora i jedan obišli, tačno je da nije BMW najmasovniji motor na drumu. Koja je poenta stalno dezavuisati kad je u pitanju BMW, čak i kad se radi o ovakvoj temi, najavi izlaska novog redovnog modela koji osim izuzetaka većina nas sa starijim neće sebi priuštiti. Šta, odvratićete nas time što pišete o nečemu što ipak nedovoljno poznajete, pa valjda ja, odnosno mi, to znam daleko bolje i više i uz to se ni ne libim da sasvim otvoreno govorim o nedostacima BMW-a jer isto tako znam i neoporedivu protivtežu koju ni ne obrazlažem osim jednostavnim pojmom dobro koji je isuviše preteška prevaga na tasu da bi je neimaoci shvatili. Zar neko misli da će pisanjem pogrdnosti uspeti da me, nas, nagovori da se odreknem BMW-a, grdna zabluda, nesrazmera je između broja koji su se odrekli BMW-a u odnosu na broj koji su ih zaseli čak i kad su predhodno prednjačili u kritikovanju. Prve recenzije novog modela su dobre, tiši izduv ali lepog zvuka, osim čujnosti pri ubacivanju u prvu, sve ostale promene prenosa su nečujne i glatke, kočenje standardno dobro, VVT u dva režima radi kao da nema promenljivost, o obrtnom momentu i snazi ne treba trošiti reči, BMW je izjavio da su mogli da upucaju 160Hp ali da to nije poenta koju bi njihovi kupci želeli, odnosno trebali.
 6. đunta

  vulkanizirane gume

  Jeste, žvakana je tema ali ko da nije, kao i za sve. U Nemačkoj i verovatno mnogim zemljama je krpljenje gume čepovanjem zabranjeno profesionalcima iako čepovi mogu da se kupe svuda. U Engleskoj je recimo zakonom definisano da se proboj gume uopšte ne radi ako je u nekoj meri blizu ivice pa na dalje po boku, znači samo čelo gazeće površine se krpi. Čepovanje i flekovanje nije isto ni približno, do skora nije bilo vulkanizacije na hladno pa se fleka vulkanizirala toplim postupkom što se pokazalo dobro, odnosno sigurno.
 7. đunta

  Jos jedno zensko na motoru , kuku lele :)

  Dobrodošla, dobar način je da pohađaš neki od kurseva bezbedne vožnje na kojima se stiče umeće upravljanja motorciklom, kao naše dve drugarice: Trenažni motorcikl sa pomoćnim točkovima kojim se na bezbedan način nauče prvi koraci: Jedna od vežbi spretnosti: Prava emancipacija supružnika: Praktično vežbanje na poligonu, ravnopravno učešće dama: Kurseva ima više, BJB forum, ABM,...slike i video su sa treninga koje održava Moto Klub Bezbednost iz Beograda. (PS, dobio sam dozvolu za objavljivanje materijala.)
 8. đunta

  BMW R1250 GS/GSA

 9. đunta

  Počinje novo obeležavanje goriva

  Meni je preklane puklo novo Gates benzinsko crevo i skamenilo se posle nekog vremena u zoni gde je bilo u dodiru sa gorivom. Jedini zaključak je bio da je to zbog alkohola jer verovatno nije bilo specificirano za tu namenu, a takva su većinom sva creva starijeg datuma tehnološke izrade, tako da benzini sa većim udelom etanola mogu biti vrlo opasni za starije modele.
 10. đunta

  Vibracije prilikom kocenja

  Tačno, za takmičarski agregat su klipovi i karike 27 Mart bili bolji i od Kolben Šmita i Malea, jedino par grama teži od ovih drugih, Bokeljka Kotor je pravila fantastične zaptivače za hidrauliku i kočnice, danas ne mogu da rešim gumice za mineralno ulje kod nas.Davno prošlo vreme, 3 decenije nauke, tehnologije, inženjeringa pa i kulture, autosugestija nebeskog stvaralaštva a za prizemno se bijemo u Lidlu. "Sigurnost" je spasao ko zna koliko glava, ugrađujem ih i sam, provalio sam nekom tipu na Adv-u set za BMW, mislim da je odneo pun džak za USA. Gume za vozila se isto prave od istih komponenti al se sve razlikuju, brisanjem Brembove i njihove se očas uvidi razlika, šta je bolje i dal uopšte jeste, nisam kompetentan da prosuđujem. Hidraulika uglavnom ne propada zbog zaptivača već zbog mehanike. Kočioni sistemi se izrađuju od raznoraznih materijala koji se različito ponašaju u eksploatacionim uslovima, radni zazori su vrlo mali i nisu isti zavisno od čega su napravljeni. Shodno tome se i projektuje pneumatika po obliku i merama. Razlika između Brembovih i gumica Sigurnost je u načinu formiranja zaptivajućeg pritiska koji obezbeđuje rad i kroz to proizilaze neke osobenosti, tu nek bude kraj diskusiji. Drugim rečima, smatram da ne treba menjati gumice da bi se čisto stavile nove ala filter ulja, a ako mora, onda se razlog propuštanja mora otkloniti u mehanici, a gumice, čak iako nisu identične OEM-ovim će obezbediti radnu funkcionalnost. Znači, ništa loše za Sigurnost, naprotiv.
 11. đunta

  BMW filmovi i fotke

  De je sad brat Jager: https://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/112921-africa-twin-crf1000-vs-bmw-gs1200-adventure/&do=findComment&comment=1833625 Đunta:Napisano Mart 30, 2016 "Čini mi se da su uljna i vodena pumpa postavljena na mestu gde lako može doći do oštećenja pri običnom padu na neravnom terenuu."
 12. đunta

  Vibracije prilikom kocenja

  Tako je i za to treba dva dana ultra picanskog rada, znanje i veština su podrazumevajući preduslov. Sigurnost gumice su dobre i rade, al nisu Brembo ili Magura, čak rade i na drugojačijem principu od pomenutih, no nije ni bitno. Diskovi se provere komparaterom, vrlo slično mogu i gume, već ležajevi ne mogu tako jednostavno ako imaju početni stadijum propalosti a mogu da izazivaju vibriranje.
 13. đunta

  Vibracije prilikom kocenja

  Izvini Bocco, ne čitam tvoje postove osim kad se radi o nečemu značajnom kao što je sklop kočnica, pogotovu ne po drugi put. Ne možeš da navodiš nekoga da se sam uči kočnicama i to po prvi put, tvrdeći da prljavi cilindri mogu izazvati vibracije pri kočenju i da rasklapanje valja raditi dva puta godišnje, vaditi klipove, trljati cilindre itd.
 14. đunta

  Vibracije prilikom kocenja

  "Krčag ide na vodu dok se ne razbije", otprilike su takve savetodavne tvrdnje na osnovu onoga što je neko uradio, odnosno, samo mislio da je urađeno, jedanput, dvaput, ili više puta nije bitno. Vibracije uzrokovane kočnicom ne mogu da potiču od kočionih klipova već od nečeg pokretnog, a klip je uvek miran, tj. ne može pulsirajuće da dejstvuje jer na njega deluje konstantna hidraulička sila inicirana komandom. Kočioni sistemi su od osetljivih materijala i ultra precizne i fine obrade, i naj manja anomalija može učiniti da dođe do propuštanja, bilo na metalnim delovima, bilo na gumenim. Materijali od kojih su izrađeni su osetljivi na hemikalije i upotreba nenamenskih srestava može imati zakasnelo dejstvo iako se tog časa čini da je sve besprekorno, čak i voda ima nus produkt. Svi proizvođači kočionih sistema izričito naglašavaju da se hidraulika ne dira, a osnovno pravilo u hidraulici je da se gumice i klipovi ne vraćaju stari već stavljaju novi zbog okom nevidljivih stvari. Ako se kočnice pri svakoj zameni pločica pravilno tretiraju, što na žalost nije slučaj, nema potrebe da se repariraju dugi niz godina a kamoli jednom ili više puta godišnje, ako se dešava da ne rade kako treba, onda je razlog u nečemu drugom, recimo, prljavština ispod brišućeg zaptivača je znak da on ne valja. Za remont je potrebno mnogo znanja, veštine i strpljenja, to za pola sata, sat, ne može. Upustiti se u diranje najvitalnijeg sklopa i podstrekivanje na to, a da se o njemu ništa ne zna, je jednako igranju ruskog ruleta ali sa barem 5 od 6 metaka u burencetu.
 15. đunta

  BMW R1200GS & Adv

  Kad nema doktora, to ne znači da se oblači beli mantil.
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja