Jump to content

Moto Zajednica

đunta

Članovi
  • Broj tema i poruka

    6467
  • Pridružio se

O članu đunta

  • Rođendan 05.05.1956.

Profile Information

  • Pol
    Muškarac
  • Lokacija
    Singidunum
  • Interests
    Audio, ekologija, motorciklizam
  • Motocikl
    đački pešački

Poslednji posetioci profila

17740 profile views

đunta's Achievements

Ne silazi

Ne silazi (5/6)

4,1k

Reputacija u zajednici

  1. Nova sezona, novi vozači i na dva i na četiri točka, stari problemi još više uvećani, gužve su sve veće, stari vozači, stari problemi, isto uvećani, vozači sve bezočniji.
  2. Ne, od 2007. Kad se uključi kontakt, čuje se "bzzz", pri stisku bilo koje komande kočnice isto se čuje, a ako se ne čuje i sija lampica, onda je nispravan sistem, ako nema nikakve pojave a godište je po kome bi trebalo da ima, onda ili nema fabrički, sreo sam nekoliko takvih primeraka, nema ABS venca na prednjem točki, ili je premošćen sistem, skine se tad venac pa ajd ga znaj, mada se razlikuju venci, ali ne znam ni ja napamet. Kad taj sistem ne radi a crkao je, praktično ko da nema kočnicu, ala na autu kad se ugasi pa treći put stisne pedala i nestane skroz pritiska u rezervoaru pojačivača. Kad ga nema ili je premošćen, motor koči punom efikasnošću i sa normalnim uobičajenim stiskom komandi, ko na bilo kom motoru, jedino nema ABS funkciju, što nije ne prihvatljivo, danas imaju dva točka bez ABSa, a nije ga bilo di devedesetih godina ni na jednom, pa su se vozili i motori i automobili u sreći i veselju. Ali naravno, korisno pomagalo nema šta, na R1200 baš dobro radi, ne oseća se gotovo kad se aktivira, dok kod R1100 i R1150 osteno grubo radi. Inače od 2000 ima modela BMWa koji su dobili servo ABS, neki tek od 2003. Zaključno sa 2006 godinom je izbačen i BMW ga nikad više nije ugrađivao do dana današnjeg, zvanični servisi nisu pipali te kočnice u nekim tamo godinama zbog rizika otkazivanja, tako sam načuo, a i nezavisni serviseri ih izbegavaju, retko ko želi da ima posla sa tim jer neće da budu okrivljeni ako se to desi, a desiće se sigurno, samo je pitanje vremena. Zato ta godišta i imaju nerealno nisku cenu, čak i ti koji nemaju taj sistem fabrički.
  3. Prodajna cena je bila 4.500e, motor sa servo kočionim sistemom, koji je rađen, vredi i manje, plus je diskutabilno dobijeno opšte stanje jer je motor očigledno predhodno već bio budžen, tako da kao takav, vredi sigurno manje nego pomenuti prodat. Trošak od oko 3.500e je besmislica za motor koji vredi cca 4.000. Uloženo u opravku i ono što bi se prodalo u delovima bi sugurno dalo višu cifru i za taj novac onda kupiti i nediran motor. Uz dužno poštovanje i nesumnjivo dobru volju kolege, ovo nije bilo vredno truda i para, osim dobrog filmčića, to je moje mišljenje, naravno, uvažavam i tuđe.
  4. Da, još nešto, od neke tamo godine, na novim manžetnama su počeli da stavljaju jako kruće i jako krte prstenove, prvi na koji sam natrčo, slomio sam ga a da nisam video, al mi bilo nešto sumnjivo pa sam se proveravao, od tada veoma pažljivo, a sa starih skidam prstenove i držim zа svaki slučaj. I, radio sam mariniranje kardana, apsolutna vodonepropusnost, ali se umažem i posle kad dođe na zamenu ulja u FDu, usvinji se i batalio sam, samo eventualno onima sa ispusnim šrafom i ako je vrartilo provereno da je dobro i nova manžetna. Mada sa rupom se sušenje obezbedi.
  5. Voda nađe put, manžetnu menjača u nekim slučajevima menjaju i vlasnici i majstori bez da skidaju kardansko kućište, jer je to velik i skup posao, a tako se uglavnom ne zaptije dobro. Zadnja manžetna, od deset, devet se sreće deformisano i ne zaptiveno i tu uglavnom voda prolazi, plus, ne stavlja se dovoljno paste, niti se koristi ona koja treba. Ovo je deformisan prsten kojim se zaključava zadnja manžetna, razlog je nestručna montaža, ma kako to banalno izgledala radnja, nije tako, BMW je pun zamki, pored i niza falinki, prednja manžetna i prska sama, ne primeti se na vreme, nekad ode i sa unutrašnje strane pa se tu tek ne uoči. Ovde se vidi kako je prednja manžetna počela da prska, a levo se zviri vratilo, što znači da nije bila ni zakopčana kako treba i nije zaptivala.
  6. Nisu, zamenski su, ali su sasvim u redu. ...da se izbuši rupa. Još odavno sam predlagao da se izbuši rupica od 3-4mm, pitao jednog, nije hteo, drugog, isto ne, trećeg, takođe ne i onda više nisam ni spominjao, dok BMW na vodenjaku nije proglasio opoziv i buši rupe retroaktivno, sad svi hoće, ai više nikog ne pitam već izbušim. Vidi se na slici, skroz uz zadebljane pivot bolcne i malo u levo, tako da dok je motor na ćopavoj, tekućina će uvek da iscuri. Ne treba nepovratni ventil ko što je sada na LCima, to je u stvari gumena sisica spljoštenog vrha, takav se koristi na samo otapajućim frižiderima, međutim, nije najsrećnije rešenje, mora rukom da se stisne sisica i tako otvori da bi voda iscurela. Motor nije podmornica, ako se nekad i uđe u potok, sve će iscureti samo, a može se pre ulaska zapušiti otvor improvizovanim čepom. Na slici se vidi specijalna lepljiva i vodootporna pasta koja praktično služi za zaptivanje kardanskog kućišta, to belo namazano.
  7. Pa kako može da radi kad se razdvoji koturača na dva dela i spadne sajla gasa. Kad je samo naprsniće, izgubi se malo sinhronost vuče.
  8. Kad je ovako mala napuklina, ne može da se napipa prstima, nisam siguran ni da se kamerom može videti: Evo na drugom motoru, jedva vidljivo:
  9. Pogledah kolegin klip, posle ko zna koliko godina apscinemcije od YTa, po pitanju BMW mehanike. Rekao bih da je motor imao udes i oštetio jednu stranu gde su ventili budženi, to lako strada inače. Vrlo moguće da je nakon toga slabio pritisak ulja i neko poturio nađenu podlošku, stari štos inače, malo verovatno da se to desilo pri prvoj montaži. Kod bokser agregata, izuzetno je važno da postoji simetričnost cilindara po svim aspektima, obe hilzne bi trebale da budu parno zamenjene, ali će motor raditi i ovako. Da sam ja kojim slučajem sudio, presudio bi mu odmah otpad i prodaju u delovima definitivno, bez da guram kameru koju sam dobio na poklon od kolega post iznad. Inače je storija poučna, ko što rekoh, motori stari davest i kusur godina, R1150, radili ih i Kurta i Murta i onda je epilog poražavajući. Pre nekih četiri meseca, prodat je GS 1200 iz 2005 godine, fabrički bez serva, sa punom istorijom i bukvalno stanja, sedi vozi, za 4.650, čisto radi rukovođenja činjenicama. Slažem se da je polovno uvek mačka u džaku, ali ima prodavaca polovnih delova kod kojih je stanje sasvim sigurno verodostojno. Skoro crko jedan snop menjača na 2008, savetovao sam polovan ceo menjač, kuplhen i eno ga samo škljoca sad, poravka bi koštala sugurno duplo više.
  10. Koliko sam video i razumeo, letimično bacio oko, uzimani su polovni delovi, sa novim bi tek bilo još skuplje. Svi vitalni šrafovi kod BMWa su za jednokratnu upotrebu, mada majstori vraćaju stare, jer garnitura novih bi ovde izašla možda i 200e. Kod polovnog motora se ne zna nikad kakvo je stanje, ma kako lepo izgledao, ma šta vlasnik pričao, ma kakve papire pokazivao. Kad se pojavi još i defekt, tek onda se ne može znati šta je sve otišlo, isprva se obično misli da nije to ništa, ili da nije valjda, ma valjda neće,... pa se krene u popravku i kad se shvati da nije isplativo, onda nit da se prekine, nit da se nastavi dalje u neizvesno. Kad klip šine i kad se klipnjača pokrivi, pitanje je da li je radilica povukla, klackalice mogu da budu na ivici pucanja, svi lanci, slajderi, zupci,...jednostavno ima previše riskantnog, plus kad se zaključi da je već bilo klasičnih budževina, ko zna šta može da se desi nakon neke buduće kilometraže.
  11. Dobar polovan agregat, sa papirima naravno, u Srbiji se kreće oko 1.200e, plus ugradnja 500 i ne misli se kako je urađena nužna mašinska obrada, kakvo je stanje polovnih delova, da li su svi ostali sklopvi prošli neoštećeno, jel možda trebalo još nešto zameniti itd. Motor tog godišta ima još nižu cenu zbog riskantnog servo kočionig sistema, tako da je ionako za izbegavanje, ja ih sve odbijam zbog rizika otkazivanja kočnice, sentiment je u redu, al ne bi trebalo da se glava dovodi u pitanje zbog njega, stvar ko i svaka stvar, ima ih i boljih i lošijih, ja ih volim da održavam preko mere, ali im ne robojum, još manje patim, racionalno uvek nađe veće i lepše zadovoljstvo.
  12. Pitanje je koliko košta tolika opravka i sa polovnim delovima, a kamoli novim, obzirom koliko vredi motor tog godišta i stanja, kad je ovako veliki lom, ostatak je možda isplatljivije prodati u delovima i za ukupnu sumu kupiti neki sličan nedirnut.
  13. Podigneš motor na centralni štender i dodatno poturiš gredicu ili slično da oba točka budu odignuta od tla. WD 40 posle nekog vremena polimerizuje i onda skuplja vlagu, ima namenski vosak u spreju za konzervaciju, koristi se i za alat, može i neki koji služi za politiru. Gorivo gubi oktanski broj, nije loše staviti stabilizator, mada za 6 meseci neće biti drastične promene, svakako pun tank. Postoje sredstva za konzerviranje unutrašnjosti agregata, često se primenjuju za brodske motore, ali je posle paljenje komplikovano, može da pomogne masna nauljena krpa, zapuše se i cev auspha i usisna, to kao ublaži vlagu. Ako pokrivaš motor od prašine najlonom, mora da postoji otvor za ventilaciju na vrhu zbog kondenza. Akumulator na pametan punjač koji ima spavajući mod i radi povremenu dopunu, a postoje i namenski samo za održavanje već punih akumulatora a koji ne pune, često se sreću po marinama. Neki punjači drže stalan napon, to nije dobro, mora da se dopunjuje i isključuje, ne valja pozitivna rešetka da bude na stalnom potencijalu. Ako nema mogućnosti za akumulator, onda da se raskači minus klema kao prva. Kočiona tečnost oksidiše i vuče vlagu, možda da se zameni po tvom povratku, motor već ima neku starost od momenta proizvodnje. Ulje i filter agregata posle 1.000km da se zameni, jer i ono ima neku starost, plus što na prvim kilometrima razrade se najviše jave opiljci. Uspešan rad i srećan povratak i onda mnogo uživanja, miris novog motora je nesvakidašnji.
×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja