Jump to content

Moto Zajednica

đunta

Članovi
 • Broj tema i poruka

  5379
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Reputacija u zajednici

2478 Excelent

4 Pratilaca

O članu đunta

 • Rank
  Ne silazi
 • Rođendan Maj 5

Profile Information

 • Pol
  Muškarac
 • Lokacija
  Singidunum
 • Interests
  Audio, ekologija, motorciklizam
 • Motocikl
  BMW R 1200 GS

Poslednji posetioci profila

8459 profile views
 1. đunta

  Svi modeli: Kocione plocice

  Kod ovakve konstrukcije jedna strana se više troši i zato je deblja jedna za oko 1,5mm, kako odmiče ekasploatacija razlika bi trebalo da bude sve manja i na kraju da se poravna na donjem limitu upotrebe, ako sistem radi ispravno.
 2. đunta

  Svi modeli: Kocione plocice

  Žute su vožene, crne nove.
 3. đunta

  BMW R1200GS & Adv

  Ovo što si napisao: potvrđuje moje mišljenje: Glavni kočioni cilindri traju jako dugo i kad crknu pre vremena razlog leži u navedenom, da si po kupovini motora ga prečešljo, verovatno ne bi došlo do procurivanja, a tvoja sreća da nisi ostao bez kočnice kad ne treba. I nije u pitanju samo gumica već erodirana košuljica, popravljeno je ono što je inače za zamenu, a sam znaš koliko košta i nov i rizičan polovan cilindar.
 4. đunta

  Svi modeli: Kocione plocice

  Da praviš svadbeni moto skup. Setih se pomenutog 1.2, kad sam ga probao, kazao sam da računa da nema zadnju kočnicu koliko je slabo kočio, a metutute nove sinter BMW pločice pre 2K, vidi se koliko se jedna više strošila, inače koče neuporedivo bolje nego BMW organik: i oba klipa pukla, ko zna još kad ranije:
 5. đunta

  Svi modeli: Kocione plocice

  Podsetiću te na slike iz ovog posta gde se vidi ugljenisana plastifikacija poleđine https://forum.bjbikers.com/index.php?/topic/95275-svi-modeli-kocione-plocice/&do=findComment&comment=2014711 a na frikcionoj površini jasan znak pregrevanja i to je pločica koja naleže na klipove, možda je naprslina posledica pajsera ali isuviše dokaza ide u "prilog" pregrevanju Brembo i BMW-Brembo kočionice su odlične ali po meni osetljive na zaribavanje, naročito zadnje zbog takve konstrukcije i traže održavanje iako gotovo niko ne uočava da ima pad efikasnosti dok se ne uradi ljudski servis. Servo ABS je izbačen pre svega zbog hirovitosti, vrlo je komplikovan i servisi po pravilu izbegavaju da rade zamenu ulja zbg rizika otkazivanja koji tom prilikom može da se desi a nema razumnog objašnjenja. BMW nalaže izmenu na 12 meseci vozo ne vozo, što u praksi retko da se sretne. Sistem ima više hidrauličnih komora koje moraju da rade sinhrono između sebe, nema džabe 9 sisica ukupno. Vazduh u kočinom sistemu nikako nije dobar, u servu tek i savim je moguće da ti on pravi negde problem. YT klipovi koji prikazuju brzu zamenu ne piju vodu, ja provodim 5-6 sati pune koncentracije i sa svojom listom na motoru sve vreme i nisam živ do kraja. Lane je jedan 1.2 izašo iz jednog servisa sa gotovo nikakvim kočenjem prvih 5-6 km, oba kruga su glavila svaki put, zadnji sam rešio uz zezanje a prednji ne, od 5 aktivacija jednom je zaglavljivao na tren i digo sam ruke, no, posle par stotina km se potpuno stabilisao i evo ga već destinu K radi bez greške. Prekontroliši sve još jednom i ponovi celokupnu zamenu ulja, novog i tog časa otvorenog pa kako ti bude, predpostavljam da imamo isti kriterijum pri oceni stanja, mada ti nisi ženjen za razliku od mene pa "možda" ne znaš nešto.
 6. đunta

  BMW R1200GS & Adv

  Neće svet tako lako da pada na marketing po džepu, bar ne dugo koliko već traje BMWforija, vrlo cicijaški troše oni novac dok mi već decenijama nasedamo na politički, a počeli smo da verujemo da i motore su vozile babe nedeljom na pijac. Nema šrafa koji nije načet, drastično gore nego na 11xx seriji a i kod njih oni nisu bili kako treba, prosto neverovatno koliko se loše cinkuju a to zaista ne košta ništa, a za te pare bi trebali da budi svi od inox-a. Ne znam da li znaš, Honda radi opoziv žica točkova na novoj AT upravo zbog korozije. Kod GS vodenjaka je pušten servisni bilten, ako je vše od X žica labavo, predpostavka 5-7, da je tek tad točak za zamenu, a generalno ne sme ni jedna da bude meka već sve do jedne jako nategnute, tako je bilo na seriji 11xx a kroz godine je i to degradirano.
 7. đunta

  BMW R1200GS & Adv

 8. đunta

  BMW R1200GS & Adv

  Ovo je novi RT: Uvodi se promenljivi razvod ventila i varijabilni hod pa će praktično klapna usisavanja biti potpuno eliminisana što će još više podići obrtni moment, a priča se o snazi od 144 konja.
 9. đunta

  BMW R1200GS & Adv

  Ne znam na šta si sve morao da se istrošiš, al nije ni bitno. Činjenica je da svaki polovno kupljeni traži da se detaljno pretrkelja i obično se nađe nešto što i nije propalo od redovne upotrebe ili loše izrade, već ne domaćinskih i neukih ruku, vrlo verovatno je i taj ABS stradao, ako jeste, od ne zamene ulja. Kad se sve to dovede u red, smatraj da ti predstoji samo redovno eksploataciono održavanje i u svakom momentu ćeš moći na bilo koji put. Mi malo više očekujemo od polovnog motora a po pravilu ne ispada tako bez obzira koliko se plati ili uveze ko iz sada na glasu Švice. Polovan motor po sistemu sedi i vozi, ne postoji. Motor sa slike sam češljo nekih desetak dana a osim uja i filtera ništa nije bilo potrebno za zamenu osim manžete kugle, na dalje isto a sledeći servis kardana i to kontrolni, tek za 40-tak K.
 10. đunta

  BMW R1200GS & Adv

  Da ne postavljam ponovo sliku sata sa 800.000km BMW-a1.1, ovo je od vazdušnjaka 1.2 iz prve ruke, bez ičega što bi se smatralo kvarom, samo potrošne potrebštine, pritisak u cilindrima identičan na oba cilindra i pun kao posle razrade koja traje oko 40.000km, a motor ima putnu istoriju koju ko zna koliko Zedu-a sabrano ne bi moglo ni da sanja. No jeste činjenica da globalno u svemu pada kvalitet, BMW i dalje ima rast prodaje, ako ništa bolje, izgleda da je naj manje loš od današnje ponude, zato se i kupuje toliko i kao nov i kao polovan.
 11. đunta

  Svi modeli: Kocione plocice

  Klip glavnog kočionog cilindra nikad ne ide do kraja osim kad se ispušta ulje a kompresiona gumica mora uvek da prođe kanal za lonče, na čelu je opruga koja nije baš slabunjava i ona vraća klip u početnu poziciju u cilindru, zeger osgurač konkretno. Potisna šipka ima podešavanje mrtvog hoda i bude fabrički podešena da bude pristan neki obavezni zazor i to se ne dira ofrlje, a lako se utvrdi da li je pretegnuta. Otpuštanjem za 2 kruga se na drugoj strani poluge javi prazan hod oko 1cm što čini određeno kašnjenje u aktivaciji kočenja i to nije dobro. Ako sama klješta rade dobro celokupno, moguće je da se crevo negde klobuči i zaostaje pritisak u njemu samom, sa isključenim kontaktom bi trebalo lako da se utvrdi da li je sve u redu bazno, potom sa uključenim servom mora da bude isto, da se disk oslobodi od pločica. Sad, taj servo ume da pravi probleme a vala i CBS koji aktivira oba kruga i raspodeljuje snagu, pa nek ti je Bog u pomoći, mada tebi samo ženidba može da pomogne.
 12. đunta

  BMW R1200GS & Adv

  Danas više ništa nije bulletproof. Preneo mi je drugar nečije sagledavanje iz mislim KTM sfere, otprilike skraćeno, "kupljen nov motor ne znači da je savršen, da bi trajao valja da se sve pretrkelja i podmaže", to je otprilike što se desilo Pandi, još i kod čistog vazdušnjaka poslednjih godina kardanski sklop biva ne podmazan ili je to učinjeno ovlaš, mada korozija ne bi mogla da nagrize toliko jer ljudski čelik je prilično imun. Sam dizajn je predodređen da vrlo lako može da uzrokouje kvarove bez obzira nastojanju da se preventivno deluje, same manžetne, koje koštaju papreno za tolko parče gume, propadaju i često se menjaju i verovatno ih prodaju na hiljade i to im je način za ekstra zaradu. Na 1.1xx sam sto puta skidao stakla migavaca, sad sam na 1.200 nepažljivo zamenio staklo koje je negde otpalo, kupio drugo i odmah zalomio, znači 2 komada, jedno košta oko 15€, a vredi 1€ i mislim da su ih prodali zilion jer pri običnoj zameni sijalice vrlo lako se slomi, kad se uporede sa predhodnim serijama, lako se uoči razlika u lomjivosti. To su zamke savremenih industrijskih rešenja koje se maskiraju marketingom i tu nema leka, Golf 2 više ne postoji u kvalitativnom smislu, na stranu sve veća komplikovanost i pri običnom održavanju a kamoli opravkama. GS 1100 je koštao nov 19.800 DM, GS 1200 koji sam nedavno uzeo je plaćen u Slovenji 13.900€, imam račun, lepši, jači, napucaniji,...a za četvrtinu jeftiniji, to dosta govori i tako je kako je. @Castor-Šta god da ko kaže i misli, sa čim se slažem, valja da probaš motor jer svako je individua za sebe i to što meni ili većini paše, ne znači da će i tebi, pogotovo što se radi o atipičnom vešanju za koje je meni trebalo petnaestak dana svakodnevne vožnje da ga skapiram. ADV model je viši i teži pa to imaj na umu, po meni je nalepnica prevashodna a ne suština. Da li ćeš uzimati nov ili polovan je pitanje dubine džepa, LC ima prilično bolji obrtni momenat ali ne mislim da je to pa nešto ekstremno presudno jer vozne performanse nisu podređene nekom R-u. Prijatelj od koga sam uzeo 1.2 sad ima LC Reli, prva diferencija mu je bila da vodenjak ume da prokliza na otvaranju gasa, a zaista ekstremno dobro tera i ima jako puno kilometzraže u svim mogućim uslovima. Kako god, miris novog nema cenu, to je merak.
 13. đunta

  R1100RS: HAL senzori

  Na kraju Plavog Mosta u Beogradu, tel. 011 347 1188, barem bilo.
 14. đunta

  R1100RS: HAL senzori

  Ko je viknuo Šalu na stranu, tu i tamo čujem o otkazivanju senzora, upravo kako se bata Lakiju desilo, motor stao i tu ostao, nema nastavka vožnje i to će se desiti pre ili kasnije zbog proboja usled loše izolacije žice jer senzori u načelu ne crkavaju sami od sebe. Kvar se uglavnom ne najavljuje već se desi nenadano i zato treba preventivno zameniti kablažu. Ne znam da li se vide slike, ukoliko je potrebno mogu ponovo da ih postavim na forumski server i svako iole vičan lemilici može izvršiti zamenu, već za tačno podešavanje paljenja je potreban dodadni pribor ali uz markiranje zatečene pozicije će vraćanje biti zadovoljavajuće. Reparacija zamenom samih senzora mislim da nije razumna, jedan senzor košta od ranije oko 2.000 Dinara, da bi se znalo da li je crkao moraju da se razdvoje postojeće žice što je praktično veliki dao posla, a sama zamena senzora vrlo pipava pa je bolje sprečiti nego lečiti.
 15. đunta

  TDM Srbija

  Opet moram da iskomentarišem a ti svati kako hoćeš. Motorcikl i auto nisu bezbedni za vožnju ukoliko im vešanje nije ispravno, sa praznom gumom ne može da se vozi a sa malo pritiska može da se zadovolavajuće preveze polako, slično analogno. Ne sporim tvoju procenu al je ona krajnje subjektivna, kad se nema baš ništa, nešto je pregolemo ai je i dalje manje ili više nedovoljno, objektivno. Ako nsi hteo da veruješ meni i moji iskustvenim navodima i na osnou više remontovanih TDM amortizera, mogao si da nađeš fabrički manual za motor umesto pokuašaja da me napljuješ bez argumenata, ili da mi se obaratiš za osnovne instrukcije koje bi preneo izabranom. Ne mora i ne treba da se veruje nikom al mora da se uvaži fabrika, slika sa neta: i iz moje garažice, punjenje azotom preko punilice sa neporatnim ventilom:
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja