đunta

Članovi
 • Broj tema i poruka

  4899
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

 • Days Won

  5

đunta last won the day on Oktobar 31 2016

đunta had the most liked content!

Reputacija u zajednici

2148 Excelent

O članu đunta

Profile Information

 • Pol
  Muškarac
 • Lokacija
  Singidunum
 • Interests
  Audio, ekologija, motorciklizam
 • Motocikl
  BMW R 1100 GS

Poslednji posetioci profila

7165 profile views
 1. Dobro jutro, Remont amortizera ide od 80€, zavisi od stanja i komplikovanosti u smislu da li je servisibilan ili ne. Pozdrav Đunta
 2. Zdravo, Ne učestvujem u bilo kom vidu u kupoprodajama, polovnim delovima ni slučajno, tako da ti ne mogu pomoći, eventualni servis tvog amortizera tek za septembar. Puno pozdrava Đunta
 3. To je tačno, al nije motor jedino kad se snima. Recimo, sve što radim prilikom servisa snimam, to sa širokim uglom ne liči dobro, i fotke su krive pa koristim telefon tako da bi bilo mnogo bolje da kamera ima mogućnost sužavanja ugla snimanja.
 4. Hvala, pošto imam Sj 400 sa svim dodacima, čak i bovu i tronožac, uzeo bi sada kameru sa daljncem u osnovnom paketu, sve džidže pašu na bilo koji Gopro i kopije. Xiaomy je vrlo ozbiljna kineka firma, recenzije mobilnih telefona su im fantastične, na njih stavljaju Sonijev senzor isto i to očigledno pravi razliku u kvalitetu snimka. Ima jedan klip na youtube-u, podeljen ekran na pola, Gopro i neka od ovih kopija, minorna je razlika i to u krajevima fokusa kad je u senci, a koliko znam ni Gopro ne radi po mraku, tako da te razlike nisu bitne svakome. Meni naj više smeta široki ugao snimanja koji krivi sliku, ima kamera koje imaju mogućnost podešavanja ugla ali koštaju pa čitava neka sirotinjska ideja gubi smisao, pregršt uspomena za malo para. Meni je drugar Royal kamerman, ima Gopro kao pomoćnu kamericu za neke situacije kad ne može da digne profi kameru, kaže da je smešna sa aspekta profesionalnog snimanja, lično poznaje nekog Engleza koji radi recenzije i sve to što taj kaže je apsolutno merodavno.
 5. Da, na novi model, za njega jedino postoje puni tehnički podaci na zvaničnom sajtu koliko sam video, tu zaista stoji blututh daljinac a u nekoj ponudi na Aliju je navedeno da ne podržava remote contol, ima neku stabilizaciju, gravity senzor u 6 osa...Jeste osetno skuplja, na prvi pogled više nego duplo i to sa skromnim paketom dodataka. Displej je vrlo lepo imati, sad, jare i pare i to za male, teško. Obrni okreni meni Eken H9R deluje vrlo primamljivo.
 6. Jednostavno, zamisliš kako na motoru da uključuješ i isključuješ kameru, sve osim daljinca na narukvici je nezgrapno i nebezbedno, na stranu da se snimanje ne uključi ili ostane uključeno neprimetno, pogotovu kad je kamera na kacigi je to moguće.
 7. Ma sve su hendikepirane noću, wifi preko telefona jednostavno nije upotrebljiv kao daljinac na narukvici, to je poenta, pogotovu na motoru.
 8. Hvala, koliko vidim Xiaomy Yi ima displej, nema i ne podržava daljinski i nema stabilizaciju slike što možda i nije nešto preko potrebno, ali mi je daljinac prevashodan i praktično presudan. Ako nema ništa novog i epohalnog, onda je Eken H9R optimalan izbor za prosečnog, ili manje zahtevnog, korisnika.
 9. Koliko vidim nikakvih noviteta, da li su i dalje u vrhu Eken H9R, Sjcam 4000,... ili ima nekih novih modela, zaboravio sam da sam ćerci poklonio Sj, jedva mi dade pre neki dan, hoću da kupin nešto sa daljinskim, zato sam joj i darivao.
 10. Tečni metal neće da prihvati na plitko a ni na glatko, jako teško se obrađuje i hoće tad i da otpadne, on je za reletivno duboka i oštra oštećenja, za riseve nije, oko kalajisanja znam vrlo malo. Ne vidi se na slici dobro ali po bakarnoj boji i obliku je došlo do ljuspanja nikla i hroma što znači da su prisutne oštre ivice, može da se proba sa šmirglanjem i poliranjem, napravi se što blaži prelaz ili ulegnuće, znači relativno velike površine naokolo bez stepepenica ili pregiba da bi elastičnost semeringa to pokrivila. Na slici se vidi da je brisač ispucao, on čuva štap i kroz svaki zarez je sigurno nečistoća prodrla i porisovala i štap i zaptivni semering koji zato i propusti, a nepisano i pogrešno uvreženo je da se manja samo kompresioni zaptivač. Semeringa ima krutih i mekih, originali su po pravilu mekši i bolje zaptivaju jer se bolje upašu.
 11. Zanimljivo to sa kalajisanjem, nekad se taj postupak koristio za gitovanje auto karoserija umesto gita, predhodno dobro odmasti i probaj. Inače, može štap da se inovira, obrusi se samo deo po kome kliza semering, radi još bolje na mestu gde se hvata u trougao, nanese tvrdi hrom i potom opet prebrusi i vrati na potrebnu meru, otprilike pedesetak €.
 12. Nije puko pri stezanju već kod odvijanja verovatno, gvožđe i Al legure su skolne slepljivanju i tad je potrebna znatno veća sila za ošrafljivanje, još ako se koristi duga poluga i kosi ključ, krak sile ode može da ode na naj slabije mesto koje pukne nekad uz prasak, nije to ništa neuobičajeno za aluminijumske kartere, ne steži previše ubuduće čep i nastoj da podlošku uvek menjaš ili bar ne okrećeš stranu, imaš nove dijagonalno od Dolćino kafea. I dobro si učinio kupivši drugi karter, varenje i zezanje bi te koštalo više, plus rizik da popusti var, ne znaju svi varioci da prepoznaju vrstu legure nit imaju svi adekvatne alektrode i samo lepe a to nije preterano dugotrajno. Novi karter je jeftino plaćen čini mi se, prekontroliši da li je ravna naležuća površina, možeš da skokneš i do mene, imam namensku podlogu za to, a i bio bi red inače.
 13. BMW, gde se seti Bilux sijalice, to je ona kruškasta, ima je dan danas na pojedinim skuterima, nisu samo Stojadin i Fića imali te farove već sva vozila, a pojavom H4 halogene sijalice je i Zastava ugrađivala H4 farove koji su bili sa prednje strane ravni i po tome se razlikovali. Za pomenuti stari tip fara sa kruškastom sijalicom se ubrzo pojavio adapter za ugradnju H4 sijalice kojim je ona pomerana unazad upravo zbog prelamanja na reflektujućem ogledalu i time neutralisalo rasipanje koje zaslepljuje, jeste bolje osvetljavao ali vidno lošije nego noviji H4 far. Ista priča je i sa ugradnjom Xenona u H4 far, sija al uglavnom rasipa, dok namenski Xenon projektor radi kako treba. Zamalo da kupim par Hellinih farova od 90 mm na engleskom ebay-u pre neki dan, međutim, radi se o farovima za vožnju levom stranom, razlika u odnosu na ove za desnu stranu je u geometriji ogledala. Zanimljivo je da taj far postoji u više izvedbi iako spolja i na oko su svi isti, radi se kao Bi-halogen, Bi-xenon, samo za dugo, samo za kratko i kao svetlo za maglu, mislim da ima i varijanta za Led, opcija levi ili desni saobraćaj kao i neka treća turistička varijanta. Očigledno se radi o razlici parabole, odnosno unutrašnjosti fara. Ugradnjom H4 sijalice u prastari Bilux far, drastično se povećala vidljivost, masovno se to činilo ko proteklih godina sa Xenonima, subjektivno zadovoljni i ćorav bi video da bolje sija, ali tehnički to nije prolazilo bez adekvatnog adaptera. Jednako je i sad, masa je zadovoljna subjektivno Xenon sijalicom u H4 faru ali bih voleo potvrdu da prolazi i tehnički pregled a da neko ne zažmuri na njemu. Philips je izbacio led H4 sijalicu, par košta 209$ na Amazonu i potreban je verovatno Led i far da bi bila zadovoljena tehnička a ne samo subjektivna strana. Sumnjam da kineski ledovi od 10, 20 evra ispunjavaju kriterijum. Satelis je ugradio Xenone u jedine kineske projktore koji su imali standard, plaćeni setovi skupo, brendirani tek preskupo, ima i temu o tome, ono što mi kupujemo za za sedamdesetak evra je jednako samo po slovu X, par projektora za 30-40€ i za sijalice isto toliko. Mislim da se sve sad ponavlja sa ledovima, jeste potreba za boljim osvetljenjem na motoru, ali je malo i pomodarstvo za sitne pare. Jeste far na BMW-u R1100GS, rogobatan i ne osvetljava dobro pod nagibom motora, pričali smo bata Laki i ja nebrojeno puta, ja sam odlučio da uzmem dva H4 fara na nemačkom ebay-u i ubacim Osramove NBU ili Laser sijalice jer je to po meni pre svega legalno i tehnički potpuno ispravno a uz dvostruki izvor svtlosti mora da sija ko auto, plus je bezbedno jer je malo verovatno da obe sijalice i oba vlakna crknu istovremeno, kad kod Xenona ode balast i Bixenon sijalica, istog časa totalni mrak.
 14. Bio juče u jednoj prodavnici da probam kineski alpin star za 60€, naj veći mogući broj je malen, nemam ja dugoprstu šaku ali je ipak koren između palca i kažiprsta prekratak i isti problem ko sa OJ-jom, zaostaje rukavica i pritiska gas koji zaglavljuje, a takođe je sa spoljne strane neko ojačanje i malo je kruta rukavica na tom mestu što predpostavljam da bi se vremenom uleglo, ostali prsti su knap i dužinski i po širini ali bi moglo da prođe. Nisam zagledo rukavice potom pa ne znam da li su postavljene sa donje strane iznutra ali sam stekao utisak da je tu sloj predebeo kakav god da je pa mi se ni to nije dopalo zbog mogućeg slabijeg osećaja. Posle ovoga, bez probe definitivno nema kupovine bez probe pa ću naručiti nešto kod Britanaca, za 20-30 & plus 13 GBP za poštarinu se mogu dobiti rukavice na tu temu na ebay-u. Problem o kome govorim, položaj u vožnji sa dva prsta preko kočnice, koža rukavice je uz dlan i oko korena palca i kažiprsta: Kada se palac povuče unazad i raširi da se otpusti gas a prednji prsti se da kažem izduže i sve se ko obmotana zmija pomeri napred oko komandi kočnice da bi se kočilo konstantno i doziralo, koža između palca i kažiprsta i po celoj širini dlana po podužnoj osi ručice se zateže i praktično pritiska komandu i otpuštanje gasa kasni ili on ostaje zaglavljen, a o brzim kratkom među gasovima kod išaltavanja pri konstantnom kočenju tek dolazi do zbrke ko da se prvi put sedne na motor, kad se još doda fino guranje kormana radi korekcije kretanja motora, problem se usložava jer umesto šake to čini koža rukavice ko feder. Naglasak dobrih trkaćih rukavica je upravo na ergonomskoj izradi dodirnih površina i njihove direktnosti kao da su gole šake, odnosno prsti i deo dlana kojim se prihvata ručica kormana, koliko sam video Held radi među veličine i moguće je naručiti rukavicu po meri upravo zbog prefinjenosti dodira. Ovde se lepo vidi se kako se gubi kružnost što meni pravi neviđenu nespretnost i nesigurnost pri upravljanju bez obzira što je normalna vožnja :
 15. Sistem BMW vešanja je unikatan, pojedini ga ni ne vole, potrebno je neko vreme privikavanja da bi se doneo zaključak, blic krug nije dovoljan. 6 stepen na BMW-u je štedni, overdrive, nije vučni, na malim brzinama može samo naškoditi kvačilu i menjaču, integrisani kočioni sistem, tačnije partly integral, je jednak funkcionalno kao na seriji 1.2 do modela 2007 kad je izbačen iz ugradnje kao kvarljiv, nepouzdan i nebezbedan, radi se o elektro hidrauličnom servo ABS-u. RT je ne baš zanemarljivo lakši, nešto kraći iako ne na račun komfora, bolje se kreće po lošoj podlozi, nešto je okretniji i na neki način univerzalnije upotrebe iako prvenstveno turing, dok ST je praktično više linijski. ST je jako kvalitetan motor i nema mesta nipodaštavanju, nesporan je kod oba motora, koče i idu zavidnom putnom brzinom oba, Honda radi uglađeno naspram BMW-a koji pa opet ima svoj šarm pa ko se na šta zalepi. Lično opredeljenje je primarno, kao drugo, pretežna namena upotrebe.