Jump to content

Moto Zajednica

đunta

Članovi
 • Broj tema i poruka

  6071
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Reputacija u zajednici

3536 Excelent

O članu đunta

 • Rank
  Ne silazi
 • Rođendan 05.05.1956.

Profile Information

 • Pol
  Muškarac
 • Lokacija
  Singidunum
 • Interests
  Audio, ekologija, motorciklizam
 • Motocikl
  đački pešački

Poslednji posetioci profila

13131 profile views
 1. Ah, kolko puta se verao na galeriju u Vojvode Stepe, tu je držao literaturu a je sve preparate upotrebljavam isključivo po fabrikim uputstvima. Radio sam Lesonal pre mnogo godina, on je ko retko ko a da zna toliko o celokupnoj problematii, zato prihvatam njegovu preporuku bezuslovno, što mi inače nije svojstveno. Što se tiče poliranja, uzeo sam mislim 7 diskova kod njega, a imao već neka dva, pastu nisam ni gledao šta mi sipao, samo sam video brojke 1 i 2. Polirao sam skoro neku livenu plastiku, znači, koja nije farbana i niti potpuno glatka, krzneni disk je napravio odličan rezultat sa grubljom pastom. Farbana plastika se tretira kao ofarbani metal, nema razlike. Letos polirana šoferka, ja sam samo probao, tu već hoće da dođe do ozbiljnog zagrevanja stakla a i same mašine, doduše, zavisi ko kako radi, kod nekoga može ceo dan da se vrti a da ne dođe do pregrevanja.
 2. Ja sam koristio još davne 1977, imam i sad. Sa njim može da se vidi kakvo je sagorevanje usisne smeše, na osnovu čega se može zaključiti o podešenosti usisa i delimično o stanju ventila.
 3. Kod Igora Automtove u Ustaničkoj u Beogradu, može se naći kompletan reparacioni materijal, vrhunski pravi PPG boje, hoće da tonira i to radi dobro, što inače većina neće, već isključivo kako ispadne po receptu. Svi artikli su vrhunskog kvaliteta, mahom profi, ali većinu prodaje na gram, mene sramota da uzimam manje od 50gr bilo čega i to je prednost. Takođe, jako puno zna o problematici i uvek hoće valjan savet da pruži. Skoro kad sam bio, okačio je na kasi tabelu sa uticajem nekih faktora na nijansu boje pri špricanju, recimo, niži i viši pritisak, to retko ko zna, ni ja nisam znao sve fazone. Ima pun izbo ri za poliranje, veliki raspon diskova na komad, više raznoraznih pasti,... ja sam uzeo prepustivši izbor njemu, dao mi je 2 po pedeset grama ne znam koj, finu i grubu, mada je i ona fina pod prstima. Naravno, svaki put natrčim na nešto novo i potrošim koji Dinar više, sad sam naišao na jako fine polire koji su se tek pojavili. I, pravi boju u spreju sa aktivatorom, to neće baš svakome zbog ograničenog vremena upotrebe, al kad se malo "ubedi", napravi.
 4. Ista. Pod poliranje spada i šmirglanje, kad je to potrebno, znači, ne uvek. Šmirglanje samo rotacijom jeste opasno, zato se koriste orbitalne ili vibracione roto mašine. Poliranje koje ide pastama i adekvatnim sunđerima, ne može ništa da zezne, jedino da stoji mašina na istom mestu dugo. Rezultat poliranja zavisi od početne pripreme, da li se želi da se izvuku risevi, ili je dovoljno da se malo zablaže i napravi površina sjajnom, ili sjajnijom nego što je bila. Tad je dovoljno ovom mašinom sa par diskova i jednom pastom preći i biće vrlo zadovoljavajući rezultat. Odlična je mašinica, može jednom rukom da se radi. Žuta polirka za iste pare je samo različita u ergonomoji, pa kom koja više paše. Doduše, trgovac sa KP od koga sam uzeo mi reko, "zelenu" i ja uzeh "Makitu".
 5. Nema na čem, ili, što bi rekli Englezi. Pogledo sam link po prvi put upravo kad sam ga linkovao, mada sam znao da postoji. Rešenje je potpuno izlišno, na stranu cena samih delova, komplikovana je sama ugradnja. Tanjarići koštaju skromno, svaki strugar može da ih uradi, jedino je bušenje i rezanje navoja u samoj osovinici malo zahtevno. U Bingovoj ponudi, koju sam gore postavio, je komplet koturača sa osovinom, deluje kao "plug&play", međutim nije, dolazi do odstupanja od referentnog protoka vazduha zbog demontaže, jasno piše upozorenje u izvodu fabričkog manuala. Zato, tanjirčići i vozi Miško.
 6. Nisam siguran, al mislim da mora.
 7. Skupu zamensku koturaču je neko napravio sa namerom da šiša, a njena ugradnja nije baš ni tako jednostavna. Plus je diskutabilno koliko će dugo sve to da stoji kompaktno na dve čivije, tečnost za osiguranje navoja hmmm, non stop to radi, trpi temperaturnu diletaciju i udarce. Takođe, sama izrada i ugradnja mora ipak da košta, a potreban je neko malo vičan i opremljen. Ovo što je meni palo na um je krajnje jednostavno, tolerantno na greške, a dovoljno jako da drži remenicu trajno stabilno, može se sve dodatno naliti nekim lepkom da drži strah, ne vuče to kola. Inače su koturače kao u ogledalu, znači, dve različite, leva i desna, dok je tanjirić unisex. Evo kako izgleda ugradnja:
 8. Ne može ništa da se skine tako lako, naveo sam. Čovek doneo, ugrađeno, ima 2-3 godine, kad sam video temu, pozvao za informacije koje sam i preneo, ne znam ništa više. A priča, šta bi bi bilo da je bilo i kad bi bilo, može da traje u nedogled.
 9. Imam cele i komplet ajnšprice sa urađenim ovim pločicama za koje sam dao dimenzije. Kad pukne original koturača na jednom mestu, ona se raširi i deformiše tako da tanjirići moraju da se pašu za svaku takvu remenicu ponaosob jer kolko god da se koturača stiska da se tanjir nabije, može se desiti da neće da se navuče i mora se širiti za koju desetu. Može naravno da se napravi univerzalno šire i da naleže svaki put komotno, al to nije to jednostavno. Izrada je čista strugarska, ništa specijalno. Slikaću danas sa šublerom dimenzije.
 10. Ovi senzori se ugrađuju specijalnim ključićem i osiguravajućom maticom, ne mogu se baš tako lako ukrasti, a sem toga, bez displeja koji stoji negde gore, su neupotrebljivi, a on tek može da su ugradi tako da njegovo skidanje bude prilično otežano. Senzor ima smisla kad dođe do minornog propuštanja pneumatika, recimo, vozi se relativno pravo i mirno, auto putem na primer, tad se mali i postepeni gubitak pristiska ne mora primetiti, siđe se na neku deonicu i počne krivinarenje, a ne zna se da su gume ispumpane, to je već opasno, još opasnije što tada sve više, brže, gube vazduh.
 11. Setih se primera, otkinuta oba šrafa čim se dejstvovalo silom, nije bilo mogućnosti grejanja jer bi se istopio plastični blatobran, niti je moguće našpricati odvijač zbog nepristupačnosti. Patrljci ostali u čizmama, pa bušenje, a to nije ni malo lako, pogotovu kad je prohrom, pa saniranje navoja, pa estetska popravka štete: Desni šrafić je od senzora ABS-a, oštećena glava pri pokušaju odvijanja toreksom, al na sreću se odvio "smrt" klještima, levi je nov inox, ali imbus, nema toreksa kod nas u ponudi: Sve se ovo nebi dešavalo da se šrafi čiste, podmažu i ne pretežu, redovna je pojava da se ti M4, 5 i 6 stežu preko svake mere, a oni, po pravilu ne nose ništa, uredno namazano pastom, da je senzor metalan, tad bi celo telo šrafa bilo omašćen, ovako, samo deo koji ide u aluminijum: Tretiranje šrafova traž vreme jednostavno, čist gubitak naizgled, ali kad se desi peh, onda se tak shvati dobrobit. Kad se jednom nanese pasta, ne mora da se obnavlja sledećih ko zna kolko puta. Za ovu namenu postoje 3 vrste, bakarna, aluminijumska i keramička pasta. Bakar najbolje razdvaja galvanski potencijal i uz to, ne pospešuje samoodvijanje, za razliku od keramičke, treba uzeti vodo otpornu i visoko temperaturnu. Aluminijumska nije adekvatna u spoju gvožđa i aluminijuma i legura. Obične masti ne služe protiv zaribavanja, iako ih ljudi koriste.
 12. Hvala, takođe i tebi sve naj, naj,... To što tražiš, postoje kao rezervni delovi, ali koštaju neverovatno mnogo, zato ebay ili možda da ti neko izlije na 3D štapaču, naći će se neko da pozajmi za uzorak. Ne znam šta se desilo, Sasamajstor je kačio link ka jednom engleskom prodavcu i novih i polovnih delova, postoji još jedan, pa potraži.
 13. đunta

  Nabavka delova

  Ima Kepo višak senzora, upravo sam mu poslao link ka tvom postu.
 14. Ugradio sam set koji je donet iz USA, radi besprekorno i bolji je nego sa Alija: Link, deluje potpuno isto ugrađenom: Wireless Motorcycle TPMS Tire Pressure Monitoring System Motor Tyre Auto Alarm WWW.EBAY.COM CAREUD M3 Wireless Motorcycle TPMS Tire Pressure Monitoring System Motor Tyre Auto Alarm 2 External Sensor Moto Tools. -... Inače, voditi računa šta je prodavac naveo u pogledu namene, zbog brzine.
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja