Jump to content

Moto Zajednica

keš

Članovi
 • Broj tema i poruka

  192
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Sve što je postavio član: keš

 1. Stigli delovi pre pet minuta. Deluje sve ok.
 2. Juče sam naručio gore pomenuti kaiš i rolnice, stižu verovatno danas ili sutra. Interesantno da sam samo na jednom mestu u Srbiji našao orginal Piaggio kaiš.
 3. keš

  Kratke voznje

  Neka ti je sa srećom i da puno kilometara pređeš.
 4. Ja sam našao malossi u standardnoj dimenziji i težini kao što su i sada na skuteru, piaggio nisam našao, ako znaš gde mogu naći piaggio 19 x 17 10gr javi mi na pp.
 5. U pravu si zameniću to i miran. Sutra poručujem i kaiš i rolnice pa javim kako je prošla zamena i kako su izgledali stari delovi, sa sve fotografijama.
 6. U bem ti, ja skontao 6300km kao granica. Dobro si ovo zapazio! Čitam brzo i onda mašim.
 7. Znači kaiš je samo kod mene prešao duplu kolometražu, a isigurno nije došao kod mene sa 0 kiolometara, ipak idem poručiti kaiš i rolnice da ne ostanem u nekoj zabiti.
 8. Pravu kilometražu koju je prešao kaiš ne znam, 12000 je prešao kod mene.
 9. Nisam menjao pogonski kaiš ni rolnice do sada, nije me skuter opominja ni zvukom ni štucanjem, ide i povlaći kao zmaj. Otkako sam ga kupio redovno menjam ulje i filter ulja, kao i filter vazduha, i to je sve sto se održavanja tiče. Kod mene je prešao 12000. Skinem deklu i ostalo, kaiš naoko kao nov, okolina čista i sve deluje tip top. Vratim sve nazad, nije mi problem, vozim a u glavi mi stalno kaiš. Malo proguglam i nađem orginal piaggio kaiš za 4300din i rolnice Malossi za 2000 din. Nije problem da to poručim a nije mi problem ni da zamenim. Šta mi predlažete, da li da menjam preventivno ili da vozim dalje.
 10. Tako sam i ja imao isti problem. Pljuvao sam po novim Dunlop gumama. Na kraju ispalo da fali ulja u amortizeru prednje leve vile, semering otišao. Sredio problem i izvinuo se zbog pljuvanja po gumama. A bio sam spreman da se kladim da je do guma.
 11. Ja isto vozim na tim gumama skuter 150ccm. Na suvom sve ok, lepo drže, ali po kiši nisam zadovoljan. E sad to kažem ja koji nemam veliko iskustvo, mozda i ne može bolje, ali ću ipak sledeće kupiti Miselinke.
 12. Da li neko ima iskustva sa li-ion moto akumulatorima. Sadasnji, standardni kiselinski je ohladio posle 3 sezone. Za moj skuter od 150cc nasao sam ovaj Exide ELTX9 / YLTX9 36Wh L+ 180A. Po onome sto sam nasao na netu pase za moj skuter. Sad ne zam da li nesto treba intervenisati oko napona punjenja ili se samo zakaci i teraj. Cena mu je kod nas 8300din.
 13. To ni slučajno ne bi ispalo dobro. To sa oprugama je druga problematika. Tek bi nove ili još gore, nove i jače napravile povratni udar sa istom količinom istog ulja. Opruge jače dolaze u obzir samo ako si pretežak + previše dodatnog tereta i tako to, jer konstrukt u proračunu je morao napraviti kompromise u smislu da svima bude dobro a nikom odlično. Ko hoće, ima volje i para može poboljšati katrakteristike vesanja ili uložiti u mnogo skuplje i bolje, prilagođeno svojim potrebama. Ali to je već druga priča, skupa priča.
 14. Dok sam eksperimetisao sa kolicinom ulja, dodavanjem i oduzimajem, paralelno sm probom na terenu i testom koji sam opisao, probao sam s cimanjem vila na gore tj. uhvatim za korman i snazno cimnem kao da hocu da ga podignem na zadnji, ali ne iz polozaja potisnute vile, vec iz polozaja koliko je potisnuta tezinom motora u mirovanju, ako udari da se cuje onda ne valja, sa 30ml se culo metal na metal, sa 80mm jedva onako kao tvrda plastika o plastiku, sa 90ml tajac. I taj test je pokazao da je 90ml mera koja se trazi. Naravno nisam stalno istresao ulje I merkao ml, napravio sam alat sa cevkom i spricem i cevku izbazdario u mm\ml.
 15. Naravno da nije cilj da hod bude što manji, niko ni ne kaže da nije tako. Hod treba da je što veći mogući koji se moze izvući iz date viljuške a da pri tom ne dođe do kraja ni dole ni gore tj da hod bude što veći a bez udara.
 16. Sve je tačno u globalu. Kažes ovako "dobro vešanje je ako je kretanje do graničnih vrednosti a nema primetnih udara" A zašto ne dolazi do primetnih udara kod dobro podešenog vesanja, u ovom slučaju kod vila? Prvo o povratnom udaru jer smo tu "zapeli. Dobro podešene vile u povratku posle maksimalnog sabijanja ne dosegnu da se istegnu do kraja da bi "zviznule" o isti, tako su usklađene sa količinom i gustinom ulja kroz jačinu opruge da u ponuđenom VREMENU ne stignu da se opruže do kraja pre trenutka kad kreću ponovo u suprotnom pravcu tj ka sabijanja. Znaci nisu došle do kraja i zato nema udara, što opet znači da se nisu razvukle koliko bi mogle po konstrukciji ili da kažem prazne rastavljene. To su onih 6-7mm o kojim pričam kad sam govorio o hodu. Tako isto i pri sabijanja, vila ne dođe do kraja,ne dozvoljava joj snaga opruge (i još ponešto) usklađena sa očekivanom silom u očekivanom vremenu delovanja te iste sile. Znaci ni gore ni dole vile ne idu od kraja do kraja, znači HOD JE MANJI od punog hoda koliki je samim dizajnom vila postignut ili koliki je kod rastavljenih praznih vila. Šta se desi kad imamo premalo ulja, konkretno na mojim vilama gde sam imao slučaj da sam po uputstvu nasuo 30ml, imao sam jak povratni udar posle maksimalnog sabijanja. Viljuska je u povratku bila usporena uljem, ali tamo negde do trećine puta, onda je ulja nestalo, potrosilo se, nije ga bilo dovoljno i opruga je nesmetano bez prigusivanja odapela do kraja i došlo je do povratnog udara. Dodavanjem ulja udar je polako bio sve manji i manji, kad sam došao do 90ml sve je utihnulo. Viljuška se nikada više nije vraćala do kraja već je vraćanje zaustavljno 5-6mm pre zakucavanja u kraj. I tu je priča završena. Dobi sam da mi viljuska ima maksimalan poželjan hod, ali ne toliki da je jednak maksimalno hodu prazne rastavljene viljuske, tačnije minimalno ali dovoljno manji da ne dolazi do udara. Ustelovana i podesena viljuska ima MANJI hod od maksimalnog mogućeg hoda dobijenog njenom konstrukcijom!!!
 17. To je tacno samo te jace opruge, kao i one pre njih, treba usporiti u povratku posle max sabijaja, usporiti da ne dodje do povratnog udara, da ne stignu da se razvuku do kraja pre nego ponovo krene sabijanje.To resava ulje, gustia i kolicina ulja koje su uskladjene.
 18. Gledam Piaggio Liberty na parkingu u gradu, iste vile kao moje, mislim po obliku, duizini, debljini...ma kao moje preslikane. Odem da pogledam koliko ulja ide u ciljuskle od Libertija, stoji da ide 90ml, ali vidim da su 32mm, moje 30. Sad da ga hebem. Posto mi sve deluje ok na mom skluteru, resio sam da ga vozim sa ovih 90ml u viljuskama, ako nije idealno ono je bar pesma kako je bilo ranije pre intervencije.
 19. Znas sta mi je jos ulilo nadu da sam dobro odradio posao. Posto u service maualu za moj skuter podadak o kolicini ulja od 30cc sigurno nije dobar, isao sam logokom da verovato jos neki skuteri koriste iste vile, pa da zavirim u njihovo servisno uputsto i vidim o kojoj se kolicini ulja radi. Nasao sam da su iste vile ugradjivane u jos neke piaggio i aprilia skutere. Samo bilo je razlike u kolicini ulja. Tamo gde je pisalo da ide 7,5w, stajalo je da ga ide 103ml, viljuska 30mm kao i moja ali ne i gustia ulja. Tamo gde je islo 20w, pisalo je da ga ide 90ml. viljuska 32mm, moja 30mm, iako u service manualu za moj skuter stoji da je moja 32mm i po svemu ista, ali nije. Ali imao sam bar nesto u rukama.
 20. Danas lepo vreme, provozao malo od zelje, malo da bih testiraso viljuske, malo svratio na rodjendansku tortu kod prijatelja u Hr. Presao oko 150km , deo po nasim losim putevima, deo kroz Hr. po veoma dobrom putu. Drugi motor, mislim posle uradjenih vila. Ranije sam imao problema pri skretaju u levu stranu, problema sa odrzavajem pravca na uzduznim ulegnucuma i spojevima novog i starog asfalta koji nisu u istoj visini. Sad sam namerno ciljao ulegnuca i neravnine i jednostavno druga prica, osecaj sigurosti. Operacija ipak uspelam u potpunosti.
 21. Dobro, ali opet nisam dobio odgovor na sustinsko pitajnje. KAKO ODREDITI KOLICINU ULJA ZA VILJUSKE ZA KOJE NEMAMO VALIDAN PODATAK O KOLICINI ISTOG? Izvolite
 22. "Hod je toliki, kolko mehanički jeste, ulje utiče kako to vešanje radi, a ne da skrati ili po istoj analogiji, produži hod van mehaničke granice i tu je kraj svake priče." Ovo jednostavno nije tacno. Naravno da ulje ne moze da produzi hod van mehanickih granica, to je i laiku jasno, ali moze da skrati hod. Ne zam da li ti ovo sto pises prepisujes negde sa neta a u sustini.... U svakom slucaju ne razumes sustinu i kako vila funkcionise. Nije bitno da li vila moze na primer u povratku postici puni hod u bilo kojoj jedinici vremena i pod bilo kojom silom. Kada bi vilu nekom silom stiskao i razvlacio ona bi uvek isla do kraja u oba pravca, bez obzira na kolicinu ulja, zarobljenog vazduha , jacine opruge ili bilo cega, hod bi uek bio makcimalan koliko mehanicki jeste, ali ovde je situacija druga, imamo odredjenu proracunatu silu, ogranicavajuce faktore u vidu protoka ulja kroz uska grla, VREME za koje radnja treba a se obavi itd. Sustina problema je da vecina ima objasnjenje kako ne treba posao uraditi, niko ne kaze kako posao obaviti ispravno. Pitao sam kako odrediti kolicinu ulja za viljuske za koje nemamo podatke o kolicini ulja koje ide u iste. Nisam dobio odgovor. Ne samo u ovoj temi, i u drugim temama koje sam pratio, i van ovog foruma, ljudi vecinom "znaju" kako nesto nesto ne treba, ali ne znaju kako treba.
 23. Ništa od teoretisanja naprazno nije pomoglo meni u problemu gde sam imao nedostatak informacije o količini ulja koje ide u moje viljuške. Nasuo sam po piaggio service manualu 30ml, ništa nije bilo dobro, radilo je kao dobro pri manjem opterećenju, na malo jacoj rupi-ulegnuću na putu imo sam povratni udar kao da je Feder sam bez imalo ulja. A inace još pri sipanju ulja uvideo sam da ga tih propisanih 30ml nisu dobro ni omastili. I šta raditi, pomiriti se sa sudbinom i prihvatiti da je to tako i da je dosta tih 30ml jer je piaggio tako rekao. Pa po njihovom i semerinzi za moj piaggio fly idu 31,5x40x9, pa kada sam ih kupio i probao staviti ono gaće šire, orginal su 30x40x11. Slažem se da je hod vile unapred ograničen, ali samo ako nije sputava drugim silama. Ovde nije od značaja koliki će biti hod pod bilo kojom silom, bitno je koliki će hod biti pod težinom našeg skutera+težina vozaca+kada ga kočenjem zakucamo u mestu, to merimo, ne merimo koliki je hod u laboratoriji pod bilo kojim pritiskom, uvek ćemo prekomernom silom postići da hod bude maksimalan, to što će ulje pri toj sili izleteti na semerininge to je već druga prica. Znaci nas ne interesuje koliko će potonuće i hod biti pod silom težine od 500kg i pri tom zavarimo direktno u betonski bedem pri 300 na sat. Nas zanima hod u realnim uslovima eksploatacije. Ja sam probao, lično glavom i bradom, uradio posao i sve radi ok. Bolo je tu dosta pokazatelja da idem u dobrom pravcu, nisam se oslonio samo šta su drugu rekli. Dok sam imao ulje 30ml, povratni udar je bio žestok, sa 60ml je donekle bilo bolje, sa 85je utihnuo ali se osecao, sa 100ml je skroz utihnuo ali je hod bio mali, sa 95ml povratnog udara nema ali je hod i dalje manji, sa 90ml nema povratnog udara ali je hod zrno veći od propisanog, tu sam završio jer mi se dalje nije dalo a precizna mera bi bila negde oko 92-3 ml ili tu negde. Rezultat- povratni udar eliminisan, hod zrno veći od propisanog, ponašanje u vožnji po ekstremno lošem terenu i rupama ok, na asfaltu ok, pri naglom kocenu isto ok.
 24. Evo samo jedan primer sta je napisao majstor na skuter forumu "...Preostaje da sipamo ulje, prema tehničkom uputstvu.. Za SR pišu da je potrebno ulje držati na min 103ml zapremini..međutim šta ukoliko sipamo više ulja.. konkretno ja sam probao da naspem 120 ili 130ml, i dobio sam graničnik koji zaustavlja sabijanje viljuške na 40mm hoda.. u tom slučaju se pritisak u velikoj posudi viljuške ubrusi o unutrašnje zidove semeringa i postoji verovatnoća da će na tom mestu pre izbiti ulje... kasnije sam vratio ulje natrag i ustanovio da najbolje radi ukoliko naspem 100ml.." Nevalja ga presuti kao sto ne vaslja da ga fali, to je jasno, ali kao sto vidis VISAK SMANJUJE SLOBODAN HOD.
 25. Treba kao prvo rastaviti vilkjusku, istresti staro ulje povaditi opruge i izmeriti slobodan hod viljuske-hromirane cevke na prazno, znaci koliko ulazi-izlazi iz tela. Meriti od vrha prasinarke. Naspemo ulje. Koliko ulja ako ne znamo koliko ide? Za pocetak neku meru koju nadjete na netu za priblizno isti motor, ono tipa ako je skuter 50cc naspete 40-60ml, za veci skuter 100ml, cisto da ne krecete od nule. Na primer ja sam nasuo 30ml i dogurao do 90ml koliko i treba, a po sercvice manualu ide tih kao 30ml. Sastavimo i zatvorimo viljusku da bi probali koliki je sada max hod. Da li cete je namontirati na motor pa kocenjem to proveriti ili cete u radionici improvizovati silu na po jednu vilu zasebno. Da bismo znali kolikio je tacno hod, oko hromirane cevke blago zategnemo plasticnu vezicu, onu za kablove, zategnemo je da stoji sigurno u mestu a da ipak moze da seta, vezica ce biti postavljena odmah uz prasinarku. Posle max opterecenja-sabijaja vezica ce biti potisnuta onoliko koliki je sada max hod. Izmerimo i zabelezimo. Hod koji zelimo i trazimo treba da je 6-7mm manji od max hoda koji smo izmerili i zapisali kod rastavljene viljuske. Ako je taj hod, veci, treba dodati ulje, ako je manji, treba oduzeti ulje. Bolje je malo prepuniti, postici da je hod manji pa onda oduzimanjem ulja dovesti da hod bude onaj koji trazimo tj. 6-7mm manji od max hoda prazne rastavljene viljuske.
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja