Jump to content

Moto Zajednica

feniks

Članovi
 • Broj tema i poruka

  201
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Reputacija u zajednici

222 Excelent

1 Pratilac

O članu feniks

 • Rank
  Svrati ponekad
 • Rođendan 28.07.1967.

Profile Information

 • Pol
  Muškarac
 • Lokacija
  Srbija i okolina
 • Motocikl
  Tomos 14 M 1981

Contact Methods

 • Yahoo
  sretenperkovic@yahoo.co.uk

Poslednji posetioci profila

1333 profile views
 1. "Nije važno koji motor voziš, vetar je isti za sve." Pravila lepog ponašanja nalažu da pozdravim onoga koga sretnem na drumu. Da li će mi uzvratiti odpozdravom, to prepuštam drugome. Jer svako, svoju, veličinu pokazuje rečima i/ili delom. Bilo da je u pitanju "bajker" ili bajker, kacigu na glavi nosi čovek (žena ili muškarac).
 2. Već par godina, naša, "zimsko-prolećna" ruta, koja sadrži i ovu alternativu, za one koji, možda, ne znaju. Ili koriste navigaciju. Naravno, da se vožnja Avalskim putem podrazumeva (pa ga nisam ni obeležio). Tokom cele sezone (posebno vikendom) jedan od načina da brzo i bezbedno stignete do Ibarske magistrale. Deo puta, koji se ne nalazi na mapi, je, od prošle godine, pokriven novim, kvalitetnim asfaltom (relativno brza i bezbedna ruta, sa par lepih, dugih, krivina i promenama visinske kote). Google Maps WWW.GOOGLE.COM Google Maps WWW.GOOGLE.COM Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps. Jedna od "soft" enduro ruta (asfaltna podloga, mestimično oštećena). Ako čoper prolazi tu trasu, ne predstavlja problem nekom ozbiljnijem motociklu. Bez frenkventnog saobraćaja (osim Ibarske). Google Maps WWW.GOOGLE.COM Malo ozbiljnija urban-enduro trasa. Solidan asfalt dobrim delom, ali uzak put u blizini jezera. Zahtevnija promena visinske razlike na veoma kratkoj deonici (spust i uspon, praćen krivinama). I opet: Ako čoper prolazi tu trasu, ne predstavlja problem, ozbiljnijem, motociklu. Google Maps WWW.GOOGLE.COM Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps. Jezero Bela reka
 3. Mitas Terra force R (u odgovarajućim dimenzijama). Po specifikacijama (u poređenju sa Michelin anakee 3), potpuno su identične: 130/80-17 65H TL (indeks nosivosti 290 kg i indeks brzine 210 Km/h). 100/90-19 57H TL (indeks nosivosti 230 kg i indeks brzine 210 Km/h). Tako piše "na papiru." Radi se o radijalnom pneumatiku, koji pravi neke kompromise, kao "tvrđa" putna guma (asfalt 90% / 10% teren, za putne enduro motore). Iskustveno: Mitas gume na Cagivi Canyon 500 (u svakodnevnoj eksploataciji). Drže isto (na početku vožnje i na kraju). Brzo se zagrevaju, nizak nivo buke i solidno prijanjanje (prelazak preko mokrog lišća, sa osećajem sigurnosti). Vožene u suvim i vlažnim uslovima (osim snega) i zadovoljan sam izborom. Prvom prilikom ću ih isprobati i na snegu. Preporuka pneumatika može da se svrsta u istu kategoriju, kao i tematika: "koje ulje sipate?" Siguran sam da te, navedena guma, neće razočarati.
 4. Upravo tako, kao što je Đunta naveo. I u najgorim postupcima pojedinaca, možemo steći iskustvo. Znati kako ne treba. Kao što sam napisao često koristim taj kružni tok. Bez ikakvih problema, osim što redovno iščekujem biciklistu, sa leve ili desne strane (jbg. svako ima neki trip). Ujutru odvezem suprugu do Resavske. (jutarnji špic i tortura od Rakovice do Miloševog konaka, kružni tok mi je opuštanje). U povratku, pre "Zvezde" obično čekam na kolonu mladih pitomaca (srce mi zatreperi od radosti, kada vidim toliko velike dece kako u koloni prelaze pešački na Bulevaru Vojvode Putnika). Prelazak "Zvezde" opušteno (kolona pitomaca prelazi Andre Nikolića-popularni "Šeher"). Popodne u 15.00 opet Zvezda. Mrcvarenje iz grada, opušteno, preko "Zvezde", ka Rakovici. Realno na samom kružnom toku ima prostora za 4 stisnute odn. 3 komotne kolone putničkih vozila. I retko je gužva. Nema potrebe razmišljati previše. Spoljni krug, leva polovina trake je "moja." Spoljni krug, desnu polovinu trake hvataju oni koji skreću ka "Šeheru." Desi se da poneki izleti, od Šehera. Bože moj, usporim, on upadne u traku. Neko sa moje leve strane iskoristi priliku da se ubaci. Dobro je, brate, cepaj dalje... Motociklom je slično. S tom razlikom što sam nešto "bezobrazniji" u provlačenju, tako što koristim drugo vozilo kao štit. I nemam problema. Osim što, redovno, iščekujem biciklistu.
 5. Upravo tako. Svakodnevno (po 4 puta u toku dana) koristim taj kružni tok, na isti način. Desna spoljna traka (bliže levoj ivici), normalna brzina (levi pokazivač pravca uključen do prolaska prvog isključenja "Šeher"), palim desni i pičim ka Miloševom konaku. Nije mi problem da propustim vozača od Šehera, koji je, eventualno, već "zagazio" u raskrsnicu, da se uključi. Često puta mi i mahnu u znak pozdrava (većina vozača zna ko ima prvenstvo na ovakvoj raskrsnici). A i da ne zna, bolje mi je da takve pustim (ja želim da stignem gde sam planirao). Zarad istine, moram da pojasnim nešto. Moj komentar, o pravilu desne strane (neprikosnoveno pravilo, kada nije drugačije regulisano saobraćajnim znacima), odnosio se na ovu animaciju: Na Starom sajmištu ima jedan kružni tok na kojem nema znakova, već je jedini regulisan pravilom desne strane. Svi ostali imaju znakove koji pokazuju ko ima prvenstvo prolaza“. Onaj ko je, pre desetak godina, imao (ne)priliku da se na Lefkadi (Grčka) nađe u ovakvom kružnom toku, stekao je utisak da se radi o veoma bezobraznim vozačima ili mu je pokvaren godišnji odmor zbog čukanja sa bahatim "uključivačem" u kružni tok. Retke su, ovakve kružne raskrsnice, ali postoje. Sporne putanje u kružnom i nisu tako sporne, ako se radi o regulisanoj raskrsnici: Ali, ali... Ako bi, kojim slučajem, žuti auto, hteo da produži putanjom levo, crveni je u problemu. Ili u situaciji da neki od učesnika kolone, iza žutog auta, želi nastaviti putanju, crveni je, opet u problemu. Realno gledano pravilo desne strane više pristaje britanskom načinu vožnje, tako da Švajcarci i nisu baš "mimo sveta" sa pravilom leve strane. Glavu nam ne čuvaju pravila, jer ih, pojedinci, krše. Glavu čuvamo sami. Tako je bilo i sa sa pokretačem teme. I drago mi je, svaki put, kada uspemo ostatu u sedlu.
 6. Moram da podsetim da, na animaciji, saobraćaj teče velikom brzinom. U realnosti je kretanje u kružnom toku, veoma sporo iz razloga što je raskrsnica regulisana pravilom "desne strane." Svi u kružnom toku, moraju pustiti one koji se uključuju. Ili, ja, ne vidim obrnute trouglove.
 7. Kao što napisah: U vremenu vladavine sociopatskog ponašanja, najvažnije je ostati čitav. Procenat ljudi sa sociopatskim ponašanjem, u globalnoj populaciji, je oko 4%. U autobusu, javnog prevoza, društvo vam pravi dvoje sa ovakvom vrstom poremećaja. U kolektivu sa 500 ljudi, dnevno, srećete njih dvadeset sa ozbiljnim poremećajem ličnosti. Koliko ih je, u ovom trenutku, na ulici, u saobraćaju...i kada nam se staze, mogu, preplesti? Ko to može da zna?
 8. Na 22.30 ima objašnjenje situacije paralelnog isključenja iz 2 trake, kružnog tola, u 2 izlazne trake. Dozvoljeno je, ali...
 9. Svi smo mi seoski građani i građanski seljaci. I sve u životu ima svoja pravila. Tako i kružni tok. Ali u vremenu vladavine sociopatskog ponašanja, najvažnije je ostati čitav. Na kružnom toku "Topčiderska zvezda", pre par godina je docrtana i biciklistička staza (koju, na svu sreću, niko, ne koristi, ali nikad se ne zna...). Mene, lično, svaki put "stresira" pri isključivanju, ka Miloševom konaku (u automobilu je nešto teža situacija nego na motociklu). Vozač koji izlazi od "Šehera" je dobrano zagazio u kružni tok, onaj iz unutrašnje, leve, trake, pokušava da me izgura, presecajući moju putanju u desnoj traci, a ja brzim pokretom glave proveravam desnu stranu preko biciklističke staze (da slučajno nema bicikliste). Stručnjak koji je dodao ovakvo nešto na postojeći, davno projektovani, kružni tok, sa više saobraćajnih traka, je tanak kao "flis" papir (ili ga baš briga za postulate bezbednosti). Jer se biciklističke staze, po pravilima saobraćaja, komponuju u kružnom toku sa jednom saobraćajnom trakom (da se izbegne situacija presecanja putanje pod skoro 90 stepeni, prilikom izlaska pri isključivanju). Kada bi, kao motociklista, pokušao da iskoristim ovo parče "slobodnog" prostora ili vozio uz ivicu desne trake, bio bi "oduvan" samo tako.
 10. A delove za ovo "govance?"
 11. Izdavanje nove probne vozačke dozvole zbog upisa nove kategorije Ako lice sa probnom vozačkom dozvolom položi ispit za vozača vozila jednu od ostalih kategorija A1, A2, A, B1 i B probna vozačka dozvola za novostečenu kategoriju važiće do datuma važenja probne vozačke dozvole koja je prvo izdata. To može smisliti, samo, maher šibicarenja. Trpanjem različitih (nespojivih) kategorija u isti koš, nema ni "k" o naporima za povećanje bezbednosti u saobraćaju mladih vozača, posebno motociklista. Nema potrebe za adekvatnim programom, njihovog, bezbednog uvođenja u sobraćaj. Nudi im se alternativa: Položiš za "B", ide probna vozačka. OK. Onda malo posle "iskalkulišeš" vreme za "A" (pre isteka probne za B) i preveslaš sistem. Dobijaš, "pravu", vozačku, dozvolu. Zato su i data "uniformna" ograničenja, u toku važenja probne vozačke dozvole (jebe im se koliko imaš iskustva i staža na drumu). Neminovna je "kolateralna" šteta: Ko nikada nije imao probnu vozačku, a vozi dugi niz godina (jednu, ili više kategorija), dobija probnu vozačku dozvolu, za novu kategoriju vozila (elemenat uterivanja "k" prisutan, u visokom procentu). Daje se mogučnost proizvoljnog postupanja prilikom dopisivanja veće (A) kategorije. Imaš A1 ili A2 (a nisi imao probnu vozačku), položiš za "A" i dobiješ probnu vozačku, iako se radi o istoj kategoriji (elemenat uterivanja "k" kompletan ili 100%). Kada je u pitanju "AM" kategorija. Kandidat može da upiše AM kategoriju sa 15 godina a sa navršenih 16 godina stiče pravo da polaže praktični ispit. Nakon položenog ispita kandidat dobija probnu vozačku dozvolu u trajanju od 2 godine ili do 21 godine starosti. Kandidati koji su posedovali B kategoriju (probnu vozačku dozvolu), dobijaju odmah pravu dozvolu, (AM), a kandidati koji nisu posedovali probnu vozačku dozvolu dobijaju probnu dozvolu za AM kategoriju. Probna vozačka dozvola za novostečenu kategoriju (B ili A) važiće do datuma važenja probne vozačke dozvole koja je prvo izdata (AM). "Svako, u Srbiji, mora, jednom, imati probnu vozačku dozvolu."
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja