Jump to content

Moto Zajednica

feniks

Članovi
 • Broj tema i poruka

  294
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

O članu feniks

 • Rođendan 07/28/1967

Profile Information

 • Pol
  Muškarac
 • Lokacija
  Srbija i okolina
 • Motocikl
  Tomos 14 M 1981

Contact Methods

 • Yahoo
  sretenperkovic@yahoo.co.uk

Poslednji posetioci profila

2170 profile views

feniks's Achievements

Svrati ponekad

Svrati ponekad (2/6)

458

Reputacija u zajednici

 1. Da, mislio sam na limove jezgra i ovu oštećenu izolaciju oko limova (ima neka masa koju koriste za tu namenu). Pošto pretpostavljam da je usled oštećenja došlo do povećanja onoga što nazivaju "abris" (razmak između statora i magneta), pa je to uzrok veoma slabe varnice. Paljenje jeste bezkontaktno, ali opet ne treba da zazor bude preveliki. Bitno je da namotaji budu što bliže magnetu, ali i da ne zapinju nigde (a mi smo ovde imali situaciju dobranog češanja). Kod Tomosa mi je provera i podešavanje “abrisa” bila standardna procedura. Pravilna podešenost razmaka davala je dobru i jaku varnicu na svećici (tu sam imao magnet koji “pokriva” statore i lako je ubaciti špijun listić između jezgra statora (bobine i namotaja svetla) i magneta. Popustim šraf na samoj bobini, magnet je privuče, stegnemo šraf i izvučem listić. Isto se uradi i sa drugom stranom jezgra bobine i sa oba jezgra namotaja svetla. Školski razmak je 0,12 mm (odn. 0,1 - 0,2mm). Sa podešenim razmakom otvaranja platinske dugmadi, pravilnim zazorom svećice, okidanjem pre GMT, imao sam varnicu koja bi tele bacila u nesvest. Eh, Tomos…Tomos je mašina koja kad se lepo zautegne vozi te do meseca i vrati nazad. U ovom slučaju moramo dodati materijala u cilju smanjena zazora i izolovati namotaje. E sad, pošto je između limova jezgra izolacija, nema mogućnosti da se nanese neki metal ili navari,jerbo će izgoreti sve redom. Mislio sam da se spoljašnji deo statora lepo poravna, izoluje okolo. kako treba. A onda da se sa unutrašnje strane rotora, doda čelična košuljica i time dovede u toleranciju (ili se zamene magneti sa debljim). Ovaj Britanac to radi i lepo objašnjava ceo postupak. Ali mi je daleko. Evo, čovek i viklovanje lepo objašnjava. Na ovom motoru je magnet Kokusan OE dio ref: FP8315 -Namotaji za punjenje, svaki ima 44 kruga, žica debljine 1,06 (3 namotaja po fazi = 9 kalema). Sa 44 namotaja na svakiom H stubu. -Pobudni namotaj - tanka žica ide 92 kruga po sloju-prolazu (92 odozgo na dole + 92 odozdo na gore). Uradi ukupno 376 namotavanja u 4 sloja. Posle toga programira još 5 slojeva. Pa onda podesi na ukupno 4000 namota. Treba mi neko ko bi hteo ili mogao da mi opravi paljenje. Poštujem stručnost i rad. Podrazumeva se da to treba da se plati, ali da bude lepo urađeno. Eto.
 2. Dragi moji, prijatelji, pomagajte. Ima li spasa ovim namotajima? Ako postoji mogućnost reparacije, bio bih zahvalan (finansijski, naravno). Obično, u životu, prvo što vidimo su posledice. Zimus je, na Cagivi Canyon 500, zamenjen "frajlauf." Posle se ispostavilo da je, prilikom, nestručne, montaže levog dekla, spala jedna tanka, čelična, podloška za podešavanje zazora između bloka motora i prenosnog zupčanika anlasera (povezanog na zamajac). Uletela je između dva magneta, i vremenom "brijala" izolaciju i limiće namotaja. Osam meseci je motor vožen, bez ikakvih problema. Palio “na čvrgu”, radio bez sumnjivih zvukova i mirisa paljevine. Dva dana nakon zamene ulja i filtera motor je jednostavno umreo. Koji me đavo terao da menjam ulje. Odjednom se motor ugasio u vožnji, sa simptomima "kill switch" spajanja struje na masu (izgubio struju). Bobina, svećica i visokonaponski kabl su zamenjeni, pre skidanja levog dekla, kada je konstatovano da su određeni delovi, gde ne treba da budu. Magneti su na svom mestu, uz manja oštećenja i očuvan polaritet. Znam da je rešenje nabavka drugog statora, ali pošto svega ima natržištu... -Lik iz inostranstva, naprimer, traži 300 evra za ovo. Ako ovako nešto može da radi, tražiću uzroke izostanka varnice na drugim mestima (CDI, Regler), ali bi prvo popravio izolaciju namotaja. Svaka preporuka je dorodošla. Hvala.
 3. A, gde i zašto je nestao post između? Dobar početak je pokušaj da ne kanališemo energiju na opovrgavanje tuđeg mišljenja, samo zbog toga što se ono razlikuje od našeg. Jasno je da, ne postoji univerzalni lek za boljku od koje Srbija boluje. Terapija mora da bude kombinovana, invazivna i maštovita.
 4. Uh, brate moj. Daj neko lakše pitanje. Legalitet i legitimitet vlasti su veoma rastegljivi pojmovi. Moj lični stav ne može biti merodavan za druge. Postoje neke procedure, pored izlaska na ulicu i animiranja širokih narodnih masa. Procedure koje treba ispoštovati. Treba se pobrinuti za sopstveni legalitet i legitimitet. Admini moji dragi. Ovaj odgovor je neoohodno obrisati, s obzirom da je pitanje obrisano.
 5. Skretanje pažnje javnosti mora imati temelj i pravnu osnovu. Bez dobrog temelja i pravnog osnova, sve puca kao mehur od sapunice. Peticija ima neku ili nema nikakvu snagu. To ne zavisi od podnosioca, već od onoga kome je upućena, odn. njegove procene valjanosti iste, njene sadržine, "razumljivosti", opravdanosti, pravnih osnova za istu... Ali je pisani dokument i daje legitimitet okupljanju na ulici. Država prepoznaje/priznaje pravna sredstva, zasnovana na Ustavu i zakonima... Peticija se šalje zvaničnom organu, koji ima legitimitet da prosledi dalje, višoj instanci na razmatranje. Da li lično verujem u to? Ne. Znam zašto, a i dovoljno sam mator da ne verujem u Deda Mraza. Razmišljanje naglas. Uzmimo na primer skretanje pažnje javnosti na filtriranje trake i prolazak pored kolone koja stoji u svrhu smanjenja gužve. Da se organizujemo, nas stotinjak motociklista, i uredno, u vreme špica, vozimo u koloni vozila (par automobila, par motocikala, par automobila, par motocikala...bila bi kolona od Beograda do Šimanovaca). Ne kršimo pravila saobraćaja, ali stvaramo veću gužvu. Nervozni vozači bi gazili preko motora i još bi imali podršku javnosti. Ili... Napravi se elaborat, gde se objasne razlike u karakteristikama vozila, pozovemo se na pravila saobraćaja, vezano za pravilno korištenje trake, pravilan položaj u traci i prostor između dve trake u istom smeru predviđen za... Traži se asistencija policije, stručna pomoć kominterne za bezbednost motociklista... Dođe mu, na kraju, na isto, ali bez mogućeg masakra na ulici.
 6. Skupštinskom procedurom (poslanici Narodne skupštine, Vlada...) se donose zakoni ili menjaju, usklađuju sa evropom... Predlog za izmenu Ustava i zakona propisan je poslovnikom narodne skupštine. Sve je javno i postoje procedure, samo se treba obratiti na pravu adresu. Teoretski ljubav lepo zvuči... Na osnovu zakona, ministar(stvo), nadležno za određenu oblast, bliže uređuje odredbe pojedinih članova zakona putem pravilnika. Pravilnici se mogu menjati u kompletu (novi) ili se dopunjavaju (ili se brišu određene odredbe). Kroz pravilnik se nalažu uslovi nadziranim subjektima (uslovi koje moraju da ispunjavaju za obavljanje delatnosti i rokovi). U skladu sa pravilnicima rade i postupaju inspekcije. Inspektor ne sprovodi propise (izuzetak su pravosudni organi, odn. policija). Zadatak inspektora je da brine o usaglašenosti nadziranog subjekta sa propisima (da pomogne nadziranom subjektu u usaglašavanju sa istim)... U skladu sa načelima upravnog postupka (gde je obavezan da deluje nepristrasno, ekonomično, regularno...). U tom rasponu ide: -savet za ispravku manjih neusaglašenosti, -usmeno rešenje kada je potrebno hitno otkloniti određene štetne pojave koje mogu ugroziti zdravlje i bezbednost, -pismeno rešenje kojim se nalažu mere i realan zakonski rok, -zahtev za pokretanje prekršajnog postupka, ako se ne postupi po rešenju. Sud postupa po zahtevu službenog lica. Novac ide u buđžet. Sve je do čoveka i ličnog pristupa problematici (nema razlike inspektor ili nadzirani subjekt). Kao što je već napisano, meta nije adekvatna. Pravilnici se mogu menjati. Ovo je posao za pravnike i odredbe pravilnika su te koje treba "napadati" i menjati. Odredbe koje su donete sa ciljem... Ali se mora postupati po procedurama. Koji član, šta navodi, šta nije u redu, kako bi trebalo... Organizovano i u pismenoj formi. E, sad, malčice je drukčije u praksi.
 7. Uvek uzeti u obzir da je, ono što su krstili kao idealna linija krivine, samo jedna zamišljena linija koja opisuje najbržu moguću rutu na trkačkoj stazi. Iz bezbednosnih razloga ovako nešto nije za upotrebu na javnim putevima.
 8. Adaptacija na svetlost i mrak može se postići promenom veličine zenice, ili nervnom adaptacijom. Negativna naknadna slika– posledica je ovih adaptacija (optička varka) i nastaje kada duže vreme bez prekida gledamo neki prizor. Svetli delovi adaptiraju mrežnjaču na svetlo, a tamni na mrak, pa je razlika u toj promeni osetljivosti vidljiva (kada pogledamo na beli papir i vidimo negativnu sliku). Naknadne slike, ili pa-slike su optičke varke koje koriste adaptaciju oka da bi se, nakon netremičnog gledanja, na neutralnoj pozadini video negativ dotične slike.
 9. Govorim iz ličnog iskustva. Hladnoća i vrućina su samo subjektivni osećaj. Čizme i čvrste pantalone nosim obavezno, posebno po gradu. To je kombinacija koja mi je sačuvala levu nogu u aprilskoj nezgodi na obilaznici. Letnja varijanta Prsluk uvek, jakna po potrebi. Rukavice su već postala stvar navike. Kaciga na glavi se podrazumeva. I, na kraju, uvek, pokriven vrat maramom, jer ako ti u pokretu uleti insekt...jbg. Evo i nekih gradskih faca na +30, u hladu. Zašto nositi opremu? Radi estetike, naravno.
 10. Pogledaj u "BAREL-u" UNIBAT. Solidno su se pokazali. Za tvoju Yamahicu ide, sa oznakom: CT12B-BS 12V 11Ah; Dimenzije 151 x 70 x 130 (dužina x širina x visina); Levi + ; Izlazna snaga 180A. Ovaj bi bio zgodniji, ali je nešto deblji (ako može da se ubudži). CTZ12S-BS 12V 11Ah; Dimenzije 150 x 87 x 110 (dužina x širina x visina); Levi + ; Izlazna snaga 210A. Piše da su gel, ali su u stvari MF tehnologija. Moraju da se formiraju, dobro napune pre upotrebe i da se periodično dopunjavaju punjačem.
 11. Čudno je to mesto. Tu je, pre dve godine, umro motociklista, čovek iz Borče. Ima tema o tome, od 18.8.2019. Pogrešna ulazna tačka i ulazak većom brzinom u desnu krivinu, posle marketa "Ruža", neminovno dovodi, pri izlasku iz nje, do prelaska u suprotnu traku. To se, baš na ovom delu puta, dešava i automobilima, koji uđu većom brzinom. Što je najgore sama lokacija je pregledna i lepo vidiš vozila iz suprotnog smera. Ali je konfiguracija puta takva da se ova krivina mora uzimati sa posebnim respektom, zbog rizičnog izlaska. Bez obzira na okolnosti, žao mi je čoveka.
 12. Ako su sa ti pokazivači pravca u kombinaciji zvučnim signalom, može biti da je automat migavaca.
×
×
 • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja