Jump to content

Moto Zajednica

feniks

Članovi
 • Broj tema i poruka

  100
 • Pridružio se

 • Posetio poslednji put

Reputacija u zajednici

113 Excelent

O članu feniks

 • Rank
  Svrati ponekad
 • Rođendan 28.07.1967.

Profile Information

 • Pol
  Muškarac
 • Lokacija
  Srbija i okolina
 • Motocikl
  Tomos 14 M 1981

Contact Methods

 • Yahoo
  sretenperkovic@yahoo.co.uk

Poslednji posetioci profila

844 profile views
 1. feniks

  Lep gest

  Sve je lepo regulisano. Do finalnog kokošijeg proizvoda. http://sveoosiguranju.rs/sta-zateknete-ostecen-auto-parkingu/
 2. feniks

  Lep gest

  Slažem se. Dobro je što nisam bio na motoru
 3. feniks

  Lep gest

  Ma nema veze. Motiv mi je da se potsetimo koliko su nam vozila ranjiva i kad miruju. I koliko smo daleko od "trulog" sveta, kome težimo. Gde se podrazumeva savestan odnos prema nečijem.
 4. feniks

  Lep gest

  Kada putuješ motociklom na posao (i još imaš sreće da se parkiraš na firminom parkingu), trudiš se da izabereš mesto gde ne smetaš i naravno obezbediš sigurni boravak dvotočkašu. Da odmeriš prostor sa leve strane, jer se oslanja na bočnu. Popodne, prvo što ti upadne u oko je "neprirodan" položaj motora na parking mestu. Nije jutros parkiran ukoso. A onda ustanoviš da su ti desni retrovizor i zadnji desni migavac polomljeni, desna strana rezervoara ulubljena. Naravno da portir nije ništa video, a kamere "ne pokrivaju" taj deo... Zaključiš da počinilac, baš i nije, tamo neki, N.N. koji je nevešto manevrisao autom. Pošto nisi kasko osiguran, kažeš sebi: Jbg.-sranja se dešavaju, ma neka se na tome završi. Redovna oštećenja kod auta, na parkinzima i garažama, nekako se navikneš, ali kada ti povrede ljubimca...krivo ti. Nije da nije. Lep gest je što "obarač" nije ostavio motor da leži (ostao bi i bez goriva). Nego je, mom voljenom, čoperu pomogao da ustane. Hvala mu na tome. Još jedna situacija. Idemo dalje.
 5. feniks

  remont gasno uljno amortizera zadnjeg

 6. feniks

  Kao kod kuće

  http://www.advpulse.com/adv-bikes/motohome-house-on-a-motorcycle/
 7. feniks

  Vožnja na mešavinu alkohola i benzina

  Ovaj N.N. počinilac, iz jednog sremskog mesta, je "pao" pod zakonske sankcije, po više osnova. Prvi je bio neovlašteno posedovanje i trgovina trafo uljem. A onda zbog trgovine opasnim materijama. Jer se produkti sagorevanja ovog ulja smatraju veoma kancerogenim. Kad smo već kod alternativne upotrebe standardnih goriva evo jedne prepiske sa foruma.
 8. feniks

  Vožnja na mešavinu alkohola i benzina

  Uvaljivan je tzv. sirovi benzin. Siroti auto "Bogu dušu, On je neće" Bio je i lik koji je na ulici umesto dizela valjao trafo ulje. Inače cena tog ulja u pravilnoj (trafo) nameni je bila 20 DM, a on je prodavao po ceni dizela. Za taksiste i suncokretovo ulje već i vrapci znaju. Ovo naše podneblje oduvek je obilovalo idejama. Mislim da je Grunf ipak naše gore list.
 9. feniks

  Vožnja na mešavinu alkohola i benzina

  Etanol ili etil alkohol je tečno gorivo koje se dobija preradom određenih biljnih produkata i zbog toga se svrstava u goriva dobijena iz biomase, odnosno iz obnovljivih izvora energije (istu grupu goriva čine metanol i biodizel). Kada su se pojavili prvi motori nije bilo motorskih goriva, već je korišteno ono tečno gorivo koje je do tada bilo na raspolaganju za druge svrhe, a najviše za osvetljenje. Malo je poznato da je pronalazač motora Nikolaus Otto, pre svog čuvenog gasnog četvorotaktnog motora iz 1867. godine, prijavio patent četvorotaktnog motora sa pogonom na etanol (1860. godine). Patentni ured Pruske odbio je patent, jer je na ovom motoru korišten karburator koji je bio ustvari mešač goriva i vazduha za lampe na alkohol. U "prapočetku" ere automobila, kao gorivo su korišteni i etanol i benzin, s tim što je etanol korišten i kao dodatak benzinu (5-10%) radi povećanja oktanskog broja. Priča o etanolu najbolje ilustruje ove krivudave tokove istorije. Još u devetnaestom veku etanol je imao status proizvoda od posebnog značaja, a obim proizvodnje u SAD (25 miliona galona 1800. godine), ali i u Evropi bio je ogroman. Korišten je za osvetljenje (sam, ili u kombinaciji sa drugim gorivima), kao rastvarač, ali i kao sastojak u alkoholnim pićima. Kao takav, bio je najinteresantniji za oporezivanje. Zakon o prohibiciji, usvojen 1919. godine u SAD, prouzrokovao rast cena etil alkohola mada se restriktivne mere nisu odnosile na industrijski etanol. Šta više, mnoge destilerije su se odmah prestrojile na proizvodnju industrijskog alkohola, što ipak nije moglo da spreči poremećaj na tržištu. Iako je masovno korištenje etanola imalo jaku podlogu u američkoj poljoprivredi, cena naftnih derivata bila je niža, a povoljan paritet cena goriva omogućio je ekspanziju naftne industrije. Pored toga, novoformirani naftni trustovi (Rockefeller, Rothschild, Shell i dr.) nisu birali sretstva da uguše upotrebu drugih derivata...i promovišu "ludi gas" (naziv nastao zbog trovanja radnika koji su radili u tadašnjim rafinerijama nafte). U Azijskim, Afričkim i Južnoameričkim zemljama, sa izuzetkom Bliskog istoka i azijskog dela Rusije, koje su tada bile uglavnom kolonije, zbog obilja prirodnih izvora i praktično nepostojećeg snabdevanja benzinom, masovno je korišten etanol kao gorivo za vozila. Lično ga koristim u vozilima kao dodatak benzinu u svrhu eliminacije vode iz rezervoara (40 ml na litar benzina).
 10. feniks

  Potrebna pomoć, gde naći ključ za svećice za Ta

  https://www.pitstop.co.rs/motori/1801-1-racva-kt-824.html
 11. feniks

  Danak neprirodnom kretanju...

  I onda je mrmot zavio čokoladu u foliju. Slogan sa poznate reklame "Milke", danas često korišten kod nas, kada mislimo da nam sagovornik posle duge priče, ili prepričavanja nekog događaja laže... Blagodarim.
 12. Životinja po imenu „Lenjivac“ (iz roda Folivora), u proseku, pređe 41 metar dnevno, što je manje od polovine fudbalskog terena. Sporo kretanje i kamuflaža u krošnji drveta (pored snažnih kandži) pruža mu zaštitu od predatora. Sa druge strane neke druge vrste životinja, kao mehanizam za preživljavanje, imaju mogućnosti brze promene pravca, mesta i veliku brzinu. Neke od najbržih: Račvaroga ili pronghorn antilopa - može da trči brzinom od 98 km/h. Gnu - vrsta afričkog govečeta može da dostingne brzinu od 80 km/h. Divlji zec - može da dostigne brzinu od 77 km/h. Na vrhu liste najbržih predatora je: Gepard - najbrža kopnena životinja, koja može da trči brzinom do 113km/h (doduše vrlo kratko). Zamislite motociklistu i druga vozila. Vožnja motocikla ima dve bitne osobine predatora: -Vidokrug motocikliste od 180 stepeni, gde se, pri većim brzinama gubi na oštrini perifernog vidnog polja. Ali je ipak i dalje kompletna slika u oku, tako da vidimo sve ispred nas (na i pored puta). -Veliku brzinu kretanja i zaustavni put u skladu sa istom. Čak i pri brzinama u granicama ograničenja na putu, naglo kočenje, dovodi do „podupravljanja i/ili preupravljanja“ (gde ne postoji mogućnost korekcije volanom), pada, nastavka kretanja putem klizanja i posledičnog podletanja ili direktnog udarca u prepreku. Sada da vidimo drugu stranu „medalje.“ Drugo vozilo se ponaša kao „žrtva“ ili „lovina“, a često puta i kao predator (gde naglo iskače pred žrtvu). Može imati osobine, famoznog ,Lenjivca, gde će, sporim kretanjem ili uključivanjem u saobraćaj, „obmanuti“ mozak drugog učesnika u saobraćaju (konkretno motocikliste), jer su oko i mozak registrovali mesto gde se ono nalazi. Posvećuju se, na momenat, ostatku „slike“ u oku... U sledećem trenutku vozilo, „neprimetno“ oku i mogućnostima percepcije mozga, menja svoj položaj i, neminovno, dolazi do tragedije. Poslednjih dana imamo primere ovakvog „ponašanja“ (stizanje sporog vozila, uključivanje sa presecanjem putanje...vozilu koje se kreće većom brzinom). Danak neprirodnom kretanju...
 13. feniks

  Zluradost i jezik mržnje...

  U redu. Mišljenje je mišljenje. Ispravno ili ne...stav je onoga kako ga taj isti tumači ili vidi.
 14. feniks

  Zluradost i jezik mržnje...

  Upravo sam mislio na broj "lajkova" (termin koji se uglavnom koristi na Fejsbuku). Svi sigurno, manje-više znamo šta to znači: ako vam se dopadnu neka slika ili komentar, kliknete na "Like" ispod slike ili komentara. U srpskom prevodu, to dugmence se zove "Sviđa mi se." Slažem se, da, na ovim prostorima, ne postoji pravo merilo. Jer se isto tako ponašaju i u saobraćaju. Situacija od pre dve nedelje. Taksista, preko mosta na Adi, menja traku, levo-desno, svaki put kada dvojica motociklista pokušaju da ga preteknu. Verovatno nema zle namere. Nego, eto, onako, ne razmišlja.
 15. Još jedan očigledan primer kako nas doživljavaju ne-ljudi. Ma koliko se trudili da ostatku sveta prikažemo sebe u pravom svetlu, postoje ljudi, bez mozga, koji će se radovati našoj nesreći. Imajte to u glavi svaki put kada sedate na motocikl. Ja sigurno hoću.
×

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja