Jump to content


Photo

Komplet prve pomoci


 • Please log in to reply
302 odgovora u ovoj temi

#41 acim

acim

  Ne silazi

 • Members
 • PipPipPipPip
 • Broj Postova: 9355
 • Član od: 03 Jun 2007
 • LokacijaMinhen
 • Motor:K1300R

Napisao 06 September 2011 - 05:43 AM

Istina je ! Svaki potentan muskarac mora da ima cebe u gepeku za (ne)predvidjene situacije...


Aco, zaboravio si ostalu neophodnu opremu, kondome, lisice, bičeve i slično :lol:
 • 0

#42 acim

acim

  Ne silazi

 • Members
 • PipPipPipPip
 • Broj Postova: 9355
 • Član od: 03 Jun 2007
 • LokacijaMinhen
 • Motor:K1300R

Napisao 06 September 2011 - 05:49 AM

Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila

Ministarsvo za infrastrukturu Republike Srbije predložilo je Pravilnik o tehničkim uslovima za vozila, u kome su definisani i propisani tehnički uslovi koje moraju da ispune vozila u saobraćaju na putevima. Kao i novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju novi Pravilnik donosi niz promenena i novosti, a uvode se pravila u vezi modernih tehničkih karakteristika vozila do sada nepoznatih za zakon.
Dodatna oprema u vozilu, uklanjanje katalizatora, zatamnjivanje stakala, rezervni „ćopavi“ točak, prikolice, ABS, zimske gume i oprema, ksenonski farovi, svetlosna signalizacija na traktorima su deo tehničkih karakteristika kojima se bavi novi Pravinik o tehničkim uslovima vozila.
U nastavku izdvajamo neke od interesantnih odredaba pravilnika vezanih za putnička vozila, po novoj nomenklaturi označenih kao M1 kategorija. Na kraju članka je link sa koga možete preuzeti ceo tekst pravilnika.

-Kategorije vozila i podkategorije:
KATEGORIJA L – MOPEDI, MOTOCIKLI, TRICIKLI I ČETVOROCIKLI
Kategorija L1 – moped
Kategorija L2 – laki tricikl
Kategorija L3 – motocikl
Kategorija L4 – motocikl sa bočnim sedištem
Kategorija L5 – teški tricikl
Kategorija L6 – laki četvorocikl
Kategorija L7 – teški četvorocikl
KATEGORIJA M – VOZILA ZA PREVOZ PUTNIKA
Kategorija M1 – putničko vozilo
Kategorija M2 – laki autobus
Kategorija M3- teški autobus
KATEGORIJA N – TERETNA VOZILA
KATEGORIJA O – PRIKLJUČNA VOZILA
KATEGORIJA T – TRAKTORI
KATEGORIJA R – PRIKLJUČNO VOZILO TRAKTORA
TERENSKA VOZILA – KATEGORIJA G
Podkategorije i detalje kategorija potražiti u Pravilniku.

-Tablice
Tablica ne sme po vertikalnoj osi biti nagnuta više od 30° prema gore niti više od 15° prema dole. Tablica mora biti vidljiva sve vreme vožnje i ne sme postojati mogućnost da se tokom vožnje promeni ugao vidljivosti tablice.

- Svetla tablica
Mora biti ugrađeno i izvedeno tako da daje svetlost bele boje.

- Boja prednjih svetala
Svetlost glavnih farova mora biti bele boje.

- Ksenonska svetla
U slučaju da je vozilo opremljeno svetlima sa gasnim izvorom svetlosti obavezan deo opreme je i uređaj za čišćenje farova.
Vozila kategorije M i N moraju imati uređaj za nivelaciju snopa glavnih svetala…koji može biti sa ručnim ili automatskim podešavanjem.
U slučaju da je vozilo opremljeno oborenim svetlima sa gasnim izvorom svetlosti ovaj uređaj mora biti automatski.

- Stop svetla
Moraju biti ugrađena i izvedena kao najmanje dva stop svetla na zadnjoj strani vozila. Motorna vozila kategorije M1 prvi put registrovana nakon 01.01.2005. godine moraju imati ugrađeno treće stop svetlo na srednjoj podužnoj ravni vozila.

- Rezervne sijalice
Moraju postojati, na vidnom mestu, rezervne sijalice najmanje za polovinu sijaličnih mesta.

- Rezerve sijalice za Ksenonska svetla, LED i sl.
Vozila koja su opremljena svetlosnim telima bez žarne niti ( gasni izvor svetla, Led i sl. ) ne moraju imati rezervne sijalice za ta rasvetna tela.

- Zatamnjivanje stakala
Bočna stakla u ravni vozača mogu biti naknadno zatamnjena tako da ukupna vrednost prigušenja svetla ne prelazi 25%. Ostala stakla na vozilu osim vetrobranskog stakla mogu biti naknadno zatamljena.
Stepen refleksije stakala na vozilu ne sme prelaziti 15% kako ne bi došlo da zaslepljivanja drugih učesnika u saobraćaju.
- Pravilo o zatamnjivanju ima izuzetak
Od ovih odredaba mogu odstupati samo vozila sa posebnom dozvolom Ministarstva koje je nadležno za poslove saobraćaja.

- Katalizator
Vozila koja su homologovana i proizvedena sa katalizatorom ne smeju se koristiti bez ovog uređaja.

- Šta ako kupite polovni auto koji ima natpise na sebi?
Natpisi koji su se nalazili na vozilu koje je promenilo vlasnika, a koji se odnose na prethodnog vlasnika, moraju biti uklonjeni u roku od 30 dana od dana promene vlasništva.
- Vozilo može biti višebojno
Vozilo može biti višebojno, bojeno ili prelepljeno folijom. Vozilo može biti i bojeno – prelepljeno na način koji predstavlja sliku odnosno totalni reklamni dizajn. U slučaju prelepljivanja celog vozila, boja vozila je preovlađujuća vidljiva boja.

- Gume
Pneumatici na vozilima moraju biti deklarisanih dimenzija od strane proizvođača, zavisno od najveće konstruktivne brzine kretanja vozila i najveće dozvoljene mase vozila na kome su pneumatici postavljeni.
Pneumatici na istoj osovini vozila moraju biti jednaki po tipu, vrsti ( letnji, zimski ), konstrukciji ( radijalni, dijagonalni i sa ukrštenim pojasevima ) nosivosti i dimenzijama.

- Dubina šare na gumama
Dubina šare pneumatika po gaznoj površini mora biti viša od fabrički dozvoljene dubine označene TWI oznakama, a ako tih oznaka nema, najmanja dozvoljena dubina je 1.6 mm za kategorije vozila L i M1 i 2 mm za ostala vozila

- Obnovljeni/Protektirani pneumatici
Na motornim vozilima mogu se, osim na upravljajućim točkovima, koristiti obnovljeni pneumatici. Obnovljene gume moraju na bočnoj strani gume imati oznaku „RETREAD“, pored toga moraju imati i četvorocifarnu oznaku nedelje i godine kada je izvršeno obnavljanje.

- Rezervni točak
Pneumatik na rezervnom točku mora biti istih dimenzija i nosivosti kao pneumatici koji se koriste na vozilu, ili moraju biti homologovani kao privremeni rezervni točak…
- Vozilo ne mora da poseduje rezervni točak
Rezervni točak ne moraju da imaju motorna i priključna vozila ako su pneumatici ili naplatci opremljeni nekim sigurnosnim sistemom za sigurnu vožnju sa izduvanim pneumatikom ili ako vozilo poseduje odgovarajuće sredstvo za privremeno osposobljavanje izduvanog pneumatika ( npr. sprej, pena u boci pod pritiskom, komplet za brzu popravku pneumatika i sl. ).

- Protiv požarni aparat
U motornim vozilima, osim u vozilima kategorije L, T i u vozilima kategorije M1 kojima se ne vrši javni prevoz lica u saobraćaju na putevima, mora postojati aparat za gašenje požara, sa važećim uverenjem o ispravnosti i biti postavljen na vidnom mestu tako da se u slučaju opasnosti može upotrebiti.
Dakle u putničkim vozilima nije obavezan PP aparat.

- Trougao
U motornim vozilima mora postojati, na vidnom mestu, znak za obeležavanje vozila zaustavljenog na kolovozu.

- Oprema za prvu pomoć
U motornim vozilima kategorija M, N i T mora postojati oprema za pružanje prve pomoći ( kutija prve pomoći veličine
A ) koja odgovara standardu A SRPS Z.B3.001 tako da se može po potrebi koristiti. Oprema za pružanje prve pomoći mora se nalaziti na dostupnom mestu.

- Kaciga za motoriste
Zaštitna kaciga mora biti mlađa od 5 godina u odnosu na datum proizvodnje kad je on upisan na spoljnoj strani kacige ukoliko ona ima rok trajanja.

- Reflektujući prsluk je obavezan
Motorna vozila, osim za vozila kategorije L, moraju da imaju najmanje jedan reflektujući prsluk koji odgovara standardu EN 471, kojeg je vozač dužan da koristi – obuče kada na putu obavlja radnje uz vozilo ( menja točak, obavlja manje popravke na vozilu, naliva gorivo kada vozilo ostane bez goriva, traži pomoć zaustavljajući druga vozila i sl. )

- Kruta veza, sajla za vuču vozila
U putničkim automobilima i vozilima namenjenim za prevoz opasnih materija mora postojati, na vidnom mestu, uže ili poluga za vuču tih vozila, koji mora omogućavati vuču vozila na rastojanju od 3 do 5 m kada se koristi uže, odnosno do 3 m kada se koristi poluga.

- Zimska oprema
Zimska oprema motornih i priključnih vozila, u smislu ovog Pravilnika, podrazumeva pneumatike za zimsku upotrebu
( M+S ) na pogonskim točkovima, ili pneumatike sa letnjim profilom ukoliko vozilo u opremi ima lance ili druga odgovarajuća sredstva za povećanje trakcije pogonskih točkova.
Na pneumaticima sa letnjim profilom iz stava 1. ovog člana, kada se na njima ne koriste odgovarajuća sredstva za povećanje trakcije pogonskih točkova, dubina šare gazećeg sloja, po obimu i širini, mora iznositi najmanje 4 mm.

- ABS (Anti-lock braking system) nije obavezan za M1 kategoriju
Sva vozila ketegorije M2, M3, N2, N3, O3 i O4 registrovana prvi put nakon 01.01.2010. godine, moraju da budu opremljena sistemom protiv blokiranaj točkova pri kočenju.

-Nasloni i pojasevi
Nasloni za glavu u putničkim automobilima moraju biti ugrađeni i izvedeni za sva sedišta za koja imaju ugrađene sigurnosne pojaseve, i obrnuto.

-Traktori
Traktori moraju posedovati sledeću signalizaciju: 1.oborena svetla; 2. poziciona svetla; 3. stop svetla; 4. katadiopteri; 5. pokazivači pravca; 6. svetla za osvetljavanje zadnje registarske tablice; 7. tabla za označavanje sporih vozila; 8. žuto rotaciono svetlo.
Za svetla za označavanje prikolice, stop svetla, pokazivača pravca, poziciono svetlo, svetlo za osvetljavanje registarske tablice i katadioptera na prikolici koju vuče traktor shodno važe odredbe ovog pravilnika.
Za veliki broj teških saobraćajnih nesreća na našim drumovima odgovorna su neosvetljena poljoprivredna vozila. Striktno poštovanje novog pravilnika spaslo bi mnoge živote.

-Zaprežna vozila
Svetla na zaprežnom vozilu moraju biti izvedena kao najmanje jedno belo svetlo postavljeno na prednjoj strani vozila i kao najmanje jedno crveno svetlo postavljeno na zadnjoj strani vozila


http://www.automobil...vima-za-vozila/

http://www.automobil...a za vozila.pdf
 • 0

#43 Mikulanac

Mikulanac

  nocni cuvar

 • BJB Novinari
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 3155
 • Član od: 13 Oct 2008
 • LokacijaWhite City / White Water
 • Motor:Yamaha nouvo elegance

Napisao 06 September 2011 - 06:47 AM

Да ли је истина да у возилу мора да има и ћебе? Ено мој кум убацио, јер је тако чуо... Он ништа не препушта случају!

Aj pitaj kuma moze li jambolija umesto cebeta?
 • 1
www.adventureride.rs

#44 Nele11

Nele11

  Svrati ponekad

 • Members
 • Pip
 • Broj Postova: 362
 • Član od: 22 Dec 2010
 • LokacijaPozarevac
 • Motor:trenutno imam samo auto

Napisao 06 September 2011 - 07:44 AM

Nasloni i pojasevi
Nasloni za glavu u putničkim automobilima moraju biti ugrađeni i izvedeni za sva sedišta za koja imaju ugrađene sigurnosne pojaseve, i obrnuto.

ja na zadnjim sedistima(bmw e30)nemam naslone za glavu ali imam pojaseve...da li moram da uzmem busilicu da izbusim sediste?
 • 0

#45 SpaVe

SpaVe

  Drug član

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 2015
 • Član od: 09 Jul 2006
 • LokacijaЈужни Београд
 • Motor:Beta Xtrainer

Napisao 06 September 2011 - 07:55 AM

Да ли је истина да у возилу мора да има и ћебе? Ено мој кум убацио, јер је тако чуо... Он ништа не препушта случају!

Aj pitaj kuma moze li jambolija umesto cebeta?


Јамболија је обавезна на волану! :D

Ја мислио кум се зајебава па да мало пренесем зајебанцију кад оно... :aha:
http://www.autovesti...d=3877&start=40
http://www.b92.net/a...6&nav_id=437301
 • 0
Four wheels move the body, two wheels move the soul

#46 mrvatreci

mrvatreci

  Zainteresovan

 • Members
 • PipPip
 • Broj Postova: 948
 • Član od: 04 Feb 2009
 • LokacijaPetrovaradin
 • Motor:Hornet S

Napisao 06 September 2011 - 07:58 AM

Vidite li sta je u Pravilniku za pneumatike!?
Ko je sad lud ovde,jer danima tupe da su zimski obavezni na sva cetiri tocka,cak su rekli i lanci van grada.
 • 0
E jbg!

#47 DL4E

DL4E

  Svrati ponekad

 • Members
 • Pip
 • Broj Postova: 428
 • Član od: 07 May 2008
 • LokacijaSrbija, NS (uglavnom)
 • Motor:Yamaha XV1900

Napisao 06 September 2011 - 08:43 AM

- Oprema za prvu pomoć
U motornim vozilima kategorija M, N i T mora postojati oprema za pružanje prve pomoći ( kutija prve pomoći veličine
A ) koja odgovara standardu A SRPS Z.B3.001 tako da se može po potrebi koristiti. Oprema za pružanje prve pomoći mora se nalaziti na dostupnom mestu.


Cek, cek... Pa to znaci da onda prva pomoc nije obavezna za motor?!
 • 0
Fun is not a straight line

#48 kosooki

kosooki

  Drug član

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 1618
 • Član od: 14 Jul 2010
 • LokacijaCacak
 • Motor:XF650 Zrakoprc :)

Napisao 06 September 2011 - 08:44 AM

- Oprema za prvu pomoć
U motornim vozilima kategorija M, N i T mora postojati oprema za pružanje prve pomoći ( kutija prve pomoći veličine
A ) koja odgovara standardu A SRPS Z.B3.001 tako da se može po potrebi koristiti. Oprema za pružanje prve pomoći mora se nalaziti na dostupnom mestu.pod 1 - nigde se ovde ne pominje L kategorija
pod 2 - na trzistu ne postoji SRPS Z.B3 vec samo B2 kompleti

B3 jos nije izbacen, ja mislim ni u potpunosti definisan set, te stoga nema gde da se kupi

da li nas ovo teraju da svi kupimo B2 komplet, a onda da uvedu novi koji cemo takodje morati da kupimo?
 • 0

#49 kosooki

kosooki

  Drug član

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 1618
 • Član od: 14 Jul 2010
 • LokacijaCacak
 • Motor:XF650 Zrakoprc :)

Napisao 06 September 2011 - 08:47 AM

Novi pravilnik o tehničkim uslovima za motorna vozila
UTORAK, 14 SEPTEMBAR 2010 13:02
Od 19. septembra 2010. godine počeće da se primenjuje novi Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima.

Ovaj pravilnik propisuje podelu motornih i priključnih vozila, uslova koje moraju da ispunjavaju vozila u saobraćaju na putu u pogledu dimenzija, tehničkih uslova, uredjaja, sklopova i opreme i tehničkih normativa, a ono što je većini vozača najvažnije on propisuje i način, vreme posedovanja i korišćenja obavezne i zimske opreme na vozilu.

Neke od značajnijih novina koje bismo izdvojili su:
obaveza posedovanja zimskih guma na sva četiri točka u periodu od 01. novembra do 01. aprila
obavezno posedovanje lanaca u vozilu i njihova primena na pogonskim točkovima ukoliko to zahtevaju vremenske prilike i ako je to propisano saobraćajnim znakom
posedovanje kompleta sijalica koji odgovara konkretnom tipu vozila
vetrobransko staklo na vozilu se ne sme naknadno zatamnjivati, a ostala stakla mogu biti naknadno zatamnjena tako da ukupna vrednost prigušenja svetla ne prelazi 25%.
novi komplet prve pomoći koji odgovara standardima i koji treba da se nabavi u roku od godinu dana od dana stupanja pravilnika na snagu
zabrana voženja i registrovanja vozila sa volanom sa desne strane - rok za prilagodjavanje biće dve godine od dana stupanja pravilnika na snagu
sva vozila koja se registruju prvi put posle 01.03.2011. godine moraće da imaju ugradjen sistem protiv blokiranja kočnica
Detaljnije informacije možete pronaći na sajtu Ministarstva za infrastrukturu (Pravilnik o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima)
 • 0

#50 kosooki

kosooki

  Drug član

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 1618
 • Član od: 14 Jul 2010
 • LokacijaCacak
 • Motor:XF650 Zrakoprc :)

Napisao 06 September 2011 - 08:48 AM

patkaaaaa

Члан 115.
(1) Опрема за пружање прве помоћи (комплет прве помоћи величине "А") која одговара
стандарду SRPS Z.B2.001 ("Службени гласник РС", број 6/10), мора постојати тако да се
може по потреби користити у моторним возилима врста Л осим у возилима врсте L1, L2 и
L6.

(2) У моторним возилима врста М, N, Т, C и К5 мора постојати опрема за пружање прве
помоћи (комплет прве помоћи величине "Б") која одговара стандарду SRPS Z.B2.001
("Службени гласник РС", број 6/10), тако да се може по потреби користити. У возилима
врста М2 и М3 која имају више од 22 места за седење морају се налазити две кутије прве
помоћи величине "B".
(3) Опрема за пружање прве помоћи мора се налазити на доступном месту.
 • 0

#51 zzz

zzz

  Drug član

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 1253
 • Član od: 12 Apr 2007
 • Lokacijabgd
 • Motor:SKUTERAŠ :)

Napisao 06 September 2011 - 08:50 AM

Acime, postavio si predlog Pravilnika, a vazece odredbe su:

"Zimska oprema motornih i priključnih vozila osim vozila vrste L, u smislu ovog pravilnika, podrazumeva:
1) pneumatike za zimsku upotrebu (npr. M+S, Snow, Winter i dr.) na svim točkovima vozila vrsta M1 i N1;
2) lance odnosno druge uređaje za povećanje trakcije na najmanje dva pogonska točka;
3) za vozila vrsta M2, M3 i N obavezni deo zimske opreme je i lopata osim vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.
Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 mm.
Na vozilima se ne smeju postavljati pneumatici sa klinovima.
U periodu od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena zimskom opremom. Van navedenog perioda vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.
Izuzetno od stava 4. ovog člana, u naselju vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.
Lanci i drugi uređaji za povećanje trakcije moraju obavezno da se postave na točkove kada je kolovoz pokriven snegom na odseku puta koji označen saobraćajnim znakom "lanci za sneg". Ova oprema se može postaviti na točkove i na odseku puta koji nije označen ovim znakom samo kada je kolovoz prekriven snegom."

Znači, sve 4 zimske gume, a lanci van grada obavezni u gepeku.
 • 0

#52 kosooki

kosooki

  Drug član

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 1618
 • Član od: 14 Jul 2010
 • LokacijaCacak
 • Motor:XF650 Zrakoprc :)

Napisao 06 September 2011 - 08:56 AM

Znači, sve 4 zimske gume


imam

a lanci van grada obavezni u gepeku.


nemam i ne znam koji ce mi
 • 0

#53 drumskalisica

drumskalisica

  Ne silazi

 • Members
 • PipPipPipPip
 • Broj Postova: 7227
 • Član od: 10 Jun 2008
 • LokacijaNovi Sad - Cacak, Srbija
 • Motor:Suzuki GS 400, MZ ETZ 150, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda XL 250 R, Honda NX 650 Dominator

Napisao 06 September 2011 - 09:03 AM

KATEGORIJA L – MOPEDI, MOTOCIKLI, TRICIKLI I ČETVOROCIKLI
Kategorija L1 – moped
Kategorija L2 – laki tricikl
Kategorija L3 – motocikl
Kategorija L4 – motocikl sa bočnim sedištem
Kategorija L5 – teški tricikl
Kategorija L6 – laki četvorocikl
Kategorija L7 – teški četvorocikl


Ovo je opiceno!
Kategorija L 4 . Motocikl sa bocnim sedistem

Ja to jos nisam video u zivotu, video sam motocikl sa bocnom prikolicom koja moze da ima sediste, a moze biti i teretna . Al to da motor ima samo bocno sediste ... :stabre: :stabre: :stabre:

Pokusavam da zamislim moj motor, sa strane zakaceno neko sediste, na njemu neko sedi a ja vozim. Posto me ovo vuce na desnu stranu, ja stalno drzim motor nagnut u levu stranu, i tako balansiram do mora . . .

Ovo je samo dokaz o strucnosti strucnjaka koji su pravili ovaj novi zakon ( reko bi da svi imaju triper na malom mozgu { ukoliko uopste imaju mozak }).
 • 2
Dok curi - dobro je, znaci da ima ulja !
  Mazano ne skripi - kazu stari ljudi
Posted Image

#54 Gliga

Gliga

  Advanced Member

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 1346
 • Član od: 15 Jan 2009
 • LokacijaNovi Sad
 • Motor:KLE 500

Napisao 06 September 2011 - 10:19 AM

U Merkatoru je trenutno popust na Galenikinu prvu pomoc. Moto-komplet kosta 1800 dinara. Ako se dobro secam akcija je do 11.9.
 • 0

#55 kosooki

kosooki

  Drug član

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 1618
 • Član od: 14 Jul 2010
 • LokacijaCacak
 • Motor:XF650 Zrakoprc :)

Napisao 06 September 2011 - 10:30 AM

juce bio u merkatoru u cacku i galenika je 2800, a 2400 je za A kategoriju

EDIT: ali ima da se kupi MDS prva pomoc koja je u veoma slicnom pakovanju kao galenika, homologovana je i odobrena za prodaju i kosta 1790din
 • 0

#56 Goblin

Goblin

  Zainteresovan

 • Members
 • PipPip
 • Broj Postova: 579
 • Član od: 11 Apr 2010
 • LokacijaBeograd - Borca
 • Motor:Futong 250

Napisao 06 September 2011 - 11:32 AM

U Metrou u Krnjaci najskuplji komplet prve pomoci za automobil je oko 1900 din i to je Galenikin, dok su svi ostali oko 1700. Za motor ima samo Galenikin i on je oko 2300 din.
 • 0
Srdacno, vas Zelembac.

#57 lazakamikaza

lazakamikaza

  Svrati ponekad

 • Validating
 • Pip
 • Broj Postova: 260
 • Član od: 25 Jun 2009
 • Motor:SV 650

Napisao 06 September 2011 - 22:47 PM

juce bio u merkatoru u cacku i galenika je 2800, a 2400 je za A kategoriju

EDIT: ali ima da se kupi MDS prva pomoc koja je u veoma slicnom pakovanju kao galenika, homologovana je i odobrena za prodaju i kosta 1790din

Jel i taj MDS u Merkatoru?
 • 0

#58 acim

acim

  Ne silazi

 • Members
 • PipPipPipPip
 • Broj Postova: 9355
 • Član od: 03 Jun 2007
 • LokacijaMinhen
 • Motor:K1300R

Napisao 06 September 2011 - 23:40 PM

Ovo je opiceno!
Kategorija L 4 . Motocikl sa bocnim sedistem


Verovatno se misli na motocikl sa bočnom prikolicom.

Ako pričate o cenama prve pomoći za auto, u Beogradu je najjeftiniji kineski komplet u Metrou, cca 1500 dindži. Za motore trenutno nemaju ili možda imaju Galenikin, nisam ni gledao. Ja ne verujem da ću ove godine nabavljati novu prvu pomoć za motor, makar u koferu nosio komplet za auto. Sačekaću proleće.
 • 0

#59 PECA BMW

PECA BMW

  Drug član

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 2513
 • Član od: 06 Dec 2009
 • LokacijaJAGODINA
 • Motor:Tomos 14M
  BMW R 26
  BMW R 65
  BMW R1150R

Napisao 07 September 2011 - 01:19 AM

Ovo je opiceno!
Kategorija L 4 . Motocikl sa bocnim sedistem


Verovatno se misli na motocikl sa bočnom prikolicom.

Ako pričate o cenama prve pomoći za auto, u Beogradu je najjeftiniji kineski komplet u Metrou, cca 1500 dindži. Za motore trenutno nemaju ili možda imaju Galenikin, nisam ni gledao. Ja ne verujem da ću ove godine nabavljati novu prvu pomoć za motor, makar u koferu nosio komplet za auto. Sačekaću proleće.


zabranjeno je tj, nije po zakonu da nosis u motoru prvu pomoc iz auta .. to nece priznavati ....

mada nema nikakve logike jer je sve isto cak ima i vise !
 • 0
Ne cita se uputstvo da bi znao sta treba da radis, vec da vidis gde si se zajebo !
"Naša glavna svrha u životu je da pomognemo drugima. A ako nekome ne možeš pomoći, onda mu bar ne čini zlo"
SAMO 60% akcija Microsofta i smiricu se majke mi ........

Moja Restauracija R26

#60 kosooki

kosooki

  Drug član

 • Members
 • PipPipPip
 • Broj Postova: 1618
 • Član od: 14 Jul 2010
 • LokacijaCacak
 • Motor:XF650 Zrakoprc :)

Napisao 07 September 2011 - 07:23 AM

da u merkatoru je, MBS je oznaka (izvinjavam se za gresku)
u tempu takodje ima tosama i jos jedna bela, obe u tvrdom pakovanju za 1800 dinara

inace, juce sam procitao da od 19.09 je obavezno nosenje kompleta, ali navodno prva 2 meseca nece biti kaznjavanja, vec samo upozoravanje. da li verovati gladnom vuku na rec ili ne, to je vec igra na srecu
 • 0
0 korisnik(a) čita ovu temu

0 članova, 0 gostiju, 0 anonimnih članova