Jump to content

Moto Zajednica

Honda Africa Twin

Recommended Posts

• Zainteresovan, 648 postova
  • Motocikl: AFRICA TWIN RD 03

Toliko sam nade polagao u ovaj forum, a evo vec drugo  veche mi je motor pokvaren :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1847 postova

pazi, ako se kvar ponavlja i nestaje, stvar je do nekog kontakta ili spoja sto bi se dalo naci pazljivim pregledom.

ako je cdi "mrtav" pa zivne , razlozi mogu biti visestruki

cdi bez impulsa sa pikapa nije crknut, jednostavno nema signal i ne okida.

cdi sa impulsom sa pikapa a opet bez napajanja je naravno mrtvak.

cdi kome je pretvarac/okidanje crknuto je vazdan mrtav, taj nece da se probudi.

obrtomer krade impulse ka bobini i ako ih nema, i on je prividno mrtvak.

zamenio si cdijeve medjusobno i kada kvar postoji (rekosmo spoj/prekid) oba se ponasaju isto-radi samo jedan cilindar,

kada felera nema, oba rade-znaci nije do njih.

da se osvrnemo na tvoj intro:

Naime posto sam kupio afriku sa problemom rada obrtometa kolega mi rece da zamjenim mjesta CDI-ovima, kad sam to uradio nista se nije dogodilo sem da vise ne rade oba klipa vec samo jedan!!!!! naravno gasi se non stop jedva ide i tako dalje. I kad vratim CDI na stare pozicije ista stvar. da li neko ima ideju sta je to, Prije navedenih radova isla je ko blesava iako obrtomer nije radio. Samo da napomenem da nije radilo dugme OFF/RUN kad se prebaci u OFF nastavi raditi al sa pola snage,tj na jedan klip.

Takodje sa levog CDI-a sa manjeg konektora presecen je zeleni kabl i na njegovo mjesto dolazi neki bezvezni kabl od zvucnika onaj providni silikonski koji vodi negdje ispod rezervara......

posto ti obrtomer nije u funkciji, za pocetak treba upratiti zicu koja ide do njega i istu otkaciti, i to pri samom cdi-ju. na taj nacin si iz igre izbacio i obrtomer i verovatno tu zicu koja bi mogla da pravi probleme (a i predugacka je bre).

drugo, "ubivanje" cdi sa off/run mora da deluje na oba cdi podjednako, sto ukazuje da deo instalacije nije isti - necije prckanje.

Ne znam sta je. al danas sam je upalio i na jednom klipu se odvezla do auto elektricara. Usput sam primjetio da joj struja na prednjem cilindru cas dodje cas prekine. izgleda negdje ima sranje na kablovima. However i sa jednim klipom ide 120 ladno, Cudna je to sprava...Africa Twin.

Majstor ce nadam se rijesiti sta je boli pa da me jos dugo dugo nosi na ledjima...

Neko je cacko po kablovima sve je u izolir traci. Ocito je lik pravio nekakav alarmi ili blokadu jebem li ga......

Odvezo sam je najboljem moto elektricaru u Banja luci pa cemo vidjeti ishod uskoro......

P.S nevjerovatno je kako se taj motor ne predaje ni kad je pokvaren.....

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Verovatno su ti se rasklimali konektori na CDI-ju .. ništa opasno, ako je dobar majstor, bez ikakve zamene delova će ti to rešiti!

A da se Afrika ne predaje nikada, to je tačno :) Čak se ni ne kvari. Ovo što se tebi desilo bi se moglo okarakterisati kao "ne radi najbolje" ali nikako "pokvareno" :) Ono što je pokvareno, ne ide, zar ne? ;D

problematican je lijevi konekor na lijevom CDI  jer je nesto prckano po njemu pa zato ne radi ni obrtomer ni dugme za OFF/RUN

al ipak i sa jednim cilindrom pali kako nikad ni jedan motor nece palit. Zalosno je sto nikad nece vise praviti tako kvalitetne strojeve.ovo danas je sve gomila plasticnih sranja napravljenih da se kvare i ispumpavaju jadne vlasnike na sveopstu radost proizvodjaca koji vec odavno ne zive od prodaje motocikala nego rezervnih djeolova.

• Svrati ponekad, 405 postova
  • Motocikl: Africa Twin rd04

@Igorak

Pogledao sam slike tvog cdi-a.. Prvo zapazanje je da ih imas dva.. Kod mene je jedan veliki, To jest dva u jednom.. I konektori koliko se secam su na krajevima kao sto je Guja opisao... sad ne znam kako je na ostalim africama ali kod mene je definitivno jedan veliki..

Model iz `91 god..

I skini manual sa neta za africu. Tamo imas lepo celu el. semu.. Istampaj i nosi majstoru, sigurno ce mu pomoci..

pozdrav i sretno oko opravke ;)

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

SmokeS, malo je verovatno na RD04 imaš jedan CDI. Upakovana su dva, ali u jednim gumenim "gaćama" .... tako bi bar trebalo. Ili možda imaš neki aftermarket CDI?

SmokeS, malo je verovatno na RD04 imaš jedan CDI. Upakovana su dva, ali u jednim gumenim "gaćama" .... tako bi bar trebalo. Ili možda imaš neki aftermarket CDI?

Hm, mislim da je stvarno jedan.. Ali to sto kazes, nalazi se  u gumenim gacama.. I ne bih rekao da izgleda na aftermarket..  ???

Kad pogledam slike ovog odvojenog CDI-a taj mi pre lici na aftermarket, nekako zbog kvaliteta izrade?! Barem mi tako deluje!? Kao da je moj kvalitetniji..

A i nisam ga nesto zagledao posteno mora da priznam.. Rasklapacu opet nesto motor da bih zavrsio neke sitnice, pa cu obratiti paznju..

Sad gledam slike, koje sam uhvatio tokom radova na motoru... Ipak je jedan veliki.. I sve izgleda propisno spakovano :)

Evo da stavim neke slike mog ljubimca, nikako da otvorim svoju temu.. Nemam vremena.. Ali bice...

Evo da znate o cemu se radi :P (sad je tu i leo vince izduv, i roll barovi.. nema na slikama)

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs299.snc3/28617_1470483120757_1193982095_1319630_2215244_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs299.snc3/28617_1470483160758_1193982095_1319631_636454_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash1/hs329.ash1/28617_1470483200759_1193982095_1319632_5512844_n.jpg

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/hs504.snc3/26491_1439850074950_1193982095_1249098_3553458_n.jpg

A ovako je izgledao nekad ;)

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc1/hs254.snc1/10121_1281274950671_1193982095_845847_3040377_n.jpg

Tu je on ;) Samo ga nema na slikama ;) hromiran...

Obrati paznju na stop svetlo, migavce, i km tablu ;) odo ja da spavam.. sutra ispit...

• Svrati ponekad, 455 postova
  • Motocikl: KTM 640 Adventure

Ne znam sta je. al danas sam je upalio i na jednom klipu se odvezla do auto elektricara. Usput sam primjetio da joj struja na prednjem cilindru cas dodje cas prekine. izgleda negdje ima sranje na kablovima. However i sa jednim klipom ide 120 ladno, Cudna je to sprava...Africa Twin.

Majstor ce nadam se rijesiti sta je boli pa da me jos dugo dugo nosi na ledjima...

Neko je cacko po kablovima sve je u izolir traci. Ocito je lik pravio nekakav alarmi ili blokadu jebem li ga......

Odvezo sam je najboljem moto elektricaru u Banja luci pa cemo vidjeti ishod uskoro......

P.S nevjerovatno je kako se taj motor ne predaje ni kad je pokvaren.....

U vrrlo kratkom vremenu vozeci se na jednom cilindru napravit ces nepovratnu stetu na cilindru koji ne radi. Iako ne pali smjesu zbog iskre. Gorivo ulazi u taj cilindar i ispire stjenke cilindra od ulja. Kad nema ulja nema ni podmazivanja i za cas eto tebe opet ovdje kako trazis cilindar, karike, klip za Africu.  >:(

• 侍, 671 postova
  • Motocikl: Honda XRV 650

Pozdrav svima koliko NAS ima :)

ja samo da overim temu... I naravno da "zvanično" bacim pozdrav Afrikancima. Temu o africi aktivno pratim na adventure rider forumu, i ima nekih korisnih informacija ali su uglavnom fotografije modovanih afrika... Pa sam odlučio da se uključim i ovde :)

Imam par nekih pitanja ali, ali lagano... Želeo sam da pročitam prvo sve pre nego što se uključim u temu, ali su me tamo negde oko tridesete strane smorili neki ljudi sa svojim postovima... Tako da ću iskulirati malo pa kada sve pročitam, smaraću vas :D

Pozz.

Alera druze, hvala na upozorenju koje sam sasvim previdio

Oh neeeee, pa vozio sam je do majstora to je jedno 2.5 Kilometra od moje garaze nadam se da nisam izazvao zaribavanje drugog cilindra, znam o cemu govoris...  :'(

Alera druze, hvala na upozorenju koje sam sasvim previdio

Oh neeeee, pa vozio sam je do majstora to je jedno 2.5 Kilometra od moje garaze nadam se da nisam izazvao zaribavanje drugog cilindra, znam o cemu govoris...  :'(

Nisi, da je zaribao stao bi u mjestu. Nece mu nista biti od te male voznje, upozorenje je vise bilo za onu brzinu. Na vecim obrtajima/brzini/gasu je i veca steta. Najcesce ne zariba vec izgubi kompresiju, potrosi cilindar i karike.

Kad motor upali na dva promjeni i ulje. Dio goriva koje nije izgaralo je pored karika procurilo u cilindar. Provjeri ulje sigurno ga ima viska zbog toga i smrdi po benzinu.

Sve ovo znam iz prve ruke:

Svojevremeno sam kupio XLV750 koji nije bacao iskru na jedan cilindar. Kad se taj problem rijesio, morao sam promjeniti i taj cilindar i karike. Nisam se vozio na jednom, ali bivsi vlasnik jeste.  >:(

za ono 120 na jednom klipu naravno da sam se shalio, previse je volim da bi joj to uradio, nigdje nisam preshao 30 km/h cak su me i skuteri preticali.

Al nikako da provalim sta bi joj moglo biti, jer ima nesto sto mi smrdi na to da je isti uzrocnik krivac kvara.

Naime ne radi joj kill button za gasenje, ne radi joj obrtomjer i kad sam odsjeko onu glupu zicu na lijevom cdi  i vratio na original zelenu presto je raditi prednji cilindar. Kad lijevi CDI prebacim na desni konektor opet radi samo taj cilindar, kad prebacim bilo koji CDI na lijevi konektor ne radi. Po nekoj najprostijoj logici a produktu mojih nadanja konstatovao sam da su oba CDI u redu, kad je upalim u leru da radi i cackam,trzam,diram potezem kablove od lijevog CDI proradi prednji cilindar i ponovo se vrati onaj veseli zvuk al obrtomjer idalje ostane mrtav a kill button ne radi vec i dalje gasi samo jedan klip tako da motor prede na jednom klipu da bi cim pustim kablove opet presto raditi taj prednji cilindar koji ovisi od lijevog CDI-a.....

Da samo da napomenem, kad je pustim da radi samo na jednom CDI-u tj klipu onda kill button uopste ne radi, tj nista se ne desi kad prebacim u OFF.

Navedeni komad providnog kabla 1x0.75 mm za kucne zvucnike sam eliminisao te vratio originalni zeleni kabl koji je kasnije sam skontao masa i od tada uopste ne radi prednji cilindar. U medjuvremenu masina sam komplet prao sa WD-40 i K4 sredstvom za odmascivanje masina da bi tu noc odbijala da uopste upali te je tek sutradan kresnula kad sam je odveo majstoru.

Evo prolazi i drugi dan a majsta se ne javlja. Samo se nadam da nece nazvat i reci rika ovo rika ono..

a ja se i dalje i pitam sta bi to moglo biti s njenom strujnom instalacijom. Eto imate detaljan opis pa ako neko ima kakvu ideju nek javi bicu zahvalan

Kako mi se cini netko je kemijao po instalaciji. Tu nema pomoci na daljinski. Pouzdaj se u svog majstora.

...nesto me kopka. Nitko ne budji instalaciju ako ne ispravlja neke druge krive Drine...

• prisutan, 1157 postova
  • Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702

igore javi se za vikend za kavu da nam ispricas sta je sa afrikom!! ne sekiraj se ma bit ce sve ok,to je afrika!!!!  :)

Kako mi se cini netko je kemijao po instalaciji. Tu nema pomoci na daljinski. Pouzdaj se u svog majstora.

...nesto me kopka. Nitko ne budji instalaciju ako ne ispravlja neke druge krive Drine...

Drugar mi rece da je to neuspjeli pokusaj ugradnje alarma.........

nadajmo se da će ipak majstor izaći na kraj sa time.

ukoliko ne, izvadi jedan cdi, i slikaj ga odozgo (strana konektora, ne bocne) da se vidi konektor.

ovo stoga da na toj sličici nažvrljam šta je gde kod tog cdi

Evo danas me majsta zvao  i kaze da joj je rastavio svu instalaciju struje i da ne moze skontat sta je, kaze da su oba CDI ispravna i bobine takodje rade. Lik koji mi ju je prodo kaze da je tesko palila nakon svakog pranja obicnom vodom posebno kad opere guvernalu????? Kaze da ce sutra jos dalje sve raskopavati i da ce skinuti instrument tablu pa da vidi da tamo nije neki zaeb...

Ima li neko ideju, prodje mi sezona gledajuci motor kod majstora rastavljen  :'( :'( :'( :'(

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja