severian 18662 Napisano Septembar 13, 2013 Integrisan, 8488 postova Prijavi odgovor kao problematičan Hehe, Daca pravo iz mora na motor, vidi se po frizuri . Bravo momci i devojke! Mimi, bolje što nisi forsirao kapelu. Prosto bi bilo neodgovorno. A, mora nešto da ostane za sledeći put, da me vodiš ... 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 13, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan A, mora nešto da ostane za sledeći put, da me vodiš ... Idemo obavezno! I palo mi je napamet da organizujemo nesto za tamo, ali mora da ostane za sledecu godinu. Znas i sam po kakvim cukama smo vozili, i ovo moze sigurno, ali ne sa onim teretom. Poredjenja radi, slicno je sa penjanjem kao u Gruziji, iznad Stepatsminde!!! Za jednog samog je problem, ali ukoliko postoji neko ko moze da pripomogne u slucaju problema, penjanje je uspesno. Drasticno se rizik smanjuje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 13, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Pa da nastavim i ja...Mikeli me prestigao, hahaha...Ja do naseg susreta imam jos tri dana (na Krf smo stigli dva dana ranije - ranije smo i krenuli na godisnji odmor) Inace, za neupucene...Sve ove podudarnosti su sasvim slucajne. Sa Mikelijem sam se poznavao iskljucivo preko foruma, nikada se nismo licno upoznali. Slucajno sam zakacio njegovu temu gde sam procitao da planira putovanje do Krfa sa jednim nocenjem na Ohridu, drugim nocenjem na Meteorima. Cak nam se i termin podudarao, opet slucajno (sa 2 dana zakasnjenja). Splet okolnosti (opet slucajno) desilo se da smo i preko Bookinga rezervisali smestaj na samo 100-tinak metara jedan od drugog. Prosto neverovatno, ali istinito. Daljim druzenjem skapirali smo da nam se u zivotu podudara toliko stvari, da sam siguran da ce se ovo druzenje nastaviti!!! No, da ne tupim, nastavak u sledecem postu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 13, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Danasnji plan bio je obilazak Meteora i odlazak do Igumenice na trajekt, ali ne auto-putem, vec preko vrhova Epirskih planina, preko grckih skijalista, uz planinske reke i jezera. Ovo je podrazumevalo voznju od oko 300 km. Pod uticajem Danijele (valjda joj se smucilo lomatanje po krivinama i bespucima) dogovorili smo se da ne zurimo sa polaskom sa Meteora, i lagano izadjemo magistralom do auto-puta kojim cemo otici do trajekta. Ovaj deo Grcke ostaje za opet neki drugi put. Manastirski kompleks Meteori je posle Svete Gore najveci i najznacajniji kompleks u Grckoj. Sastoji se od ukupno 6 manastira (nekada ih je bilo 20-tak) smstenih na strmim prirodnim stenama koje se zadivljujuce visoko uzdizu u sred Tesalijske doline. Sam pogled na njih deluje jako impresivno. Manastire su osnovali monasi u periodu od XI do XVI veka. Svoj pravi smisao postojanja na ovakvom mestu dobijaju u momentu kada su Turci osvojili Grcku, zbog svoje skrivenosti i nepristupacnosti. Ovakav polozaj monasima je pruzao sigurnost i neometan zivot. U to vreme nije bilo niti puteva, niti stepenica. Monasi su konopcima i merdevinama podizani do samih manastira. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 13, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Kalampaka danju (u tranzitu) i pokret ka Igumenici Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 13, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Za ukrcavanje na trajekt cekao sam oko pola sata. Pukim slucajem, do ostrva smo se prebacili apsolutno istim trajektom kao i Mikeli posle dva dana, s tim sto je meni povratna karta za motor i dve osobe naplacena 35E. Moguce je da to ima veze sa odgovorom koji sam dao sluzbeniku na salteru. Pitao me je koliki je motor? Odgovorio sam mu mali, 150 kubika . Na karti je pisalo da je motor 200 ccm . Razliku u novcu potrosili smo na kafe i sokove na trajektu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 13, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Smestaj smo rezervisali preko Bookinga u mestu Guvija, na petom kilometru odlicnom magistralom od Kerkire, bukvalno 5 minuta voznje. Ovo mesto je odabrano zbog svog geografskog polozaja na ostrvu. U planu sam imao da obidjem apsolutno celo ostrvo, tako da mi iz ovog mesta nista nije bilo daleko, a vecernja setnja po gradu bila je na dohvat ruke. Kada bih ponovo otisao na Krf, opet bih se odlucio za isto. Sa smestajem sam bio prezadovoljan... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 14, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Tu smo , na Krfu...Toliko toga zelim da vidim, toliko toga da obidjem. Ali dobro, imamo vremena. I ovako nisam neki ljubitelj plaza. Ne znam sta bih ceo dan radio na plazi, ne drzi me mesto. Uvek mi je dosta 2-3 dana klasicnog letovanja. Nema veze, taman cu iskrstariti celim ostrvom u naredna dva dana, a onda stizu Tanja i Mikeli. Imacemo drustvo, valjda cemo se uklopiti!!! Nismo ni mogli da pretpostavimo koliko ce nam prijati njihovo drustvo, i koliko ce brzo proleteti zajedno provedeno vreme. Obilazak ostrva pocinjem sa obilaskom spomen obelezja u Guvinu (Gouvija) gde su se 06. januara 1916. godine iskrcale prve grupe Srpskih izgnanika, koje su sa obala Albanije svojim brodovima dovezli saveznicki vojnici Francuske, Britanije i Italije. Do 05. aprila iste, 1916. godine, na "ostrvo spasa" iskrcano je oko 150 000 vojnika, dece i civila. Materijalne troskove prevoza, prihvata, opremanja i izdrzavanja srpske vojske, na sebe su preuzele Francuska i Britanija. Dogadjaju iskrcavanja, prethodile su teske muke koje je srpski narod doziveo povlaceci se peske kroz Albaniju tokom zime 1915/16. godine. Uslovi su bili ekstremni, vodile su se bitke sa albanskim ekstremistima koji im nisu pruzili dobrodoslicu, napao ih je tifus, razne bolesti, izuzetno niske temperature, glad, zedj...Zvanicni istorijski izvori kazu da je tokom povlacenja preko Albanije zivot izgubilo blizu 250 000 srpskog zivlja. Nakon ovih teskih i smrtonosnih marseva ka obali Jadranskog mora, srpski zivalj okupio se kod Skadra, Draca i Valone. Prihvat ovog naroda nije bio organizovan onako kako je bilo dogovoreno. Hrana, odeca i obuca nije ih sacekala kako je ocekivano. Cak su i italijanski zvanicnici pokazali svoje neprijateljsko lice. Zabranili su srpskoj vojsci prelazak preko reke Shkumbe, jer se to "kosilo sa drzavnim interesima Italije" Srpski zvanicnici zatrazili su podrsku od prijateljske Rusije gde je car Nikolaj II istog momenta reagovao. Poslao je pretece pismo kralju Velike Britanije i predsedniku Francuske, da ukoliko srpska vojska ne bude spasena, istog momenta prekida saveznistvo sa njima. Tada je dozvoljen ulaz u Valonu i pod kontrolom Francuza krenulo ukrcavanje na brodove. Prvi brodovi sa oko 12000 ljudi prevezeno je u Bizertu, u Tunis. Prevoz je obustavljen po zahtevu srpske vlade, i zatrazeno da se srpska vojska preveze na ostrvo Krf, kako bi, posle oporavka i reorganizacije, bili sto blizi svojoj rodnoj grudi. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 14, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Prvi dani na Krfu bili su izuzetno pogubni. Saveznici nisu imali dovoljno vremena kako bi organizovali prihvat tolikog broja ljudi. Nije bilo dovoljno hrane, lekova, odece, ogreva, satorske opreme...Ljudi su masovno umirali. Najtezi ranjenici i bolesnici prevozeni su na obliznje ostrvo Vido gde su formirane prve poljske bolnice. Umrlo je na hiljade decaka, mladih regruta iscrpljenih i obolelih od tifusa, dizenterije, zapaljenja pluca i tuberkuloze. Uglovnom su to bili najmladji nepripremljeni za one teske marseve i ekstremne uslove. Licili su na zive leseve, nije bilo satora, lezali su na goloj zemlji i danima bili izlozeni hladnoj kisi koja je neprekidno padala. Ubrzo zatim, ostrvo Vido je pretvoreno u "ostrvo smrti". Prvih dana, na ostrvu Vido, umiralo je preko 300 ljudi. Oko 1200 umrlih prvobitno je sahranjivano u plitke kamene grobnice. Vrlo brzo, nije se moglo uskladiti iskopavanje tih grobova sa intenzitetom umiranja, te su francuskim sanitetskim camcima, umrli prevozeni i polagani u "Plavu grobnicu". Oko 5400 umrlih spusteno je u more. Ostrvo Vido, smatra se srpskim Jerusalimom. Danas se na tom ostrvu nalazi spomen kosturnica koja je gradjena od 1936. do 1938. godine. Na mermernim zidovima nalaze se 1232 kasete sa kostima preminulih ratnika cija imena su bila poznata. Kosti 1532 nepoznata ratnika sahranjena su u dva spoljasnja bunkera. Kosti sa 27 krfljanskih srpskih grobalja eshumirano je i polozeno u ovaj mauzolej. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 14, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Krenuli smo ka juznom delu ostrva, prolazeci obalom mora. Svako od tih naselja podseca jedno na drugo. Desetak kilometara juzno od Kerkire posetili smo palatu Ahilion koju je podigla austrijska carica Elizabeta, poznatija pod nadimkom Sisi. Na Krf je dosla u teskoj depresiji i bolesna od tuberkuloze. Podneblje i klima su joj toliko prijali da se oporavila vec posle nekoliko dana i ovde je napravila svoju palatu. Zbog ljubavi prema grckoj mitologiji, palatu je nazvala Ahilion u cast Ahila. U vreme I svetskog rata, u ovoj palati nalazila se francusko-srpska oficirska bolnica. Vrt palate obiluje sa raznoraznim cvecem i rastinjem iz svih krajeva sveta. Sa jedne strane nalazi se skulptura Ahila na samrti, pogodjenog u petu. Sa druge strane vrta, nalazi se bronzana skulptura pobednickog Ahila, visoka sa postoljem oko 11 m. U vrtu su i mermerne statue bogova sa Olimpa, kao i biste antickih filozofa i pesnika. Ulaznica sa ovu palatu kosta 6 eura, prepuna je turista i vredi pogledati. ( po ulasku u palatu, istrosile su se baterije u aparatu) 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 14, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan U juznom delu ostrva nalazi se mesto Lefkimi. Ovo lepo uredjeno mestasce ima svoju sopstvenu luku, odakle krece trajekt prema Igumenici. Ukoliko neko letuje u juznom delu ostrva, zgodnije i dosta brze mu je da se ukrca na trajekt prema Lefkimiju. Lefkimi je administrativni centar juznog dela ostrva. Nema svoj izlaz na more, ali je povezan rekom koja tece kroz mestasce. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 14, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Vozikajuci se dalje po ostrvu, razgledali smo raznorazne plaze, prelepe maslinjake, uredjene vinograde. Neposredno ispred mesta Agios Matheos nailazimo na spomenik srpskoj Drinskoj diviziji iz I sv. rata. Na ovom mestu nekada se nalazilo srpsko vojno groblje sa oko 520 grobova. Mosti iz ovih grobova prenete su u mauzolej na ostrvo Vido 1938. godine. Ovaj spomenik podigli su 1916. godine, u vreme boravka srpskih vojnika na Krfu, preziveli vojnici svojim palim saborcima. 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 14, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Krenuli smo dalje ka selu Agios Mateos. Ulazimo u simpaticno, lepo uredjeno seoce, sacuvano od turizma. Osecao se nekakav spokoj medju tim uskim ulicicama. Pred kucama, na drvenim klupama i stolicama, sedeli su starci upijajuci pogledom tek po nekog prolaznika. Zastao sam kako bih zatrazio pomoc. Nisam ni stigao da progovorim, vec je jedan od staraca uperio rukom u ulicu levo. Znao je sta trazim!!! Odmahnuo sam rukom u znak pozdrava. Plodna zemlja na Krfu izuzetno je retka i jako vredna. Ono parce zemlje, na kome se nalazi gore predstavljen spomenik, poklonio je srpskim borcima seljanin Janis Janulis, kako bi sahranili svoje saborce iz Drinske divizije. Posle rata, kosti sahranjenih boraca su iskopane i polozene u mauzolej na ostrvu Vido. Janus Janulis, u znak postovanja prema srpskom narodu, odrekao se svoje njive, nije zeleo vise da je obradjuje. Ostala je da podseca na njegovo veliko srce. Srpski narod, u znak postovanja prema ovom coveku, podigao mu je spomenik u centru sela, u dvoristu crkve na glavnom trgu Agios Mateosa. 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srbbenda 96 Napisano Septembar 14, 2013 Svrati ponekad, 123 postova Motocikl: BMW R1200GS Prijavi odgovor kao problematičan Плакао сам ко мало дете кад сам био на Зејтинлику,а и сад су ми пошле сузе. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mimi Vinča 2864 Napisano Septembar 14, 2013 Hit the Road, 1415 postova Lokacija: vinca, beograd Motocikl: BMW R1200GSA Prijavi odgovor kao problematičan Prva dva dana nismo silazili sa motora. Obisli smo kompletno ostrvo sa ukupno predjenih oko 300 km. Uspeli smo cak jednom da svratimo i do neke plaze kako bi osolili zadnjice. Popodne drugog dana stizemo do smestaja kako bi se spremili za vecernju setnju, kad, stize poruka od Mikelija. Stigli su, raspakovali se i pravimo dogovor gde da se nadjemo. Mikeli, raspali !!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
raven mt01 92 Napisano Septembar 14, 2013 U prolazu, 20 postova Lokacija: Podgorica Motocikl: yamaha mt01 Prijavi odgovor kao problematičan Odusevljen sam putopisom i nacinom na koji se dopunjujete u pisanju. Svaka cast ljudi, primjer ste duha koji sve nas povezuje. Mikeli, ponosan sam sto smo prijatelji. Mimi, prijatelj mog prijatelja i moj je prijatelj. Bog vam dobro dao! 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikeli.pg 711 Napisano Septembar 15, 2013 Zainteresovan, 841 postova Lokacija: Montenegro - PG Motocikl: Honda Varadero xl 1000 v Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na lijepim riječima Ratko . Nakon što smo proveli lijepo veče u šetnji i razgovoru , Mimi i Daca su se ponudili da nam budu vodiči po ostrvu . Razišli smo se i jedva sam čekao sjutra dan . Ustajemo i nakon doručka palimo motor i pravac kod naših novih prijatelja. Čekaju nas i krećemo u obilazak. Njih dvoje voze ispred nas , pratimo ih i uživamo u pejzažima koji se smjenjuju . Prvi cilj danas nam je obilazak Srpske Kuće koja se nalazi u samom centru grada... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikeli.pg 711 Napisano Septembar 15, 2013 Zainteresovan, 841 postova Lokacija: Montenegro - PG Motocikl: Honda Varadero xl 1000 v Prijavi odgovor kao problematičan Nakon toga smo krenuli ka plažama po ostrvu . Mimi i Daca nas vode na jednu veoma lijepu plažu , ali kako nijesmo raspoloženi za kupanje već nam je želja da obiđemo što više, Mimi nam predlaže da odvozimo cijelo ostrvo ... Sa oduševljenjem sam prihvatio . 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikeli.pg 711 Napisano Septembar 15, 2013 Zainteresovan, 841 postova Lokacija: Montenegro - PG Motocikl: Honda Varadero xl 1000 v Prijavi odgovor kao problematičan Vozimo uskim sestama uz brdo , niz brdo , krivina milion... Dolazimo na jedno lijepo mjesto za fotogarfisanje , nešto kao vidikovac i tu stajemo da ovjekovječimo trenutak ovog lijepog druženja . Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikeli.pg 711 Napisano Septembar 15, 2013 Zainteresovan, 841 postova Lokacija: Montenegro - PG Motocikl: Honda Varadero xl 1000 v Prijavi odgovor kao problematičan Nastavljemo dalje i prolazimo kroz neka mala naselja sa veoma uskim ulicama. Tu nas navigacija ponovo vodi na pogrešan put , odnosno u maslinjak .. O čemu se radi pogledajte na snimku iznad Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikeli.pg 711 Napisano Septembar 15, 2013 Zainteresovan, 841 postova Lokacija: Montenegro - PG Motocikl: Honda Varadero xl 1000 v Prijavi odgovor kao problematičan Odatle , smoreni od jakog sunca i gladni ( u stvari ja sam bio gladan ) spuštamo se na neku plažu . Restoran sa plažnim barom je idealno mjesto za odmor ( slike imaju Mimi i DAca ) i pićence. Naručujemo i ja uz piće traži i suvlaki. U jednom trenutku Tanja i Daca pitaju kelnericu da donese meni , i kada sam vidio cijenu suvlakija ( 10 e) , nije mi ih bilo žao ali namjerno nijesam htio da platim par zalogaja toliko. Odustajem od obroka, pijemo piće i krećemo dalje. Daca mi iz njihovog kofera vadi ,,plazmu ,, i spašava me. Nedaleko od tog mjesrta nailazimo na jedan prevoj na kojem je benzinska pumpa , i preko puta nje veoma lijepa radnja sa hranom ( nešto kao mali restoran ) . Ulazimo i ne možemo da vjerujemo kako su cijene niske i kako je bogat izbor jela i slatkiša. Tu smo meračili i napravili dužu pauzu . Dalje nas put vodi ka ,, zalivu ljubavi ,, koji je moja supruga željela da posjeti i fotografiše . Moram priznati da smo očekivali nešto spektakularno ali ni sa onim što smo vidjeli nijesmo nezadovoljni ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikeli.pg 711 Napisano Septembar 15, 2013 Zainteresovan, 841 postova Lokacija: Montenegro - PG Motocikl: Honda Varadero xl 1000 v Prijavi odgovor kao problematičan Nije nam se kupalo jer je duvao jak vjetar pa smo sjeli u hladovini nekih borova tik uz putić kojim ljudi idu na plažu . Ponovo Danijela iz svoje ,, Sport Billy torbe ,, vadi termos sa kafom , palimo cigaru i uživamo. Narod nas malko čudno gleda ( odrasli ljudi a ponašaju se kao klinci ) ali mi u duhu dobrog raspoloženja ne marimo ni za šta . Krivudavim putem ponovo vozimo do magistrale , i krećemo se ka nekoj plaži koju su Mimi i Daca već imali prilike da posjete .Zaista veoma lijepo mjesto , i tu smo se kupali ... Voda topla, nema gužve ...milina . 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikeli.pg 711 Napisano Septembar 15, 2013 Zainteresovan, 841 postova Lokacija: Montenegro - PG Motocikl: Honda Varadero xl 1000 v Prijavi odgovor kao problematičan 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikeli.pg 711 Napisano Septembar 15, 2013 Zainteresovan, 841 postova Lokacija: Montenegro - PG Motocikl: Honda Varadero xl 1000 v Prijavi odgovor kao problematičan Nakon kupanja idemo nazad u hotel, i dogovaramo se da posle tuširanja i veoma kratkog odmora idemo u grad . E stvarno nam je bilo lijepo, i čini mi se da odavno ovako nijesam uživao. Spontano prijateljstvo, druženje i puno dobrih trenutaka, učinili su nam ovo putovanje nezaboravnim . Mimi , dopuni slikama ovaj dan, pa da prelazimo na večernji izlazak Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zlaya 238 Napisano Septembar 15, 2013 Zainteresovan, 508 postova Lokacija: Lajkovac Motocikl: BMW R 1200 GS Triple black Prijavi odgovor kao problematičan Ma dobar je putopis, ali ova Honda me odusevljava! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...