Bosi72 4 Napisano Januar 6, 2008 Svrati ponekad, 127 postova Lokacija: Melburn, Australija Motocikl: Honda Hornet CB900F 2006 Prijavi odgovor kao problematičan Kažu ljudi da svi putevi vode u Beograd, pa i ovaj koji se planira već duže vreme. U pitanju je "Projekat" koji kao i svaki drugi iziskuje vreme da se dobro isplanira, tako da bude što manje iznenađenja prilikom realizacije. Realizacija je planirana za period Juli/Avgust 2009 (još godinu ipo dana ima), kada je na severnoj polulopti leto, a na južnoj zima, mada zime su ovde blage tako da ne treba očekivati iznenađenja. Stranica o detaljima projekta je na http://home.exetel.com.au/snikolic/melburnbeograd/, koja će uskoro da postane web sajt. Kao što se vidi na na mapama, putanja kojom bi se išlo je uglavnom niskog rizika (u širokom luku se zaobilaze ratna i krizna žarišta), takođe vožnja isključivo po asfaltu po glavnim auto-putevima uz par deonica u Laosu i Vijetnamu koje se ne vide baš najbolje na Google Earth-u. Jedini uslov koji mi je postavljen (od strane gospođe) je da ne idem sam, tako da koristim priliku da pozovem zainteresovane da se priključe. Za sada je zainteresovan jedan Novozelanđanin (kolega sa posla), međutim što nas više ide bolja je vožnja (do određene granice). Svi predlozi, sugestije i komentari su dobrodošli. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dexterr 1969 Napisano Januar 6, 2008 Aktivirao se na času, 3277 postova Lokacija: Suburbia, blok 45 Motocikl: 1 Litar Honde Prijavi odgovor kao problematičan ALAL VERA MAJSTORE!!! 1.Za probu predlažem onu opciju Mel-Pert-Mel (7000km ;D) 2.Po pristizanju u BG, NARAVNO prodati motor! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mornar 17 Napisano Januar 6, 2008 Svrati ponekad, 212 postova Prijavi odgovor kao problematičan Bila je prica da kroz Kinu nedaju vise od 400ccm, treba to proveriti. ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bosi72 4 Napisano Januar 6, 2008 Svrati ponekad, 127 postova Lokacija: Melburn, Australija Motocikl: Honda Hornet CB900F 2006 Prijavi odgovor kao problematičan Bila je prica da kroz Kinu nedaju vise od 400ccm, treba to proveriti. ;D Mislim da ta priča nije tačna iz prostog razloga što Harli Dejvidson naprimer prodaje svoje motore u Kini http://www.harley-davidson.com.cn/product/2007product.aspx No, guglovanjem se došlo do zanimljivih članaka vezanih za 400cc. U Japanu je do nedavno svako ko želi da vozi motor jači od 400cc morao da polaže poseban test na gimnastičkoj gredi. Citat: "...Harley faces similar challenges elsewhere in the world. Japan, for instance, had a requirement that any person wanting to own a 400cc or larger motorcycle -- a Harley-Davidson -- had to pass a riding exam. "One of the tests was to ride a motorcycle across a balance beam," said the Harley CEO. "You see the difficulty a gymnast has in doing that, imagine trying to ride a large motorcycle along a balance beam? It was not quite as far off the ground, but if you fell off it was a special experience..." Citat:http://www.manufacturingnews.com/news/04/0402/art1.html Što se tiče puteva u Kini, 1988 godine Kina nije imala ni jedan autoput, dok 20 godina kasnije Kina trenutno ima mrežu autoputeva veličine Nemačke, Francuske i Kanade i to sve zajedno. U proseku 4800km autoputa se napravi za godinu dana u Kini. http://en.wikipedia.org/wiki/National_Trunk_Highway_System Inače Kinezi su skoro završili svoj deo autoputa Kunming-Bangkok (4, 6 traka), Tajland je kao razvijena zemlja odavno imao autoput do granice sa Laosom, dok je deonica kroz Laos (i Vijetnam) uslovno rečeno "problematična". http://en.wikipedia.org/wiki/Kunming-Bangkok_Expressway I na kraju cena putarine na autoputevima (vidi treći link odozgo) se kreće od 0.33 do 0.66 juana po kilometru. Prevedeno u Evre, računato po maksimalnim cenama (0.66), 3000km puta kroz Kinu x 0.66juana = 1980juana, što mu dođe oko 190evra. Naravno, očekuje se i "skretanje" sa puta radi obilazaka pojedinih znamenitosti. Mislim da će biti problem koje odabrati iz razloga što ih ima previše, ali otom potom. 2.Po pristizanju u BG, NARAVNO prodati motor! 18 hiljada na satu nije ništa za motor ako se redovno održava. Sve zavisi od finansija i da li će biti para za motor nakon ovog poduhvata. Honda je to, i to CB Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikka 431 Napisano Januar 6, 2008 In Mud We Trust, 1918 postova Lokacija: BGD Motocikl: 950ADV Prijavi odgovor kao problematičan :o :o :o Bravooooo ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dr.chala 3 Napisano Januar 6, 2008 Zainteresovan, 541 postova Lokacija: Zagreb Prijavi odgovor kao problematičan :o :o :o Bravooooo ! Bilo je riječi o putovanju motorom kroz Kinu, pa evo što na jednom svjetskom forumu kažu neki iz prve ruke:Komplicirano je blaga riječ za to!Treba pričekati da prođe Olimpijada ...možda omekšaju??? ??? I asked the question for you in 5 chinese biggest motorcycle forums . But there were not a full answer . there were several answer that make sense , i hope that would be helpful for you : ----------------------------------------- Obtain a passport or visa for yourself . Obtain a temporary disembarkation paper for your motor . get a temporary driver's license . ----------------------------------------- get a enter certificate for you car . pay the bail . car had to take back with you , otherwise your bail would be sequestrated . ----------------------------------------- U had to get a international driver's license . Apply to police department , note where are the place you enter and exit mainland , how many time U spend in china , what is U tour line , motor model ...than wait the answer . ----------------------------------------- using your motor V650 is troubled , buying or rentting a chinese motor instead will be advisable . ----------------------------------------- foreigner safe problem is a political problem , its the biggest problem . ----------------------------------------- this is a reply for you by a HONG KONG motor fans named "moe luy mi". I have bought a bike in China and have toured extensively through China. Here is my experience. To answer some of the questions point by point: 1. Is it possible to rent a bike in China Yes. BMW R1150GS or F650GS. Expensive but you will enjoy the bike. 2. Is it possible to purchase a bike in China? what kind? Yes, cost anout $1600 on the road. A 200cc enduro bike. It may not be in your name because you can't get it registered as a forigner, just a contract to sell it to you will be good enough to proof ownership. 3 If I went the purchase root I'd have to register/insure it quite quickly given the relative short time I have for the trip. Is this possible? You must have road tax, duty and 3rd party insurance or the bike is illegal. Not expansive and can be arranged via bike shop. 4. Is it possible to ship one's own bike to China. Yes but you will have no driving license. Can't get one if you are not resident. 5. What sort of registration/insurance/licensing is required? See point #2-3. 6. Can one travel in and out of Mongolia from China. If the bike has all the papers in order, it should be ok. It has been done. 7. Can you travel freely without a guide? Yes. But now many cities do not allow motorcycles to enter. So you are better off staying away from big cities or park your bike outside and take public transport in. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikka 431 Napisano Januar 6, 2008 In Mud We Trust, 1918 postova Lokacija: BGD Motocikl: 950ADV Prijavi odgovor kao problematičan uhhh ! al' su ga zakomplikovali ! koji je njima q.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dr.chala 3 Napisano Januar 6, 2008 Zainteresovan, 541 postova Lokacija: Zagreb Prijavi odgovor kao problematičan Kad iz Kirgistana hoćeš za Indiju,kači te dio pakistana!E sad navodno postoji varijanta da samo uz vizu(koju dobiješ u kirgistanu)Kinezi dozvole da Karakhorumom prođeš kroz Kinu.Dugog puta i nema.Ali dok to osobno ne prođem ne želim tvrditi. E sad sam malo dao neke stvari i do znanja!Da,planiram 2009. do Nepala i Goe,preko kazahstana,mongolie i kirgistana.Povratak avionom(cca 500 eura do muenchena)! Hrabri i jaki poželjni.Razmisli o tome mikko? ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikka 431 Napisano Januar 6, 2008 In Mud We Trust, 1918 postova Lokacija: BGD Motocikl: 950ADV Prijavi odgovor kao problematičan ma kapiram ! ali mislim da bas preteruju ! Dotore !!! lepa i zanimljiva tura ! moracemo da razmisljamo u tom pravcu ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
djura 28 Napisano Januar 6, 2008 Drug član, 2245 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Da,planiram 2009. do Nepala i Goe,preko kazahstana,mongolie i kirgistana.Povratak avionom(cca 500 eura do muenchena)! ej, idem ja sada do trafike da vidim da li imaju sličice sa tvojim likom!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mikka 431 Napisano Januar 6, 2008 In Mud We Trust, 1918 postova Lokacija: BGD Motocikl: 950ADV Prijavi odgovor kao problematičan Da,planiram 2009. do Nepala i Goe,preko kazahstana,mongolie i kirgistana.Povratak avionom(cca 500 eura do muenchena)! ej, idem ja sada do trafike da vidim da li imaju sličice sa tvojim likom!! xe xe ! javi ako ima sa tvojim ! treba mi da zalepim u novcanik ! ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motoholic 2331 Napisano Januar 6, 2008 ¡Siempre adelante!, 2188 postova Lokacija: Kalifornija Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster Prijavi odgovor kao problematičan Bravo za ambiciozan plan! Zvuči fenomenalno! Što se tiče Kine... Ne volim kad mi neko kaže da je nešto nemoguće, pa ni ja tebi to neću da kažem... Al' za ulazak u Kinu koliko znam ti treba ili (A) mnoooogo para ili (B) mnoooogo sreće. Toliko je komplikovano ući sa motornim vozilom da će ti se život smučiti. Na ovo što je dr.chala napisao treba dodati i to da i motor treba da se privremeno registruje kod njih. A zavisno od tvog državljanstva, možda će ti trebati i pratnja sve vreme dok si u Kini (obavezno za državljane SAD) što plaćaš naravno iz svog džepa. Preporučujem ti, kad već imaš vremena, da kontaktiraš nekoga ko organizuje moto ture po Kini i zatražiš savet/pomoć. Ako budeš bio primoran da tražiš alternativnu rutu, odmah da ti kažem da je situacija sa Burmom, odnosno Mjanmarom, još gora... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Joseph B. 142 Napisano Januar 6, 2008 Drug član, 1300 postova Lokacija: Temerin Motocikl: R1150GS Prijavi odgovor kao problematičan Trebalo bi pitati organizatore sa linka koju je Dr.Chala postavio za Transorientale 2008. http://www.transorientale.com/news/route.php Dosta kilometara prolazi kroz Kinu, pa ti mozda mogu oni pomoci. Inace, svaka cast za ideju, i nadam se da cemo doziveti i realizaciju! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Mornar 17 Napisano Januar 6, 2008 Svrati ponekad, 212 postova Prijavi odgovor kao problematičan Bosi72, ma na kraju mozes i kroz Rusiju, kao Koma i Dane, samo obrnuto. ;D http://www.xross-siberia2007.com/cms/index.php?lang=sr# Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bosi72 4 Napisano Januar 6, 2008 Svrati ponekad, 127 postova Lokacija: Melburn, Australija Motocikl: Honda Hornet CB900F 2006 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala svima na javljanju, @Dr.Chala: čitajući post ne vidim ništa posebno što bi se odnosilo na moj slučaj. Uglavnom govori se o iznajmljivanju, brodskom transportu motora do Kine, otprilike isto kao kada bi brodom transportovao motor do Luke Beograd, pa propratna papirologija. @Motoholic: nisam USA državljanin tako da ne bi trebalo biti problema sa pratnjom @Mikka: Pretpostavljam da planirate istim stazama kao i ovaj biciklista, ali motorom: http://www.raize.ch/Reisen/velo-eurasien/eurasien-velotour.htm E sada, verujem vam kada govorite da ima problema tako da ne očekujem baš da bude sve kao podmazano. Ljudi putuju i u gorim uslovima. Nažalost 2 meseca je neki maksimum koliko mogu da odsustvujem sa posla (ovo još treba da se dogovori sa gazdom), a kući treba nahraniti ženu, dete... No da ne bi bilo rekla-kazala, za Kinu najbolje se raspitati u Ambasadi. Pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BusMan 2025 Napisano Januar 7, 2008 Drug član, 2888 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kliks Prijavi odgovor kao problematičan Uuuuuuuuu brale, 18000 km! :o :o :o Divna ideja i plan. Zivot je jedan i ako se ima mogucnosti treba ga kreativno proziveti. Ovo je veoma ozbiljan put, cega si ti svestan, tako da jedini moj savet koji mogu da ti dam je da ne kreces sam niposto. Slab sam sa engleskim, al` cu svakako pratiti razvoj dogadjaja u ovoj temi i najiskrenije zelim da te leta 2009. docekam na srpskoj granici i dopratim do Beograda. Ajd` sa srecom da ti uspe plan. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motoholic 2331 Napisano Januar 7, 2008 ¡Siempre adelante!, 2188 postova Lokacija: Kalifornija Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster Prijavi odgovor kao problematičan Slažem se da se treba raspitati u ambasadi, al' nije na odmet porazgovarati sa još nekim ko ima konkretnog iskustva sa Kinom. U najmanju ruku kontaktiraj ove dve firme: www.edelweissbike.com www.motodiscovery.com Takodje, ako već nisi otkrio www.horizonsunlimited.com to je još jedan dobar sajt gde se mogu dobiti sveže informacije. A s' obzirom da će uskoro imati travellers meeting u Australiji, možda ne bi bilo loše otići lično. Baj d vej, ima nas još na forumu koji smo kontemplirali slične rute. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dr.chala 3 Napisano Januar 7, 2008 Zainteresovan, 541 postova Lokacija: Zagreb Prijavi odgovor kao problematičan Bosi ajmo ovako!U Kini se možeš voziti na 2 načina motorom. 1.Dođeš avionom , kupiš tamo neki enduro i deri.Uz to ti treba još i njihova vozačka.U puno gradova motorm nije dozvoljen ulaz,pa ih treba zaobilaziti.Što ne smatram posebnim problemom. 2.Doći svojim motorom na granicu,platiti uvozne dadžbine,minimalno još jedna cijena motora kojim si došao.To je nepovratno.Carina,porez...Prije toga provjeriti u svojoj zemlji treba li VIZA za Vas.Riješiš vozačku i to je to.Uz to treba imati sreće pogoditi prijelaz,carinika koji zna neki jezik sem kineskog... Ovo su sve iskustva koja sam stekao proučavajući problematiku na netu!HU je ovdje car! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hitman 352 Napisano Januar 10, 2008 - enduro sector -, 2146 postova Lokacija: Beograd Motocikl: adventure Prijavi odgovor kao problematičan Slažem se da se treba raspitati u ambasadi, al' nije na odmet porazgovarati sa još nekim ko ima konkretnog iskustva sa Kinom. Werujem da bi ti Danetowo i Komino isqstwo,kao i isqstwo ekipe koja je ishla oko sweta znachilo .. poshto .. koliko se secam .. obe ekipe su morale da zaobidju Kinu ? .. ako wec nisi .. i owde mozesh naci dosta kwalitetnih i korisnih saweta i odgowora .. http://www.horizonsunlimited.com/hubb/southern-asia/ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
hitman 352 Napisano Januar 10, 2008 - enduro sector -, 2146 postova Lokacija: Beograd Motocikl: adventure Prijavi odgovor kao problematičan ako wec nisi .. i owde mozesh naci dosta kwalitetnih i korisnih saweta i odgowora .. http://www.horizonsunlimited.com/hubb/southern-asia/ upss .. Sorry Moto .. ne wideh da si wec prosledio link .. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sci 26 Napisano Januar 19, 2008 Drug član, 1414 postova Lokacija: Beograd (zvezdara) Prijavi odgovor kao problematičan Bosi, vidim da ono sto si mi pricao vec ozbiljno sprovodis u delo i drago mi je zbog toga. Nadam se da cemo se sresti negde na putu pa da se zajedno vratimo do BGD-a;D Sad sam nazvao prijateljicu koja zivi u Guangdzou-u, blizu Hong Konga. U njenom gradu je od prosle godine zbog ogromne guzve zabranjena upotreba motora i voznja istih :-\ U manjim mestima nije frka. Inace oni se voze i po petoro na motorima i to su porodice koje nemaju pare za auta. Ti se pred Kinezima pojavljujes obavezno sa srpskim pasosem, jer ce ti tretman biti mnooogo povoljniji nego Amerima iu Australijancima koje oni ne vole ni najmanje. Znaci ti si Srbin, kao takav imaces mnogo bolji tretman zahvaljujuci reciprocitetu (znaju oni koliko smo mi cinili za njihove drzavljane ovde). Za dan dva cu imati info iz prve ruke (iz Kine), pa cemo videti mozes li preko Kine?! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...