lord_oblivion 1395 Napisano Jun 13, 2010 Ne silazi, 6320 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Neka neka Umetnicko delo ;D Sredio sam hucanje, bio pretegnut lanac. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1395 Napisano Jun 13, 2010 Ne silazi, 6320 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Kod kuce, u Beogradu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1395 Napisano Jun 14, 2010 Ne silazi, 6320 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Jedno pitanjce vezano za struju - kad se slomi cetkica na alternatoru i time prestane da se puni akumulator, da li treba da se upali lampica punjenja? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kgujas 1 Napisano Jun 14, 2010 U prolazu, 67 postova Lokacija: Subotica Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav svima. Kako ja znam lampica treba da se upali. Imam i ja jedno pitanje u vezi struje... DA li ne ko zna koliko Watt-i proizvodi Jawa 350TS? Moj problem je sledeci... Kad motor radi na leru zna ponekad da ugasi jedan cilindar ili da se ugasi motor.Ako motor malo cackam po gasu ovo se ne desava. Takodje se ne desava ni ako ugasim svetlo. DA li je do slabijeg punjenja( cetkice,kolektor, rotor) i kako to proveriti kod kuce? Inace u faru mi je sijalica halogena od 55/60w i imam Joskino el. paljenje, da li je to suvise za alternator? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PeterPan 357 Napisano Jun 14, 2010 ,, 1032 postova Prijavi odgovor kao problematičan Bice da ti je slab akumlator. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kgujas 1 Napisano Jun 14, 2010 U prolazu, 67 postova Lokacija: Subotica Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na brzim odgovorima. Inace akumulator drzi struju i posle nedelju ili dve stajanja motor pali na kurblu. Ali to ne znaci da je akumulator dobar. Kako ga proveriti? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1395 Napisano Jun 14, 2010 Ne silazi, 6320 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Da,trebalo bi...ja ne znam da li ti tamo imaš relej koji gasi lampicu?Ako imaš relej a lampica ti upaljena kad motor radi proveri da nije on riknuo,na svakoj jawi koju sam dosad video taj relej je riknuo...Ja sam to izbacio iz instalacije još 1993-e godine ...na postojeći ispravljač se dodaju tri diode (1N4007 ili slične) pa one daju informaciju regleru o naponu na alternatoru (D+)...na osnovu toga regler prekida ili uključuje pobudu alternatora (Df)...relej je jednim krajem spojen na zajednički izvod statora,to se raskači...a na lampicu na kontrolnoj tabli se dovede + na jedan kraj a na drugi kraj izvod sa D+...lampica se gasi kad se izjednače potencijali tj. kad upališ motor i zavrti se alternator,kad je motor ugašen lampica sija ... To svaki auto-električar treba da zna iako ih ja poznajem dosta koji se čude...Regler prekida +...a pošto neki regleri prekidaju - znači da ne odgovara baš svaki...pored svih mogućih kvarova instalacije koje sam video na motociklima za ovih tridesetak godina na jawi je simptomatično: - relej pregoreo (može da se zameni bez prepravki instalacije ili da se prepravi kako sam objasnio) - prekinuta jedna žica na rotoru (zameniš rotor ili nastaviš žicu) - crkne jedna faza na statoru (trofazni alternator) ne puni se dovoljno akumulator... - crkne regler (isti se remontuje tj.popravi,umesto tranzistora koji skoro uvek pregori staviti 2N3773,TO 3 kućište) - crkne neka dioda na ispravljaču ili se razleme spojevi(može da se popravi),može odlično da posluži ispravljač od MZ ETZ -na njemu već ima svih 9 dioda... - pukne nosač četkica ili se istroši jedna četkica... - kad crkne regler može da ostane provodan non stop i daje prekomernu pobudu-rezultat toga je isparavanje akumulatora i pregorevanje svih potrošača jer dobijaju visok napon (16-17 volti),pregori i rotor što je jedini slučaj kad on pregori-nikad nije riknuo iz čistog mira,rotor inače sa ommetrom pokazuje oko 4,5 oma...zavisi od instrumenta (pokazuje od 3,5-5,5 oma)... Valjda te nisam smorio?Ovo se u praksi sve vrlo lako isproverava.... Jel ideš u Stragare da popravljaš na licu mesta?Ponesi:regler,ispravljač,četkice,relej i rotor pa zameni na licu mesta ono što je riknulo...Ako nešto treba-sve imam a reglere pravim-remontujem originalne (cena sitnica za nov regler,remontovanje ne naplaćujem)... Uh uh, jako detaljno i sadrzajno. Hvala ! Evo ovako planiram. Spremio sam stator, rotor, cetkice, regler, predregler/ispravljac/, unimer, punjac i akumulator od 18Ah. Zamenicu za pocetak samo cetkice i ako tad bude sve radilo kako treba/punilo/ teram dalje kud sam krenuo. A ako ne, vozicu bez fara na akumulator, do Kragujevca gde ce mi jedan drugar pogledati i srediti sta ne valja. A sto se tice tog releja za lampicu, mislim da ga nemam...moguce da lampu gura direktno Joskin regler. To cu jos morati danas da proverim. edit - Proverio sam malopre i kao sto sam predpostavio, lampu za punjenje gura direktno Joskin elektronski regler. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1395 Napisano Jun 14, 2010 Ne silazi, 6320 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan I jos jedno podpitanje, u slucaju da budem morao da skidam rotor iskoristicu priliku da proverim u kakvom je stanju desni semering radilice. Njegove dimenzije su 30.52.8 Ja imam kuci jedan nov novcat 30.52.10 koji bih isto poneo Pitanje - da li moze .10 da se stavi na desnu stranu radilice, umesto .8 ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Moke 0 Napisano Jun 14, 2010 U prolazu, 30 postova Lokacija: Zavidovići (BiH) Prijavi odgovor kao problematičan eh i ja sam mislio pitat za struju. danas dobio (konacno) registarske tablice i krenem se vozat.nakon nekih 50 km počne mi se palit lampica od akumulatora,pa se ugasi,pa ponovo nakon par kilometara upali i više se nikako ne gasi. iz prethodnih odgovora vidjeh da jawa ima alternator,ali ne znam gdje se on nalazi i da li sam mogo nesto zafrkat time sto sam stavljo automat za zmigavce od golfa II i forda mondea. i od čega onda paše alternator (ako je on u pitanju),jer još nisam u Bosni nasao mjesto gdje ima bilo sta za jawu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gorancha 49 Napisano Jun 14, 2010 Svrati ponekad, 223 postova Lokacija: KN13DN Prijavi odgovor kao problematičan Ne diraj taj semering dok god je dobar...da je loš desni cilindar ne bi radio... @kgujas Da proveriš accu,možeš i sam ako imaš voltmetar...izmeri napon-treba da je oko 12.7volti...kad daš kontakt napon ''opadne'' i do 10 volti ali kad upališ motocikl već posle dodavanja gasa par puta napon treba da poraste na otprilike 13v ...kad je loš accu i upališ far napon će pasti i ispod 12 volti(na leru).. Verovatno je loš ali može da ''izgura'' sezonu ako motor pali lako posle 7 dana stajanja...povećaš malkice ler ... ;D Bez da se siri diskusija:Olovni acc,min 13.8,max 14,4 napon punjenja i TO je Zakon!!!Sve ostalo je ...Jos ovo:ako ti iz bilo kog razloga napon padne na 10.7V,spremaj kintu za nov...Tada dolazi do sulfatizacije elektroda u njemu,nepovratan proces...Vazi za sve tipove olovnih acc... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1395 Napisano Jun 14, 2010 Ne silazi, 6320 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan eh i ja sam mislio pitat za struju. danas dobio (konacno) registarske tablice i krenem se vozat.nakon nekih 50 km počne mi se palit lampica od akumulatora,pa se ugasi,pa ponovo nakon par kilometara upali i više se nikako ne gasi. iz prethodnih odgovora vidjeh da jawa ima alternator,ali ne znam gdje se on nalazi i da li sam mogo nesto zafrkat time sto sam stavljo automat za zmigavce od golfa II i forda mondea. i od čega onda paše alternator (ako je on u pitanju),jer još nisam u Bosni nasao mjesto gdje ima bilo sta za jawu. Nalazi se ispod desne dekle. I za pocetak proveri zice, spojeve i cetkice. Cetkice ces prepoznati po maloj crnoj plastici koju drze dva srafa i odozgo ulaze dve zice a nalazi se na desnom obodu statora alternatora. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gorancha 49 Napisano Jun 14, 2010 Svrati ponekad, 223 postova Lokacija: KN13DN Prijavi odgovor kao problematičan Ok,Stampar,nisam mislio na kratkotrajne padove napona vec na teranje sa neispravnim reglerom ili dinamom...I struja punjenja je jako bitna,ali acc uglavnom strada ako napon nije u datim granicama.Ipak se mnogo puta u praksi desavalo drugacije,ali ovo su fabricke norme...Zasto ih ne postovati? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šumi Zmajček 1297 Napisano Jun 14, 2010 MZ Rider, 4149 postova Lokacija: Arilje - Zemun Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a Prijavi odgovor kao problematičan e i ja da ptam braco po taktu... ;D ;D ;D valja li mesavina 1:30 ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1395 Napisano Jun 15, 2010 Ne silazi, 6320 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Zavisi kog ulja... Castrol TTS uglavnom neki sipaju 2%, ja sipam 3-4% Bergoline TST kako kad, na pakovanju pise full synthetic ali cisto sumLJam, sudeci po mirisu (ovim mojim kinezima kao nesto smeta pa me stalno teraju pozadi al' Jaworka ne ume na kraju kolone da taljiga ;D ) izgleda da je polusintetika. A i bolje da ima vise ulja i da malo cesce cistim sulundare nego da zakuje masina (brrrrrrrrr, pu pu pu) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kgujas 1 Napisano Jun 15, 2010 U prolazu, 67 postova Lokacija: Subotica Prijavi odgovor kao problematičan Hvala na odgovorima, teracu sa ovim akumulatorom ako moze do kraja sezone a potom cu da uzmem novi. Bas mi se tako ponasa kako stampar kaze. Na leru mi svetla pozute oslabe, a kad dodam malo gas budu ok. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šumi Zmajček 1297 Napisano Jun 15, 2010 MZ Rider, 4149 postova Lokacija: Arilje - Zemun Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a Prijavi odgovor kao problematičan jel neko ima iskustvo sa INA 2 taktol ST?? zanima me sta znaci ovo "ST" ne pise kakvo je ulje.... a i na njihovom sajtu nisam nasao samo sam nasao da je na 100stepeni 10Wgradacije.... : Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Moke 0 Napisano Jun 16, 2010 U prolazu, 30 postova Lokacija: Zavidovići (BiH) Prijavi odgovor kao problematičan Hm,hm...Zavidovići mi nisu baš blizu al' bih ti mogao doneti u Zvornik ili Karakaj šta god da ti treba...a treba majstor ;D...nađi auto električara koji zna posao a on će reći šta ti je riknulo,nije ništa skupo ili da ne može da se nabavi...to su neke ''dečije bolesti'' koje je svaka jawa ''preležala''...i nisi ništa pokvario ako si stavio automat od golfa II (u poverenju i ja koristim takav ;D)... Što se tiče kvarova na el.instalaciji sve sam objasnio u prethodnom postu,to bi bilo najčešće što se događa... Štampar hvala ti mnogo na tome sto bi mi pomogao oko nabavke dijelova,pozitivno sam se iznenadio kad pročitah da bi donio do Zvornika. Ovaj problem sam riješio, žice su bile "malo" više oksidirale i kontakti su bili loši. Hvala ti na spremnosti za pomoć ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Moke 0 Napisano Jun 16, 2010 U prolazu, 30 postova Lokacija: Zavidovići (BiH) Prijavi odgovor kao problematičan jel neko ima iskustvo sa INA 2 taktol ST?? zanima me sta znaci ovo "ST" ne pise kakvo je ulje.... a i na njihovom sajtu nisam nasao samo sam nasao da je na 100stepeni 10Wgradacije.... : . Ja koristim od nedavno ina dvotaktol,pokazao mi se dobro u odnosu na predhodne koje sam koristio manje čadi, manje se čađi skuplja na prigušivačima ja sam zadovoljan. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PICASOO MZ 425 Napisano Jun 16, 2010 Drug član, 3121 postova Lokacija: Svilajnac Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207 Prijavi odgovor kao problematičan jel neko ima iskustvo sa INA 2 taktol ST?? zanima me sta znaci ovo "ST" ne pise kakvo je ulje.... a i na njihovom sajtu nisam nasao samo sam nasao da je na 100stepeni 10Wgradacije.... : Nisam siguran ali mislim da je MZ-u sa ovim uljem zakovao motor prosle godine... Izvinjavam se unapred ako gresim!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 36 Napisano Jun 16, 2010 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan U Hrvatskoj nisu nešto oduševljeni tim uljem. I oni koriste ''strana'', ovo je kao ''prva pomoć'' jer ga ima po pumpama... Kada sam postavio isto pitanje dobio sam odgovor da ga sipam samo ako nemam drugo... :-\ Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šumi Zmajček 1297 Napisano Jun 16, 2010 MZ Rider, 4149 postova Lokacija: Arilje - Zemun Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a Prijavi odgovor kao problematičan U Hrvatskoj nisu nešto oduševljeni tim uljem. I oni koriste ''strana'', ovo je kao ''prva pomoć'' jer ga ima po pumpama... Kada sam postavio isto pitanje dobio sam odgovor da ga sipam samo ako nemam drugo... :-\ ja mogu da biram izmedju onog za skuterei, modricinog i ovog... a sipam samo 3-4,ponekad i 5 % mesavinu,,,, ;D :D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vuja 36 Napisano Jun 16, 2010 Drug član, 4879 postova Lokacija: Beograd - Karaburma Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251 Prijavi odgovor kao problematičan Modriča ima Racing vrstu, puna sintetika, to je već dobra stvar jedino cenu neznam... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Šumi Zmajček 1297 Napisano Jun 16, 2010 MZ Rider, 4149 postova Lokacija: Arilje - Zemun Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a Prijavi odgovor kao problematičan Modriča ima Racing vrstu, puna sintetika, to je već dobra stvar jedino cenu neznam... ppa samo je cena problem... : Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lord_oblivion 1395 Napisano Jun 16, 2010 Ne silazi, 6320 postova Lokacija: Meljak Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition Prijavi odgovor kao problematičan Samo da se zahvalim Stamparu na danas ukazanoj pomoci i savetima Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
markomdm 0 Napisano Jun 17, 2010 U prolazu, 87 postova Lokacija: Donja Mutnica-Paraćin Motocikl: Jawa 250 Custom Prijavi odgovor kao problematičan Odakle da pocnem... Rekoh da skinem stubline i vidim da li ima lufta u klipnjacama posto je pocelo nesto malo da mi lupa i da vidim te karike sto su malo uze, jedna je malo uza, druga je ok, ali imam jednu staru u solidnom stanju pa cu nju vratiti. Kada sam skidao kilp provuce mi se jedna iglica i upade u radilicu, aj skidaj masinu da se istrese, ali nije ispala samo iglica... ispade parce metala, nesto lici na gusani deo, nije od stubline. I krenuo sam da otvaram masinu, nisam zavrsio jer je vec kasno a necu moci u naredna dva dana, planiram sa drustvom neko mini kampovanje od dve noci. Do sada sam uocio sledece kvarove, na klipnjacama moze jedva pod prstima da se oseti da ima lufta, biksna na korpi za lamelu se pojela pa korpa ima lufta (to ce definitivno morati da se menja), izgleda da mi je popustio dihtung ili jedan semering pa pusta ulje u radilici jer je malo isteklo ulja kada sam okrenuo masinu da istresem iglicu, a i gde prodjem tu vise nema komaraca Za dalje rasklapanje videcu sta ce jos da fali, nadam se da nece biti nekih ozbiljnijih ostecenja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...