Jump to content

Moto Zajednica

MZ Mehanika

Recommended Posts

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Nadam se da si ostavio dovoljan zazor na tim karikama, jer su one predvidjene za motor sa vodenim hladjenjem, a sad je u vazdusari gde je radna temperatura veca .

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1306 postova
  • Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom)

Nadam se da si ostavio dovoljan zazor na tim karikama, jer su one predvidjene za motor sa vodenim hladjenjem, a sad je u vazdusari gde je radna temperatura veca .

Zapravo nisam, a evo i obrazlozenja:

Kada sam stavio karike u cilindar nisu nalegale bas najbolje, tj. bile su malo jajaste pa se na nekim mesima moglo videti svetlo kada se okrene prema suncu (kao nekakva korona oko karike).Zbog toga sam ih stavio takoreci bez zazora, pa kada se rasire (produze) zbog toplote, one mnogo bolje nalegnu u cilindar (kao kada pinteri stavljaju obruce na bure, samo obrnuto). Pored toga ove karike imaju oborene ivice, pa su mnogo manje sanse da "zakace" na izduvnom ili prelivnim kanalima cilindra.... Videcemo, vreme ce pokazati. ::)

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Može do vinograda po ''dedovaču'', to jer za motor ništa u kakvom god stanju bio.  ;D

• Zainteresovan, 738 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure

ts-chopper, da li si nekada skidao taj zeger sa bolcne pa ga posle vracao (pre nego sto je izleteo)?

Pitam te to jer se secam da je u uputstvu za moju Jamu pisalo da se obavezno uvek stavlja novi zeger osigurac i da se nikada ne vraca stari. To mi je bilo malo cudno a sad mi pade na pamet kad sam video tvoje iskustvo.

Jesam jednom kada sam menjao bolcnu, ali je to bilo pre oko 3000km. Nije mi prvi put da stavljam stari zeger, ne vidim razloga zasto ne bih, jedino ako nije kriv ili polomljen...?  ??? Cak mislim da je rizicniji novi zeger nego stari  ???

E da, sinoc sam ga vozio po gradu, i na jednoj ravnoj deonici sam ga nagazio onako poprilicno, rekoh: ako hoces crkni odmah ili teraj i dalje... zamislite, prosao je test izdrzljivosti. Jutros sam bio do faksa na ispit, isto pali iz prve...ma sila je matori cvaja...

Potpuno isto sam razmisljao kao ti i bas mi je bilo cudno sto su to napisali. Ali eto mislio sam da ce podatak biti interesantan, ne bi da sad ovde sirim neku japansku mud®ost.  :D

Bitno je da si ti to spakovao i da to ide.  8)

• Zainteresovan, 577 postova
  • Motocikl: TS 250/3,ES 125 TROPHY , ,Yamasaki 150 skuter,

Ma meni je sa novog klipa sa novim zegerima posle 3000 izletela usica zegera a zasto ?????????

Po mojoj teoriji zbog kvaliteta danasnjih delova ako ne pustis masinu da se dobro zagreje pre bilo kakvih jacih opterecenja ili riba celo klipa il iskacu zegeri a sve to sto danasnji delovi nemaju termicku diletaciju kao nekadasnji.Klip za TS u nemackoj kosta 70 E sa karikama a kod nas je 10 e sa sve bolcna i zegerima pa vidite.

:( Jesu li bili madjarski ili turski delovi? Ovih 70 eurona mozda deluje mnogo ali po meni nije. Pa ne treba klip i karike da se menjaju svakog vikenda  ::)

Ja sam uvek za varijantu kvalitetan deo pre neko krsh za smesnu cifru. Uostalom sto bi original nemacki klip bio jeftiniji od originalnog japanskog.

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

Diskutabilno je sada odakle je original, s' obzirom da se MZ (ES, TS, ETZ) vise ne proizvodi i da je fabrika do nedavno bila pred "gasenjem"!!

Primera radi:

Meni su u jednoj poznatoj BG prodavnici auto-delova za Japanska vozila nudili ORIGINAL JAPANSKI deo za Nissan-a a provereno znam da se moj Nissan proizvodio (ne sklapao) u Engleskoj i da taj originalan deo pravi Engleska firma Lucas!!!!!

Sta reci...misle da smo mi iz unutrasnjosti majmuni pa cemo dati PAR HILJADA dinara vise za deo koji je, navodno original jer na kutiji pise neko Japansko ime!!

Covek u Nisu mi lepo objasni da imam original Engleske (par hilj. dinara jevtinije od "japanskih" koje su mi nudili u Beogradu) imam Turske i Bugarske za smesne pare, pa mogu da biram...!!!!

Kako sada provaliti koji je deo original, prema ceni?? Ne bih rekao...!

Pa ako ne po tome od koga si kupio ili kutiji onda po tome koliko km se predje dok ne pukne. :) Nikad necu zaboraviti madjarsku plasticnu kasetu za lanac koja nije ni mogla da se montira bez topljenja i prepravki.  >:( Kako li onda naprave klip kome su tolerancije u 1/100.

Tuzna je to prica sa originalnim MZ delovima...Sigurno ima toga jos po nekim skladistima u Nemackoj. Mislim ipak da kad bi u ruci drzao original i jeftinu kopiju i poredio da bi se razlikovali kao dupe i oko!

• Drug član, 3121 postova
  • Motocikl: '75 Honda cb 750F ss / '83 Jawa babetta typ. 207

... Mislim ipak da kad bi u ruci drzao original i jeftinu kopiju i poredio da bi se razlikovali kao dupe i oko!

Kao dva dupeta i oko  :D :D

Zimus sam sje*ao klip. Dosao je majstor Bokilic i gledali smo nov i neki stari klip(iz '80-tih) koji sam imao medju delovima koje mi je dao cica uz motor...

Znaci razlika je DRASTICNA ne samo u tezini nego i u finalnoj obradi...Stari klip je u gornjem delu za par stotih uzi nego u donjem delu-razlog tome je da se u gornjem delu vise greje. Novi klip (made in Cibitkovica) je istog precnika i gore i dole!!!

O karikama da ne pricam!

Uh to me podseti da i ja imam jednu kutiju sa nekim mz delovima koji mi skupljaju prasinu. Ima tu set lamela, filtar za vazduh, adapter za japanske retrovizore i ko zna sta jos.Koliko ja znam sve je originalno MZ (sem adaptera, dobio sam svojevremeno od bivseg vlasnika uz motor).

Ne bih da se reklamiram ali ako nekog interesuje mogu da pogledam sta sve ima u kutiji.

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

ako vi ne mozete znati sta je originalno, kako ce mo mi malo mladji znati?!

Samo ti pitaj, naci ce se neko ko zna ! :)

Sto se tice nekih delova razlika izmedju originala i ostalih je vidljiva iz aviona. Klip je recimo u odnosu na original poprilicno tezi, zidovi su deblji, a i sam odlivak je nekako jadan. Medjutim, drug je pre par godina, kada je radio generalku na DKW-u stavio originalni klip (prva specijala) a sa motora je skinuo standardni koji je bio domace proizvodnje. Lio ga je i obradio jedan majstor iz Nisa pre nekih 30-ak godina. Da vidite kako tek to smesno izgleda, sav jadan, je kao da je nastao u ranijem kamenom dobu, ali je DKW sa njim vozen decenijama, i pri tom mu brzina od 100km/h nije predtstavljala problem.  ;D

Ne mora uvek kopija biti losa. Mozda bi eventualno trebalo kod strugara proveriti i malo korigovati mere novih klipova koje kupujemo, inace ne mislim da je legura toliko losa.  ::)

• Zainteresovan, 837 postova
  • Motocikl: Trenutno bez :/

neko je ovde pisao da je bokilic pokusao da napravi elektrostarter za mz, da li je uspeo ili se blizi resenju? sad mi palo na pamet pa da pitam...  ;D

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Napravio je, radilo je lepo ali je probao da vidi koliko može da izdrži dok se vergla i tako ga spalio. Žrtvovao uređaj za progres.

• Zainteresovan, 800 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250

Uh to me podseti da i ja imam jednu kutiju sa nekim mz delovima koji mi skupljaju prasinu. Ima tu set lamela, filtar za vazduh, adapter za japanske retrovizore i ko zna sta jos.Koliko ja znam sve je originalno MZ (sem adaptera, dobio sam svojevremeno od bivseg vlasnika uz motor).

Ne bih da se reklamiram ali ako nekog interesuje mogu da pogledam sta sve ima u kutiji.

Mene interesuje šta ima u kutiji.Ne znam tačno šta mi treba,ali me interesuje.

kutija je otvorila svoje tajne i kaze ovako:

migavaca okruglih puna kesa

1 okrugli retrovizor

2 adaptera za japanske retrovizore

2kom unutrasnja guma 3.50/18

1kom 2.75-18 unutrasnja guma

litar ipone dvotaktola sa mirisom jagode xD

filtar za vazduh, koriscen

mehanicki regler polovan (haha)

originalna izolator svecica :)

nova ngk b7hs svecica

5 lamela za kvacilo

3+2 kom dihtunzi cilindra i glave

2kom platine

set paknova za zadnji dobos

15-tak zbica za tockove

niple (ovo je valjda isto za tockove)

2 semeringa prednje viljuske nova

sajle od obrtomera, brzinomera i sauha po 1kom

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja