Jump to content

Moto Zajednica

MZ Caffe

Recommended Posts

• Zainteresovan, 438 postova
  • Motocikl: Suzuki Gz 250 Marauder

Da li znate koji su "ovi"?

Motori, motori, motoriiiiiiiii, extra je ova fotka, i to baš MZ.

A Lija ne bi bila Lija, da ne nađe skriven odgovor :)

Uzgred Lijane, ova mala lija u potpisu je mnogo simpa, gde li je samo nađe.

I čuvajte se matorog lisca, nikad se ne zna kad može da vam priđe sa leđa:

post-2437-12879061566966_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

Pola Januara je prošlo. Februar je kratak. U Martu zlobnici pričaju kako Baba Marta ume da iskezi svoje krezave zube iako njena loša ćud može da se ispolji samo 2-3 dana tokom meseca. U martu se vozi, ne mnogo nego koliko može ali i to je dovoljno da se utvrde propusti zimskih popravki. U Aprilu je kraj, devojčice skraćuju suknjice, golotinja leprša na sve strane pa je sa popravkama gotovo, tada više posla nema. ::)

Sad šta se uradi - uradilo se. Od 1. marta kraće vožnjice su učestale, motor se ne vozi samo iz zadovoljstva nego ''treba'' pa sa popravkama treba ubrzati.

'Bem ti zimu, neće još dugo, izdržaće se i ovaj put.  :P :P :P

Ukratko, zimski san treba da se završi i da se prione na posao. Imamo još dva meseca za radove da bi tokom sezone purnjali u miru i bez popravki.

Ja već pravim spisak delova, neću da me sunce iznenadi. ;D

• Drug član, 1702 postova

Uf ne spominji.  Ja sam taman skupio pare za farbanje,a treba jos da kupim nove gume,klip,cilindar resim,sajla prednje kocnice...  :-\  I ono najgore,registracija...

Za koji mesec planiramo skup? 

Ja cu mozda veceras ici do Kisaca,pa cu da se raspitam za cardu...  To bi nam bilo super,uslovi idealni...

Ugovorićemo datum tamo u temi, da prvo vidimo gde idemo...

Floyde, šta ti sve treba? Možda nakupimo nešto po ćoškovima, sa MZ-om uvek ima i viška i manjka delova.

Meni se na prikolici opet pojela guma pa moram da je kupim a ako ne nađem nešto povoljnije za 3.5x16 uzeću od Gabora. Ustvari, najverovatnije ću sve uzeti od Gabora kad već naručujem...

Za sada samo potrosni materijal...

Idem ja veceras sigurno u Kisac,pa ako pronadjem ljude sutra javljam sta se moze,i ako moze otici cu da uslikam to mesto.

Imam  klip,69.43 pise na njemu,3 karike,dvodelni iglicasti lezaj,nov potpuno,ne znam za kog je mz-a,ako nekom treba...

• MZ Rider, 4141 postova
  • Motocikl: Piaggio liberty 125, Honda XRV 750 RD07a

Imam  klip,69.43 pise na njemu,3 karike,dvodelni iglicasti lezaj,nov potpuno,ne znam za kog je mz-a,ako nekom treba...

to je od mz-a 250

• Zainteresovan, 800 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250

Ja danas "bio" na berzi.Računam ja, i ustanovih da je treća subota u mesecu.I odoh na berzu...

Al' sam izljubio vrata i iznenađenoga i neupućenog portira.

• I Love The Smell Of Two Stroke In A Morning, 1839 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250 SV 01-028

@Vuja "Ja već pravim spisak delova, neću da me sunce iznenadi."

Pa sta radis sa tim jadnim motorom,svake godine spisak delova! Sreca sto nemas kucnog ljubimca, al bi se zivuljka napatila pored tebe! :D :D :D

Ja moj motor stalno nadograđujem, usavršavam, to je neprekidan proces...  ljubi ga čika Vuja onakvog crnpurastog :-* :-* :-*

A živuljku bi uranio da se začudiš.  ;D

King, jesi li bio u Kuglašu ili SKC-u?

• Самарићанин, 794 postova
  • Motocikl: коњусина с педес' коњића

@kingbg i ostali koji su danas ljubili vrata Livingroom-a

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=40595.msg714559#msg714559

Ja juče slučajno pročitao...

Ja moj motor stalno nadograđujem, usavršavam, to je neprekidan proces...  ljubi ga čika Vuja onakvog crnpurastog :-* :-* :-*

A živuljku bi uranio da se začudiš.  ;D

King, jesi li bio u Kuglašu ili SKC-u?

Bio u SKC-u.Tako je bilo (ranije) svaka treća subota u mesecu...

@kingbg i ostali koji su danas ljubili vrata Livingroom-a

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=40595.msg714559#msg714559

Ja juče slučajno pročitao...

Eh,ja sad tek pročitah.Nažalost,neinformisanost se plaća ( II zona parkiranja,ranije ustajanje nego obično subotom)... Sam pao,sam se ubio. ;D ;D ;D

• Самарићанин, 794 postova
  • Motocikl: коњусина с педес' коњића

Ljudi, da li se razmišljalo da MZ sekta pravi svoju berzu periodično?

Lično smatram da bi to bila "pravija" berza od tzv. berzi, gde se prodaje, zarađuje, zavrće, a ne razmenjuje, ne trampi, ne saznaje, ne druži se...

Vujo, ti si najjednakiji među svima nama jednakima, šta kažeš?

• MZ Rider, 4141 postova

Povodom 150 godina od rođenja Nikole Tesle, u okviru novosadskog Salona knjiga održana je izložba na kojoj su posetioci mogli videti epohalno otkriće Tihomira Siča nov jednotaktni motor. Motor su prvi startovali potpredsednik Skupštine Vojvodine Zloh Martin i predsednik Pokrajnski komore Nikola Stošic, a sledećeg dana Sutadi Hadiwiyoto iz indonežanske ambasade. Prema rečima predsednika asocijacije pronalazača i inovatora Miloša Katića, motor može unaprediti državu. Mehanizam mehaničkog obrtnog polja ugrađen u motor eliminise potrebu korišćenja klasičnog prenosnog sistema smanjuje gabarit motora, a udvostručuje njegovu snagu u istom vremenu i uz istu potrošnju energenata. ovaj motor od 160 cm3 razvija 22 konjske snaga što nijedan motor do sad nije mogao ostvariti. ideja da se napravi ovakav motor rodila se u oktobru prošle godine a već u martu ove godine on je radio.

Nekoliko meseci kasnije, Sič je zainteresovao jednu čuvenu firmu u Sjedinjenim Američkim Državama i u toku su pregovori o ustupanju licence. Izumitelj je potpisao predugovor s Američkom firmom S&S, koja proizvodi motore Harli- Deejvidson. Tihomir Šic je inače mašinski inženjer, a od 1999 godine s Miladinom Vidakićem vodi firmu Sič motors. tada započinje ozbiljan naučnoistraživački rad u oblasti motoristike. Dugogodišnji rad urodio je plodom te su njih dvojica prvi u svetu uspeli da konstruišu i stave u probni pogon jednotaktni motor koji uključuje njihova dva ranija pronalaska. Motor je napravljen u veoma skromnim uslovima na prostoru od 60 kvadratnih metara i sa starim alatnim mašinama. Odmah nakon prvog aktiviranja ispitan je i kvalitet motora u čačanskom Vojnom zavodu. Ta institucija je jedina u državi koja ima sistem merenja motora s unutrašnjim sagorevanjem. rezultati su pokazali izuzetne vrednosti te konstrukcije. Uređaj je izmerio nešto što se na ovakvom sistemu nije moglo očekivati. Motor je brži, lakši i jednostavniji. Pored svega toga smanjena je potrošnja goriva, ali i zagađenost vazduha rekao je Katić. On je podsetio i na činjenicu da su dosad motor bezuspešno ispitivali u Subotici. Motor je mnogo jači od očekivanog, tako da je pokidao kočnice na instrumentima za merenje. Ukoliko bi motor ušao u široku upotrebu mogao bi se koristiti u svim domenima, posebno u poljoprivredi za pogon pumpi za kosačice čak i za traktorski motor. S druge strane oslobodili bi smo se uvoza takve mehanizacije te bismo postali izvoznici. Naša automobilska industrija oslobodila bi se licence zavisnosti. Prema Katićevim rečima motor je moguće konstruisati u našoj zemlji jer nema najskuplji deo - radilicu koju je zapravo najteže proizvesti. Samo ovaj podatak ukazuje na to da vrlo brzo možemo očekivati da u našoj zemlji počne proizvodnja barem našeg modela, jer se delovi proizvode ovde i mogu se lako uklopiti u ceo sistem, zaključuje on.

SRBIJA MEÐU SEDAM SVETSKIH MOTORA

Svi klipovi s unutrašnjim sagorevanjem rade iz neke gornje tačke kada sagorevanje goriva gura klip nadole, a zatim se klip mora ponovo vratiti. sada uz ovo novo rešenje klip radi iz obe tačke. iz toga je proizašao i prvi jednotaktni motor, koji je najbliži nekom elektromotru.

Ovaj mehanizam može se primeniti svuda, od bicikla do aviona. Srbija bi mogla bi biti osma zemlja u svetu koja ima svoj motor. Èak ni Japan nema svoj motor nego koristi tuđe licence. Ovo je šansa za razvoj i odgovorni u državi treba brzo da reaguju jer je ovaj motor zaštićen i u Sjedinjenim Američkim Državama. Izdat je patent - dokument koji potvrđuje da je to jedino novo stanje tehnike na svetu i da smo mi vlasnici, ističe Katić, napominjuci da je, pored pomenute, mnogo firmi iz Evrope i Amerike već zainteresovano za ovaj motor.

Fond%20Tesla%20Sic%20motor2.jpg

Fond%20Tesla%20Sic%20motor10.jpg

Fond%20Tesla%20Sic%20motor11.jpg

TERMODINAMIČKI SISTEM SIČ

Novi sistem optimizacije termodinamičkog procesa u motorima DIESEL i OTTO

Princip rada :

-sistem SIČ produžava proces sagorevanja gasova u cilindru

(radni takt),povećava stepen iskorištenosti goriva,bolje sagorevanje,manje termičke gubitke,povećava moment,povećava snagu i smanjuje potrošnju goriva po jedinici oslobođene snage.

Konstrukcija :

-zamenjena je klasična radilica sklopom pod nazivom OBRTNO MEHANIČKO POLJE

u daljem tekstu OMP.

-dodana je jedna klipnjača tako da se ceo sistem sastoji iz : OMP,dve klipnjače(radna i pomoćna) što je novo u odnosu na klasičan klipni mehanizam.

Napravljen je eksperimentalni prototip motora koji je eksplicitno dokazao gore navedene tvrdnje i opravdanost svrsishodnost i upotrebnu vrednost sistema SIČ.

Rezultati merenja su fascinantni i dostavljamo uporednu tablicu sa tehničkim podacima izvornog motora i prototipa SIČ koji je napravljen od dva (2) sklopa izvornog motora.

* Izvorni motor Tomos UMO 08

Zapremina 80 ccm

Max Snaga 3,4 KS/5500min-1

Max Obrtni moment 4,34 Nm/5500-1

* SIČ MOTOR

Zapremina 160 ccm (2x80ccm Tomos UMO 08)

Max Snaga 22 KS/3000min-1

Max Obrtni moment 53,8 Nm/2000min-1

• MZ Rider, 4141 postova

Ljudi, da li se razmišljalo da MZ sekta pravi svoju berzu periodično?

Lično smatram da bi to bila "pravija" berza od tzv. berzi, gde se prodaje, zarađuje, zavrće, a ne razmenjuje, ne trampi, ne saznaje, ne druži se...

Vujo, ti si najjednakiji među svima nama jednakima, šta kažeš?

slazem se sa tobom...

p.s. kako napredujes sa kupovinom dali si nasao nesto odgovarajuce....? ;)

Vidieo sam sve to. Ne kontam sam princip rada,ovim sistemom karter se ne moze koristiti,ne moze da se stvori pritisak ako se ne varam?  tako da mi nije jasno nikako,inace ako su podaci tacni,wau  :o

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja