Jump to content

Moto Zajednica

Elektricno paljenje IZH (Jawa, Mz)

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 101 postova
  • Motocikl: Iz jupiter 5, Ural k 750 custom

E Kao sto sam obecao ovo (barem na izh-u i ja cu pisati o njemu, mada moze da se primeni i na ostale gore navedene motore) smanjuje potrosnju resava probleme sa strujom i najvaznije guranja vise nema! Ukoliko je sistem 12V kupuje se komutator, senzor razvodnika paljenja i kablovi koji ih spajaju (ovde je popularno od lade samare ali ja mislim da pasuje od keca) Bobine neki stavljaju takozvane stereo (ako motor ima dva cilindra) a ja sam ostavio stare! Tezi deo potrebno je iseci plocu od nerdjajuceg celika debljina 1,5mm i ona treba da izgleda ovako

post-166-0-63122700-1356303806_thumb.jpg

Planeta

post-166-0-80740700-1356303869_thumb.jpg

Jupiter

Ugradnja je prosta, platine se skidaju i na njihovo mesto se stavlja citac senzora sraf na radilici se odvrce i stavlja se ploca tako da ona prolazi kroz senzor, i ne kaci! Dalje senzor se povezuje sa komutatorom od komutatora ostaju tri zice masa, pobuda i plus! Masa se kaci bilo gde na masu a pobuda i plus na bobinu ka plusu bobine potrebno je jos dovesti plus iz kontakt brave! Ako je u pitanju motor sa dva cilindra prosto pustiti zice sa jedne bobine na drugu (plus na plus, Pobuda na pobudu)! Stelovanje paljenja (Jupiter) Dovodimo klip u GMT i vracamo za 2mm nazad posto smo prethodno olabavili sraf na radilici tako da ploca moze slobodno da se krece. Svecicu naslanjamo negde na ram i okrecemo plocu polako i lovimo momenat kada se pojavljuje varnica, plocu zatezemo, sklapamo sve nazad i vozimo se u sreci i veselju!

Evo i video dokaz da nije pusta prica!

http://www.youtube.com/watch?v=m4ic8yBujSY

http://www.youtube.com/watch?v=UhOP7hOwZRQ

To je sve meni je na Jupiteru potrosnja ispod 5 a ne vozim bas nezno i uvek sipam benzin od 76 oktana!

• Podržavam 6

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

" Stelovanje paljenja (Jupiter) Dovodimo klip u GMT i vracamo za 2mm nazad posto smo prethodno olabavili sraf na radilici tako da ploca moze slobodno da se krece. Svecicu naslanjamo negde na ram i okrecemo plocu polako i lovimo momenat kada se pojavljuje varnica, plocu zatezemo, sklapamo sve nazad i vozimo se u sreci i veselju! "

Neznam da li je moguće sa ovim elektronskim paljenjem, al ja obično paljenje štelujem tako što na kontakt na bobini - obično označen brojem 1 - spojim probnu lampu, a drugi kontakt probne lampe spojim na masu.

Dam kontakt, okrećem radilicu i u trenutku razdvajanja platina - pali se lampica. Onda samo podesim da se to dogodi tačno kad treba i to je to. Mislim da je ovaj način precizniji od tog sa varnicom. E sad je pitanje dal ovaj moj način može da se upotrebi na tom elektronskom paljenju ?

U svakom slučaju, mogao bi da postaviš šemu povezivanja te elektronike, i koji delovi se koriste i od kojih kola, pa da i mi eksperimentišemo malo ovde. Meni se dopada paljenje i struja od Voshoda 3 m , jer se može uz male prepravke ( rotor pasuje, treba samo stator prilagoditi ) staviti na MZ, a fabrički je bezkontaktno a ni akumulator nije potreban .

To sa probnom lampom moze, moze cak i na senzor da se stavi(na srednju zicu i negde na masu)! Kod Mz-a je jednostavnije ali kod Jawe ne moze taj voshodovski sistem ove bobine koje se pokazuju su od Volge sa 406 motorom mada istu koristi i Citroen Ax ne znam od koje do koje godine se pravio ali sa onih iz 1991 pasuje, kao i od Alfe 155, 164 i mozda jos neke cuvene twinspark... a komutator i sve ostalo Lada Samara mada sam 99% siguran da moze i jugo, kec... Ja licno bobine nisam menjao niti sam stavljao sistem zastite od pregorevanja i nikakvih problema nisam imao !

Evo sema

post-166-0-14595500-1356310999_thumb.jpg

Evo i bobina zaboravio sam kako nasi majstori zovu te sto bacaju na dve svecice u isto vreme stereo valjda!?!

post-166-0-13363700-1356311038_thumb.jpg

Ovaj senzor ce da radi i na 6V ali komutator nece koji je tamo sistem? Ako moze slika jel magnet ili alternator? Mozda neki transformator sa 6 na 12V ali samo za paljenje i to su ljudi radili!

Ne znam ja sam se sa njima bas namucio, posle (odnodno pre) svake voznje sam morao da stelujem paljenje, nisam mogao da predjem vise od 200-300km u cugu, o potrosnji da ne pricam... ploca sam promenio 20 ako ne i vise jer ako platinu ne zategnes dovoljno ona se pomeri posle 70-80 km od vibracije i obrtaja, nisam mogao da nabijem vise od 4500-5000 hiljada, a ako je pretegnesh ode navoj na ploci, a platine KVALITETNE taman nekako uz boziju pomoc nastelujes i stegnesh i osiguras sraf onim plavim lepkom da se ne odvrcu posle 200 km pukne sama platina... pa trista ku..ca... Samo kad sam ja to iscupao i bacio svanulo mi je!

P.S.

Vecina pregrevanja pa cak i drugih mehanickih kvarova na motoru moze da izazove lose nastelovano paljenje!

• U prolazu, 72 postova
  • Motocikl: CZ 350

Pa postoji dobro Gotronic paljenje,pravi ga jedan Rumun,salje,mislim da je 19e po klipu. E sad,nema senzore koji bi radili na 6v. Da imam TS npr,resio bih ja to odavno

• Podržavam 1

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

dali moze da zeza semenik na jawu ts 350 da nece da pali nego sve kada ga palim moram sa spricom u cilindar .moli za pomoc

Red bi bio da se prvo predstaviš - ko si, odakle si, napišeš nešto o svom motoru ( dal je počeo iznenada da zeza , dal je nešto rađeno na njemu - il nije dugo vožen.

I taj tvoj " semenik " - na koji sumnjaš, šta je to ? - dal si mislio na semering - i koji , il si mislio na nešto drugo ?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja