Jump to content

Moto Zajednica

2T ili 4T? Enduro ili kros?

Recommended Posts

• Zainteresovan, 578 postova
  • Motocikl: '03 Kawasaki KLE 500

Zdravo svima,

Već par godina pokušavam da se organizujem da (opet) u selo odem motorom, ali od kada mi se rodio klinac to je postalo teško izvodljivo. Sad, što zbog želje da se vozim na 2 točka, što zbog praktičnosti, sve više se premišljam da kupim za selo neki enduro ili kros motor.

Uslovi:

- budžet strogo ograničen.

- 125 ccm mi je nekako malo, ali mislim da bi 250 čučnulo kao guza na nošu... Mada - ako iskrsne nešto baš povoljno, možda se i "žrtvujem"... - preko 250ccm mislim da nema svrhe razmatrati za pomenutu upotrebu ...

- Motor bi stajao u selu (nema dugometražne vožnje), vozio bi se sve zajedno mesec-2 u godini, prelazilo bi se veoma, veoma skromna kilometraža - po selu, susedna sela 5-10km u 1 pravcu.

- Brdovito-planinski predeo. Često bih hvatao i prečice (do susednog sela 7km okolo, 2km prečicom - ne zbog uštede, već zbog zabave.

- Ne bih ga registrovao uopšte, jer murija tamo zađe svake prestupne godine kada promaši skretanje... (a ima i toliko alternativnih puteva da glavne asfaltirane ulice ne moram ni da koristim...)

- Znači - može stranac, opušteno.

- Vozio bi se i danju i noću (svetla poželjna, ali nisu neophodna - rudarska kaciga na glavu i ...) :lol:

- mislim da bih radije uzeo 4T nego cvaju (dajte argumente za i protiv)

- Vozile bi se 1-2-3 osobe na motoru (od jednom) - po potrebi... (kad kažem 3 mislim supruga klinac od 4 godine i ja poljskim putem brzinom od 10km/h do rođaka na kafu i sl.)

E, sad glavno pitanje:

Ortak me pita "jel' samo enduro ili može i kros?" - a mene zanima šta sem svetala i signalizacije gubim ako uzmem kros? Dobro - pored elektrostartera... (imaju li noviji krosevi uopšte ES?)

Nisam baš nešto upućen u tematiku, pa reko da pitam nekoga ko se malo bolje razume:

- da li su kros mašine isforsirane, i šta je sa vremenom potrebno od delova menjati (znam da ću realno ja veoma malo godišnje da prelazim, ali želim da se tih mesec dana godišnje vozim, a ne da stoji u garaži ili da ga više guram nego vozim)

- ima li neke bitne razlike u (ceni) održavanju 2T / 4T motora?

- Idu li uopšte stari 2T motori na bezolovni + ulje?

- S' obzirom da će motor dobar deo godine da stoji na stenderu, ima li razlike u 2T / 4T održavanju (tipa problemi sa paljenjem i sl.)

Meni što na pamet pada kao pravac u kome razmišljam je klr250, dt125 i sl stariji modeli...

Dajte savet.

Fala unapred.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2422 postova
  • Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250

ako je u pitanju prva varijanta oko 1000e, tebi ne treba ni jedno ni drugo, zenu i dete tesko ces da smestis na bilo sta od toga...mislim da je idealno resenje za tebe MZ250

Pa recimo oko 1000€. +-.

Ma ima svašta, ako čovek ovako na brzinu baci pogled (mada nije to poenta teme):

Ovaj stranac bi seo ko guza na nošu, da je 250ccm (i cena veća), ako je mašina u iole dobrom stanju... I ovako deluje primamljivo

http://www.polovniautomobili.com/oglas2479568/yamaha_tdr/

Suzana 25 godina stara na strane table 350€

http://www.polovniautomobili.com/oglas2505689/suzuki_ts_125/

Enduro

4T

http://www.moto-berza.com/moto-oglasi/honda-nx250-dominator-oglas-59428/

http://www.polovniautomobili.com/oglas2438841/honda_nx_125_transcity/

2T

http://www.polovniautomobili.com/oglas2268920/yamaha_dt125r/

http://www.polovniautomobili.com/oglas2507281/kawasaki_kdx/

http://www.polovniautomobili.com/oglas2441868/kawasaki_kmx_125/

http://www.polovniautomobili.com/oglas2267046/yamaha_tdr/

http://www.polovniautomobili.com/oglas2350720/yamaha_tdr_125/

Kros:

2T

http://www.polovniautomobili.com/oglas2535088/ktm_gs250/

http://www.polovniautomobili.com/oglas2551213/suzuki_rm_125_hitno/

http://www.polovniautomobili.com/oglas2522401/kawasaki_kx250/

A kinezi?

http://www.polovniautomobili.com/oglas2544153/zongshen_250/

http://www.polovniautomobili.com/oglas2482322/sprint_rx_250/

Evo čak i jedan Dominator za 900€, ali mislim da mi ne treba 650ccm i nekih 180kg težine...

http://www.polovniautomobili.com/oglas2185317/honda_dominator_nx_650/

Ali to nije poenta teme.

Poenta je 2T ili 4T. Enduro ili kross.

Pitanje nije toliko vezano za model, nego za vrstu - mada - kross će verovatno da izvisi najviše zbog suvozačkih nogostupa, i što (možda grešim) alli verujem da polovan kros od 15 (ili20)+ godina nije pametna investicija za nekoga ko bi se vozio bez većih ulaganja... (Da se razumemo - ne bih ja da se j... a da mi ne uđe - u stvari bih - ali za to treba baš ono št mi fali - keš :D - ali zato sam spreman da žrtvujem performanse (40+KS) na račun dugovečnosti...)

S' druge strane, ja u CBRa sipam na zimu aditiv u gorivo, i u proleće ga palim sa 2 sekunde verglanja. Nisam siguran šta bih trebao da očekujem/radim sa karburatorima na starijim motorima? (Pošto će motor mnogo više stajati nego što će se voziti)

Akumulator ću verovatno morati da skidam i da ga nosim sa sobom i ovde održavam...?

p.s. - MZ? Pa to sam vozio sa 13+ godina... A i sada bih nešto što mi više prija oku. Šta ću kad sam seljak čovek - volim da mi sva čula uživaju... :hej: ("da, sa <1000€ ulaganja u 15-20+ god star motor, možeš da uživaš samo ako voliš miris sagorelog ulja..." - reći će neko - pa šta - i to budi uspomene... ::)

cross svakako izbrisi iz glave, za to sto ti treba sve drugo je upotrebljivije pa cak i skuter. Ako uspes da nadjes neki stariji xt ili dr jos bolje....prednost je to sto ti papiri nisu bitni , mislim da je jedan xt bio ovde na forumu ili na motoberzi bez papira za priblizne pare u odlicnom stanju, ne secam se godista ali mislim da je bio mladji od 95

• Zainteresovan, 952 postova
("da, sa <1000€ ulaganja u 15-20+ god star motor, možeš da uživaš samo ako voliš miris sagorelog ulja..." - reći će neko - pa šta - i to budi uspomene... ::)

Honda xl500 od marka djurovica sa foruma je koštala 400e kad su sredjeni nedostatci (bez cene rada tj skidanja mašine, obrade i montiranja glave), registrovan motor i vec prešao nekoliko hiljada bez naknadnih komplikacija i mirisa ulja. Za 1000 ima starijih motora da se bira, u dobrom stanju samo znati treba na šta da se obrati pažnja. Ne bih se ograničavao na 250 čak i ako je to sasvim zadovoljava jer nema neke razlike ni u težini ni potrošnji pa ni u ceni, od viška snage a pre svega obrtnog momenta u niskim obrtajim glava ne boli veruj mi. Znači šta ispadne za male pare u dobrom stanju pa ako se budeš dvoumio pitaj a ovo kros ili enduro je pomalo besmisleno pre svega zato što nemaš takmičarskih ambicija.

Ма ја сам о кросу почео да размишљам када ме је сестрић (има доста ортака који возе и продају моторе) питао може ли и крос (био скоро неки повољно ваљда).

Да, и ја се слажем да би требало узети оно што је у добром стању а повољно, не битно које је годиште.

Сад - на 250кцм сам се орјентационо огеаничио из практичних разлога:

У старту јефтинији, мање троши, лакши, јефтинији делови (пу пу пу), гуме и сл, а завршиће посао.

Није наравно услов. Може и јачи ако наиђе, али свакако не тенере или АТ. У ствари... :moto3:

Е сад крос. Види, да се такмичим нећу сигурно, али лепе су успомене на малолетне дане када сам цтиксом ишао на дневне и ноћне вожње ван асфалта. И сећам се да сам с' временом пипкао границу (бар ми се тако тада чинило) и желео јаче...

Крос је ушао у разматрање само у варијанти ако искрсне повољно, али сам онда почео да размишљам о трошковима одржавања... Е онда сам протрчао кроз подфорум о теренцима и наишао на пост да је 2т јефтинији за одржавање па морам још да се удубим у тематику чим ухватим времема...

• Zainteresovan, 707 postova
  • Motocikl: uvijek prljava Honda xr650r

Kros motor sigurno nije za vozikanje vec za ozbiljnu voznju pun gas. Dalje sigurno nije za dvoje i jos dalje skupo mu je odrzavanje u odnosu na enduro a pogotovo ako ga ne odrzavas redovno.

Xt dr xl

Hvala, takva informacija mi je trebala.

Dakle:

CROSS

ENDURO:

2T?

4T?

Primetio sam da si kao primer naveo samo 4T motore. Pretpostavljam da je to odgovor na moje pitanje šta je jeftinije za održavanje?

Ja sam imao takav neki utisak, a onda sam pročitao ovaj post:

http://forum.bjbiker...ost__p__723224:

Slazem se, decko, to je tvoj izbor

Ali gresis u nekim stvarima

TS jos niko nije unistio, i ja sto imam 110 kg i mnogo iskustva, kad ocu da se izivljavam i podignem arenalin i nekog da osisam - uzmem klincu TS i da vidis sta je voznja.

2t odradis generaknu za 150e, a sa 4t ne pomisljaj da otvaras masinu bez da imas 300e min slobodnih ( a koliko vidim trazis polovan motor - koji ces sigurno pre ili kasnije otvarati )

A sto se potrosnje tice, nas TS ne prelazi 4,5 l/100 u najgorim uslovima exploatacije, a normalna voznja pokaze max 3 l/100

Full cross trosi duplo vise ali ima i 10 ks vise ( moras da pravis razliku izmedju ful cross i enduro masina kao sto su TS, DT, CRM,...

Za vas omladinu, zeljnu izivljavanja ( pratio sam tvoje teme i otprilike znam sta volis ) uvek preporucujem 2t da bi naucili da vozite zestoko, a posle 2 - 3 god uzmi 4t jer sa takvim zahtevima i zeljama, i nacinom voznje, pre ces da unistis 4t manje kubikaze od 600. A nedaj boze da zvizne glava na tim manjim 4t imaces muke zive da je nadjes ili opravis i silne pare ce ti izbiti iz dzepa ( taj sklop je komplikovaniji od cele 2t masine a mnogo cesto zvizne na 4t. Imas temu od Ras i o njegovoj hondi 4t, pa prelistaj koliko se covek napatio, a vidi u enduro fanovima koliko smo se mi navozali sa 2t

Šta je genralno preporuka što se tiče održavanja na duže staze? - mada mi se čini da ću ja pazariti neki primerak koji je u dobrom stanju, nevezano za godište, vrstu motora (2T/4T) - jer sa predviđenom namenom - potrajaće valjda...

• ENDURO, 1344 postova
  • Motocikl: Honda XR600R

Rekli su ti momci, konkretno traži Yamahu XT600, XT350, Hondu XL600R, Suzuki DR650, DR350, Kawasaki KLR650... To su sve provereni motori koji su pravljeni da nikada ne stanu (XT pogotovo :nanana: ), bilo koji od ovih možeš naći bez papira za manje od 500 evra. Fora kod dvotaktnih motora je to što izvlače više snage od 4t motora iste kubikaže, više troše, uglavnom kraće traju i to je to.

• Podržavam 1

OK, fala...

Ubeleženo, još jedan glas za 4T... ;)

Pitanjce: šta je bolje za tu namenu 2T ili 4T sa stanovišta dugog stajanja mašine bez voženja i uopšte održavanja...?

Kao se ponaša mešavina ako mesecima stoji u karburatoru?

Ovo pitam jer je prošlo dosta vremena od kada sam vozio 2T motore, a jedino iskustvo sa 2T mašinama sada je iz priručnika za motorne testere i kose gde kažu da ako se ne planira upotreba uređaja na duže vreme, rezervoar isprazniti i nakon toga upaliti mašinu i pusti je da radi dok se ne potroši gorivo iz karba i creva...? :staa:

A kako je sa 4T mašinama? Ja u CBRa na jesen sipam aditiv u rezervoar i na proleće pali posle par sec. verglanja... Ali šta ako je pauza duža? :stabre:

p.s. - sve mi se čini da će 4T da popase još jedan plus...::)

• ENDURO, 1344 postova

Benzin ispari, ostane ulje, u svakom slučaju, ispiranje sistema za dovod goriva ti ne gine :)

Meni je Tomos stajao godinu dana u garaži, samo sam ga povremeno kurblao (bez paljenja) da okrene radilicu čisto onako, radi reda. Imao sam u njemu mešavinu iz prošle godine, ispraznio sam, napravio novu i upalio sam ga posle 5 minuta.

Nijednoj mašini, bilo da je 2t ili 4t ne prija da dugo stoji...

Jgb.

Na izgled jednostavna ideja se komplikuje...

Pa onda menjaj ulje jednom godišnje... A realno pitanje je da li ću preći 500km godišnje...

A kako kod Cvaje? 2T kada sam ja zadnji put proveravao nema (zamenu) ulja - tj stalno se menja :aha:, a šta je sa menjačkim? Na koliko se ono menja?

ajde da skratimo , ODUSTANI OD 2T. Nije za tebe, nadji dobrog dr350,650,600 , xt600 ili tako nesto i teraj to, niti imas znanje da odrzavas 2t niti da vozis, 4t menjas ulje i svecicu svake godine i ako se nekad nesto pokvari oteras kod majstora, a svakako ce se manje kvariti nego 2t

• Podržavam 3

Dooooobro,

pošto vidim da niko nema ništa u odbranu 2T da kaže, da se onda fokusiram na 4T...

Malo mi je zasmetao ton u Gavrinom poruci, ali shvatam poruku, a i kako da se ljutim na čoveka koji je odvojio vreme da proba da mi pomogne... ("ne, ne dečko, tebi nema pomoći..." ::) )

Ajd' pa javljam šta budem uradio, mada verujem da će proces kupovine potrajati, kada mi je već za par dana promakao KLE za 250E (u navodno odličnom stanju, snižen sa 650E jer 2 meseca niko nije hteo da ga kupi?! :staa:)

Kad malo bolje razmislim, možda bih mogao i oglas da okačim, pa lagano...

• ENDURO, 1344 postova

Ton je ok, imajući u vidu da si otvorio temu gde tražiš pomoć, svi ti govore da batališ 2t a ti forsiraš tu priču :)

KLE ako je u iole dobrom stanju mora da ode i za 800e u roku od dva dana... Za 250e ne možeš ni solidnog MZ-a/Tomosa/Jawu da uzmeš :)

• Podržavam 1

• Hard Enduro, 1532 postova
  • Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01'

Moje misljenje za tako kratko vreme koje bi provodio u selu 2T masina je sasvim pristojna imas mnogo manje stvari za koje treba da brines jeftinije odrzavanje a sto se tice dugotrajnosti sa tom ekomojom od 500km godisnje nemas razlog za brigu.

Iz mog iskustva

1L motoula sintetika 1260din (1000km)

svecica 300din

ulje u menjacu 1l 500din - 1000din

Jednom godisnje zamenis ulje u menjacu (iz predostorznosti) sipas novu mesavinu (ako je ostalo nesto od prosle godine), sipas malo ulja u cilidar (zbog stajanja) zaverglas na prazno par puta da se sve lepo podmaze i onda ga upalis.

A sto se tice kurble nikad me nije izdala uvek iz prvog upali ili iz malo vise puta ako zaboravis da se da kontakt ;)

Akumulator ti sluzi za svetla i migavce.

P.S. Za 4T masine ne znam nikad ih nisam posedova i odrzavao zato necu zalaziti u tu oblast ;)

• Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01'

@gavrolini

Zavisi u kom stanju uzmes 2T ja mog TS-a vozim 2god i predjoh 7000km i sa jednim i sa dvoje i krace i duze ture (100km) bez problema samo sipam i vozim.

*na stranu sto sam imao incident kad sam ga kupio ali to je bila moja greska a ne potrosnost motora.

P.S. Ovo vazi za obicne cross/enduro motore, druga prica su oni nabrijani za stazu ciji se radni vek meri u satima.

ja nemam nista protiv 2T motora, da imam ne bih i sam vozio isti ali...ako si Radicu ispratio temu od pocetka covek koliko sam ja shvatio hoce da provoze zenu , cak nekad i decu sve zajedno sa zenom, po meni ni jedan 2T nije bas za to. Ne znam kako je neko mogao da "cuje" ton koji ja "pisem". Ali nije ni bitno, stoji da su popravke na 2t motoru dosta jeftinije i da je odrzavanje istog mnogo jeftinije ali ako uzmemo u obzir za koju namenu njemu motor treba i prdpostavimo kakav ce stil voznje biti, solidan 4t motor ce mu dugo, dugo trajati.

Slazem se ako bi vukao toliki teret onda nesto ozbiljnije od 600ccm bi bilo taman ;)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja