Jump to content

Moto Zajednica

BMW R50/5 klipovi / cilindri

Recommended Posts

• Drug član, 1740 postova
  • Motocikl: Tomos 14M BMW R 26 BMW R 65 BMW R1150R

Moj drugar hoce da razbusi cilindre i stavi nove klipove jer kompresija mulo ... pri vrhu cilindra napravio se bas dobar prsten (pod nokat reko bi 0,5mm) i vreme je da se to odradi ...

zanima nas koja je max specijala na koju moze da se razbusi , koliko je to u mm ?

Od cega pasu klipovi ? cuo sam da od bube mogu klipovi kad se razbusuje stublina ?

Kad rasturimo bice jasnije , koji je promer trenutno pa koliko "mesa" ima hilzna i dokle moze da se ide . Ali verovatno je to neko vec radio pa da nam skrati muke :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6561 postova
  • Motocikl: đački pešački

Pod hiću da se ženiš, će propaneš od budženja, čim se vrne Deka Dane mora te pritisnemo. :tras1:

Proverite prvo taj ajnzic, oštar šaber i grebi, oće da se natoloži cunder iznad gornje karike, naravno ako već niste zaključili po ostalome da je motor istrošen. Kod Boxer motora jako dugo traju cilindri i klipovi, samo se karike istroše. Kad spomenu Bubu, taj agregat po fabričkom normativu trpi 2 zamene samo karika i na 800k se buši specijala. Pregledajte dobro, možda tako prođete. Hilzna ima dovoljnu debljinu da istrpi bušenje na solidnu prekomeru, veći je problem da to neko uradi valjano zbog prihvata na mašinu. Što se tiče Bubinih klipova, traži mere ili da ti neko po iskustvu prenese. Novi koji su bili da se kupe, garnitura bila 50 DM, nisu ni da priđu originalnim koji su koštali 16 x skuplje.

ma definitivno potroseni cilindri , ja kad sam skinuo pocetkom sezone nisam mogo da verujem da ima toliki zub na vrhu pa sam isto tako mislio da je garez , Onda sam vodenom smirglom i kojekakvim nozevima krenuo da deljem ali ipak ima velikii zub na vrhu ... karike smo promenili kao ajd da pretera sezonu ali radile dobro 100km i opet nema kompresije ... klip dosta seta levo desno po cilindru ..

Motor je promenio 10 vlasnika a preso sam bog zna koliko .. pregrevan siroma milion puta , a i vozili ga strucnjaci koji tvrde da "naj bolje radi na preradjeno ulje iz traktora"

a da i jedna klackalica je od bube tako da to pase provereno :D ... kad ga budemo rasturili sad na kraju sezone slikacu ja sve pa da razmatramo sta moz da se buzdi :D

a za zenidbu ce da vidimo .. da nadjemo prvo protiv kandidatkinju ... 1zvizduk.gif

Verovatno su cilindri dosta ovalni i odma slistili kariku pošto su tvrdi. Ako ćeš da budžiš, prohonuju se hilzne i metu tvrde karike ili da se naprave po meri malo tesne, doduše ako nije preveliko u minusu. Bušenje cilindara je u redu al valja da meteš originalne klipove na specijali koji sigurno ne koštaju malo, osim ako zaista može da se ubudži Bubini. Razmisli da samo razbušiš i ubaciš nove hilzne u cilindre i zadržiš stare klipove uz nove karike ako nisu pohabani i kanali nisu razlokani.

a za zenidbu ce da vidimo .. da nadjemo prvo protiv kandidatkinju ... 1zvizduk.gif

Evo jedne, lepi se na BMW, pa ako nećeš sam da si nađeš, ...

post-6989-0-97819800-1344898137_thumb.jpg

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Na BMW R 50/5, možeš ladno da staviš cilindre, klipove i glave od BMW-a : R60 ; R 75 ( za ovaj nisam bas siguran ); R 80 ; R 90 i R 100 , jer su im blokovi i radilice identični. Naravno, uz odgovarajuce cilindre, klipove i glave treba staviti i odgovarajuće karburatore .

Na starije modele BMW-a R 50 ( modeli : / 2 , / 3 - bez anlasera ) su se mogli staviti klipovi od škode ( 68 mm ). Dal mogu i na ovaj - nisam upoznat, ali i ako mogu, treba biti oprezan i majstoru koji buši cilindar treba skrenuti pažnju da su klipovi od motora sa vodenim hladjenjem, a da se ubacuju u motor sa vazdušnim - da bi napravio odgovarajuću toleranciju .

• Podržavam 1

Rasturili smo motor .. cilindar definitivno otisao .. dosta je ovalan , sa jedne strane kao dobar dok sa druge ima "zub" poveci pa opet dobar .. i tako

I u donjoj zoni je dosta primetan zub .

Klipovi su u solidnom stanju . mereno sublerom cak nije ni potrosen ali ipak tu mora da radi mikrometar ..

klip je pretpostavljam fabricki (motor promenio 7-8 vlasnika) a mera mu je 66,97 , tako pise na njemu ..

Definitivno smo resili da busimo stublinu i stavimo veci klip . E sad u cemu je problem , naci veci klip i pitanje je od cega pase , evo slike pa ce neko valjda prepoznati od cega moze i sta ima tu meru

post-8874-0-01547100-1353107681_thumb.jpg

post-8874-0-56138300-1353107686_thumb.jpg

post-8874-0-34495300-1353107693_thumb.jpg

post-8874-0-58014100-1353107698_thumb.jpg

Peki, mora se ženiš jer imaš nastrane misli, kod vazdušnjaka paše klip samo od vazdušare zbog posebne izrade prilagođenoj većoj radnoj temperaturi nego kod vodenjaka. BMW bokser naročito ima višlju temperaturu i oscilacije. Dalje, vidiš kako je upušten za ventile, s krajeva a uobičajeno je unutar kruga.

Koliko vidim po slici, klipovi bi trebali da budu vrlo dobri, nema tragova struganja što znači da nisu ribali ili bili pregrejavani. Jednostavno je tvrda karika sljuštila stublinu zbog lošnjikavog ulja a klip ostao ceo. Ako su kanali dobri i naravno mikrometar pokaže da nema neke ovalnosti, a liči da je okruglast, traži drugo rešenje. Nove karike i nove cilindre, ako ih nema il su preskupi, idi na hilznovanje, manje će obična košuljica da radi nego klip od vodenjaka koji čim BMW dostigne radnu temperaturu ima odma da se pokrivi. Teško da ćeš da nađeš hilzne za vazdušnjak. Pogledaj dal bi mogli da se obrade cilindri od Peglice, Bube, Ajkule i mislim da jedan traktor ima jako stabilne košuljice. Stari je štos da se od vazdušnih cilindara obradom naprave ljudske hilzne za reparaciju bloka motora.

pa ja se nadam da ce neki klip od bube da legne ona ima ono sto nam treba , visoku temperaturu ..

tu ima i dosta opcija buba 1200 standard , prva specijala , druga , treca .... pa onda buba 1300 opet u 4 varijante .. valjda ce se potrevi neka mera ...

naj jeftinija varijanta je da nadjem klipove od bube koji su veci od postojecih , da razbusimo cilindre i turimo nove karike ... sve to jer drugar kome pomazem da to sastavi je mnogo tanak sa lovom pa trazimo jeftinu varijantu ..

tako smo i karbove jedva zbudzili .. imali smo vazdan donacija a naj vise je tu pomogao Spredrag koji je ustupio svoje delove za karb i to sad radi 0takoje.gif

Nešto se ne sećam al mislim da su Bubini klipovi ravnog čela, ima onaj AR motor sa upuštenjima za ventile, nosati takozvani al gde su rupe, zaboravih. Ako se ne gađa prečnik, da se malo suziti čak i kanali karika mogu malo da se prošire. Mora se igraš.

• Zainteresovan, 914 postova
  • Motocikl: BMW R50/5

Ovo je odgovor na PP, ali ne fali da se napiše i ovde - ako se Peca ne ljuti:

"Video sam Peco, ali nemam ništa pametno da ti kažem. I sam znaš da je najbolje razbušiti cilindre i uzeti nove, ili bar polovne klipove I ili II specijale, zavisno od istrošenosti. Nažalost to sa novim klipovima je skupo, ako ih uopšte još i ima. Vidim da BMW naglo izbacuje delove od serije 5 iz dalje proizvodnje i ponude. Ja bih tražio polovne klipove na prekomeru, ali sumnjam da ih ima za 50-icu. Svi su prelazili na 600ccm standard i to je i moja preporuka. To je dodatnih oko 10 konja i to puno znači. R50 je baš kilav, R60 je dosta življi. Ja sam se razmišljao da idem i na 750-800ccm, ali to traži drugu bregastu i karburatore, glave što je veliki trošak, plus meni su šiberi mnogo miliji od membrana. Istina i prelaz na 600ccm traži veće ventile, ali ja sam jednu sezonu vozio sa starim glavama (od R50), psa nisam primetio neku bitnu razliku. Hilzne ne preporučujem za vazdušnjake, mnogo je veća opasnost od pregrevanja i zaribavanja ako se ne pogodi pravi zazor klip-cilindar.

A za budževine tipa Škoda-Buba sam davno čuo, ali nikad nisam pamtio, nije me interesovalo...jbg volim BMW oridžinale. Oko toga bih poslušao štampara.

Sve u svemu glasam za polovne klipove od R60 i razbušivanje. A to je i najjeftinije. Ima drugar da se vozi još 100.000km.

Svako dobro."

Ne znam o kom se prečniku radi za razbušivanje prema klipu od zapreminski većeg agregata al ne bi smelo da se ide više nego od figurativno V specijale. Ne samo što je tanji zid zbog deformacija od temperature već što sama površina je manje tvrda kako se ide u dubinu. Pošto Bokser ume da laufa i milon, možda može i to što predlažeš, kad se Peki priženi, ima tera kolica.

evo mera klipova kroz serije :

R50 67 mm

R60 73,5 mm

R75 82 mm

R90 90 mm

R100 94 mm

Drugar skoro budzijo r50/5 . stavio klipove od bube standard 1300 koje je ukopavao za ventile , glava od R75 a karbovi od R90S ..

E sad on je to prebudzio . ja pokusavam neku bezbolniju varijantu , znaci klip od prilike 67.5 ili 68mm

Neće pije vodu Peki, ne bi valjalo više od 1 mm da se svuče, znači 2 u prečniku. Za vazdušnjak možda može više al 6,5 je mnogo.

Vazdušni klipovi imaju skoro uvek ojačano, kovano čelo i dosta debelo, ima mesa. Plus su upuštenja za ventile iznad otvora za bolcne, znači iznad ušica sa donje strane, tu je jak klip, vrlo verovatno da mogu da se tu ukopaju klipovi a da bude sigurno. I naravno, zaboravi nove Bubine klipove, moraju originalni sa VW žigom.

Neće pije vodu Peki, ne bi valjalo više od 1 mm da se svuče, znači 2 u prečniku. Za vazdušnjak možda može više al 6,5 je mnogo.

Vazdušni klipovi imaju skoro uvek ojačano, kovano čelo i dosta debelo, ima mesa. Plus su upuštenja za ventile iznad otvora za bolcne, znači iznad ušica sa donje strane, tu je jak klip, vrlo verovatno da mogu da se tu ukopaju klipovi a da bude sigurno. I naravno, zaboravi nove Bubine klipove, moraju originalni sa VW žigom.

sad si me malo zbunio .. ako si mislio da skinem 6,5 mm necu to da radim ..

sad je klip 66,97 a trudim se da nadjem 67,5 ili 68 sto je 1,03 mm vece nego sad .. cilindar tj hilzna na motoru je 5mm debljine zida ..

mozda nadjm cak i 69mm klip sto je 2 mm vece nego sad a toliku obradu hilzna trpi bez problema , to je jedan mm obrade odnosno 2mm ukupno . cinimi se da ce tek tad da se raspravi cilindar koji bas nazubljen

Pa naveo si 67 pa sledeći prečnik 73,5. Nije ti cilindar sigurno toliko pohaban, ne bi agregat mogao da upali. Nije više od 0,6 pohaban, to je III specijala kolko držim analogiju u glavi. Preko toga motor ne zaptiva.Nego kad se pomene ženidba, velike oči u strahu.:lol:

E resio sam da se zenim ... od nedelje neki dan 0takoje.gif

Ma to ja naveo za koju seriju ide koji promer ... mnogo bi bilo da ga bacimo na 600ccm to je 73,5 ...

E resio sam da se zenim ... od nedelje neki dan 0takoje.gif

Nemo te padne u Crni Petak, biće :gaa:.

Premeri cilindre na subitor, možda postoji budž varijanta, da ti Baltazar napravi karike po meri a da samo blago prohonuješ košuljicu. Trajalo bi jednu sezonu dok ne nađeš neku mirazždžiku.8)

Pa bas tako .. prvo moram do majstora da mi kaze koliko treba obradjivati da se ispravi cilindar . pa onda da nadjem u toj toleranciji klip pa onda sa sve klip da odem i po klipu da se razbusi cilindar ... malo komplikovano ali ne zurimo ...

Na nešto uže od I specijale možeš da ubudžiš karike isto prve a klipove standard, al će da zvone. Izmeri pa ćeš da proceniš. Duga zima, na drugi način nađi da se greješ.:jee:

a zna li neko dal moze od Peglice ili Spaceka/dijane ?

Od peglice 650 su klipovi 77 a od 600 su klipovi 74 al su ravni na vrhu ? mozda ima jos neka ?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja