Jump to content

Moto Zajednica

2.11.2007 radnicka na padini

Recommended Posts

• Drug član, 1576 postova
  • Motocikl: BMW R1100RT

e ja cu malo obrnuto da ti kazem, i malo neuobicajeno , jako mi je drago da si motor sjebao do kraja ;) , a zasto, jer si brate moj ziv i zdrav , i ko sto neko rece bas te briga ti njega moz kupit opet , a on tebe ne ;)))))) ajd ceraj dalje ;) , ja kad sam stroma slupao i ustao srecnijeg me taj dan nije bilo, htio sam ono sto je ostalo pokloniti ko god je htio da nosi, sve ti prosto pri tome kads te bog pogleda, samo ustanes , nasmijes se i palis dalje

eeeh da mi je sparcovog optimizma yiveo bik 10000 god

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 577 postova

@Endurac

cuj, zamenio Kawu... pa posle Kawe MZ-a, pa Suzanu, pa tek onda Hondicu uzeo.

a sto se admina tice, dzaba sve, dokle god se kuckamo ovako, bice i nesporazuma, naravno, bez ikakve lose namere

@sparco:

motor je prilicno rasturen, a u pravu si sto kazes, jer, zahvaljujuci njenoj visini i centru tezista, podigla se i katapultirala me dalje od guzve. da sam bio na cucavcu, verovatno bih poljubio soferku, a mozda i nize  :-\

ovako su prisutni gledali human cannonball i to bez zastitne mreze

@BusMan:

s obzirom da sam odmah ustao i bio "vrlo pokretljiv", nije bilo potrebe da me salecu, naravno, dosta ljudi me je pitalo kako se osecam i da li sam dobro, narocito oni koji su prisustvovali aeromitingu  ;)

• XL, 460 postova
  • Motocikl: BMW F800GS, HONDA SH125i

e ja cu malo obrnuto da ti kazem, i malo neuobicajeno , jako mi je drago da si motor sjebao do kraja ;) , a zasto, jer si brate moj ziv i zdrav , i ko sto neko rece bas te briga ti njega moz kupit opet , a on tebe ne ;)))))) ajd ceraj dalje ;) , ja kad sam stroma slupao i ustao srecnijeg me taj dan nije bilo, htio sam ono sto je ostalo pokloniti ko god je htio da nosi, sve ti prosto pri tome kads te bog pogleda, samo ustanes , nasmijes se i palis dalje

Vidiš lepo šta ti čovek kaže, a i znaš šta mi treba  ::) ...

Šalim se, kažem o5, k'o i svi, sve je prošlo ok, samo gledaj da izvučeš više od osiguranja, i ne dozvoli  da ti prikažu kao totlanu štetu. Naime, postoji bojazan da ako to urade i kako je sam motor star preko 10 godina, dobiješ jedva 10% od nove mašine... Pošto imam isti slučaj (mislim na motor da ne bude zabune) malo sam se pravio na detektiva i otišao do agencije za registraciju gde sam izvukao podatak sledeće sadržine:

-Honda XL600 R 44konja, '86.godište, procena TOTALNE ŠTETE 38.000,00 !!! Ej  ???

Sam znaš koliko si dao za isti, i da li bi te ova suma pokrpila...

Znači, deo po deo, tol'ko i tol'ko para, pa limarija, pa farbanje, i tako dalje... Tako bi' ja da sam na tvom mestu. Pa makar osiguranje otišlo u stečaj  ;)

Toliko za sada, pa se vidimo!

• Vlasnik sajta, 5376 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Pa da, ali mislim da tu procenu stete ne radis sam, vec to neko drugi obavlja... Ili gresim? :)

• Drug član, 2247 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

Psujem u sebi i ne mogu (mislim mogu) da verujem, jer sranja su tu pred nama uvek...

A kad još čijem "Honda", pa još na zemlji, pa još XL600, aiiiii. Suza suzu stiže  :'( :'( :'(

Ruke i noge će da zarastu, al srce neće...

• Drug član, 1414 postova

Tacno je da ne procenjujes sam, vec covek iz osiguravajuceg drustva tog klinca, ali veoma je bitno da ti budes prisutan i da upise SVE sto je osteceno, jer ako se nesto preskoci to i ne postoji pri proracunu visine stete. Racunaju se i sati rada na potrebni za popravku motora (nemoj im reci da ces sam da ga radis) i ako se sve uradi kako treba, moze to da bude sasvim dobra cifra  :-* Ne pristaj samo na totalnu stetu, jer ce cifra biti mala, nego svaki pojedinacni deo neka ubeleze u tefter, pa farbanje, itd, itd. A za rad se ne sekiram, samo je odradi kao sto si ovu moju tenericu i bice ka` lutka ;)

• Zainteresovan, 981 postova

Tacno je da ne procenjujes sam, vec covek iz osiguravajuceg drustva tog klinca, ali veoma je bitno da ti budes prisutan i da upise SVE sto je osteceno, jer ako se nesto preskoci to i ne postoji pri proracunu visine stete. Racunaju se i sati rada na potrebni za popravku motora (nemoj im reci da ces sam da ga radis) i ako se sve uradi kako treba, moze to da bude sasvim dobra cifra  :-* Ne pristaj samo na totalnu stetu, jer ce cifra biti mala, nego svaki pojedinacni deo neka ubeleze u tefter, pa farbanje, itd, itd. A za rad se ne sekiram, samo je odradi kao sto si ovu moju tenericu i bice ka` lutka ;)

I za svaki deo trazi nov a ne popravku i ovde budi kategorican, preti advokatom...

Procenu mozes i pre zaposnika da odradis u svom osig. drustvu ali te kosta oko 3000din, a taj iznos posle naplatis preko njegovog doz-a.

• Drug član, 1576 postova
  • Motocikl: BMW R1100RT

U takvim situacijama Osiguravajuca Drustva idu nazalost pravilnom logikom da stetni dogadjaj ne moze biti nacin za neosnovano obogacenje. Ako je deo ili cela stvar npr. 10 god stara, ima da dobijesh ne nov deo nego proporcionalnu vrednost novog dela uzimajuci u obzir amortizaciju, koja se racuna razlicito za razlicite pokretne i nepokretne svtvari. (po razlicitim stopama). Ako nov kosta 100 dinara a  procenitelji O.D. racunaju npr godisnju amortizaciju od 2%, uzmi pa izracunaj, lako je (ja bih izracunao al ne volim razlomke i procente  ::) ) valjda 100 -  (2% od 100) je XX dinara. Dakle ako je npr odlomljeno krilo za Yamahu TDM koje kosta 100 eur novo, a Yama je 10 god stara dobices ili polovan deo (sto se rettko desava) ili novac koliko vredi novi mius amortizacija.

Za manje iznose cesto se ugradjuju novi delovi (Npr stetnik ti slomi plasticni branik na Golfu II, stave ti nov :) )

Nazalost, od toga da trazis nov deo za 20 god star motor nema nista. Otprilike dobijesh 50-70% njegove realne trzisne vrednosti pre udesa ..jbg :(

• Zainteresovan, 981 postova

Sto volim kada uzimas TDM za primer, a tek odlomljeno krilo...  ;D

Stoji sve sto je drug Endurac rekao, ali znam da se cimaju na pominjanje advokata, ili je tako bilo samo u mom slucaju. Takodje ima delova koji se ne mogu popraviti. Recimo plexi. Ako nov kosta 50e, dobices za njega 50e-18% pdv-a tj 41e.

• Zainteresovan, 626 postova
  • Motocikl: GSF 1200 S

moje proslogodisnje iskustvo je sledece:

-procena stete, i to samo delovi su iznosili oko 5000e, znaci bez racunanja servisa koji ce sve to da ugradi i ofarba

-a motor su procenili da vredi po tabeli, koju ima svako osig. drustvo, na 3300e (iako sam ja taj motor u italiji mesec dana ranije platio 3000e)

Naravno da je njima isplativije da ti procene totalnu stetu, jer ce ti jos racunati neku vrednost onog sto je ostalo i umanjiti od te totalne stete koju ti moraju platiti... i kako onda ubediti osiguranje da ti ne proceni totalnu stetu nego da ti poprave motor???

p.s. ja sam blefirao i galamio da cu da ih tuzim i da trazim da mi obezbede motor u prvobitnom stanju, bez obzira da li ce mi kupiti isti takav ili popravljati moj... i od svega sam dobio +250eura na onu cifru koju su mi prvobitno bili spremni isplatiti, e sad, da li ima neka pravna caka da ti moraju popraviti motor ili oni imaju potpuno pravo da ti isplate totalnu stetu, to stvarno ne znam

• Zainteresovan, 573 postova
  • Motocikl: SKUTERAŠ :)

Uff, tek sad vidim ovo...

jes da zvuci kao copy & paste, al glavno je da si ti dobro

A za motor, ako treba neka pomoc nestrucnog lica (kuvanje kafa, dodavanje alata i sl.), javi...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja