Jump to content

Moto Zajednica

Farbanje (Vodenom bazom)

Recommended Posts

• Zainteresovan, 764 postova
  • Motocikl: ER6n

Da li se neko bavio ovim? Farbanje motora/automobila farbama na vodenoj bazi.

Ono sto mene interesuje je da li moze "pocetna boja" da bude na nitro bazi kad se povrsina uglaca i pripremi za farbanje, jer ovaj komplet koji ja imam se sastoji iz 5 plasticnih posuda sa bojama i sve ih treba mesati + jedna fali, elem da li moze da bude nitro "baza" preko koje ce da ide vodena baza, a posle toga farba, a posle toga lak.

2. Da li i gde ima u Beogradu da se kupi razredjivac/thinner za farbe na vodenoj bazi jer se glavna boja mesa 50/50 sa razredjivachem.

Ako "pocetna boja" ne moze da bude na nitro bazi, da li ima i gde da se uzme sprej na vodenoj bazi ili farba, koja treba da bude krem/drap/sahara boja.

Pokusao sam da nadjem ove informacije na googlu ali jako jako slabo informacija ima...

A evo koga interesuje kako se pravi full boja (zivela vodena baza) :D

-pripremljeno za farbanje

-krem "pod" baza da bi se dobila jednobojna povrsina jer su sve sledece malo providne boje i nemaju veliku moc prekrivanja

-zlatna baza 2 sloja

-narandzasta 3-5 slojeva dok se ne dobije zeljena nijansa

-lak u dva sloja (lak je kao jogurt, bukvalno, doda se u njega hardener pa se promesa pa thinner pa se promesa, i onda farbaj bude providno na kraju ne znam ni sam kako :D

Konacno se dobija boja koja je tamno narandzasta na suncu, crvenkasta u 'ladu i kad je oblacno, a odsjaj je uvek zlatan :)

Poz i hvala unapred na pomoci ako neko ima neki info!

post-22759-0-81370300-1339612919_thumb.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Mislis obrnuto? ;) Znam o cemu pricam a termine frljam!

1. baza

2. farba.

3. lak

E sad, u mom slucaju objekat je "sharen" a originalna baza nema veliku moc prekrivanja, te stoga mora da se prefarba nekom mat farbom koja ce da bude baza baza, posle toga ide prava baza a onda farba pa onda lak.

znaci

0. baza baza (->uniform matte surface)

1. baza

2. farba

3. lak

sreca! :)

• Princ Sherwood-a, 2447 postova

Evo ovako, da održim jedan kratak kurs o poznavanju farbe... :)

Generalno, postoji dva principa farbanja. Jedan je tkz. "Akril" a drugi je "Baza-lak"

Farbanje akrilom (Topcoat) je sistem kada su boja (baza) i lak jedna stvar. Bukvalno, to je lakiranje lakom u boji. Akril je, kao i bezbojni lak na akrilnoj bazi i razređuje se akrilnim razređivačem Dvokomponentan je, znači jedna komponenta je sam akril a druga je očvršćivač (herter, hardener).

Prednost farbanja akrilom je u tome što se farba jedan sloj ali su mane te što se u akrilu ne mogu dobiti "metalik" nego isključivo uni boje. Generalno se koristi za farbanje komercijalnih vozila kao i starih automobila. Poslednji putnički automobil ofarban akrilom (mislim na renomirane zapadne fabrike) je sišao sa proizvodnih traka u prvoj polovini devedesetih.

Farbanje "baza-lak" (basecoat i clearcoat) sistemom je moderan način farbanja automobila (pa i motora) i koristi se danas na gotovo svim automobilima. Kao što i ime kaže, postoje dva sloja. Jedan je baza, drugi je bezbojni lak.

Baza je ustvari boja, farba ili kako god to nazvali. Baza je jednokomponentna, razređuje se baznim razređivačem. U bazi mi ustvari pravimo nijansu koja nam je potrebna. Bilo da je uni boja, metalik ili perla.

E sad, pazi ovamo! Postoje dva sistema baze. Prvi je konvencionalni sistem (solvent, konvencija) a drugi je sistem na bazi vode (tkz. vodena baza). Krajnji rezultat oba ova sistema je isti, a to je željeni ton boje!

Konvencionalni sistem je stariji sistem i on je na bazi razređivača i kao što sam gore napisao, razređuje se baznim razređivačem. Uvođenje sistema vodene baze ima ekološki, a ne tehnološki aspekt! To znači da veliki broj nijansi može da se napravi i u konvencionalnom i u vodenom sistemu. Ok, vodeni sistem je noviji tako da se novije boje razvijaju samo za taj sistem ali to ne znači da je konvencija lošija nego se zbog ekoloških zakona EU (a stupilo 1. juna i kod nas) korišćenje razređivača dovodi na minimum a samim tim i konvencionalne boje.

Vodena baza se (uglavnom) razređuje posebnom demineralizovanom vodom. Takođe je jednokomponentna.

Bezbojni lak (clearcoat) je (uglavnom) dvokomponentni lak na akrilnoj osnovi. On se šprica preko baze i daje sjaj kao i zaštitu same boje i uopšte vozila.

E sad, postoji i jedan podtip "baza-lak" farbanja a to je takozvana troslojna boja. Upravo je to ono što tebe muči, a većina motora je na taj način ofarbana. To je, bukvalno gledano, baza-baza-lak farbanje. U tom farbanju se koriste transparentne (lazurne boje) i zato ima dva sloja baze. To otprilike funkcioniše ovako...

Prvi sloj je podloga. Pošto se ovaj drugi sloj sastoji uglavnom od tih transparentnih boja koje imaju jako slabu pokrivnost, jako je bitno koje je podloga boje. Daću primer. Nije isto ofarbati cervenu boju preko belog ili preko crnog filera. Nijansa će biti bitno različita. Treći sloj je jednokomponentni lak u koji se, po pravilu, dodaju neke vodice (specijalne boje) pa i taj lak ima svoju nijansu. I onda kad sve to sklopiš, dobijaš takvu kompleksnu boju koja je iz raznih uglova različita.

• Podržavam 9

Hvala puno na infomacijama.

E sad, moj je ovaj slucaj poslednji, podloga, baza, farba, lak, znaci malte ne ima 4 sloja realno.

I opet mi nisi odgovorio na pitanje a pretpostavljam da znas odgovor :), dal moze u ovom slucaju podloga da bude na nitro bazi, a ostalo na vodenoj, da li je razredjivac za lak isti kao i za farbu?

Poz.

Vidi, nitro boje su davna prošlost i ja ne znam nikoga ko farba automobile nitro bojom. Njom su farbali zaporošce :) Ti verovatno misliš na konvenciju.

E sad, ja nemam pojma šta ti uopšte imaš. Ali kao što sam ti rekao, podloga, baza i farba, kako ti to sve nazivaš je u principu jedna stvar, samo druge nijanse.

• drrmrr, 761 postova
  • Motocikl: projekat rinfuz ;)

Ehh ne znash ....pa ja te vodio u carstvo opojnih isparenja...a sta bi tek bilo da smo obisli ekipe alagarazni Ghetoo!? :nanana: :nanana:

Da mislim na konvenciju :)

hahahaa, kako ne znas sta ja imam kad sam napisao par puta, ili mislis da ne znam o cemu pricam? hahaa

I have Water Based basecolor + paint + lacquer (+ thinner & hardener for lacquer)

I am missing thinner for paint (cellulose thinner/reducer) coz it goes 50-50 with paint and I am missing some type of "under base paint" to get uniform matte surface, coz surface is colorful!

Jel sad znas sta ja imam? :D :D

Vidi, različiti brendovi se različito koriste. Prosto, svaki materijal manje više ima svoju specifičnost. Zato kažem da ne znam šta zaista imaš.

Aj ovako :) Farbam plastiku ABS pripremljenu za farbanje.

1. podloga mi treba (dal mora da bude na vodenoj bazi i ona?)

2. http://www.rsbikepaint.com/en-us/datasheets/wb-instructions.pdf BASE

3. http://www.rsbikepaint.com/en-us/datasheets/cobcandy-instructions.pdf PAINT treba mi razredjivaca 25ml

4. http://www.rsbikepaint.com/en-us/datasheets/waterlacquer-instructions.pdf LAK

Dobro. Odakle ti ideja da ti bilo kakva podloga treba za ovo?

Ovo sve je baš ono što sam ti ja i napisao, tj. troslojna boja. prvi sloj, drugi sloj i lak, doduše ovde se lak ne tonira.

To što tebi treba kao razređivač je celuloidni razređivač i koristi se uglavnom u grafičkoj industriji. Prvi put sad vidim da farbaju vozila sa tim.

I da, samo lak je od originalnog proizvođača (Lechler), ove dve stavke su druga ruka. Prosto, oni sami naprave ton kod nekog proizvođača i gotov ton prodaju pod svojim brendom.

Probaj taj razređivač da nađeš kod nekih grafičara. Ako ne budeš mogao, dođi kod mene u firmu i napraviće ti boju koja ti je potrebna :)

• Zainteresovan, 952 postova
podloga mi treba (dal mora da bude na vodenoj bazi i ona?)

Svaki sloj može biti različit, često i jeste samo u nekim slučajevima moraš matirati površinu pre sledećeg sloja a pošto se radi o podlozi poželjno je da to uradiš čak i ako nije neophodno zbog same adhezije.

• Podržavam 1

Dobro. Odakle ti ideja da ti bilo kakva podloga treba za ovo?

Lik pripremio za farbanje, i ofarbao sa BASE, i zvao me da dodjem, BASE jednostavno nema veliku moc prekrivanja, tako da i pre nje mora da ide neka mat boja koja ce podlogu da napravi jednobojnom, kako bi posle BASE sve bilo jednobojno.

[jebem ti farbu]

Pa pazi, to u recepturi treba da piše šta ide za podlogu. Prosto, koja nijansa. Ne možeš to napamet da odrediš. Ali generalno, taj prvi sloj je uglavnom podloga.

Što se tiče tog matiranja, nemoj da se zbunjuješ. Svaka baza je mat. Tek lak daje sjaj. Oni pominju to matiranje jer je to znak da je taj sloj baze suv i da može da se nanese novi sloj.

Daj mi šifru boje pa ću ti pogledati šta je u pitanju.

Nemam sifru boje :( Da to moze da se napravi ja bi to odavno uzeo u Ehom-u, kad su skenirali rekli su da ovo ne moze tek tako da se napravi i da mogu da naprave mozda 90-95% istu boju max. (cisto sumnjam da ce da ima dubinu kao ova i sjaj)

Stoga sam narucio original boje.

Sto se tice podloge, poslao sam im mail i cekam odgovor (sutra ujutru) ali tipujem da je to neka krem boja i mislim da nije toliko bitno koja je tacno, jer ce finalna nijansa da se dobije slojevima farbe kako i pise u uputstvu, sto je najgore ovo nista trebalo da se radi sve mi je cale zakuvao! Ispade zajebancija do jaja!

Dobio sam odgovore na moja pitanje, farba je 4 stage.

primer, base, farba, lak

primer bilo koja boja dvo-komponentni filer da bi se dobila jedinstvena povrsina, pa onda ostalo...

Sama farba se razredjuje sa nitrom nije sigurno ali 95% je tako sutra ce biti proba.

Poz i hvala svima za informacije.

Ako ne budeš mogao, dođi kod mene u firmu i napraviće ti boju koja ti je potrebna :)

Jel ova ponuda jos uvek vazi? :)

Lik je ofarbao jednom i bila je svetlija nijansa (narandzasta), onda je ofarbao drugi put i bila je tamnija (crveno skoro), hteo sam da ga ubijem jer je tvrdoglav kao som i nece da farba karticu nego se pravi pametan i oba puta je sjebao!

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja