Jump to content

Moto Zajednica

Ozivljavanje Pucha Maxi

Recommended Posts

• BJB Maxi Scooter Club, 953 postova
  • Motocikl: Ducati Multistrada 1200 Enduro

vec duze vreme resavam se da probam da popravim ovo motorce moje mladosti 1hej.gif .........nije paljen preko 5-6 godina sigurno....stajao na kisi, snegu....dakle za stanje predpostavljate....samo da napomenem.....Nisam majstor nikada nisam popravljao masine.....volim ja da cackam ali nikad nisam otvarao motor.....sve u svemu ne znam ni pola delova kako se zove :D ali imam volju i brata googla :D

Pa da pocnem....prvo treba da ga izvadim jer je zarastao.....

PsP94_cimg2886t.jpg

z5nbD_cimg2887w.jpg

hL6FQ_cimg2888ca.jpg

skidanje osnovnih delova :)

PZvsG_cimg2889.jpg

slikam zice da ne bih posle zaboravio kako ide redosled....jer elektriku kidam....razumem se ko marica u k....k.... :D

mjQMW_cimg2890g.jpg

skinuo sam auspuh....opet za svaki slucaj slika da se vidi gde sajla prolazi da ne bih posle mnogo mozgao...

I8AdT_cimg2891e.jpg

kvacilo....

QN3AG_cimg2892.jpg

jos jedna zbog sajli....

KaQOQ_cimg2893a.jpg

mbZvd_cimg2902.jpg

kad sam slikao osnovne stvari da ne bih posle razmisljao sta kako....skinuo sam motor sa rama...

ipyuW_cimg2894y.jpg

prvo odvajam karburator i njega pocinjem prvo da pregledavam sta kako da li to moze da se sredi....

an3mW_cimg2896u.jpg

otvaram ga...........................i.............................uzas 1hmm.gif

IKvmI_cimg2897h.jpg

HzCAH_cimg2898.jpg

sledi odvajanje stubline od klipa........jaoooo......odvrtim ona cetri srfa....i sad po mom misljenju to bi trebalo lepo da sklizne i skine ko covek......ali prc 0stabre.gif....okrecem gledam dal ima jos nesto sto ga drzi....preznojavam se.....otvaram 5-6-tu guaranu....nista....ni da mrdne.....tu krecu sve najlepse reci srpskog recnika.....neke nisam ni bio svestan da znam......razmisaljm ja pa necemo tako i kao sto sam vidjao kod vecinu majstora uzme lepo cekic i udri......izbjem nekako tj odlepim.....posto je klip zapekao za stublinu.....

Rz1Is_cimg2901.jpg

sta kazete...pa nije mnogo strasno 1staa.gif

N61lg_cimg2914q.jpg

404.jpg

otvorim poklopac od kvacila......unutra voda....sluti na lep prizor....1hmm.gif

VKRGa_cimg2903.jpg

GOAGf_cimg2904l.jpg

i sada najlepsi prizor majstora.....1staa.gif

4yjQu_cimg2924u.jpg

ma nije mnogo strasno...a :D

4yzRh_cimg2925p.jpg

ovo na slikama je odlicno kako to izgleda uzivo......radilica ni da mrdne zapekla.....lageri nista nisu bolji.....

Eko3b_cimg2926g.jpg

da li vam je sad ova slika priblizlila stanje.....?

LUT5X_cimg2942g.jpg

sad krece ciscenje, skidanje korozije, pokretanja sve u pogon......

prvo karburator...opran nema korozije otpusen....ima neke crne fleke koje nisam uspeo nikako da skinem....na slici nekako izgleda ofucano lepse je uzivo...

L9gxe_cimg2947r.jpg

polako me i sunce napusta.....prelazim na fine skice jer od silnih energetskih pica poce srce da me ziga.....razmisaljm ne, ne sad da otkaze cuka nisam jos ni blizu kraju....

r1mTW_cimg2948d.jpg

aaa sta kazete sad kaki je mali a :D

fzTTP_cimg2949k.jpg

sa njim zavrsih .....ocistio sve diznu.....kod nje cemo posle da se vratimo :D

t0azP_cimg2950u.jpg

ostali delovi oprani sa nekom tecnoscu za pranje motora....i naravno cetka bez nje nema 'leba :D

SIa6J_cimg2951s.jpg

radilica sredjena malo je pojela korozija ali nista strasno.....karike stavljene klip ociscen i posle detaljne provere u iznenadjujucem dobrom stanju....

eq3sU_cimg2952r.jpg

prelazim u garazu napolju vec u najvecem mrak.....nista nisam jeo....gladan sam kao vuk....ali jos malo, jos malo....to samo ja mislim.....1hmm.gif

2U1w7_cimg2953lr.jpg

RSMyB_cimg2954c.jpg

HYIY8_cimg2955.jpg

vracam radilicu i klip.....sredio sam lagere...da rade svoj posao kako treba....ali....uvek to ali a....obratite paznju na radilicu na unutrasnji deo ostala malo korozija nisam nikako mogao da pridjem.....

qTBnW_cimg2957.jpg

i kod klipnjace gde se spaja sa klipom....

otKWt_cimg2958u.jpg

vracam ostatak...paljenje....

HH4qh_cimg2960d.jpg

m5NsY_cimg2961h.jpg

nisam rekao da su stubline kao nove ni jedan ris....cudo....0stabre.gif namazem uljem klip i stublinu da sve to lepo sklizne.....a da....na klipu gde su karike moraju da se postavve na tacno mesto imaju neku tacku na klipu i kad ubacujes u stublinu tu moraju da se spoje to nisam slikao....nisam znao kako...nisam imao visak ruka.....

EUIiY_cimg2962.jpg

i konacno sklopljen....

zKjNm_cimg2963r.jpg

razmisljam ja super sve je ok.....bacim pogled na sto....i padam u trans....zaboravio sam jedan osigurac da vratim u motoru...........jaoooooooooooooooooooooooo......slog....ali imalo je tu i koristi.....seceate se korozije na radilici i klipnjaci.....eeee ocistio sam mnogo me to nerviralo.....vratim sve OPET.....sad je gotovo sa slikama....valjda me razumete....inace nisam u prirodi "uopste" nervozan 3gaa.gif

zaboravih sve sam osigurao sa crnim silikon dihtungom.....za svaki slucaj....sipam ulje....ne curi....super...

sledeci korak mi je bilo paljenje....magnete stavim na 0.50mm posto sam na netu video da je tolerancija....od 0.40 do 0.60mm...platinsko dugme e tu nastaje mali problem nastelujem ja kao inace za njega je od 0.35 do 0.45mm stavim ja 0.35mm....okrenem pedale prc nema varnica da napomenem kupio sam novu svecicu....okrecem se ja...gledam levo desno....sta je sad....stelujem blize dalje.....jbg nisam majstor ma ne vredi nece pa nece....zovnem druga....kazem brate sve sam nastelovao kako pise i nemam varnicu....kaze on meni je li kad si stelovao platinsko dugme da li si doveo klip u gornju mrtvu tacku....ja kao ovca....razmisaljm u sebi sta li je sad to :D objasni mi da treba klip da dovedem do gornje granice i da tad stelujem platinsko dugme....uradim ja sve to....zaverglam.....i............opet nema....u jbm ti sta je sad....zaginuo sam jos malo pa ce jutro a jos nisam jao....inace jedem na svaka dva minuta....a kod slamcica sa........slucajno skinem od paljenja jedan deo kad ono prekljestilo jednu malu zicicu....isecem zalemim drugu probam.....i sreca baci :D......uzmem flasu sipam gorivo povezem sa cevcicom od akvarijuma do karburatira zovem devojku da mi pridrzi "infuziju".....verglam malo i upali....meni kez oko glave pokidao usi :D ali i novi problem guta gorivo i baca kroz auspuh....shvatim da sam mozda prosirio diznu kad sam je cistio iglom....jbg......ali bitno je da mali pali.... :DDD....sledeci koraci su kupovina dizne....peskarenje rama ciscenje rezervoara od korozije....pa tek tada nastavak i slike.....

• Podržavam 10

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Самарићанин, 794 postova
  • Motocikl: коњусина с педес' коњића

Bravo na entuzijazam, odlučnost i hrabrost uprkos, kako si naveo, nedovoljnom znanju!!! Moraš da budeš ponosan što si đubreta spasio nešto dragoceno.

A Puh to jeste!

Kad se samo setim kako su me šišali dok sam vozio Automatika ranih 80-ih... :care:

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 400 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Norge 1200 GT 8V, V 65 Florida, Malaguti Madison 3 250 ie Carbon Black Edition

... A Puh to jeste!

Kad se samo setim kako su me šišali dok sam vozio Automatika ranih 80-ih... :care:

Moram da se uključim, jer je zvanično moj prvi moped 1974-te bio baš Puchov - Pony Express, kojeg sam vozio do 1976 dok nije na snagu stupio novi zakon, koji je zabranio vožnju osobama mlađim od 14 godina. Znači ja sam tada bio 12 i morao sam da čekam do 14, da sam smeo da položim ispit (potvrdu) do 50 ccm.

Još sam se posle malo vozio, dok me nisu jednog dana doveli čike milicajci u 101-nu kući i oca kaznili nekom kaznom. Znam kad ga je tata posle prodao, da sam plakao, ko malo dete.:lol:

Al sam posle jedno 4 godine dobio novog novcatog Pony-expressa sa Puchovim motorom i družili smo se jedno 4-5 godina neprekidno. Nikad, ama baš nikad me nigde nije ostavio, a išao je ko strela. Ima pravo Čika Dule, nijedan automatik,čak i 4brzinac nije išao kao taj Puch. Sečam se, da su me jednom "uhvatili" na radar, kad je pokazivo 65 km/h. I oni gledaju čudo, kako može da ide toliko. A tad još niko nije kaznio zbog toga, da moped previše ide, ko danas, kad ti ga oduzmu i oderu do kraja A moped nije bio friziran, samo je imao specialno podešeno predpaljenje (22 mm pred gornju tačku mereno sa šublerom od početka navoja svečice na kapi - glavi) i odsečenn prigušivač u auspufu i zadnju (veču) gumu (umesto 2,50 stavio sam 3,75 x 17) Na karbu - Bing- smo smanjili jedino štangas. Moped je osetljivo bolje vukao i doslovno letio. Da i ja sam tad imao manje od 50 kila :lol:

Inače bugiman svaka čast, da ga vračaš u novi život. Zaslužio je :takoje:

• Podržavam 1

Iako sam dosta mladji od vas.......imao sam i ja dosta lepih iskustva na njemu....takodje me nikad nije ostavio na putu......sem kad bih precenio neku baru i okvasio svecicu 1lol.gif Nisam silazio sa njega ni leti ni zimi....nisamo kupovao dorucak samo da bih imao za gorivo da se vozim 1moto3.gif

• Svrati ponekad, 400 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Norge 1200 GT 8V, V 65 Florida, Malaguti Madison 3 250 ie Carbon Black Edition

Iako sam dosta mladji od vas.......imao sam i ja dosta lepih iskustva na njemu....takodje me nikad nije ostavio na putu......sem kad bih precenio neku baru i okvasio svecicu :lol:Nisam silazio sa njega ni leti ni zimi....nisamo kupovao dorucak samo da bih imao za gorivo da se vozim 1moto3.gif

Boga mi, nisam ni ja :lol:. Koliko puta me sigurno odveo i doveo kuči, (pogotovo kad više nije bilo zadnjeg autobusa - kod nas je u ona vremena u 22:10 vozio zadnji autobus cca 10 km van Ptuja do mog kraja, gde sam tada stanovao ) i to bilo leti ili zimi. Nebroj puta sam se smrzo ali sam uvek sigurno došao kuči.

Sama potrošnja je bila minimalna, znam da sam sa 2 litra, koliko je držao tank sa rezervom napravio preko 100 kilometara....

Još ču dati jedan primer iz onih vremena : - sa jednim crvenim (10000 din), sam natankao pun rezervoar, platio ulaz u disco, častio kolegicu sa picom i coca colom i još mi je ostalo za par coca-coli.... Stvarno su to bila luda vremena...:takoje:

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 914 postova
  • Motocikl: BMW R50/5

Pa ovde se sakupili sve vlasnici PONY EXPRESS-a. Ja sam dobio novog na kraju 8.razreda, 1977. za "odličan uspeh i primerno vladanje". Osim štelovanja paljenja, menjanja ulja u menjaču, pumpanja guma i sipanja goriva narednih par godina, dok je bio kod mene nisam imao potrebe da bilo šta radim na njemu. A jeste išao kao metak u odnosu na automatika. Ja sam to tumačio time što sam bio dosta lakši od drugara na automaticima, ali izgleda da nije samo to u pitanju. A trošio je 1,5 lit/100km. I da, onda si za "crvenu" ili "konja" verovatno mogao da napuniš rezervoar keca a nekmoli ponija. Moj džeparac je bio 3000 din (oko 3 marke) i za to sam mogao da kupim cigare, užinu i drmnem dva vinjaka u kafani.

I zato bugimane cenimo to što si uradio za sebe i sve nas.

• Podržavam 2

1333483924[/url]' post='1274506']

Pa ovde se sakupili sve vlasnici PONY EXPRESS-a. Ja sam dobio novog na kraju 8.razreda, 1977. za "odličan uspeh i primerno vladanje". Osim štelovanja paljenja, menjanja ulja u menjaču, pumpanja guma i sipanja goriva narednih par godina, dok je bio kod mene nisam imao potrebe da bilo šta radim na njemu. A jeste išao kao metak u odnosu na automatika. Ja sam to tumačio time što sam bio dosta lakši od drugara na automaticima, ali izgleda da nije samo to u pitanju. A trošio je 1,5 lit/100km. I da, onda si za "crvenu" ili "konja" verovatno mogao da napuniš rezervoar keca a nekmoli ponija. Moj džeparac je bio 3000 din (oko 3 marke) i za to sam mogao da kupim cigare, užinu i drmnem dva vinjaka u kafani.

I zato bugimane cenimo to što si uradio za sebe i sve nas.

Bas mi je drago sto ste se pronasli u prici....kad vec pricamo o cepanju automatika.....mene je jedan drug cepao sa kolibrijem.....uuuuu mnogo sam ga mrzeo....1lol.gif1lol.gif1lol.gif

• Ne silazi, 5900 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 400, Sacsh Madas 125, Piaggio Zip, Tomos Targa, Honda NX 650 Dominator

Da se prijavim kao jos jedan "bivsi "vlasnik Pony expresa. Moj je bio od onih prvih modela ( nazad tvrd ram, a napred viljuska kao od bicikle sa klackalicama i oprugama ). Motoric jako lepo i kvalitetno uradjen, isao odlicno, trosio malo. Kad sam ga kupio, benzin je bio oko 2,5 dinara, a za 5 dinara napunis rezervoar. Sa tim Pony Expresom sam napravio svoj prvi, pravi put u zivotu. Oc Nisa ( gde sam tad ziveo ) do Bele Palanke. pa do Divljana - izletiste gde je moja skola bila na izletu. Od Divljana povezem druga sa sobom, dodjemo do Babusnice, tu je drugar kod neke trafike nasao neku kutiju i od njih napravio sediste ( do tad je sedeo na gepeku od cevi - dupe mu se rasturilo ), a odatle smo produzili do Vlasine i posle se vratili za Nis. Meni je bilo super, al drugar se oporavljao nekoliko dana ! :lol: :lol: :lol:

1333494117[/url]' post='1274622']

Da se prijavim kao jos jedan "bivsi "vlasnik Pony expresa. Moj je bio od onih prvih modela ( nazad tvrd ram, a napred viljuska kao od bicikle sa klackalicama i oprugama ). Motoric jako lepo i kvalitetno uradjen, isao odlicno, trosio malo. Kad sam ga kupio, benzin je bio oko 2,5 dinara, a za 5 dinara napunis rezervoar. Sa tim Pony Expresom sam napravio svoj prvi, pravi put u zivotu. Oc Nisa ( gde sam tad ziveo ) do Bele Palanke. pa do Divljana - izletiste gde je moja skola bila na izletu. Od Divljana povezem druga sa sobom, dodjemo do Babusnice, tu je drugar kod neke trafike nasao neku kutiju i od njih napravio sediste ( do tad je sedeo na gepeku od cevi - dupe mu se rasturilo ), a odatle smo produzili do Vlasine i posle se vratili za Nis. Meni je bilo super, al drugar se oporavljao nekoliko dana ! :lol: :lol: :lol:

Da, da, da......to je najace kad god bih vozio nekog.....istresao bih mu koske kvalitetno.....korpa je cudo.....1lol.gif

Jel imas u planu neko farbanje ili nesto sto se tice eksterijera....

P.S. Koliko moze da razvije ? :lol:

naravno prvo peskarenje.....pa farbanje....novi auspuh...kn filter....i fina podesavanja....i posle na drag race 1lol.gif

• U prolazu, 26 postova

Izvinjavam se sto dizem temu iz mrtvih ali moram da pitam sta je puhom ? majstore svaka cast na trudu sve je to lepo,ali taj motor tako nece moci raditi,tj tesko,raspasce se.Dali si gledao ima li lufta donja pesnica radilice? Gornju bolcni nisi skidao gde je klip ko zna kakva je ona,lezajeve radilice nisi gledao,semeringe nisi gledao,msm nemoj se ljutiti ja ti iz najbolje namere govorim ali to ce tako samo ici u tesku smrt motora,tj sve ce se po malo raspadati,imao sam prilike raditi taj motor 0takoje.gif srecno u daljim radovima

1355190671[/url]' post='1412267']

Izvinjavam se sto dizem temu iz mrtvih ali moram da pitam sta je puhom ? majstore svaka cast na trudu sve je to lepo,ali taj motor tako nece moci raditi,tj tesko,raspasce se.Dali si gledao ima li lufta donja pesnica radilice? Gornju bolcni nisi skidao gde je klip ko zna kakva je ona,lezajeve radilice nisi gledao,semeringe nisi gledao,msm nemoj se ljutiti ja ti iz najbolje namere govorim ali to ce tako samo ici u tesku smrt motora,tj sve ce se po malo raspadati,imao sam prilike raditi taj motor 0takoje.gif srecno u daljim radovima

Nema potrebe da se izvinjavas.....svaki savet je dobro dosao....kad sam ga sklopio motor je malo radio i radilica i lezajevi su bili ok...tacno je da nisam skidao bolcni ali mi na oko izgledao ok....motor nisam nastavio da radim jer trenutno nemam da izdvojim za takve troskove....cim budem skupio malo para onda ce biti nastavak....i naravno opet cu otvoriti motor i pregledati to sto si mi napisao....inace sada stoji na toplom i suvom mestu i pun ulja :)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja