Grnca 1360 Napisano Januar 2, 2012 Vinyl rider, 826 postova Lokacija: Зрењанин, хоме оф тхе ДАНИ ПИВА Motocikl: VFR 800fi INTERCEPTOR the big red bee ; ДОНГО - руска машина - дрвена осовина Prijavi odgovor kao problematičan Kao prvo da vam poželim srećnu novu 2012 godinu. Pitanje , kako vizuelnom metodom utvrditi da li je lanac ispravan tj istegljen. Kad ga prebacim preko remenice (lančanika) i zategnem rukom koliko mogu i sa drugom rukom povlačim lanac na gore ( jedan cilindar je mašina ) javlja se pomeranje lanca, nije veliko ali ga ima . Zvuk motora oće da bude nekad kao kod ovih što postuju na jutub pa zvekeće. Španer je dobar a klizači nemaju tragove oštećenja. Motor je skroz rasklopljen i radim VELIKI servis pa ako treba da se zameni da ga odmah dok je sve tu na stolu zamenim i njega. E sad , i ako treba da se zameni šta uzeti : prox ili morse ili did ??? Razlika u cenama je tu negde , 10evra gore dole. Da napomenem, lanac je veoma savitljiv i nema zaribalih članaka , lepo se savija ali kad uhvatiš dva susedna spoja i cimaš ih aksijalno (istežeš i skupljaš) malkice živi. Lanac je od Honde NX650 118 linkova i 4/3 lamele. Pitanje je sad. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano Januar 2, 2012 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan Pa ako imas manual trebalo bi da pise koliko smije da bude dugacak lanac. Primjer: Kod moje Kawe se provjerava tako sto izbrojis 20 clanaka lanca, zategnes i izmjeris i standardna duzina novog je 155.5-155.9mm, a za zamjenu je kad dodje na 159mm Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Grnca 1360 Napisano Januar 2, 2012 Vinyl rider, 826 postova Lokacija: Зрењанин, хоме оф тхе ДАНИ ПИВА Motocikl: VFR 800fi INTERCEPTOR the big red bee ; ДОНГО - руска машина - дрвена осовина Prijavi odgovor kao problematičan Pa ako imas manual trebalo bi da pise koliko smije da bude dugacak lanac. Primjer: Kod moje Kawe se provjerava tako sto izbrojis 20 clanaka lanca, zategnes i izmjeris i standardna duzina novog je 155.5-155.9mm, a za zamjenu je kad dodje na 159mm Lanac je još uvek u mašini, nisam ga čupao napolje ali mogu pogledati. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Grnca 1360 Napisano Januar 2, 2012 Vinyl rider, 826 postova Lokacija: Зрењанин, хоме оф тхе ДАНИ ПИВА Motocikl: VFR 800fi INTERCEPTOR the big red bee ; ДОНГО - руска машина - дрвена осовина Prijavi odgovor kao problematičan Ali apsolutno ništa nepiše o lancu bregaste u manualu , baš ništa. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
pijanista 22 Napisano Januar 2, 2012 U prolazu, 97 postova Lokacija: Smederevska Palanka Motocikl: Suzuki GSX 750 Inazuma Prijavi odgovor kao problematičan Kod lanca istegnutog preko servisnog limita, spaner vise ne moze valjano da zategne lanac. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jelenko Vilotic 1012 Napisano Januar 2, 2012 I have limited knowledge to make room for faith..., 435 postova Lokacija: Padova, Italy Motocikl: R1200GS Prijavi odgovor kao problematičan Kod vremešnog singla nećeš pogrešiti ako promeniš i lanac bregaste, ako si već skinuo mašinu sa rama i tu ti je pri ruci. Ako nisi i ne čuje se kako ne treba, ne diraj ništa. Ja sam tu školu sto puta platio, od sada ne diram ništa što ne treba, samo možeš napraviti veće sranje i bezpotreban posao. Srećno... i nemoj sam ako nisi to radio, očas posla možeš da ga ne uzubiš kako treba i eto belaja.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jelenko Vilotic 1012 Napisano Januar 2, 2012 I have limited knowledge to make room for faith..., 435 postova Lokacija: Padova, Italy Motocikl: R1200GS Prijavi odgovor kao problematičan Kod lanca istegnutog preko servisnog limita, spaner vise ne moze valjano da zategne lanac. I karakteristično klepeće, a kada ga izvadiš videćeš dokle je izašao u mašinu, to jest možeš da gurneš šrafciger u rupu i da probaš da pritisneš lanac, pa da uporediš dužinu toga sa dužinom španera i time skontaš da li ga španuje... Ovo ti je naravno žešći amaterizam, to je valjda jasno... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Grnca 1360 Napisano Januar 3, 2012 Vinyl rider, 826 postova Lokacija: Зрењанин, хоме оф тхе ДАНИ ПИВА Motocikl: VFR 800fi INTERCEPTOR the big red bee ; ДОНГО - руска машина - дрвена осовина Prijavi odgovor kao problematičan Moje skromno utvrđivanje se svelo na to da ga proveravam isto kao i pogonski lanac na točku, kad ga prstima uhvatiš na sredini lančanika pa ako igra spreman je polako za zamenu. Inače španer je ¨automatski¨ na oprugu, nije na dotezanje nego opruga mehanički pritiska klizač a jednosmerni igličasti ležaj nedozvoljava popuštanje. Karakteristični zvuk je ponekad prisutan, ume da nervira, javlja se uvek kad netreba. Motor nije skinut sa rama ali je maksimalno rasklopljen što zbog karika, što zbog novih dihtunga i farbanja dekli i ostalih sitnica . Jel ima neko iskustva sa AFTERMARKET lancima tipa PROX , MORSE i DID-om. Pa valjda ako se kupaju u ulju nemože to tek tako da se potroši zar ne , verovatno su svi podjednako dobri. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Jelenko Vilotic 1012 Napisano Januar 3, 2012 I have limited knowledge to make room for faith..., 435 postova Lokacija: Padova, Italy Motocikl: R1200GS Prijavi odgovor kao problematičan DID... I moze da se potrosi... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
slave74 6260 Napisano Januar 3, 2012 Drug član, 1399 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: SMC 300 Prijavi odgovor kao problematičan Moze i spaner da zvekece. Dobije lufta ona osovinica sto gura zatezac lanca. Pa ,lanac kad se krece preko zatezaca drnda tu osovinicu, koja klepece. Znam da sam na hondi cb 500 to resavao ubacivanjem neke caure ,ako se dobro secam, bilo je davno. Posle je taj zvuk bio skoro nestao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
aca-pn 6429 Napisano Januar 3, 2012 Enduraš, 6393 postova Lokacija: Paracin Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Moje skromno utvrđivanje se svelo na to da ga proveravam isto kao i pogonski lanac na točku, kad ga prstima uhvatiš na sredini lančanika pa ako igra spreman je polako za zamenu. Inače španer je ¨automatski¨ na oprugu, nije na dotezanje nego opruga mehanički pritiska klizač a jednosmerni igličasti ležaj nedozvoljava popuštanje. Karakteristični zvuk je ponekad prisutan, ume da nervira, javlja se uvek kad netreba. Motor nije skinut sa rama ali je maksimalno rasklopljen što zbog karika, što zbog novih dihtunga i farbanja dekli i ostalih sitnica . Jel ima neko iskustva sa AFTERMARKET lancima tipa PROX , MORSE i DID-om. Pa valjda ako se kupaju u ulju nemože to tek tako da se potroši zar ne , verovatno su svi podjednako dobri. Ako izlazi vise od pola zuba na lancaniku, spreman je za zamenu. Lanci bregaste ne mogu da se potrose, nego se vremenom istegnu. Ja sam uzimao DID lance, onoliko koliko su motori bili kod mene, lanci su sluzili dobro. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Grnca 1360 Napisano Januar 5, 2012 Vinyl rider, 826 postova Lokacija: Зрењанин, хоме оф тхе ДАНИ ПИВА Motocikl: VFR 800fi INTERCEPTOR the big red bee ; ДОНГО - руска машина - дрвена осовина Prijavi odgovor kao problematičan Znači DID !!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...