83120033 18136 Napisano Decembar 28, 2011 Drug član, 233 postova Lokacija: Bled, Slovenija Motocikl: Honda SH300i Prijavi odgovor kao problematičan Verovatno je debata o tome več bila na forumu, ali sam je na žalost nisam našao. Zanima me, kako se pravilno meri ulje. Pričao sam sa nekoliko bajkera i večina tvrdi, da je najbolje ulje mjeriti, kad dodješ sa vožnje, sačekaš 2,3 minuta i izmeriš...! Zašto nije bolje mjeriti ulje, kad je motor hladan i možeš po mome tačnije da ga izmeriš, jer kod vruče mašine ulje je razbacano...? I kod avta se mjeri ulje, kad je motor hladan!? Drugo pitanje je za vlasnike Yamahe! Po svemu pročitanom Yamaha več po defoltu troši ulje. Sad nove izgleda ne više, ali starije da. Zanima me, koliko to troše ulja? Sam vozim XTZ750 Super Tenere g. 1996 i posebno me zanima taj motor. Jednom sam pričao sa likom, koji je bio vlasnik 3 komada ST i kaže on meni, da je 1 litar/1000km još OK! To je meni absoultno previše...! Koliko je to normalno za Yamahe i koliko je još prihvatljivo...? Lep pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Decembar 28, 2011 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan ako je sve kako treba taj motor netrosi ullje, kada se zagreje na radnu temperaturu mozes izmeriti ulje, kada je hladna moze se desiti da nema ulja,zato se mnogima i desava da im stalno trosi to jest izbacije ulje,jer mere na hladno,ona nema oni doliju ona izbaci i tako u krug........izbaci viska kada se zagreje... znaci samo kada je vruca.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
83120033 18136 Napisano Decembar 28, 2011 Drug član, 233 postova Lokacija: Bled, Slovenija Motocikl: Honda SH300i Prijavi odgovor kao problematičan Odlično! Ja kad god sam merio, bilo sve OK, a onda ne znam, možda je bio hladan motor, nivo izpod minimuma. To je bilo posle 5000km predjenih. Sipam ja cca. 7dcl unutra do F ( maximum ), kad mi kasnije mehaničar priča, koliko je bilo previše ulja unutra. Zato me zbunjuje to merenje. Svaki put drugačije...Jbg Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boldor 64 Napisano Decembar 28, 2011 Svrati ponekad, 240 postova Lokacija: temerin Motocikl: honda CBX 550,Yamaha RD 350 ypvs,MZ TS 250-1,Danuvia 125. Prijavi odgovor kao problematičan ako je sve kako treba taj motor netrosi ullje, kada se zagreje na radnu temperaturu mozes izmeriti ulje, kada je hladna moze se desiti da nema ulja,zato se mnogima i desava da im stalno trosi to jest izbacije ulje,jer mere na hladno,ona nema oni doliju ona izbaci i tako u krug........izbaci viska kada se zagreje... znaci samo kada je vruca.. Covek uci dok je ziv.Ja sam bio ubedjen,da se ulje meri kad je motor hladan. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bigbad86 825 Napisano Decembar 28, 2011 Drug član, 2285 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda Sevenfifty Prijavi odgovor kao problematičan U pravu je boki, jednom sam ja merio na ladno i bude mi malo ispod pola, ja dolijem samo 100 grama i kad se vratim sa voznje od par kilometara ono preko max (znaci vec je bilo na max) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
83120033 18136 Napisano Decembar 28, 2011 Drug član, 233 postova Lokacija: Bled, Slovenija Motocikl: Honda SH300i Prijavi odgovor kao problematičan Meni u njemačkom manualu za Yamahu XTZ750 Super Tenere piše: 1. kontrola ulja kod hladnog motora i ako je nivo ispod minimuma, sipaj do minimuma 2. kontrola ulja, kad motor zagriješ na 60 C, pustiš da motor laufa min. 10 sekundi na mestu u leru i onda meriš. Ako fali,.doliješ do F ( maximum) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
doktor 4750 Napisano Decembar 28, 2011 Ne silazi, 5547 postova Lokacija: Kraljevo Motocikl: XT1200Z Super Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Razlicito se meri ulje kad je suvi karter (kao ST) i kad je vlazni. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bokilic 6101 Napisano Decembar 28, 2011 :), 5945 postova Lokacija: Nova Pazova! Motocikl: Bicikl Prijavi odgovor kao problematičan ma mnogi su tu pogresili..dok nisu uvideli gde grese a bilo ih sramotno da pitaju.. jednom drugaru sam morao peske to da pokazujem..zalio se,a nije hteo da proba,pa polako,otiso ujutro do njega pokazo mu nivo na hladno,pa posle na vruce,jadnicak dolivao ulje,teo da kupi karike,gumice..kaze svako jutro dolije malo jeb,covek treba da pita... u pitanju je po 200 do 300grama... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
83120033 18136 Napisano Decembar 28, 2011 Drug član, 233 postova Lokacija: Bled, Slovenija Motocikl: Honda SH300i Prijavi odgovor kao problematičan Svaka čast! Puno ti hvala na informaciji... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bopk 1392 Napisano Decembar 29, 2011 Drug član, 1932 postova Lokacija: Prokuplje Motocikl: Strom 650 xt Prijavi odgovor kao problematičan Na radnoj temperaturi na ST ne mozes da izmeris ulje. Kad je motor vruc ulje uvek bude do vrha (do cepa). Ja sam merio ovako-kad je motor skroz hladan upalim ga par minuta i ugasim. Tada merim. Tako su mi rekli par majstora i vlasnika ST. Jedino tad bude merenje tacno. Za potrosnju ulje- 1l na 1000km je bas previse. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bigbad86 825 Napisano Decembar 29, 2011 Drug član, 2285 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda Sevenfifty Prijavi odgovor kao problematičan PA tolko trose dvotkatni. 1L na 1000km. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Edis 0 Napisano Octobar 8, 2020 U prolazu, 2 postova Lokacija: Bosna i Hercegovina Motocikl: Yamaha Raptor 660ccm Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav svima imam jedno pitanje: Yamaha Raptor 660ccm pravilno merenje ulja.Lp Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...