Jump to content

Moto Zajednica

Kako spremiti motor za duzi period mirovanja?

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 190 postova
  • Motocikl: 2002 Suzuki GSF1200S Bandit, 2005 Yamaha Majesty 400

Lako je tebi da ga spremas celu zimu kad imas bolju garazu neko neko dnevnu sobu :D

Za balkanske uslove mozda, ovde nije nista posebno. I nije garaza, nego podrum/suteren iza garaze. Ne zalim se, naravno, ali ima jos dosta prostora za unapredjenje (za pocetak, vrata od garaze su stara preko 40 godina i pored njih ozbiljno duva zimi).

Svaka cast VladCan - slazem se sa napisanim, a i moj motor je u slicnom stanju kao tvoj. Servis radim do kraja februara :) Polako, strpljivu, uz kafu, suva garaza sa parnim grejanjem. Milina!

Radim ceo servis i svaka operacija koju radim mora biti savrseno uradjena, ili ne prelazim na sledecu.

Ja jos ne radim sve, pre svega zato sto nisam jos kompletirao alat. Na srecu, imam dobrog majstora na tri bloka od kuce koga mogu da cimnem ako zapne i dugu kanadsku zimu da uradim posao temeljno i natenane. Nema toga sto ne mogu da naucim kad se radi o odrzavanju motornih vozila, a ima dosta stvari kojima sam naucio druge (na primer, ozbiljno unapredjenje elektricnog razvoda na Banditu). Kao i ti, i ja tvrdim da ni najbolji majstor ne moze da uradi mnoge stvari ni blizu tako pedantno i detaljno kao sto ja mogu sam. U lepo zagrejanom prostoru, sa muzikom koju volim i friziderom punim dobrog piva na dohvat ruke :)

• Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Neki to rade i ovako:

100_6943.JPG

Ovaj je tako preziveo preko cetrdeset godina i mozda ce jos cetrdeset. Cinjenica je da vecina modernih motorcikala uz osnovno odrzavanje moze komotno da nadzivi svog vlasnika. Problem je sto vecina bude slupana/spaljena/ukradena ili upropascena ekstremnim izivljavanjem ili neodrzavanjem pre nego sto doceka da propadne od starosti/istrosenosti. Moja mazga je presla 137.000km i ne pokazuje nikakve znake posustajanja. Ponekad skoro pozelim da rikne ne bi li me naterao da kupim nesto drugo.

• Podržavam 1

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

Neki to rade i ovako:

100_6943.JPG

Moja mazga je presla 137.000km i ne pokazuje nikakve znake posustajanja. Ponekad skoro pozelim da rikne ne bi li me naterao da kupim nesto drugo.

jeste,al ti vozis suzukija sa 1200cm... taj moze da izdrzi svasta nesto,,i vise od toga...

jeste,al ti vozis suzukija sa 1200cm... taj moze da izdrzi svasta nesto,,i vise od toga...

Tacno je da masine koje veci deo zivota provedu radeci u rezimu relativno niskih pritisaka, temperatura i broja obrtaja teoretski treba da traju duze. To ipak ne znaci da velika kubikaza garantuje dugovecnost ili da mala znaci kratak vek. Dobro pamtim MZ 250 koji su pregurali sest cifara, a na ovom kontinentu su Honda Cub mopedi poznati kao prakticno neunistivi. Sa druge strane, ne znam koliko se ljudi na ovom forumu seca katastrofe koja se zvala Honda 900 Bol D'or...

Ova suzukijeva masina se pokazala neuobicajeno izdrzljiva, cak i za svoju klasu. Nisu je dzabe proizvodili trideset godina prakticno neizmenjenu.

• Drug član, 2288 postova
  • Motocikl: egzotični GSXR750 K88

uparkiras,ugasis, zavrnes gorivo,skines aku,i dodjes na prolece po njega.. mozes i da ga pokrijes,a nemoras...

to je najprostija operacija, zimi ne paliti ako nema preke potrebe,samo vise stete nego koristi...

"uparkiras,ugasis, zavrnes gorivo" .. s ovim se mogu složiti ... :takoje: :takoje:

ali ovo dalje nema smisla... :nanana: .... jer jednostavno nakon par dana dođeš i odvrneš gorivo, upališ i odeš se provozati ... :moto3::lol:

• Podržavam 2

Moja mazga je presla 137.000km i ne pokazuje nikakve znake posustajanja.

Moja kanta je toliko prešla otkako je kod mene... :lol:

Moja kanta je toliko prešla otkako je kod mene... :lol:

Svaka cast, tako i treba. Nisam ga kupio da ga gledam, nego da ga vozim kao da sam ga ukrao :)

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

Tacno je da masine koje veci deo zivota provedu radeci u rezimu relativno niskih pritisaka, temperatura i broja obrtaja teoretski treba da traju duze. To ipak ne znaci da velika kubikaza garantuje dugovecnost ili da mala znaci kratak vek. Dobro pamtim MZ 250 koji su pregurali sest cifara, a na ovom kontinentu su Honda Cub mopedi poznati kao prakticno neunistivi. Sa druge strane, ne znam koliko se ljudi na ovom forumu seca katastrofe koja se zvala Honda 900 Bol D'or...

Ova suzukijeva masina se pokazala neuobicajeno izdrzljiva, cak i za svoju klasu. Nisu je dzabe proizvodili trideset godina prakticno neizmenjenu.

honda boldor...nevredjaj motor... on isto prelazi dosta,naravno trazi posenu negu ..ali ako vec hoces neki katrastrofalni motor...izaberi nekog kawasakija,,,

a boldorku nediraj,,,,, svi primerci u srbiji su preko 6 cifri,i rade jos uvek...i boldor je legenda...

honda boldor...nevredjaj motor... on isto prelazi dosta,naravno trazi posenu negu ..ali ako vec hoces neki katrastrofalni motor...izaberi nekog kawasakija,,,

a boldorku nediraj,,,,, svi primerci u srbiji su preko 6 cifri,i rade jos uvek...i boldor je legenda...

Bilo bi zanimljivo videti koliko puta je tim sestocifrenim otvaran blok motora. Jos zanimljivija statistika bi bila broj Bol D'or-ki koje su pocele da iskacu iz brzine i/ili pokidale klipnjace (to su bili uobicajeni kvarovi) pre 50,000Km.

Nemam nikakvu lojalnost ili animozitet prema bilo kom proizvodjacu, ali sto se mene tice taj motorcikl je prilicna fleka u hondinoj istoriji. No, ovo je tema za neku drugu diskusiju.

• Podržavam 1

• U prolazu, 67 postova
  • Motocikl: Kawasaki GPz 550 uni-trak, Bt 50s

On da ne vredja Hodnu, a ti mozes Kawu :) Extra...

• Podržavam 2

• hoochie coochie man, 1239 postova
  • Motocikl: Harley Davidson Road King Classic '07 & Honda CB750K '81

Bilo bi zanimljivo videti koliko puta je tim sestocifrenim otvaran blok motora. Jos zanimljivija statistika bi bila broj Bol D'or-ki koje su pocele da iskacu iz brzine i/ili pokidale klipnjace (to su bili uobicajeni kvarovi) pre 50,000Km.

Nemam nikakvu lojalnost ili animozitet prema bilo kom proizvodjacu, ali sto se mene tice taj motorcikl je prilicna fleka u hondinoj istoriji. No, ovo je tema za neku drugu diskusiju.

Gresis sinko, mnogo gresis. Na osnovu cega ti to tvrdis? :)

• Drug član, 1693 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

e,počelo je.....:Mina:

• Podržavam 2

• Skilled Rider, 1613 postova
  • Motocikl: Pijađo Ćao

Da:

- Napuniti rezervoar do vrha. Dodati stabilizator za gorivo i pustiti ga da radi dok stabilizovano gorivo ne procirkulise kroz sistem.

- Napumpati gume na maksimalan preporucen pritisak i staviti daske gde gume dodiruju pod (narocito ako je zemljani ili betonski).

NE:

- Vaditi akumulator i drzati ga na toplom. Zdrav akumulator ce se mnogo brze izprazniti i upropastiti na 20 stepeni nego na -20.

- Vaditi svecice i puniti cilindre uljem.

- Parkirati na "copavoj".

- Šta je stabilizator za gorivo?

- U čemu fazon pumpanja guma? Ja bih njih čak malo "olabavio", ako ne dodiruju patos.

- Preporuka u vezi akumulatora je u suprotnosti sa dosadašnjom praksom.

- Neki preporučuju vađenje svećica i nalivanje ulja. Zašto ne?

- Šta nije u redu sa ćopavom?

• U prolazu, 33 postova
  • Motocikl: '03 Honda CBR600rr

1. Stabilizator za gorivo nema veze sa povecanjem oktanske vrednosti, vec sluzi da ukloni proces oksidacije. (Znaci napuniti rezervoar, sipati stabilizator, cimnuti motor par puta da se sve to promesa i upaliti ga da radi 10-15 minuta da prodje kroz ceo sistem)

2. Gume moraju biti napumpane do maksimuma jer manje se "habaju" i deformisu! Pogotovo zimi jer guma ne trpi mraz i moze da pukne ako je ispumpana. (Dobro je ispod gume staviti parce daske)!

3. Vadjenje svecica i dolivanje ulja se vrsi jedino ako motor stoji 6 meseci i na vise...

4. A najbolje resenje su stenderi oba tocka ili neke klocne, bitno da drzi motor uspravno i u vazduhu... Jer se ne vrsi nikakvo opterecenje na copave i centralne nogare.

- Šta je stabilizator za gorivo?

- U čemu fazon pumpanja guma? Ja bih njih čak malo "olabavio", ako ne dodiruju patos.

- Preporuka u vezi akumulatora je u suprotnosti sa dosadašnjom praksom.

- Neki preporučuju vađenje svećica i nalivanje ulja. Zašto ne?

- Šta nije u redu sa ćopavom?

Kao sto je Vlaja uglavnom vec odgovorio:

- Stabilizator za gorivo je aditiv koji se dodaje benzinu da se isti ne bi usled stajanja "razlozio na komponente" i ostavio talog u sistemu za gorivo (dizne, brizgaljke, plovci, karburatori...). Ako je benzin dobrog kvaliteta stabilizator nije neophodan za odlaganje do nekoliko meseci, ali je ipak preporucljiv. Ovde se koristi Sta-Bil ili genericki ekvivalent.

- Praksa vadjenja akumulatora i odlaganja na toplom je pogresna iz vise razloga. Samo-praznjenje se eksponencijalno ubrzava sa povecanjem temperature, pa se akumulator na toplom vrlo brzo sam isprazni ako nije konstantno i ispravno dopunjavan i odrzavan. To je obicno propraceno isparavanjem elektrolita u standardnim akumulatorima i sulfatizacijom celija, cesto sa terminalnim efektom. Sa druge strane, ispravan i napunjen akumulator moze da stoji celu zimu na minus dvadeset a da se ne isprazni i bude spreman da "zavergla" u prolece.

Oba gornja slucaja su potvrdjena licnim iskustvom, a slazu se i sa fizikom i sa logikom :). Ono sto ljude obicno zunjuje je cinjenica da akumulator na niskoj temperaturi proizvodi manje snage, iz istog razloga iz koga se ne prazni brzo. Kad se taj isti akumulator zagreje, snaga mu se analogno vraca. Dakle, sobna temperatura za svakodnevni rad - zamrzivac za dugorocno cuvanje :).

Delimicni izuzetak od pravila su moderni "gel" ili "absorbed glass mat" akumulatori ako su konstantno prikljuceni na "trickle charger" ili jos bolje inteligentni "odrzavac baterija" kao sto je Battery Tender. U tom slucaju temperatura u kojoj je odlozen akumulator nije mnogo bitna. Na primer, moj Bandit ima devet godina star originalni "gel" akumulator (YUASA) koji nikad nije izvadjen iz motora, a stoji u negrejanoj garazi isto toliko kanadskih zima. Kad god ne vozim motor prikljucen je na Battery Tender i jos uvek uredno pumpa 600A (imam pravi tester za akumulatore i redovno ga proveravam).

U svakom slucaju akumulator ne treba drzati u preterano vlaznom okruzenju jer vlaga pospesuje koroziju i praznjenje.

- Gume se pumpaju na dozvoljeni maksimum da ne bi ispucale. Tokom stajanja guma se ukruti i postane krta tako da je bolje da stoji "nategnuta".

- Vadjenje svecica i nalivanje ulja ima smisla samo pri konzerviranju na duze vreme (godine, ne meseci). Osim sto je relativno komplikovano, moze da znatno oteza ili cak onemoguci startovanje u prolece (takozvani "hydro lock").

- Motorcikl na copavoj ne stoji uspravno. Svetecnosti, od goriva preko tecnosti za hladjenje do ulja, se sakupljaju na jednoj strani masine dok druga ostaje "suva". To nije zdravo na duzi period, posebno kad je u pitanju gorivo. Dizne, dihtunzi i ostale komponente ostaju suve, jedna strana rezervoara je izlozena koroziji, talog se formira neravnomerno...

Mnogi faktori uticu na to koliko intenzivno treba pripremati masinu za "zimski san". Najvazniji je vremensko trajanje mirovanja, ali ne treba zanemariti ni temperaturu, vlaznost, prasinu i ostale elemente okruzenja u kome ce motorcikl obitavati.

• Podržavam 1

• U prolazu, 33 postova
  • Motocikl: '03 Honda CBR600rr

Svaka cast VladCan!

Upravo tako postoji hiljade teorija i objasnjenja kako i zasto treba, za svaki deo. Vecina sve to shvata kao nepotrebno ili gubljenje vremena, a svoj motor cuvaju kao biciklu. Ali eto cela fizika utice na to u kakvom ce nam stanju biti motor. 0namigivanje.gif

Pa vidite kad kupujete polovan motor, nikad ne verujte spoljasnjem izgledu... Ko zna kako ga je vozio, cuvao i odrzavao...

Pa vidite kad kupujete polovan motor, nikad ne verujte spoljasnjem izgledu... Ko zna kako ga je vozio, cuvao i odrzavao...

Aaaa, kupovina polovnih motora je tema za posebnu pricu. Tu bi se misljenja mnogo bolje podudarala :).

ukratko .... motor se priprema za mirovanje u skladu sa mogućnostima i potrebama... :nanana:

sve ostalo je presipanje iz šupljeg u prazno ... :zvizduk:

Moj motor tokom cijele godine dobiva adekvatnu "njegu" i nemam ga nikakve potrebe nešto posebno pripremati za bilo kakva spremanja za bilo šta... :neznam:

Nikad u životu nisam skidao akumulator... nikad u životu nisam sipao nikakve aditive za gorivo (osim ponekad dodatak olova) .... gume su mi uvijek propisno napumpane, pa ne moram voditi nikakvu dodatnu brigu o tome.....

zaista se zamarate glupostima.. ;)

• Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja