Jump to content

Moto Zajednica

Lampica za ulje se pali!!!

Recommended Posts

• U prolazu, 59 postova

Tokom voznje do Bele Crkve, negde pri kraju, pocela je da mi se pali lampica za ulje. Nivo ulja je normalan - skoro na maksimumu. Na povratku nije se palila skoro do kraja puta, vec sam se bio obradovao, ali opet pri kraju je sijala. Malo ga vozam ovih dana, samo kad moram, lampica se pali bez obzira na broj obrtaja i zagrejanost masine... Na kom principu radi merac? Da li meri nivo ili pritisak, oboje ili nesto trece? Moguce je da sam zeznuo nesto oko zica, moram jos i to proveriti, ali mislim da nije to... Jedan poznanik mi je rekao da je njemu na pasatu palio lampicu zbog neispravnog lezaja radilice, da li je to moguce? Nadam se da nije to... pomagajte ljudi...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Aktivirao se na času, 3281 postova
  • Motocikl: Tamić XL-1000V

Oće to na tim vazdušastim Yamahama ponekad. Lampica na većini motocikala signalizira nedovoljan pritisak ulja u motoru, što ponekad, nažalost, nema veze sa količinom istog. Možda je viskozitet u pitanju, usled nekog trećeg faktora, ili je uljna pumpa na izdisaju... Za svaki slučaj uveri se dali stvarno nema veze sa ugrejanošću motora

• U prolazu, 59 postova

Za svaki slučaj uveri se dali stvarno nema veze sa ugrejanošću motora

Proverio... provozao sam jedan krug, posle minut je upalio lampicu, pretpostavljam da to znaci da nema veze sa ugrejanoscu motora.

• Zainteresovan, 493 postova
  • Motocikl: Honda Vision

Ima veze i te kako, za minut rada ulje se prilicno razbije. Ne bih da nagadjam, ali  :(...otidji negde u neki servis gde ce ti prikaciti manometar da sa sigurnoscu izmere pritisak ulja, moze da se desi je merac pritiska poluispravan, retko se desava, obicno zna da procuri ali proveri prvo to i nemoj vise da ga vozis, nego slep do servisa.

Guest farbach

uzdrzite se od glupih saveta. KADA SE ULJE UPALI TOG SEKUNDA SE MOTOR GASI I PALI PONOVO KADAS E KVAR OTKLONI. Ako ti nije stalo do njega a ti ga onda baci.

• Svrati ponekad, 272 postova

Proveri ima Yamaha koje nemaju davač za  pritisak ulja cveć samo za nivo i mislim da je to slučaj i kod tvoje,a takođe mislim a daj bože da nisam u pravu da će da ti se obraduje neki majstor.

• Svrati ponekad, 112 postova

Urke je u pravu. YAMAHA nema davac za pritisak ulja vec samo merac nivoa ulja. Cim ti padne nivo ulja ispod pola izmedju MIN i MAX lampica pocinje da se pali. Dospi ulje da bude na MAX i nema da se brines.

• U prolazu, 59 postova

Nivo je skoro na maksimumu. Nije mi jasno bas... nema davac za pritisak? Sta to znaci? Da ne meri pritisak ulja? Ali zbog cega bi onda palio lampicu, ako meri samo nivo, a nivo je ok?

• Svrati ponekad, 208 postova

Urke je u pravu. YAMAHA nema davac za pritisak ulja vec samo merac nivoa ulja. Cim ti padne nivo ulja ispod pola izmedju MIN i MAX lampica pocinje da se pali. Dospi ulje da bude na MAX i nema da se brines.

Nemogu da se slozim sa vama, ako je istina to sto kazes onda lampica za nivo ulja nebi sijala i kad je ugasen motor... A dokaz da je to merac pritiska ulja u instalaciji je, kada upalis motor i ugasis, lampica treba da je jos par sekundi ugasena dok pritisak u instalaciji ne opadne... Ako je losa uljna pumpa, lampica se brze pali... Ako pumpa jedva zadovoljava pritisak da ugasi lampicu, kad ugasis motor, ona se odmah pali...

Inace moze da se desi da ti recimo lampica zatreperi kada imas malo manje ulja i malo naglije kocis ili ubrzavas, pa onda pumpa povuce malo vazduha zbog uzburkanosti ulja i popusti pritisak i lampica se upali... Ali ti rece da imas ulja, sto iskljucuje ovo kao mogunost problema...

Cinjenica je da ako ti je stradao lezaj na radilici da nemoze da nabije pritisak, jer se ulje usled povecanih zazora rasipa na sve strane i nemoze da dospe do glave u vecim koliinama! Ako ti zvoni motor, ovo je verovatan slucaj... Ali najbolje je da ga odslepas do majstora...

Kao sto neko rece, ako ti se pali lampica, a stalo ti je do motora, NEMOJ ga paliti!!!

• Drug član, 2247 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

Mislim da je extrmno nemoguca sitacija da crkne uljna pumpa na motoru zbog svoje konstrukcije i polozaja. Barem takav utisak imam kad skinem dekl na Hondi.  ;D ;D ;D

Moze da se desi da se filter zapusi ako si pomesao sintetiku i mineralno pa nemas odgovarajuci protok...

Mislim da je extrmno nemoguca sitacija da crkne uljna pumpa na motoru zbog svoje konstrukcije i polozaja. Barem takav utisak imam kad skinem dekl na Hondi.  ;D ;D ;D

Moze da se desi da se filter zapusi ako si pomesao sintetiku i mineralno pa nemas odgovarajuci protok...

Neće ni filter da se zapuši,nego hoće da se desi kod starijih motora koji su mnogo puta otvarani kod nestručnih majstora da ostaci masa za dihtovanje koje naš narod neizmerno voli i trpa neštedeći,padnu na dno kartera i da se zaglave u sito usisne korpe uljne pumpe pa da iz tih razloga pumpa ne može da uvuče dovojno ulja i onda je epilog do jaja.

• Svrati ponekad, 208 postova

Lose sam se izrazio, nece pumpa crci, to je veoma malo verovatno, nego od habanja vremenom nemoze da nabije pritisak...

• Drug član, 2247 postova
  • Motocikl: Triumph Tiger 800xc

Neće ni filter da se zapuši,nego hoće da se desi kod starijih motora koji su mnogo puta otvarani kod nestručnih majstora da ostaci masa za dihtovanje koje naš narod neizmerno voli i trpa neštedeći,padnu na dno kartera i da se zaglave u sito usisne korpe uljne pumpe pa da iz tih razloga pumpa ne može da uvuče dovojno ulja i onda je epilog do jaja.

hehehe, da da, majstori, majstori.....

Lose sam se izrazio, nece pumpa crci, to je veoma malo verovatno, nego od habanja vremenom nemoze da nabije pritisak...

Pre nego upali lampicu u tom slučaju kod jako starih motora sve drugo ode u pizdu materinu tako da se popravka uglavnom ne isplati.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja