Jump to content

Moto Zajednica

Prag i evropska okolina 2011

Recommended Posts

• Zainteresovan, 681 postova
  • Motocikl: BMW S1000XR

Kako došlo tako prošlo, vele stari mudri. Ovaj put bješe prelijep, vrlo malo autoputa, puno više prirode i definitivno malo para. Evropa skupa, lijepa ali standard jbg.

Uglavnom, da krenem s putopisom koji počinje 20.06 kad smo moj ženac, autobus i ja krenuli na putić.

Prvog dana preko prelijepe BiH(Mostar, Banja Luka - kanjon Vrbasa lutka!!) dolazimo do Zagreba kod naših prijatelja koji su nas ugostili i najeli za sjutrašnji dan.

Jedan vrlo mali peh je bio što mi je riknula lampa od fara pa sam morao stić u ZG prije no mrak padne, tako da ulazim u grad, prva puma, pljas 7 eura i nova lampa. Sve sređeno i ide se dalje...

Ovako je izgledao bus u Banja Luci kod drugara na sportski aerodrom đe svrnusmo na pivo

th_DSCN2792.jpg

Drugi dan krećemo iz Zagreba i pravac Slovenija. A u Sloveniju ne ulazimo na autoput već idemo lokalnim cestama preko Ptuja i Maribora i brzo ulazimo i u Austriju. Kroz Graz opet lokalnim cestama sve do Linza đe i noćimo uneki motelčić za 60€. Traži ne traži džaba, već počinjemo da osjećamo čari Evrope sa paprenim cijenama - svega!

th_DSCN2820.jpg th_DSCN2830.jpg th_DSCN2828.jpg th_DSCN2821.jpg th_DSCN2825.jpg th_DSCN2836.jpg th_DSCN2831.jpg th_DSCN2843.jpg th_DSCN2849.jpg

Polako buđenje, spremanje i pravac Češka. A u Češku idem, po uputima našeg ambasadora Rokija, pravac na Češki Krumlov. Mali prelijepi gradić, na 80tak kilometara od Linza, okružen prelijepom prirodom. Tamo dolazimo relativno brzo, ulazimo u gradić i srijećemo grupu motorista koji stoje ispred nekog pansiona. Pitamo ih na engleskom nešto u vezi pansiona a jedan od njih gleda mi u tablicu i kaže "možeš pitat i na vaš jezik" :) ljudi iz Zagreba, bili po Češkoj već nedjelju dana, probali 17 vrsta piva i riješili da im je dosta i pravac doma :) napravismo rokadu, oni van pansiona mi u pansion. 55€ noćenje, ovaj put sa doručkom.

th_DSCN2855.jpg th_DSCN2854.jpg th_DSCN2859.jpg th_DSCN2868.jpg th_DSCN2867.jpg th_DSCN2870.jpg th_DSCN2871.jpg th_DSCN2875.jpg th_DSCN2881.jpg th_DSCN2883.jpg th_DSCN2889.jpg th_DSCN2934.jpg

ovo nam se sviđelo najviše u Krumlovu...

th_DSCN2937.jpg

Khm, poslije lijepog dana u Č. Krumlovu pičimo dalje ka Pragu. Cesta prelijepa, liči na autoput, široko, ravno... policije niđe ali držimo 90-110kmh. Moram napomenut da su Česi VRHUNSKI vozači. Ilitiga prevedeno na bajkerski jezik - čim te ugledaju u retrovizor bježe skroz desno, imaš utisak da će da slete s puta.

Stižemo u Prag i kucamo ulicu koju mi je dala Mina(hvala brat mooooooooj) i tražimo pansion koji se ispostavilo da je oko 10km udaljen od centra grada. Smještaj skroz skroman, a žena kod koje smo bili se potrudila da nam ostanak kod nje bude skroz opušten. Priča skroz ok sprsko-hrvatsko-crnogorsko-bosanski jezik, savjetuje đe da idemo i što da vidimo dok u Pragu. Smještamo se kod nje i ostajemo u Pragu 3 dana. Grad prelijep, baš kao što su pričali. Parkiramo u sred centra grada, ulica Parizska(naša Njegoševa) i šetamo po cijelom starom gradu. Istorija iza svakog ćoška, crkvica, tvrđava, katedrala, mostova... na pretek! Ima se što viđet, ali se s obzirom da Česi NE primaju Euro morate u mjenjačnice mijenjat pare ili koristit karticu. U mjenjačnice se dobro pazite jer za manje transakcije kurs im je 18-19 a za veću količinu eura daju normalni kurs oko 24-24,3. NIKAKO nemojte mijenjat pare kod uličnih dilera, sramota me da pričam moje iskustvo :D

Dakle, Prag SKROZ za preporučit!

th_DSCN2851.jpg th_DSCN2946.jpg th_DSCN2957.jpg th_DSCN2962.jpg th_DSCN2964.jpg th_DSCN2976.jpg th_DSCN2987.jpg th_DSCN3003.jpg th_DSCN3008.jpg th_DSCN3016.jpg th_DSCN3080.jpg th_DSCN3091.jpg th_DSCN3126.jpg th_DSCN3131.jpg th_DSCN3132.jpg th_DSCN3135.jpg th_DSCN3150.jpg th_DSCN3178.jpg th_DSCN3180.jpg th_DSCN3200.jpg

Izgustirasmo Prag i pravac Karlove Vari pa kod ambasadora Rokija. Moram napomenut da nisam stigao na veliki moto skup koji je bio u K.V. tog vikenda ali dok smo išli put tamo milion bajkera se vraćalo put Praga pa sam vidio da sam se možda prevario što ne bijah, al aj... a na tom putu prolazimo pod Krušovica. Srce me boli što ne mogu ostat da izgustiram makar 1 gajbu domaćeg al Roki ne želi da čeka! Pravac magistrala i preko nekih čuka stižem kod domaćina kojise ijopet pokazao kao vrhunski čojek, titograđanin i komunista! :) svaka čast cijeloj famelji koja nas ugostila, najela i napila ka da smo im najrođeniji. Nisu nam dali ić al smo se nekako oteli sjutradan oko 4pm i uputili se ka Minhenu...

Još jednom veliko hvala Roki!! Za Sahsenring ću ti vratit jednog dana istom mjerom... 8-)

th_DSCN3209.jpg th_DSCN3207.jpg th_DSCN3218.jpg th_DSCN3222.jpg th_DSCN3242.jpg th_DSCN3250.jpg th_DSCN3252.jpg th_DSCN3253.jpg th_DSCN3255.jpg th_DSCN3256.jpg th_DSCN3258.jpg th_DSCN3259.jpg th_DSCN3260.jpg th_DSCN3261.jpg

ovo sam slikao u Rokijevom salonu... gazde će se prepoznat :D

th_DSCN3264.jpg

th_DSCN3265.jpg th_DSCN3267.jpg

U Minhen idemo sve autoputem jer smo dosta kasno(oko 4) krenuli iz Losnitza i da bismo stigli prije mraka držim bus na 160 cijelo vrijeme. Ali kako je to njemački autoput osjećam se kao da stojim jer pored mene prolijeću junaci sa nekih 220-260kmh. Potrošnja mi je, pojma nemam kako, ali 6l. Još jednom se pokazalo da je moj bus dobar, dok radi ;)

Minhen 2 dana, vrijedi viđet jer je prelijeop grad, nije prevelik a ima štošta da ponudi. Nažalost nisam stigao u BMW muzej ić, ostaje mi za 2gi neki put...

Al zato toplo preporučujem da preko puta gradske željezničke sjednete u one turističke buseve bez krova i odradite krug. Nije skupo a u sat vremena vidite baš dosta toga što nebiste viđeli pješke da idete. Od glavnog trga preko stare pivare i Hard rocka caffe-a Minhen nam ostaje u super sjećanju.

Samo moram da kažem jednu stvar - namrtvo skup grad!

th_DSCN3303.jpg th_DSCN3317.jpg th_DSCN3354.jpg th_DSCN3356.jpg th_DSCN3357.jpg th_DSCN3359.jpg th_DSCN3367.jpg th_DSCN3375.jpg th_DSCN3132.jpg

i još jedna nevjerovatna stvar, pa vi pijte kafu u Minhen!!

th_DSCN3378.jpg

Dan koji smo dugo čekali je najzad svanuo. Kreće se put Alpa!! Od Minhena pravac na Grossglockner ali ovog puta se penjem sa "zadnje" strane, ilitiga preko Edelweispitze-a. Osvojen prvi vrh, ostalo još 21km do Grossa. Putem uživamo, cijelo vrijeme očarani ljepotom nacionalnog parka, savršenim putevima i vrhunskim asvaltom. Stižemo i do Grossa đe pravimo pauzu, slikamo se i sunčamo nekih pola sata. Nažalost vrijeme je za pokret i šibamo put Brunica. Mali gradić na sjeveru Italije ukom nema vala ništa posebno istorijski da se vidi, al mi ostao u prelijepom sjećanju od nekog prošlog puta pa rekoh ajde tu da prenoćimo. U samom gradiću smještaj kao u centru Londona - od 90-250eura pa biraj. Naravno da se sjetih pansiona od prošlog puta, pravac na vrata i smještaj za 40€.

th_DSCN3490.jpg th_DSCN3528.jpg th_DSCN3529.jpg th_DSCN3530.jpg th_DSCN3533.jpg th_DSCN3535.jpg th_DSCN3536.jpg th_DSCN3549.jpg th_DSCN3550.jpg th_DSCN3551.jpg th_DSCN3552.jpg th_DSCN3563.jpg th_DSCN3569.jpg th_DSCN3570.jpg th_DSCN3575.jpg th_DSCN3578.jpg th_DSCN3579.jpg th_DSCN3580.jpg

Sjutra dan od Brunica idemo put Lago di Como a u tom putu idemo Dolomitima. Nemam riječi da vam opišem ljepotu tih predjela. Na putu za Lago di Como prelazimo 2 passa i to Passo Tonalo i Passo di Aprica. Ovaj prvi fantastičan a put do njega, što bi rekao naš brat ciganin, BRUTALAN :) krivina na krivinu, asvalt drži kao da si zalijepljen za njega... ja natovaren ali ne mogu odoljet pa se malo poigrah sa autobusom, ali srećom sve bez posljedica ;) Stižemo na Lago di Como, nalazimo kamp đe se smještamo, kupamo se na jezero, večera, pivo i krevet... još jedan prelijep dan.

th_DSCN3596.jpg th_DSCN3597.jpg th_DSCN3599.jpg th_DSCN3604.jpgth_DSCN3605.jpg th_DSCN3606.jpg th_DSCN3607.jpg th_DSCN3608.jpg th_DSCN3609.jpg th_DSCN3610.jpg

• Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Sledeći dan vidimo da smo slabi s "vremenom" pa se upuštamo na autoput od Bergama preko Brescie, Verone, Venezie i Trsta. Silazimo s autoputa, i zadnja guma može malo da predahne ali joj se već vidi da joj je dosta ovog mučnog života...

30 km Slovenije prelazimo dosta brzo i ulazimo u Rijeku đe nas hvata slaba kiša i odlučujemo da noćimo u prelijepu Opatiju.

th_DSCN3631.jpg th_DSCN3612.jpg th_DSCN3626.jpg th_DSCN3627.jpg th_DSCN3616.jpg th_DSCN3617.jpg th_DSCN3619.jpg th_DSCN3613.jpg th_DSCN3622.jpg

Riješeni da stignemo da se okupamo u Primošten vozimo jedno vrijeme jadranskom cestom sve do Senja đe se, nažalost, opet penjemo na autoput i pičimo sve do Šibenika đe se skidamo sa autoputa, i nalazimo smještaj u Rogoznicu(6 km od Primoštena). Nažalost guma je tu skoro skroz izdahnula i riješim sam sa sobom da s takvom gumom ne smijem ić dalje. Ipak vozim još jedno čeljade iza mene, pa da ne dođe do najgoreg zovem Nikšu iz Splita đe mi on sređuje novu gumu i montažu iste. Da napomenem da je bila nedjelja i opet smo iskombinovali da dođe majstor i završi posao. Jedno VELIKO HVALA ljudini Nikši i cijeloj splitskoj ekipi s kojom smo pili jutarnju kafu u 11-12 ujutro ;)

th_DSCN3643.jpg th_DSCN3642.jpg th_DSCN3639.jpg th_DSCN3636.jpg th_DSCN3645-1.jpg

Guma zamijenjena i evo iznenađenja! Moj dragi otac i majka nas čekaju u Neum na Burgmana 400,tamo noćili i riješili da nas vode na ručak u Trebinje. Nalazimo se s njima, vožnja i ubijanje mesa u Trebinje - Platani naravno :)

th_DSCN3647-1.jpg

Eto, to bi bilo otprilike to u ovom "malom" izvještaju. Rezime je sledeći:

krug od oko 4000km pređen u 14 dana. Policijskih patrola je po Evropi bilo tačno 2 u Pragu, jedna u Hrvatskoj i 16 u CG naravno. Nikakvih problema niđe nisakim nismo imali, da smo imali malo više para bilo bi opuštenije jer je gorivo preskupo, smještaj isto, hrana da ne pominjem... ali ok, viđelo se dosta toga, sve se s anđelima završilo i vratili smo se sa prelijepim utiscima.

Hvala svima koji su nam pomogli kako u planiranju tako u praktičnom smislu prije i u toku ovog puta koji će ostat u fenomenalnom sjećanju.

Živjeli!

• Podržavam 4

• U prolazu, 16 postova
  • Motocikl: CB 900F Bol D'or '82. / CBR 1000F '96.

Odlican putopis i dobri kilometri odradjeni. Posto ja planiram mozda naredne sezone odradit slican put do Praga interesuje me ako nije tajna koliko te je finansijski to sve izaslo ako si presabrao troskove na kraju? bez mjenjanja gume koja ti je otisla :takoje:

• Podržavam 1

Odlican putopis i dobri kilometri odradjeni. Posto ja planiram mozda naredne sezone odradit slican put do Praga interesuje me ako nije tajna koliko te je finansijski to sve izaslo ako si presabrao troskove na kraju? bez mjenjanja gume koja ti je otisla :takoje:

nema laži nema prevare ;) oko 1400€, znači računaj 100€ na dan, s tim što smo imali 2 dana boravka kod prijatelja pa smo tu ušteđeli ali nas ta ušteđevina na druge strane koštala tako da se sve to prebilo kasnije ;)

Lepo putesestvije :)

Reci mi za koju kolicinu eura u Ceskoj racunaju kurs 18-19, a za koju 24 ?

e to je za priču, od 10-30 eura će ti promijenit za manji kurs, sve preko će ti prihvatit normalan kurs. NIKAKO NE mijenjati kod uličnih dilera, ja sam se opekao srećom za male pare

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja