Jump to content

Moto Zajednica

Odrzavanje mat boje

Recommended Posts

• U prolazu, 68 postova
  • Motocikl: Cagiva Raptor 125

Zanima me kako se odrzava mat boja.Kako god da operem uvek bude nekako muzgavo oparan.Da li postoji neko posebno pravilo za odrzavanje mat boje ili ne?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 952 postova

Nema, opereš i obrišeš jelenskom krpom, ako nije dobro može samo da se farba, poliranje logično nije opcija. Možda može da pomogne neki sprej za plastike.

• Drug član, 1318 postova
  • Motocikl: Uljara 1127cm i tetejac 600cm

Najveca glupost u automoto industriji je mat boja,narocito crna,koliko god je trljao uvek bude masna i brzo se zaprlja..

Ne, problem je što je porozna, oštećena i tu se skuplja djubre i kamenac sve to se kod obične boje rešava poliranje gde se oštećeni površinski sloj skida a ovde to nije moguće a da se očuva mat efekat. Na nekim manjim površinama bi moglo da se samo prematira vodenomi tako ostavi, mozda da se proba sa silikonskim sprejevima za održavanje enterijera a ako je baš loše ni farbanje nije neka preterano zahtevna operacija. Naravno ako pre toga budete prskali silikonskim sprejem upozorite farbara da površinu detaljno odmasti.

• -+-, 1005 postova
  • Motocikl: Yamaha ♥

Ne, problem je što je porozna, oštećena i tu se skuplja djubre i kamenac sve to se kod obične boje rešava poliranje gde se oštećeni površinski sloj skida a ovde to nije moguće a da se očuva mat efekat. Na nekim manjim površinama bi moglo da se samo prematira vodenomi tako ostavi, mozda da se proba sa silikonskim sprejevima za održavanje enterijera a ako je baš loše ni farbanje nije neka preterano zahtevna operacija. Naravno ako pre toga budete prskali silikonskim sprejem upozorite farbara da površinu detaljno odmasti.

Nije jasno sto bi mat boja bila poroznija od obicne kada je samo razlika u laku (da izuzmemo opcije sa mat bojom), baza je ista samo ovde ide lak koji ima mat efekat ne razumem kakve to ima veze sa poroznoscu?

I zar ako se isprska silikonskim sprejom bice kao da je masno i ode mat efekat tj. delovace masno...

Mat efekat se postize lakom, to znaci da je mat celom dubinom laka a ne samo povrsinski, i tako i kada bi se ispolirao mat lak sumljam da bi postao sjajan tj. proziran....

Koliko sam ja upucen odrzavanje je isto kao i za ostale boje, poliranje ne spada u odrzavanje jer je to 'popravka' boje...

• Podržavam 1

• U prolazu, 17 postova
  • Motocikl: Suzuki V-strom DL1000

Ja sam moj skuter prefarbao mat crnom farbom za branike. Deluje super i odlicno drzi boju! Treba ostaviti jedno par dana u hladu da se bas bas osusi i onda montirati.

A sto se tice odrzavanja, odes na OMW i sa puskom ga operes u full-u! Prvi program, topla voda sa penom, svu masnocu skida! Posle hladna voda i pustis da se "ocedi". Malo premlatis magicnom krpom i ima bude crn ko onaj pampur Tadicu na glavi :)

Sredstva nisam nikakva koristio. Niti polirao.

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 405 postova
  • Motocikl: Africa Twin rd04

I znajte da postoji vise vrsta farbi.. Baza-lak, akril....

Kod baza-lak, birate boju koju zelite, i nanosite preko nje lak koji moze biti mat ili sjaj..

Druga opcija je akril, jeftinija.. Gde je u "bazu" vec ubacen lak. Nanosi se jednom i tu je kraj. Takodje moze biti mat ili sjaj..

Poliranjem se dobija glatka povrsina. Samim tim i sjaj.. ;)

Ako se krene u razradu ima toga jos dosta a mat lak je isto sto i sjaj sa dodatkom aditiva da ga tako nazovem koji daje mat povrsinu. Jeftina jednokomponentna mat boja posle godinu dana napolju ne lici ni na sta ali ko to sam radi nije problem da ofarba ponovo. Kao sto rece PasHke iako deluje suva posle nekoliko minuta treba je ostaviti par dana da otvrdne jer su za postizanje mat efekta pomesane brzosusive nitrocelulozne smole sa alkidnim koje sporije polimerizuju.

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja