Jump to content

Moto Zajednica

GPS?

Recommended Posts

• U prolazu, 4 postova

Ja koristim prestigio GPS sa Igo softverom i nikad jaci uredjaj za ok pare 18000 u Technomaxu na NBG-u. Ima sve detaljne mape istocne evrope a moz se dokupe i mape zapadne evrope mada kome to treba.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Teoreticar ..., 12115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS Adv

Ima sve detaljne mape istocne evrope a moz se dokupe i mape zapadne evrope mada kome to treba.

Tako sam i ja mislio. Onda mi je Djura upalio svetlo kad je napisao nesto kao "sta ce mi GPS za Srbiju, treba mi za Evropu!". I u pravu je 1000%. Ovde mogu zmureci da odem sa kraja na kraj, mozda mi zatreba samo track-log sa neke ture.

• U prolazu, 75 postova

Da, ali nema samo mape Srbije, o tome se radi. Imam slican uredjaj (Crypton, mislim da je cena malo niza nego za Prestigio, stize sa SD karticom od 512MB i odlicnim postoljem za automobil), i ima detaljne mape Grcke, Abanije, Makedonije, Bugarske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Madjarske, Bugarske, Rumunije, Moldavije, Ukrajine, Ceske, Slovacke i Poljske, valjda nista nisam propustio. Naravno, I Go je pogonski softver, i za njega mape mogu da se nadju svuda. Jedna topla preporuka za sve zainteresovane: ni po koju cenu ne kupujte HP Travel Companion. Ovo je vrlo nesrecna kombinacija iPaq-a i GPS uredjaja, i ja nikada u zivotu nisam video nista sto je do te mere neupotrebljivo i musicavo, prepun je bagova svih vrsta, i spor do zla boga, a ni GPS procesor mu izgleda ne radi bas sjajno (ume da se kaci na satelit pod vedrim nebom i do 10 minuta). Koristio mesec dana, i prepustio zaboravu.

• U potrzi za performansama..., 3388 postova
  • Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE

Pitanje za GPS gurua ;)

Garmin Mobile XT for Symbian S60, jel valja to cemu? Da se oslonim na njega ili da kupim kartu na pumpi ;D

Meni je radio posao tacno u milimetar, preporucujem ;)

• Drug član, 1542 postova
  • Motocikl: XLV 1000

CRYPTON GPS NAVIGATOR

gps_main.jpg

Uređaji za navigaciju koji se oslanjaju na sistem globalnog pozicioniranja putem satelita – GPS postaju sve popularniji jer mnogo olakšavaju svakodnevni život. Crypton GPS uređaj je pravi predstavnik ovog „novog talasa“ jer po vrlo povoljnim uslovima donosi sve najnovije opcije u navigaciji. Baziran na iGO softveru ovaj uređaj sa velikim ekranom osetiljivim na dodir ima detaljne mape kako Evrope, tako i Srbije. Svi veći gradovi su urađeni u saradnji sa kompanijom Contrast koja već godinama pravi vrlo popularni Plan Plus softver tako da su mape zaista na najvišem nivou, i što je jako bitno vrlo ažurne sa ucrtanim svim novim saobraćajnicama. Uređaj vam dozvoljava da odabirom adrese ili prostim kliktanjem prstom na lokaciju odredite destinaciju, a onda se u potpunosti možete osloniti na Crypton-a da proračuna najbližu putanju. Kalkulacija rute je vrlo brza, a same maršute precizne i logične, tako da ćete već par sekundi posle određivanja destinacije dobijati na ekranu informacije kuda se treba kretati, a po želji možete uključiti i opciju da vas prijatni ženski glas obaveštava o pravcu. Zanimljivo je da su mape toliko detaljne da su ucrtane i sitnice kao što su kružni tokovi, kao i da softver daje instrukcije na kom izlazu sa kružnog toka se treba isključiti kako biste pratili rutu, ali i da ima informacije o tome koliko je ograničenje brzine na pojedinim saobraćajnicama, pa će vaša trenutna brzina biti ispisana crvenim slovima ukoliko ste prekoračili ograničenje. Ukoliko pak promašite skretanje ili napravite neki pogrešan korak koji ne prati zadatu rutu, Crypton u roku od samo nekoliko sekundi primećuje grešku i kalkuliše novu rutu, tako da vam se ne može desiti da morate sami da razmišljate kako da se vratite na pravi put. Sam uređaj je vrlo intuitivan za korišćenje tako da ćete se verovatno lako snaći čak i bez detaljnijeg proučavanja korisničkog uputstva. Softver sa mapama se redovno ažurira, tako da ćete uskoro i sa Interneta u svakom momentu moći da skinete najnovije verzije mapa.

Crypton GPS uređaj donosi potpuni komfor jednog vrlo kvalitetnog sistema za navigaciju, a pri tome je njegova cena i više nego pristupačna.

• Portable All-in-One Crypton navigation system
  • 3.5" TFT LCD Touch Panel
  • Built-in SiRF Star III GPS chipset
  • Embedded active high sensitivity antenna
  • Rechargeable Li-Polymer Battery 1250mAh
  • Fastest route calculation by 32-bit CPU processor
  • Excellent accuracy of GPS positioning
  • Extended East Europe Map on 512 MB SD CARD
          (Albania,Belarus,BosniaHrz,Bulgaria,Croatia,CzechRep,
          Estonia,Makedonia,Greece,Hungary,Latvia,Lithuania,
          Moldova,Montenegro,Poland,Romania, Serbia,
          Slovakia,Slovenia,Turkey,Ukraine)

izvor

Markone, možeš li da prokomentarišeš ovaj spisak tehničkih osobina (čipset, baterije, procesor...) Znam da su informacije šture, ali pretpostavljam da ti možeš lakše doći (ili već poseduješ) kompletnije...

• www.markone-pegaz.rs, 2426 postova
  • Motocikl: Napokon... BMW R1150GS!

Pitanje za GPS gurua ;)

Garmin Mobile XT for Symbian S60, jel valja to cemu? Da se oslonim na njega ili da kupim kartu na pumpi ;D

Definitivno je bolje od papirne mape (preciznije, ažurnije...) ali... i skuplje ;)

Ko o čemu... ja sam uvek za touch screen uređaj koji je namenjen za konkretnu stvar. Ali ko voli...  ;)

Ima sve detaljne mape istocne evrope a moz se dokupe i mape zapadne evrope mada kome to treba.

Tako sam i ja mislio. Onda mi je Djura upalio svetlo kad je napisao nesto kao "sta ce mi GPS za Srbiju, treba mi za Evropu!". I u pravu je 1000%. Ovde mogu zmureci da odem sa kraja na kraj, mozda mi zatreba samo track-log sa neke ture.

Garmin eTrex Euro! :D Upališ, snimiš log, povežeš na PC, prebaciš trek log... i mi se divimo kuda si prošao  ;D

A cijena? Prava sitnica: 9.912,00 Din

http://www.garmin.co.yu/proizvodi.php?id=1

CRYPTON GPS NAVIGATOR

gps_main.jpg

Uređaji za navigaciju koji se oslanjaju na sistem globalnog pozicioniranja putem satelita – GPS postaju sve popularniji jer mnogo olakšavaju svakodnevni život. Crypton GPS uređaj je pravi predstavnik ovog „novog talasa“ jer po vrlo povoljnim uslovima donosi sve najnovije opcije u navigaciji. Baziran na iGO softveru ovaj uređaj sa velikim ekranom osetiljivim na dodir ima detaljne mape kako Evrope, tako i Srbije. Svi veći gradovi su urađeni u saradnji sa kompanijom Contrast koja već godinama pravi vrlo popularni Plan Plus softver tako da su mape zaista na najvišem nivou, i što je jako bitno vrlo ažurne sa ucrtanim svim novim saobraćajnicama. Uređaj vam dozvoljava da odabirom adrese ili prostim kliktanjem prstom na lokaciju odredite destinaciju, a onda se u potpunosti možete osloniti na Crypton-a da proračuna najbližu putanju. Kalkulacija rute je vrlo brza, a same maršute precizne i logične, tako da ćete već par sekundi posle određivanja destinacije dobijati na ekranu informacije kuda se treba kretati, a po želji možete uključiti i opciju da vas prijatni ženski glas obaveštava o pravcu. Zanimljivo je da su mape toliko detaljne da su ucrtane i sitnice kao što su kružni tokovi, kao i da softver daje instrukcije na kom izlazu sa kružnog toka se treba isključiti kako biste pratili rutu, ali i da ima informacije o tome koliko je ograničenje brzine na pojedinim saobraćajnicama, pa će vaša trenutna brzina biti ispisana crvenim slovima ukoliko ste prekoračili ograničenje. Ukoliko pak promašite skretanje ili napravite neki pogrešan korak koji ne prati zadatu rutu, Crypton u roku od samo nekoliko sekundi primećuje grešku i kalkuliše novu rutu, tako da vam se ne može desiti da morate sami da razmišljate kako da se vratite na pravi put. Sam uređaj je vrlo intuitivan za korišćenje tako da ćete se verovatno lako snaći čak i bez detaljnijeg proučavanja korisničkog uputstva. Softver sa mapama se redovno ažurira, tako da ćete uskoro i sa Interneta u svakom momentu moći da skinete najnovije verzije mapa.

Crypton GPS uređaj donosi potpuni komfor jednog vrlo kvalitetnog sistema za navigaciju, a pri tome je njegova cena i više nego pristupačna.

• Portable All-in-One Crypton navigation system
  • 3.5" TFT LCD Touch Panel
  • Built-in SiRF Star III GPS chipset
  • Embedded active high sensitivity antenna
  • Rechargeable Li-Polymer Battery 1250mAh
  • Fastest route calculation by 32-bit CPU processor
  • Excellent accuracy of GPS positioning
  • Extended East Europe Map on 512 MB SD CARD
          (Albania,Belarus,BosniaHrz,Bulgaria,Croatia,CzechRep,
          Estonia,Makedonia,Greece,Hungary,Latvia,Lithuania,
          Moldova,Montenegro,Poland,Romania, Serbia,
          Slovakia,Slovenia,Turkey,Ukraine)

izvor

Markone, možeš li da prokomentarišeš ovaj spisak tehničkih osobina (čipset, baterije, procesor...) Znam da su informacije šture, ali pretpostavljam da ti možeš lakše doći (ili već poseduješ) kompletnije...

Ukratko: Sve već viđeno a nešto i zastarelo.

Detaljnije: Ono sa čim se neko hvali, drug je već odavno okusio i prerastao.

Redom:

Kažu...

Uređaji za navigaciju koji se oslanjaju na sistem globalnog pozicioniranja putem satelita – GPS postaju sve popularniji jer mnogo olakšavaju svakodnevni život. Crypton GPS uređaj je pravi predstavnik ovog „novog talasa“ jer po vrlo povoljnim uslovima donosi sve najnovije opcije u navigaciji.

A ja na to: Pa de ste bre do sada? :)

Kažu...

Baziran na iGO softveru ovaj uređaj sa velikim ekranom osetiljivim na dodir ima detaljne mape kako Evrope, tako i Srbije.

A ja na to: Pa onda posle na kraju od Evrope ostade: Albania,Belarus,BosniaHrz,Bulgaria,Croatia,CzechRep,Estonia,Makedonia,Greece,Hungary,Latvia,Lithuania,Moldova,Montenegro,Poland,Romania, Serbia,Slovakia,Slovenia,Turkey,Ukraine

Kažu...

Uređaj vam dozvoljava da odabirom adrese ili prostim kliktanjem prstom na lokaciju odredite destinaciju, a onda se u potpunosti možete osloniti na Crypton-a da proračuna najbližu putanju. Kalkulacija rute je vrlo brza, a same maršute precizne i logične, tako da ćete već par sekundi posle određivanja destinacije dobijati na ekranu informacije kuda se treba kretati, a po želji možete uključiti i opciju da vas prijatni ženski glas obaveštava o pravcu. Zanimljivo je da su mape toliko detaljne da su ucrtane i sitnice kao što su kružni tokovi, kao i da softver daje instrukcije na kom izlazu sa kružnog toka se treba isključiti kako biste pratili rutu, ali i da ima informacije o tome koliko je ograničenje brzine na pojedinim saobraćajnicama, pa će vaša trenutna brzina biti ispisana crvenim slovima ukoliko ste prekoračili ograničenje. Ukoliko pak promašite skretanje ili napravite neki pogrešan korak koji ne prati zadatu rutu, Crypton u roku od samo nekoliko sekundi primećuje grešku i kalkuliše novu rutu, tako da vam se ne može desiti da morate sami da razmišljate kako da se vratite na pravi put.

A ja na to: (!?) Da to nema kako bi zaslužio ime (CRYPTON NAVIGATOR). Mada razumem da to treba navesti kao činjenicu jer ljudi uglavnom ne znaju da je to u stvari suština GPS navigacija (a ne pokazivanje pozicije na ekranu), ne razumem zašto se naglašavaju sasvim obične stvari poput ženskog glasa, "sitnice (?!) kao što su kružni tokovi"  i kalkulacija nove rute ukoliko se odstupi od zadate?

Kažu...

Softver sa mapama se redovno ažurira, tako da ćete uskoro i sa Interneta u svakom momentu moći da skinete najnovije verzije mapa.

A ja na to: Uskoro? A kako do tada?

A ono...

Ne mogu da komentarišem jer sam pristrasan  ;D

Moj stav o tehničkim podacima:

Pitaju me često, koliko memorije ima neki Garmin uređaj... NEMAM POJMA! Moram da proverim! A što? Pa kao, koliko ima mesta za dodatne karte, muziku i slike. Uređaj koji košta 500 i kusur EUR ima dovoljno mesta za sve dodatne karte koje neko hoće da kupi (sve dodatne karte koje mogu da se ubace koštaju još bar 500 EUR u zbiru pa ih retko ko sve kupi). A za muziku i slike... SD kartica od 2GB košta 20 EUR i to najkvalitetnija, a onda bato rokaj na nju šta god hoćeš  ;D

Ono što uređaj te namene MORA da ima je:

Pouzdan uređaj, kvalitetne karte koje se i dalje razvijaju, jednostavan meni (obavezno na jeziku koji korisnik razume), jednostavno postavljanje i uklanjanje... sve ostalo je... sviranje q...

Velika ograda: JA SAM PRISTRASAN!

Prima li kartice sa mapom?

Zar nisi rekao da ti karte Srbije ne trebaju i da se savršeno snalaziš i bez njih?  ;)

eTrex Legend + karta

16.850,00 + 10.903,00 SCG Route

Rastu apetiti, raste i cena  :D

http://www.garmin.co.yu/proizvodi.php?id=6

Zar ti nisi rekao da je cena 10903 dinara za CD verziju koja se vezuje za uredjaj, a da verzija na kartici osta 12000 dinara i mogu da je prebacujem gde hocu? Zato sam i pitao da li prima mape na kartici.

Zar ti nisi rekao da je cena 10903 dinara za CD verziju koja se vezuje za uredjaj, a da verzija na kartici osta 12000 dinara i mogu da je prebacujem gde hocu? Zato sam i pitao da li prima mape na kartici.

eTrex Euro nema mogućnost prikaza kartografije, a eTrex Legend ne prima kartice... može mu se učitati kartografija na internu memoriju, ali onda otpada SCG Route u Mobile XT varijanti.

Preskačemo nekoliko među modela i...

Tako dolazimo do eTrex Legend HCx ;D

34.692,00 Din + SCG Route 10.903,00 ili Mobile XT SCG Bundle po 12.886,00 (ako hoćeš kartu da koristiš u više uređaja).

http://www.garmin.co.yu/proizvodi.php?id=141

• Drug član, 1542 postova
  • Motocikl: XLV 1000

Drugari, koliko manipulišete GPS uređajem u toku vožnje? Razmišljam koliko bi me ometalo da uređaj stavim u tank torbu umesto mape - to bi, pretpostavljam, onemogućilo kuckanje po ekranu....

• jedan od DDMZ, 809 postova
  • Motocikl: R, gsx R

Da, definitivno je nemoguće kuckati po uređaju dok je isti u tank torbi, ali meni je to ok. Ovako bar znam da ne može, pa i ne pokušavam. Da mogu, verovatno bi se igrao uređajem umesto pazio na saobraćaj.  :)

• Drug član, 2245 postova

Drugari, koliko manipulišete GPS uređajem u toku vožnje? Razmišljam koliko bi me ometalo da uređaj stavim u tank torbu umesto mape - to bi, pretpostavljam, onemogućilo kuckanje po ekranu....

Svaba to radi vrlo jednostavno. Izvadi ga iz tank torbe i menja parametre dok vozi. Olovcicu (to su jos uvek nasi poceci - imali smo pocket PC :) ) u jednu ruku, uredjaj u drugu i siba preko 100 i kucka. Nekoliko puta sam ga prezalio dok je to radio.

Ali sada ima ovaj djavo (TomTom RIDER 2) pa mu je dosadno:

YOxNq_tomtomriderbigeq9.jpg

Markone, valja li taj njegov cemu? Jel da da je moj Zumo bolji? Jel da?  ;D

Uh bre... smrzo sam se od same pomisli na olovku i PDA na motoru... i na 40 na sat a kamoli brže! Stavi ti to u tank torbu sa providnim zidom a kuckaj kad staneš!

I TomTom Rider2 i Garmin zumo mogu da se koriste dok voziš ali se to svodi na odgovaranje na poziv u toku vožnje. Sve ostalo se radi na semaforu ili na odmorištu!

NE DIRAJ GPS U VOŽNJI! To je opasnije od nenošenja kacige!

@ Djura

Uporedićemo Đuro koliko na proleće... Taman da damo TomTomu još malo fore da se pojavi zvanična karta Srbije i CG ;)

• Svrati ponekad, 438 postova

zamenio sam rider za go-920 jer ima evropu i usa vec ucitanu.

znam nije otporan na vodu ali ima kuciste pa je opet sve ok.

I definitivno ga ne treba cackati u toku voznje a pogotovo ne sa olovkom .... e sad sto sam ja moronchina...to je vec sasvim drugi problem.... ;D

zamenio sam rider za go-920 jer ima evropu i usa vec ucitanu.

znam nije otporan na vodu ali ima kuciste pa je opet sve ok.

I definitivno ga ne treba cackati u toku voznje a pogotovo ne sa olovkom .... e sad sto sam ja moronchina...to je vec sasvim drugi problem.... ;D

Taj ne bi preživeo ovo:  ;D

PrasacBMW650ST1024x768.jpg

Obrati pažnu na zumo montiran ispred mene ;) Ne da mu nije bilo ništa, već radi i bolje! ;) Kada sam ga oprao izgledao je ovako:  ;D

BMWF650STzumoNS1024x768.jpg

Zna li neko nesto o ovim http://www.list.co.yu/proizvod.php?id=3907 modelima. Koje mape koristi?

Mio koristi Mađarske iGo karte koje je za naše područje uradio Contrast Plan Plus. Poznati su po www.planplus.co.yu. Ja sam probao nešto ranije ali je u međuvremenu izašlo nekih update-ova pa ne znam na kom su nivou sada iz neposrednog iskustva, ali su mi ljudi koji se razumeju rekli da je relaivno pristojna.

Međutim i dalje postoji realan problem nepostojanja direktne komunikacije između izdavača karte i korisnika na terenu... Što znači da uočeni problemi ne moraju biti ispravljeni u sledećem update-u već kada stignu do izdavača.

Ovaj uredjaj me je zaista odusevio http://www.list.co.yu/proizvod.php?id=3905

VJlF6_3905b122ecvs1.jpg

31000 dinara sa mapama Istocne Evrope ukljucenim u cenu. Bluetooth prema telefonu ili slusalicama, MP3 plejer, pusta filmove slike, podrska za TMC ... ogroman ekran osetljiv na dodir. Skinuo sam User Manual na hrvatskom jeziku, neverovatno je sta sprava sve moze da radi.

Zanima me moze li Zumo 500 koji je skoro duplo skuplji (sa mapama) da se nosi sa ovim??

Stranica proizvodjaca http://www.miotech.be/en/gps-navigation-device-Mio-C520-overview.htm

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja