Zmajcic 11 Napisano Jun 29, 2007 U prolazu, 64 postova Lokacija: Nis Motocikl: Honda VT 600 Shadow Kymco People S 200i Prijavi odgovor kao problematičan Srecna ti sreca ,prijatelju ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
castor 383 Napisano Jul 6, 2007 Drug član, 1163 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition Prijavi odgovor kao problematičan Hvala ljudi na lijepim željama. LM, mali update stanja... Dakle, za vikenad se išlo na Frušku goru. Cilj je bilo okupljanje, ali je to za nas dvojicu (pošto je išao drugar samnom) ispalo malo "traljavo". O tome, ipak u temi vezanoj za okupljanje. Sve u svemu, nabilo se kilometara ispod guzice. Putešestvije je bilo samo takvo. Beograd - Ruma - Fruška gora - Beočin - Novi Sad - Sombor - Kula - Apatin. Od Novog Sada se išlo autoputem do Sombora. U Apatinu smo stali u subotu uveče oko 8 ili pola 9. U nedelju je bio povratak iz Apatina, a ruta je bila Apatin - Banja Junaković (svratili smo na kupanjac ) - Stapar - Srpski Miletić - Odžaci - Ratkovo - Silbaš - Bački Petrovac - Rumenka - Novi Sad - Petrovaradin - Sremski Karlovci - Inđija - Stara pazova - Nova Pazova - Beograd. Sve u svemu dosta kilometara u jednom dahu, ajde neka bude dva zbog subote i nedelje, za nekog ko je skoro počeo da vozi motor. Vožnje je bilo svakakve - od prosječne do brže. Naravno ne ekstra brze, jer nismo ni imali adekvatne kacige ni jakne. Brzine su se kretale od 60 do 130 km/h. Kilometara se prešlo sve skupa 484. Goriva se potrošilo 20.98 litara. Računica je odavde jasna. 484 km = 20.98 litara --> 100 km = 20.98 litara / 4.84 --> 4.3347107438016528925619834710744 ili jednostavnije 4.34 litre na 100km puta Što se ovoga tiče, ja sam zadovoljan i još kad se uzme u obzir da je NS-SO bilo konstantno pranje 120-130km/h, vrlo sam zadovoljan. Znam da je potrošnja na otvorenoj cesti uslovno rečeno mala, ali nas dvojica (cirka 170 kg) i šibanje autoputem pa da se dođe na ispod 4.5 litre je ipak zavidna cifra. E, sad što se motora tiče. Opet, ne znam da li sam to ranije spomenuo, ali čini mi se kao da sam se rodio na ovom motoru. Ovo je prosto nevjerovatno. Osjećam se kao da je to dio mene. Bolesno... Ipak, ne bi ga sad dao nikada i nikako. Jedino bi ga mijenjao za all black varijantu, ali isti motor. Nije mi žao što nisam uzeo nekog R-a (ipak mi je Honda CBR 1000 RR Fireblade i to još Repsol želja nad željama), jer ovo ne može da se nađe ni na jednom R-u. Jeste nama obadvojiri utrnuo tur od tolike ceste i to više u nedelju negu u subotu, ali je doživljaj te vožnje neopisiv. To se treba doživjeti. E, da. Čak i kad smo pičili 120-130 km/h, obadvojica smo imali samo jednu želju - pravu kacigu da imamo, jer smo imali one (Homer) Simpson tute sa buvljaka (dok ne stigne kaciga, barem mi skida muriju sa vrata). Vjetar nije toliko nepodnošljiv dok udara u tebe ili dok ga ti siječeš, ali onaj fijuk u ušima je katastrofa. Meni su uši zujale i u utorak. :lol: I još nešto. Da, istina je da apetiti rastu. Imam želju da ga čepnem malo. Ali isto tako sam i dalje svjestan da to mogu da uradim samo kad se dva uslova poklope: 1. je čista cesta, a 2. je kad sam sam. Obzirom da je situacija takva da se ova dva uslova skoro nikad neće poklopiti, ostaje mi samo da polako napredujem ka većem vozačkom umijeću stečenom putovanjima u dvoje i da tako i na taj način povećam putnu brzinu. Jer, za ludovanje u gradu je za mene cijena glave previsoka. Ono što sam ostao dužan od posljednjeg "izvještaja" je putovanje po gradu. U gradu se ponašam "bahato" za motor. Tačnije ponašam se kao da vozim auto. Zauzmem čitavu traku. Na semaforima se uglavnom ne probijam u prve linije boja, tačnije samo kad ima nekoliko vozila ispred (3 do 5, koliko mi preglednost dozvoljava). Uvijek dajem žmigavac, nebitno da li skrećem ili planiram da skrennem ili preteknem nekoga. Ponekad ga upalim da bi vidio reakciju iza sebe i onda ga ugasim. I tako. Smatram da se ponašam normalno i da sam viđen i primjećen, ali sa one saobraćajne strane. Ona šminkersko-šmekerska strana me ne zanima, ali apsolutno ne. Ipak, za ovo nešto dana koliko se vozim dolazio sam u čudne situacije, ali to je najčešće situacija da se lik pored/ispred/iza mene naloži i onda kreće turiranje, škripa i ostale boleštine ograničenih umova. Uglavnom samo nabacim smiješak na lice i vozim svoju vožnju. I, pred kraj, jedno pitanjce za one koji poznaju sklopove motora. Kad dam kontakt, meni se sve lampice pogase, uključujući i motor i ulje. Ostaje da svijetli samo ler (ako je mijenjač u leru) i dugačko svjetlo (jer sa dugačkim vozim po danu). Da li je to normalno ili nenormalno, jer i kod auta ostane barem lampica od ulja da svijetli? Reče mi drugar da bi to trebalo da ostane da svijetli sve dok ne upalim motor i tek onda se i one ugase. A za kraj, jedna dogodovština sa povratka iz Apatina. U Batajnici na onom semaforu kod autoputa Beograd - Novi Sad, crveno svjetlo. Na semaforu zeleni TAMić. Obični, mali. Stajemo mi sa desne strane tamića. Kad iz tamića kreću da izviru glave i ruke. Mi pogledati ono kabina puna cigojnera. Haos. Probija se najstariji, koji je naravno za volanom, i pita kako ide mašina, koliko to ima konja i tako dalje, standardna pitanja. I hoće da ga dignem na zadnji točak. Nas dvojica se samo nasmijasmo malo i okrećemo glave na drugu stranu da ne bi počeli da zamiremo od smijeha. Kad u tom momentu - zgran. Cigo počinje da turira tamića. I ne odustaje. Turira, li turira. Sva sreća pa se na semaforu u roku od nekoliko sekundi pojavilo zeleno svjetlo, inače bi se strovalili sa motora od smijeha. Naravno, tamić je ostao daleko iza leđa. Pozdrav svima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
castor 383 Napisano Jul 6, 2007 Drug član, 1163 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition Prijavi odgovor kao problematičan Ajde da ne editujem 50 puta jer se uvijek nečega sjetim. Ovo je vezano sa kretanje. Približio sam se potpunom savlađivanju kretanja uzbrdo i korišćenja vage za isto. Ponekad ima malo problema, dam malo više gasa, ali uglavnom je sve ok i što je najbitnije kreće se naprijed. Ali ipak, prije nego krenem ima i malo pomoći od zadnje kočnice. Za sad mi još uvijek zadaje malih problema držanje prednje kočnice i dodavanje gasa (a da nije prekomjerno). Pozdrav. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Balki 5 Napisano Jul 6, 2007 In memoriam, 170 postova Lokacija: Zg i tu i tamo Bg (po nekoliko dana) Prijavi odgovor kao problematičan Sretno sa novim motorom! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
g-tec 9 Napisano Jul 6, 2007 Svrati ponekad, 276 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: XT660R Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam ti rekao da je motor neverovatan,sto se tice lampica provericu veceras na mojim motorima pa cu ti javiti,jos kad bi znao kakve sve cake imaju na tom motoru,mozes da vidis da li imas neku gresku na elektronici,mozes da vidis kolika je spoljna temperatura,mozes da vidis da li je motor padao(ne mora da znaci da je lupan,ima neki senzor koji kad se motor nadje na strani pod odredjenim uglom zapise u diagnostici da je motor pao) Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PROFILER 76 Napisano Jul 7, 2007 Zainteresovan, 655 postova Lokacija: Srbija Prijavi odgovor kao problematičan Cetitam i neka te dobro sluzi I ja sam skoro uzeo motor i znam kako se osecas. Samo polako i sve ce biti ok. Lm mozemo nekad da se organizujemo za neku voznjicu, ako ima jos nekog da je zainteresovan neka se javi . Meni je malo problem jer jos uvek nemam A pa ga ne vozim van grada i ne idem na skupove Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dexterr 1969 Napisano Jul 8, 2007 Aktivirao se na času, 3277 postova Lokacija: Suburbia, blok 45 Motocikl: 1 Litar Honde Prijavi odgovor kao problematičan BRAVO! Čestitke za model, abogami i za tehnologiju obrade sticanja veštine i iskustva! Bože, koliko bi propustio kupovinom onog usisivača ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
castor 383 Napisano Jul 9, 2007 Drug član, 1163 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition Prijavi odgovor kao problematičan Opet, hvala na čestitkama i lijepim željama. Za sada samo jedan komentar. Obzirom da čuvam sve račune od goriva i da redovno upisujem kilometražu, za sada ću samo reći kako sam sa potrošnje od nešto preko 6 litara u gradu, za ovih 15 dana koliko se vozim sišao na 4.5 litre. Ne znam da li to valja? :zbun: :zgran: Kasnije ću da postavim jedan post u kome ću da prikažem (i ubuduće prikazujem) kilometražu i prosječnu potrošnju. Pozdrav. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
castor 383 Napisano Jul 10, 2007 Drug član, 1163 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition Prijavi odgovor kao problematičan Opet mali update. Obzirom da je motr kupljen u Italiji, nisam dobio ni korisničko uputstvo, ni servisnu knjižicu. Pred vikend ovaj što je prošao, poslao sam emajl i kontaktirao sam Motoring - Beograd, Yamaha Rodić - Novi Sad/Beograd i Delta Team - Krško. Ovi prvi su me kulturno odjebali i rekli kako nema šansone da ja to dobijem, jer oni to mogu da obezbjede samo za motore koji su kupljeni kod njih. Dobro. Nakon toga, do danas nije bilo nikakvog odgovora ni od Rodića ni od Slovenaca. Danas me lijepo zvao Slobodan iz Yamahe Rodić iz Cvijićeve, da mi kaže kako mogu da dođem kad hoću, ali u principu od sutra, da uzmem korisničko uputstvo i servisnu knjižicu za moj motor. :D Sreća moja nikad veća. Požali se čovjek kako ima korisničko uputstvo u elektronskoj formi i da mu predstavlja problem da ga odštampa. Ja mu kažem da ću ja da ga odštampam kod mene na poslu, ako će mi ga dati u elektronskom obliku. I čovjek pristane. Tako da sam prilikom povratka sa posla svratio kod njih i pokupio svježe popunjenu servisnu knjižicu i korisničko uputstvo. Na SRPSKOM jeziku. Obzirom da je u Word-u i da ima 56.5 MB, srediću ga ovih dana i napraviti PDF od njega, pa ću ga okačiti na net zainteresovani da mogu skinuti. Usput, sam kod njih kupio za 1820 dinara IXS pojas - X-SPY-BELT. Čini mi se dobar. Mada, nemam ja pojma... TM @ Paganini :D E, sad, kako se lagano približavam 6000-om kilometru, moram početi razmišljati o servisu. A čitajući sve one teme o servisima, počinjem da se pitam da li uopšte da vozim motor na servis... Ili samo da promijenim ulje, filtere i svjećice i da pičim dalje do 12k km... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
g-tec 9 Napisano Jul 11, 2007 Svrati ponekad, 276 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: XT660R Prijavi odgovor kao problematičan Nemas potrebe da menjas svecice jos uvek,ja ulje menjam na 5000km a sipao sam MOTUL 300V 10w-40 (16e litar).Ja sam sam menjao ulje i filter ulja (napatices se da skines filter),ako i ti budes radio sam dovoljno ti je 3L ulja posto se prilikom zamene ulja i filtera sipa oko 2.8L (pise u manualu pa proveri).Inace u Rodicu ce te servis izaci oko 90e,toliko je mene izasao kada sam isao na prvi servis a samo to su mi i radili Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
castor 383 Napisano Jul 27, 2007 Drug član, 1163 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition Prijavi odgovor kao problematičan Evo mali update rubrike... ;D Na ovoj lokaciji se nalazi galerija slika moje mašine. Urađeno danas, predveče. Samo da napomenem da ima slika i prljavog i čistog motora, jer sam odlučio da slika, pa sam tek onda odlučio da ga glancam. LM, galerija je kod mene i ima 84 slike, čisto da ne opterećujem forum. Ima 6 stranica sa thumbs-ima, tako da ni onima sa dialup-om neće teško pasti. Ima i par možda ekstra fotki za desktop, ali o tom potom. Zavisi od želje... Inače, za ovih nešto malo manje od mjesec dana sam prešao oko 1800 km, potrošio oko 98 litara goriva, a prosječna potrošnja je sa 5.4 pala na 4.2 litre na 100 km. U tih 1800 km, je bilo svega - grada najviše, otvorene ceste najmanje, ali u svakom slučaju nisam ostao uskraćen ni za jednu čar putovanja motorom bilo kojim pute. U prethodnim postovima sve piše... "Kazaljka" je danas pokazala prelazak preko 6000-og kilometra i "alarmirala" servis, onako kako dolikuje. Bio sam kod Spaleta, 120 eura servis - Motul 300v, filter i ruke (samo ovo je 70 eura)... Šta reći. Ovaj put će da me vidi, za ostale puteve ću još da se razmislim. Nijedan pečat i potpis ne vrijede 70 eura... Bilo kako bilo, dobili ste slike, pa uživajte... Kip in tač... ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojan.p 164 Napisano Jul 28, 2007 Zainteresovan, 575 postova Lokacija: New York Motocikl: 2018 BMW C650 Sport Prijavi odgovor kao problematičan ...Motul 300v... Nešto ti tu nisi dobro skontao... Spale u naše ljubimce stavlja Motul 5100 a ne 300V.. Veruj mi, bio sam pre tri dana na infuziji.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
castor 383 Napisano Jul 28, 2007 Drug član, 1163 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition Prijavi odgovor kao problematičan Da, ali ako tražiš onda će da stavi i 300v... ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojan.p 164 Napisano Jul 28, 2007 Zainteresovan, 575 postova Lokacija: New York Motocikl: 2018 BMW C650 Sport Prijavi odgovor kao problematičan Da, ali ako tražiš onda će da stavi i 300v... ;D aaaaaa.. sad mi je jasno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
castor 383 Napisano Jul 28, 2007 Drug član, 1163 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition Prijavi odgovor kao problematičan E, da, još nešto... Ja još nisam bio kod njega na servisu. Zakazao jesam, ali ću to da otkažem i idem kod Joce. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bojan.p 164 Napisano Jul 29, 2007 Zainteresovan, 575 postova Lokacija: New York Motocikl: 2018 BMW C650 Sport Prijavi odgovor kao problematičan E, da, još nešto... Ja još nisam bio kod njega na servisu. Zakazao jesam, ali ću to da otkažem i idem kod Joce. obavezno napiši utiske!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
castor 383 Napisano Jul 29, 2007 Drug član, 1163 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition Prijavi odgovor kao problematičan Pa određenu količinu utisaka već imaš u kojem postu iznad... A i u onoj mojoj pogrešno smještenoj temi vezano za servis moga motorića... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
castor 383 Napisano Avgust 10, 2007 Drug član, 1163 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition Prijavi odgovor kao problematičan Evo novih stvari. Za početak, galerija slika је online. Mijenjali su mi server, ali sada je ok i radi. Dalje, za ovih mjesec i kusur sam prešao oko 2400 kilometara. Juče sam se sa drugarima vozao malo po gradu, pa smo išli i da gledamo za jednog druga motor. Obzirom da se to nalazi na vrh brda prema Bubanj potoku, morali smo i da produžimo do Bubanj potoka, pa nazad u gradu. Juče sam se prvi put vozio, onako brže malo od moje obične vožnje. Inače, po gradu sam to do 80-90 mh/h maksimalno, 100-ka na autoputu. E, a juče sam ga natjerao do 150, možda koji km/h preko toga... Obzirom da je bilo vjetra na autoputu, malo je bio problem voziti tom brzinom, ali... Nagnuo sam se napred nekih 10-15 cm (pomjeranje u visini kacige) i praktično našao skoro savršen položaj. Naravno, fizika je odradila svoje, pa nisam imao problema sa zglobovima šake zbog naginjanja, ali ni sa upotrebom snage zbog držanja za ručice i otpora vjetru. Takođe, shvatio sa koliko je u brzoj vožnji, ali i u vožnji uopšte, bitno naginjanje kako bi se spriječilo proširivanje putanje. Juče mi se desilo dok sam ispod Brankovog mosta se penjao na isti, da idući krajnjom lijevom trakom, ubrzavanjem odem u krajnju desnu i to skroz do ivičnjaka... Samo zato što sam se bojao nagnuti se još malo... Ipak, to su rutina i skustvo koji mogu da se steknu samo vožnjom. E, da. Bio sam na servisu. Obaveze su me natjerale ili ostavile kod Spaleta. Odvezao sam motor prema dogovoru, 01.08. ove godine, oko 4 sata. Čekao sam njih dvojicu do 17:15 i onda sam im tek predao motor, jerbo nisu bili u svom office-u. Servis je bio prema dogovoru - da se pretrese cijeli motor, zamijeni ulje i filter i da se sipa Motul 300v. Što sam tražio, to sam i dobio, jedino što sam morao da izdvojim 20 eura više, tj. ispade servis 140 eura. Šta, kako i zašto, nisam imao previše interesovanja da pitam. Od tada, motor drugačije radi i nekako se preciznije ponaša mjenjač. Pratio sam Dex-ove postove, pa sad čekam da okrenem 1500 km od servisa da vidim da li će se vratiti luft mjenjača na staro stanje (da povremeno upadne u ler umjesto u drugu brzinu). Nešo mi je rekao da je opran filter za zrak, da je preštelan injection i da je motor NOV i da je moja dužnost da ga redovno hranim i vozim. Ono što sigurno znam je da više kod njega na servis neću ići, osim ako se ne daj Bože nešto iskvari... Pu, pu... Previše je brate slatki. Na stranu ovlaštenje, znanje i sve, ali je previše. I opet još nešto. Ne prestajem da budem zadovoljan sa motorom i jednostavno ne osjećam potrebu za boljim, bržim, jačim... Kako napredujem u savlađivanju tehnika vožnje i korišćenja motociklistike, tako uživanje u vožnji postaje sve veće. Hvala svima na podršci i savjetima da uzmem ovaj motor. Znam da se nisam prevario. Pozdrav. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dexterr 1969 Napisano Avgust 10, 2007 Aktivirao se na času, 3277 postova Lokacija: Suburbia, blok 45 Motocikl: 1 Litar Honde Prijavi odgovor kao problematičan Lepo, lepo..još jedan zadovoljan Yamahač... Moram da upitam dali je cifra od 140 evrova samo za ruke ili je u to ušlo i ulje i filter itd itd...?? Ako je to cifra za SVE, dobro si prošao, nisi puno para dao, tj. za par desetina E što bi eventualno uštedeo sledećim servisom možeš dosta da izgubiš... Thinkabout... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
castor 383 Napisano Avgust 10, 2007 Drug član, 1163 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition Prijavi odgovor kao problematičan Dex, cifra je za all inclusive. Ali, "boli" me činjenica da su samo ruke 70 eura. E, sad, drugi je par opanaka koliko je tu realno bilo posla. Možda je motor bio gotov za dva sata, ali oni su mene zvali tek u 16:10. Nije ni bitno kada su me zvali, u krajnjoj liniji. Uostalom, možda si ti Dex i u pravu. Odem, platim i ne razmišljam. Ali, opet sa druge strane... Ja 2000 km, u trenutnoj situaciji obrnem za mjesec dana. To znači da mi slijedeći servis na 12000 km doazi za tri mjeseca. Da ne spominjem da će 1000+ km da mi pojede odlazak u rodni kraj i vožnja od drugara do drugara iz osnovne škole i na taj način će period do slijedećeg servisa značajno da skrati (barem 15 dana). A za ovih 2000 km, sam dao samo 100 eura za gorivo. Kad se pogleda sa te strane, pitanje je da li bi servis, mogao/trebao/morao manje da košta? Ali je i problem da dobar serviser treba da se plati. Jedino je problem što ja neću da plaćam ime, već ono što se uradi. Ime neka mu plati žena koja nosi njegovo prezime... ;D Nije mi logično da zamjena filtera i ulja uz samo pregledanje električnih/mehaničkih/motornih sklopova košta 120 eura. Ali, kao što Paganini kaže - ma nemam ja pojma... Nego, ja sam krenuo da postavim dvije slikice koje sam već stavio u jednu temu, ali sam odlučio da ih stavim i ovdje. Radi se o naljepnicama... Videći kako se sva ova radnja oko naljepnica odvija, gledajući te naljepnice i imajući "bolju" ideju, odlučim ja da sam smislim i napravim naljepnice za moju mašinu. Kao što se vidi na slikicama ispod, imaju dvije naljepnice. Logo BJB je na rezervoaru, a pisanije sa nick-om je na repu ispred stop svjetla. Drugar mi je to isjekao na kateru... Problem je što kod malog slova "b" (iz adrese sajta) dolazi do raspadanja samo gornjeg spoja i što se kater mučio da isječe pravilno sve ivice (da ne kažem krzavice) na slovima za nick. Jedini problem, koji mi se dosada pojavio, a naljepnice su postavljene već nekih 15ak dana, je taj što se oštru uglovi na logou počinju odljepljivati od rezervoara... Za sada mi ne smeta, a kad se odlijepi više, onda ću sve odlijepiti i zalijepiti novu... Pozdrav... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
castor 383 Napisano Avgust 24, 2007 Drug član, 1163 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki Z750 nigga rabbit edition Prijavi odgovor kao problematičan Evo novih dešavanja... Bilo je svega, i lijepog i ružnog... Vozilo se i padalo... Bukvalno svega... Nego da krenem od početka. U srijedu ili četvrtak, 15-16.08.2007. sam u Guevari kupio jaknu Spool Drake. Jakna je crno-siva kombinacija, Cordura 600D, all-season "narodna" nošnja. Uostalom, ovdje je link ka specifikacijama, da ja nešto ne pogriješim. Cijena 15990 dinara, veličina XL. Poslije sto godina, odlučim da odem u rodni kraj, da obiđem grad (Petrinja) u kome sam živio do 1995. proklete godine, a i da se vidim sa porodicom. Burazera iz ćaletovog prvog braka praktično nikad nisam vidio, a i želja da se vidimo, kao i želja da odem do rodnog kraja su bile toliko jake da sam jednostavno morao da idem. Kontakt je uspostavljen, vrijeme vikenda je odgovaralo jednom i drugom - i - ostalo je samo da se krene. Praćenje vremenske prognoze zbog želje izbjegavanja kiše je postavilo, tj. nametnulo određene izmjene u planiranju (koje će se ispostaviti nepotrebnim) putovanja. Tako sam u prošli petak, tačnije 17.08.2007. godine, izašao sa posla u 12 sati, da bi imao lufta da se spakujem i krenem najkasnije u 14 sati. Ipak, pomalo umor (kasno lijeganje na spavanje me ubi), malo Beer Fest i malo raspored obaveza su učinili svoje, a kad se još usporeni film od cure doda, u dva se ne može krenuti, pa da jebe rak raka (što se kaže). Razvlačenjem i natezanjem, ipak se postiglo da se krene u 15:40. Na jedvite jade. Krenuo sam nervozan i nabrijan samo tako. Svratio do druga da se pozdravim i do drugarice da uzmem telefon sa HR brojem, pa na Zmaja na piće za mašinu i pokret. Od opreme sam imao ranac u kome je bila flaša soka, zimska podstava za jaknu, Louis kišno odijelo (ono žuto), komplet sijalica, donji veš, iPod, komplet baterija za fotoaparat i isti, fleševe i 2.5" USB HDD. Ispod sica je još bila prva pomoć, alat i reflektujući prsluk. Sve u svemu, nekoliko kg tereta. Za slijedeći put, upola manje. Do sada, kad god sam putovao automobilom i to još autoputem, bilo mi je dosadno do zla boga. Sada je sve bilo drugačije. Sve se gleda iz druge perspektive. Sad se vidi i ono što nisam ni primjećivao da postoji. Nije to ništa drastično, ali dosta više stvari se vidi. Obzirom da sam skoro kupio motor, odlučio sam da nema potrebe da forsiram i zbog toga sam i mislio da krenem u dva sata. Ipak, krenulo se kad se krenulo, ali nisam želio da mijenjam tempo vožnje. Stalno sam se vrtio oko 120 km/h. Na momente sam išao i 170, ali je to na naked-u uzaludan posao. Vjetar te bacaka kako hoće. Kad pretičeš kamion to je posebna priča. U svakom slučaju dosta opreza treba da se ima, kao i malo hladnog razuma. Jesam se i ja u jednom momentu napalio nakon kolone od desetak strana koji su kraj mene na 120 prošišali sa 170-180 km/h, pa sam ga i ja malo odvrnuo, ali nema pri toj brzini efekta uživanja u vožnji, jer moraš stalno da gledaš ispred, iza, sa strane jedne i druge, da vodiš računa o previše stvari na koje malo možeš da utičeš. LM, 5 kilometara nakon silaska sa autoputa u Popovači, počinje kiša. Tu počinjem da proklinjem od nemila do nedraga, da psujem i sva ona nervoza koja me držala od Beograda do Popovače je pojurila van, da iskoči iz mene, da nađe zadovoljenje negdje vani. Nije bilo druge opcije, nego stati sa strane i obući kišno odijelo. Pomišljeno - urađeno. Sjedam na motor i nastavljam dalje, bijesan, ali i to se stišava. Približava se 20h. Spušta se mrak, počinje opet nervoza da me hvata. Nervozan sam kao puk nervozne vojske. Ipak, obuzdavam se da ne zavrnem gas iz samo jednog razloga - ne želim policiju za vratom. Poštujem ograničenja rigorozno. Ipak, do ulaska u Sisak, skoro do samo centra je ograničenje 70! Ipak, vozim oko 50 km/h. Što zbog sebe (tačnije, svog neiskustva sa motorom, kako uopšte, tako i posebno na mokroj podlozi), što zbog okolnog saobraćaja. Provlačim se kroz Sisak, dolazim u Petrinju. Prva stvar je odlazak do ulice u kojoj sam odrastao, odlazak do zgrade i kraja u kome sam proveo najljepše dane djetinjstva. Zatim grubi presjek, okrećem se i pičim u selo (Vlahović). Na potezu od Hrastovice prema Zelenoj dolini, za one koji možda znaju (a ima Siščana na forumu koji znaju), ima krivina u lijevo, brdašce na kome je pruga i onda blaga krivina u desno. Kiša propaduje. Kao da se premišlja da li da otčepi iz pune snage ili da prestane. Asfalt se "dimi". Isparava voda. Da je bilo malo hladnije, bilo bi kao u horor filmovima u kojima su glavni problematici zombiji. Cesta se ne bi vidjela. LM, vozim se opušteno. Srce kao mjesec. Nervozan, ali mnogo manje. Vozim se cestom koju sam u životu, a i u snovima i mislima prešao ne znam ni ja koliko puta. Znam svaku krivinu. Svaki zakrpu na cesti, maltene. I onda - pljaaasss!!! Prešao sam prugu, odmakao možda pola metra zadnjim točkom od pruge i pružili se nas dvoje kao na plaži. E onda sam popizdio. Da mi je neko bio tu - zapalio bi ga (nisu mi Topalovići ništa u rodu)... Ja završio na desnoj strani ceste, motorino na lijevoj. Jedino što obadvoje ležimo na desnoj strani, a razlika je ugrubo za 90 stepeni (motor je za 90 stepeni zarotiran u odnosu na mene). Točkovi motora su okrenuti ka meni, do moje lijeve strane. Oderao sam koljeno (malo, ali boli do Boga i nazad povremeno), ulubio desnu bedru i malo odvalio zadnju stranu ramena. Kombinezon poderan na koljenu, ramenu (sa prednje strane, od ranca) i na desnom boku/bedri. Na motoru je pukao desni slajder, oderani desna plastika ispod sica, nosač slajdera, desni tegić, nosač retrovizora i retrovizor, nosić na ručici prednje kočnice, i malo, ali malo desna strana rezervoara i instrument tabla na gornjem desnom ćošku. Sva sreća pa niko nije naišao. Ustajem, pipam se, gledam se - sve ok. Boli koljeno, ali ništa ispod nije poderano. Prilazim mašini, samo svjetla na njoj. Na tabli, prokleta greška 30. :( Dižem motor, vraćam se na svoju stranu ceste, palim ga, sjedam i krećem. Sve ok sa mašinom, nema ništa da se rasulo osim slajdera (hvala prethodnom vlasniku na istima). Stižem kod kumića u selo, parkiram motor i poslije pozdravljanja krećem u površnu inspekciju. Uglavnom ono što sam i primjetio. Ujutro, opet pregled, ali sve ostalo isto. Najviše me brinulo da nije nešto na samom agregatu puklo i da ne pušta ulje. Ali, sve je ok. U nedelju, povratak. Krećem za Jabukovac i Petrinju potom, svraćam na tri mjesta i palim na autoput. Prolazio sam tim putem gdje sam pao. Stao sam, parkirao motor i našao pola slomljenog slajdera. Drugi dio me mrzilo da tražim. Pičim dalje, izlazim na autput i opet isto, lagan tempo - oko 120 od 140-150 km/h. Pokret oko 2 i nešto, stigao u Beograd oko 8 i nešto. Nakon, dolaska kući i razgovora sa ćeletom, ni dan danas mi nije jasno da sam 400 km prešao za 7 sati tamo i za 6 sati nazad. Ja jesam stajao 4-5 puta i u odlasku i u dolasku, ali to su bile stajanja od 3 minute max. Ne znam. Ne mogu ni da pretpostavim. Putem i mašinom sam zadovoljan u potpunosti. Sve je proteklo ok, osim te budalaštine od pada. To je prvi dio dešavanja... Drugi dio se dešava neko veče, tj. u srijedu. Obzirom da, otkako sam kupio motor, isti koristim kao svoje glavno prevozno sredstvo, onda sam stalno na njemu. Koristim ja i ćaletov Polo, ali motor, pa motor i samo motor. U srijedu uveče, draga došla kod mene, ja je oko 11 vraćam kući. Relacija Krnjača - Voždovac. Išao sam tuda bezbroj puta. Vraćam se ja i ispred mene Mercedesov džip. Crni. Strane tablice. Uredno se ponašam u saobraćaju. Držim rastojanje. Prolazimo zadnji semafor u Vojvode Stepe prema Autokomandi i na prvoj raskrsnici poslije tog semafora džip naglo koči, bez žmigavaca i staje na pješačkom prelazu. Meni nema druge nego zbog saobraćaja u suprotnom smjeru da stanem iza njega. Stanem ja i svirnem. Jednom. Između nas nekih metar, metar i nešto prostora. Ja stojim negdje na pola puta između lijevih točkova i uzdužne sredine samog džipa. I onda u sekundi - rikverc i unazad pravo na mene. Bez upozorenja, bez gledanja, bez žmigavca ili bilo čega. Bum! Tras! Vroooommmm! (moje Yamahe) Nisam imao vremena da odreagujem nikako! I onda kreće izlaženje. Izlaze njih dvojica iz džipa. Ja stojim pored motora i ne mogu da vjerujem i to ponavljam deset puta. Moram da priznam da su momci bili veoma korektni. Prvo su pitali jesam li ja ok? Je li sve u redu samnom? Da li sam povrijeđen? Ja samo stojim i ponavljam kako ne mogu da vjerujem. U međuvremenu se tu parkiraju još dva ili tri džipa. Izlaze momci, pitaju jel' ima problema. Rekoh, sad će da pljusnu batine samo takve. Jedan pita šta se desilo. Ovaj jedan iz džipa odgovara: "Ma videli smo dve ribe. Stali da ih pogledamo i krenuli da ih "malo bolje" pogledamo i onda udarili ovog dečka." Ja tek onda ne mogu da vjerujem šta se dešava. Došlo mi je da ih zapalim zajedno za džipom (ponavljam, Topalovići mi nisu u rodu ). Ali, ajde... Smirim se. Uzmem od jednog momka podatke iz lične karte i razmijenili smo broj telefona pa da se čujemo i dogovorimo za popravku blatobrana (sitne ogrebotine na lijevom deklu nisu strašne, uglavnom se poslije pranja neće ni primjetiti), pošto sam imao suludu sreću da je samo on stradao u "naletu na mladost". Palim motor, sjedam i vozim kući. Vidno potrešen, nervozan i iznad svega uplašen, stižem kući i pakujem se u krevet. Te noći su zečevi u poređenju samnom bili carevi spavanja. Epilog ovog dešavanja je blatobran koji će mi dečko nabaviti za koji dan nekim svojim kanalima (ostaje da vidimo) i tako povrijeđena sujeta i napadnut ego da počinje da boli. Isto tako, bolno plaćene lekcije jedan i dva. Jedna je da sa nervozom se ne ide ni metar od kuće sa motorom, a kamoli na put od nekoliko stotina kilometara, a druga je da iako ja kao vozač pazim na druge koliko i na sebe, ima ogroman dio onih koji ne mare nizašta. Ovo je samo potvrda tome. Na motor samo hladne glave i bez nervoze, inače se "mušica u sranje pretvori". Čak i kad imaš kacigu... Eto... Bilo mi je teško u proteklih nekoliko dana. Ponajviše da shvatim da niko nije kriv osim mene (u prvom slučaju), kao i da sam mogao da prođem bez svega ovoga (u drugom slučaju). Ipak, prihvatio sam poraz od samog sebe i nastavio dalje. Vozim se normalno, mada se još uvijek bojim da možda nešto nije ipak u redu sa motorom, ili se barem pokušavam normalno voziti. Padalo mi je na pamet i da prodam motor i da ga mijenjam za nešto drugo, jer možda vuče neku lošu sreću. Ali, prihvatio sam sve tako kako jeste i ponosno nastavljam dalje. Pozdrav i čuvajte se drugari. Drugi neće paziti na nas. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...