sszgo 10 Napisano Jun 18, 2007 Drug član, 1137 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan pozdrav ljudi od juce imam neki problem sa aprilijom pegaso 650 98' daklem, prvo je pocelo sa paljenjem, upali tek iz 5tog puta i jos moram da namestim saug i malo dam gas pre toga je palio kako treba iz prve zatim sam malopre primetio jos jedan problem - skala temperature je dosla skoro do crvenog i u voznji zadrzavala se u delu iznad polovine do crvenog... temp je bila iznad polovine cak i u voznji na otvorenom gde je bas duvao vetar... normalno je da temperatura bude do polovine ili ispod (polovine = 80C, a temp se popela mozda oko 100C) hteo bih da cujem koji su moguci uzroci za ovakvo ponasanje i sta preduzeti sada hvala unapred pozz Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dexterr 1969 Napisano Jun 18, 2007 Aktivirao se na času, 3277 postova Lokacija: Suburbia, blok 45 Motocikl: 1 Litar Honde Prijavi odgovor kao problematičan Cenim da si proverio nivo rashladne tečnosti, i da je svežijeg datuma! Ako ti ventilator pali trebalo bi da je sve u redu, sem tog grejanja na otvorenom... Što se paljenja tiče moguće je da mu treba redovan servisčić od par desetina Eura i sve OK! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
YOman 109 Napisano Jun 18, 2007 Motorradfahrer, 1733 postova Lokacija: BGD Motocikl: Race Bike in a Tuxedo Prijavi odgovor kao problematičan ..i kapiram da znash da 1cilindrashi ne trpe sauh gas i ako je malko zagrejan. Znachi dajesh ga samo ujutro, odnosno kod prvog paljenja posle vishe chasovnog stajanja. Inache,strogo bez sauh gasa..on ume da gushi i ne dozvoli startovanje! Moguce da si sipao neko djubre od goriva,jer ne mogu da shvatim da se to pochelo dogadjati odjedared. Mozzda svecice.. A kako ide kad se konachno upali? A teperatura...ni tu nema puno mudrosti. Vidi Dexterrov post! Vredi promeniti rashladnu teshnost,o chemu je vec pisamo na forumu..koshta malo,a razlike su Waaoooh! Pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sszgo 10 Napisano Jun 18, 2007 Drug član, 1137 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan kada se upali ide normalno... mozda postoji neko blago stucanje u nizim obrtajima ali mislim da je tako bilo i ranije... nivo rashladne tecnosti je ok a ventilator se pali cim skala za temp predje pola, i gasi se kad se temp spusti ispod pola... mada eto danas sam prvi put primetio da je skala otisla i zadrzala se preko pola... ovo sa paljenjem je pocelo da se desava odjednom... gorivo sam sipao na raznim pumpama a pre nekog vremena (prosle nedelje) sam sipao NOS tecnost za ciscenje karburatora kupljeno u AP sportu (nisam primetio nikakvu razliku tada) sto se tice svecice, majstor caki je pogledao prosle nedelje i rece da je ok Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
YOman 109 Napisano Jun 18, 2007 Motorradfahrer, 1733 postova Lokacija: BGD Motocikl: Race Bike in a Tuxedo Prijavi odgovor kao problematičan Da, ali nije samo bitno da je nivo rashladne technosti OKeY. Ta technost vremenom gubi svoje svojstvo "odvodjenja" toplote.. Menja se svake 2 godine,ali ne retko se to deshava NIKAD! Pa ne bi bilo loshe to zameniti..Iznenadicesh se! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sszgo 10 Napisano Jun 18, 2007 Drug član, 1137 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan jos jedna stvar koju sam primetio a mozda ce nesto znaciti, kad se vozi malo jace, desava se da se cuje "pucanj" iz auspuha... ne znam da li postoji mogucnost da je sve ovo povezano sa karburatorom mozda? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
YOman 109 Napisano Jun 18, 2007 Motorradfahrer, 1733 postova Lokacija: BGD Motocikl: Race Bike in a Tuxedo Prijavi odgovor kao problematičan Da,ali nije bitno..to shto chujesh pucanj, to explodira vishak benzina koji zavrshi u auspuhu... I to je ,kao normalna stvar za sve singlcylindre. Meni se josh deshavalo da pucketa(nije isti zvuk)kad je gorivo pri kraju ili kad ima malo manje "goriva u vodi"! Znachi to nije za sekiraciju! Elem,chekiraj karburator i obavezno zameni rashladnu technost! Pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 8 Napisano Jun 18, 2007 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Antifriz ne gubi svojstva odvodjenja toplote vremenom vec antikorozivna dejstva Sama voda bolje odvodi toplotu ali je antifriz tu zbog zastite unutrasnjosti sistema za hladjenje. Ako je nivo bio u redu, onda nije u tome problem, ali svakako preporucujem zamjenu jer, kao sto YO i rece, to se cesto nikada i ne mijenja, a jako je vazno Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
YOman 109 Napisano Jun 18, 2007 Motorradfahrer, 1733 postova Lokacija: BGD Motocikl: Race Bike in a Tuxedo Prijavi odgovor kao problematičan Hvala,kolega! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Evil_Zo 8 Napisano Jun 18, 2007 U potrzi za performansama..., 3388 postova Lokacija: Chemnitz / Beograd / Herceg Novi Motocikl: KTM 690 SUPERMOTO ORANGE Prijavi odgovor kao problematičan Hvala,kolega! Molim vas kolega, nema na cemu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
YOman 109 Napisano Jun 18, 2007 Motorradfahrer, 1733 postova Lokacija: BGD Motocikl: Race Bike in a Tuxedo Prijavi odgovor kao problematičan E da! :idea: (pablo,fale smilici :-[) Pade mi na pamet ne-moje-iskustvo... probaj da "ispushkirash" sace hladnjaka...ume da bude puno trunja ili vec chega... pa sprechava da radi ono chemu je namenjeno,jel! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sszgo 10 Napisano Jun 19, 2007 Drug član, 1137 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan ok definitivno postoji neki problem... upravo sam izvezao motor u 2 nocu (po hladnoci) da bih video sta ce se desiti sa temperaturom - skocila je preko pola i skoro do crvenog u roku od 2 minuta ovo se desava od danas, dok je problem sa paljenjem prisutan od juce (mozda je cak i sa temp bilo nekih problema juce ali nisam obratio paznju) neke ideje sta je moglo da se desi? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sszgo 10 Napisano Jun 19, 2007 Drug član, 1137 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan jos jedan problem koji sam upravo otkrio je da je izbacen filter za vazduh (otvorio sam kuciste filtera i primetio da filter vazduha uopste nije prisutan...) pretpostavljam da trebam da ga vratim nazad( kupim novi) pitanje : koji filter staviti (obican, neki fensi tipa kn ili?) kao i gde se moze nabaviti filter za ovaj model? hvala unapred na odgovorima Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dexterr 1969 Napisano Jun 19, 2007 Aktivirao se na času, 3277 postova Lokacija: Suburbia, blok 45 Motocikl: 1 Litar Honde Prijavi odgovor kao problematičan Filter vazduha (strogo običan) za tvoj motor u Guevari ili u Markosu. Nepostojanje istog vrlo brzo uprlja karburator... Nisi nam rekao sem što je ''skočila temperatura'' jesi prineo ruku, dali se cilindar stvarno toliko ugrejao za 2 min, nešto mi neverovatno... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sszgo 10 Napisano Jun 19, 2007 Drug član, 1137 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan motor se stvarno podgrejao znam po toploti koju siri na kolena... inace nocu mu treba dosta vremena da pocne da greje, a sa se zagrejao cim sam krenuo... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Raša 54 Napisano Jun 19, 2007 Drug član, 1854 postova Lokacija: NBG Prijavi odgovor kao problematičan motor se stvarno podgrejao znam po toploti koju siri na kolena... inace nocu mu treba dosta vremena da pocne da greje, a sa se zagrejao cim sam krenuo... a da proveris termostat mozda on zaglavljuje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sszgo 10 Napisano Jun 19, 2007 Drug član, 1137 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Sta kaze servisna knjiga Masina se pregreva, moguci razlozi i resenja: 1) nedovoljno rashladne tecnosti. >> Dodati rashladnu tecnost. 2) Ventilator zapusen prljavstinom. >> Ocistiti. 3) Termostat neispravan, zakljucan u poziciju gde ne otvara dovoljno protok tecnosti >> Zameniti termostat 4) Zapusen prolaz tecnosti za hladnjenje >> Ocistiti 5) Vazduh u sistemu za hladnjenje >> Ispustiti vazduh 6) Neispravna pumpa za vodu >> Promeniti pumpu 7) Losa rashladna tecnost >> Zameniti rashladnu tecnost. Termalni prekidac neispravan. >> Zameniti prekidac 9) Ventilator iskljucen ili neispravan >> Ukljuciti ili zameniti ventilator mislim da samo sledece su moguci razlozi za problem: Termalni prekidac neispravan. >> Zameniti prekidac 6) Neispravna pumpa za vodu >> Promeniti pumpu 3) Termostat neispravan, zakljucan u poziciju gde ne otvara dovoljno protok tecnosti >> Zameniti termostat 4) Zapusen prolaz tecnosti za hladnjenje >> Ocistiti ali kako znati tacno sta je u pitanju? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Majstor_kvarisa 957 Napisano Jun 19, 2007 Navigator, 1801 postova Lokacija: Sremska Mitrovica Motocikl: Papričica :) Prijavi odgovor kao problematičan Kad stavis filter prestace da ti puca iz auspuha. Sto se tice temperature, dobra je dok je ispod crvenog, crveno je 100 tj kljucanje vode. Ako imas prelivni sud, bilo bi dobro da pogledas kada ti se zagreje motor da li izbacuje tecnost u njega. Ne bih ti preporucivao da odvrces hladnjak da vidis dal ti kljuca tecnost posto mozes da se ispeces. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sszgo 10 Napisano Jun 19, 2007 Drug član, 1137 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan Sta jos kaze servisna knjiga: Moguci razlozi za pregrevanje: 1) Nivo goriva u karburatoru nizak 2) Air infiltrations from intake pipe. 3) Lose ulje 4) Neispravan sistem za hladjenje -> ovo je ono navedeno iznad 5) Nedovoljna kolicina ulja 6) Neispravna pumpa za ulje ili zapusen protok ulja Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sszgo 10 Napisano Jun 19, 2007 Drug član, 1137 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan >>>>> ok ispostavilo se da je temperatura rasla zbog nedostatka tecnosti u hladnjaku tj iako je bilo tecnosti u prelivnom sudu, u hladanjaku nije, u nedostatku alternative dolio sam pola litre vode cime je hladnjak napunjen do vrha... sad kada sam startovao motor temperatura je bila na normali (barem tih par minuta sto sam probao) pitanje je sad gde je nestala voda iz hladnjaka i zasto se visak u prelivnom sudu nije vratio u hladnjak inace, nivo tecnosti u prelivnom sudu je iznad MAX >>>>> sto se tice filtera vazduha, niti guevara niti markos imaju filter za vazduh !!!!! gde bih jos mogao da potrazim filter? da li trebam uzeti u razmatranje kupovinu polovnog video sam neke oglase za delove?? >>>>> moguce da sam napravo jos jedan problem - skinuo sam dva kabla sa termostata (kabovi idu valjda iz ventilatora) a zaboravio sam da pogledam koji kabl ide gde... vratio sam ih nazad ali ko zna da li su u istom polozaju ili sam im zamenio mesta... da li sam time mogao nesto da pokvarim (ventilator, termostat?) >>>>> Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RSVMillenian 228 Napisano Jun 19, 2007 Drug član, 1140 postova Lokacija: Chicago, IL USA Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675 Prijavi odgovor kao problematičan Termostat nema kablove (zice). Ti si skinuo sa "termo davaca" koji ukljucuje ventilator. Pogledaj u knjizici kako stoje zice ako nemozes da ukapiras onda i nije vazno. Ja mislim da bi ipak trebao da zamenis termostat. Inace tecnost isparava pa verovatno nisi nikad ni kontrolisao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sszgo 10 Napisano Jun 22, 2007 Drug član, 1137 postova Lokacija: Beograd Prijavi odgovor kao problematičan ok, sto se tice paljenja - u pitanju je izgleda bio privremeni problem, i to valjda zbog loseg goriva... ot kako sam nasuo na OMV-u pun rezervoar problemi sa paljenjem su nestali... >>>>> ali, i dalje je pristutan problem visoke temperature motora... daklem, skala krece od 40, sredina je na 80, a crveno na nekih 105, max je 120 desava se da TEMP stigne do nekih 100C, dakle skoro do crvenog, ranije cini mi se da se drzala sredine skale, a sada brze stigne do sredine i prelazi i preko pogotovo ako stojim u nekoj guzvi... koja je uopste normalna radna temperatura motora, daklem, nije ulazio u crveno, ali je bio opasno blizu, na samoj ivici sa crvenim >>>>> zice koje sam skinuo bile su sa senzora za temperaturu koji ukljucuje ventilator... ok su vracene na mesto jer ventilator radi kad se zagreje motor.. >>>>> termostat sam nasao ali nalazi se u pumpi za vodu... odustao sam od skidanja jer mora da se skine poklopac koji prekriva menjac, ne znam da li unutra ima ulja tako da bolje da ne diram sam oko toga... za sada sam samo promenio tecnost za hladnjak >>>>> sto se tice filtera za vazduh, ne mogu trenutno da nadjem novi da kupim, sta mislite da stavim neki korisceni ako uspem da ga nadjem, bolje ikakav nego nikakav? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
YOman 109 Napisano Jun 22, 2007 Motorradfahrer, 1733 postova Lokacija: BGD Motocikl: Race Bike in a Tuxedo Prijavi odgovor kao problematičan Da li mozze da se desi da su zzice zamenile mesta i da ti ventilator radi na kontra stranu?? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RSVMillenian 228 Napisano Jun 22, 2007 Drug član, 1140 postova Lokacija: Chicago, IL USA Motocikl: 2007 Triumph Daytona 675 Prijavi odgovor kao problematičan Yoman, Kod svih DC motora (Vetilator je u stvari motor na jednosmernu struju DC)moze da se zameni smer okretanja prema polarizaciji + i -, tako da moze da se desi da vetilator duva kroz hladnjak umesto da vuce vazduh iz hladnjaka ako su zice permutovane. To se lako proveri, kada se upali stavi ruku iza njega i ako osetis da duva ka tebi onda je ok, u suprotnom zameni zice. Normalna temperatura je na mojoj Apriliji oko 80C, ako sam u guzvi ona se penje skoro do ~98C, tada se pale ventilatori i spusti je na ~92C. Antifriz je ok do 120C pa nemoj da se sekiras, mada moras da pazis koji je odnos antofriza i vode. 50/50% je ok, mada sam citao da 60/40 je bolje preko leta, 60% vode. 40% antifriza. Ako imas vise procenata Antifriza motor se pregrejava, jer antifriz nema dobar termicki transfer ako se to tako zove. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Guest Borko_smorko Napisano Jun 22, 2007 Prijavi odgovor kao problematičan Teraj ti to druze kod majstora. Mozda ti otkine koji euro ali makar ce te manje glava boleti. Neko rece koja desetina eura, samo da ne bude koja stotina Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...